Nästa artikel
Ryska pengar betalar köpet av Saab
Nyheter

Ryska pengar betalar köpet av Saab

Publicerad 19 februari 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
GM ratade honom, Spyker köpte ut honom - nu är Vladimir Antonov tillbaka och står för första betalningen till GM. Antonov kan komma att spela en viktig roll i nya Saab.
Först tvingades den ryske affärsmannen Vladimir Antonov lