Nästa artikel
Pedalproblemen fortsätter för Toyota
Nyheter

Pedalproblemen fortsätter för Toyota

Publicerad 28 januari 2010 (uppdaterad 16 december 2013)
Ännu en smäll drabbar nu Toyota som återkallar ytterligare 1,1 miljoner bilar i USA för att åtgärda problem med gaspedaler som fastnar. Försäljningen av åtta modeller är nu stoppad.
Vi Bilägare kunde under förra veckan rapportera att Toyota återkallar 2,3 miljoner bilar i USA.

Toyota uppgav då att gaspedalerna i åtta modeller kunde fastna och därmed hindra förare att bromsa.

Nu visar det sig att problemen inte stannar där.

Största någonsin för Toyota
Toyota återkallar ytterligare 1,1 miljoner bilar, vilket innebär att den största återkallningen någonsin för Toyota blir ännu större.

De modeller som nu berörs är Higlander 2008 till 2010, samt Corolla, Venza, Matrix och Pontiac Vibe av årsmodell 2009 och 2010.

På onsdagen beslutade Toyota dessutom att försäljningen av de första åtta återkallade modellerna nu stoppas.

Dessa modeller står för 60 procent av Toyotas försäljning i USA.

4,2 miljoner i höstas
I höstas återkallade Toyota 4,2 miljoner bilar för att åtgärda problem med att gaspedalen kunde fastna på grund av en lös golvmatta.

Totalt har nu 5,35 miljoner fordon påverkats av återkallningar som kan kopplas till problem med gaspedalerna.

På onsdagen uppgav Toyota att en lösning utvecklats för problemet, men då endast för nya fordon i fabrik.
 
Arbetet för att hitta en lösning för gaspedalerna på de miljontals bilar som nu finns ute hos konsumenter och återförsäljare fortsätter.

Samtidigt meddelar biluthyrningsföretagen Avis Budget Group och Hertz att de tillfälligt tar bort Toyota ur sina utbud.

Europa kan påverkas
Än så länge är det oklart om återkallningen kommer att nå Europa. Toyota utesluter dock inte att gaspedalerna kan vara desamma som de i USA, men än så länge har inget besked kommit.

När Vi Bilägare tidigare under veckan pratade med Toyota Sverige meddelades det att besked skulle komma under denna vecka.

Den modell som eventuellt kan påverkas är Toyota RAV4 som under de senaste två åren sålts i 1 841 exemplar i Sverige.

Antal skadade okänt
Toyota har inte fastställt hur många som skadats eller råkat ut för olyckor i samband med problemet med gaspedalerna.

I oktober förra året uttalade sig dock företagets vd Akio Toyota om att han sörjde att fyra personer omkommit i Kalifornien i en olycka med direkt samband till problemet.

Diskutera: Hur påverkar det här Toyota?
Fakta:

Tidigare denna vecka återkallade Toyota 2,3 miljoner fordon i USA:

2009-2010 Toyota RAV4
2009-2010 Toyota Corolla
2009-2010 Toyota Matrix
2005-2010 Toyota Avalon
2007-2010 Toyota Camry
2010 Toyota Highlander
2007-2010 Toyota Tundra
2008-2010 Toyota Sequoia

I höstas återkallade Toyota 4,2 miljoner fordon i USA för problem med att golvmattan låste gaspedalen:

2007-2010 Camry
2005-2010 Avalon
2004-2009 Prius
2005-2010 Tacoma
2007-2010 Tundra
2007-2010 ES 350
2006-2010 IS 250, IS350

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-01-28 11:33
mctar (ej verifierad)

Någon som ser likheten med Harrisburgolyckan?

#2 • Uppdaterat: 2010-01-28 11:38
higg (ej verifierad)

"Svenska" RAV-4 är en av få Toyotamodeller som byggs i Japan så den är förhoppningsvis bättre. Toyota kanske lider av växtvärk och borde kanske fokusera på guldkalvarna Prius och småbilarna? Sen borde de bygga fler modeller i Japan vilket de säkert skulle vilja om det inte vore för protektionistiska tullregler.

#3 • Uppdaterat: 2010-01-28 12:14
Benny (ej verifierad)

Toyota påverkas inte ett skvatt.Då Ford,GM,Volvo m.fl.återkallar för ännu allvarligare fel och t.o.m fler bilar så blir rubrikerna små och lite undangömda,ibland t.o.m bortglömda.Vi läsare är inte dumma.Vi förstår vad ruriksättare,skribenter är ute efter.Behandla alla tillverkare med samma uppmärksamhet.Då får ni ett betydligt större förtroende bland oss läsare.

#4 • Uppdaterat: 2010-01-28 12:28
Volvo RWD (ej verifierad)

Benny: Du har helt fel.. Kan det bli ett mer allvarligare fel än att bilen skenar och orsakar dödsolyckor? Knappast. Sen kan man bortförklara och skylla på massa men såhär är det och att andra tillverkare såsom Ford & Gm skulle ha allvarligare fel och att alla skulle ignorera detta ser jag som väldigt otroligt. Att dessutom fler bilar skulle återkallas från något annat märke är ett defenetivt faktafel.

#5 • Uppdaterat: 2010-01-28 12:32
Volvo RWD (ej verifierad)

Benny: Klart att Toyota påverkas. Man stoppar försäljningen av 8 modeller samtidigt som Toyota gjorde en brakförlust på 46 miljarder. Det går inte bra för Toyota nu så om du kan förklara lite närmare på vad du menar när du säger att Toyota inte påverkas ett skvatt så tar jag gärna del av det.

#6 • Uppdaterat: 2010-01-28 13:30
Anna B (ej verifierad)

Toyota är väl det bilmärke som påverkas minst av världens biltillverkare.Det förtroende som dom genom åren skapat genom världsledande kundbemötande(har själv erfarenhet av det) försämras inte av detta.Det skulle däremot vara rena katastrofen för ex. VW eller franska bilar som redan har problem med kundbemötande respektive kvalitetsbrister.Varumärket Toyota är så grymt starkt och det har man igen i såda här lägen

#7 • Uppdaterat: 2010-01-28 14:01
Dan (ej verifierad)

Håller med dig Anna - Toyota är inte den bästa och mest felfria bilen. Däremot är de mycket bra på kundbemötande och att rätta till saker som inte blivit rätt från början. Detta är väl det minst dåliga beslutet som en stor billtillverkare kan göra för att på sikt behålla förtroendet när man nu inte gjort rätt från början.

#8 • Uppdaterat: 2010-01-28 15:04
Conny Karlsson (ej verifierad)

Visst kan det påverka Toyota i förlängningen detta om det fortsätter. Men som flera sagt att Toyota tar ansvar mer än andra utan att försöka sopa det under mattan.
Sedan så glömmer Volvo RWD att säga att Toyota innan krisen gjort vinst oavbrutet i 70år på rad innan den senaste krisen då man gjort förlust. Och att man har den största kassakistan av alla biltillverkare i ryggen att ösa ur.
_____________________________________________
Visst är det så att andra märken historiskt återkallat fler gånger med mer problem än Toyota. Vad jag skrivit i Toyotas fall tidigare så är problemet ofta hos underleverantörerna som har svårt att hålla kvaliten. Ofta underleverantörer i andra länder utanför Japan tex i detta fallet USA. Så jag såg helst också att man tillverkade i Japan bara. Min erfarenhet är att bilarna därifrån är mer felfria. Kan ta våran europeisk byggda Toyota Auris som ett exempel på det med bla gnisslande bromsar (Bosch underleveratör). Har tidigare på andra Japan byggda Toyota alldrig varit med om det tidigare (Japanska Nippon Denso). Men ändå är det ju Toyota som får ta ansvaret för att bilarna har den rätta kvaliten. Och har de det inte så får man stå för kostnaderna.
_____________________________________________
Visst är varumärket Toyota starkt. Men det tål inte hur mycket bakslag som helst. Men man gör ju allt för att upprätt hålla kundernas förtroende, något man är otroligt bra på och som många andra tillverkare säkerligen är avundsjuka på. Så ja jag har fortfarande förtroende för Toyota än många andra tillverkare.
_____________________________________________
Sedan har ju Volvo blivit dömda i domstol i Frankrike för att en bil accelererat okontrollerat och orsakat dödsfall. Detta var för ett antal år sedan.

#9 • Uppdaterat: 2010-01-28 16:02
Simon (ej verifierad)

Volvo rwd, det är mindre risk att du dör om gasen skulle hänga sig än om bältet går upp i en XC-60.....:)
Självklart är det jättebra att de tar tag i det och dåligt att de gjort ett konstruktionsfel, men dom tar sitt ansvar i alla fall....

#a • Uppdaterat: 2010-01-28 16:12
Inget är för evigt (ej verifierad)

Tomten som bor hos dig har strejkat med att kolla upp varför saker krånglar.
Kan vara en liten droppe olja till vajer eller någonstans, eller att känna om pedalen är normal innan start av motorn före färd.
Många har visst sluta tänka över sakers funktion, det ska bara funka jämt.
Olika ljud som har ändrat sig med åren bör ju kollas upp vad som orsakar dessa, hål på dämparen lär väl de flesta märka.
Men det finns mycket annat mindre som kan orsaka större skada.
Hur många ruckar/kollar på bromsok, klossar , backar m.m vid varje däckbyte sommar/vinter?
Byter någon firma dina däck, är dom seriösa och kollar samtidigt?
Det är inte bara tvätt av bilen som behövs/syns.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.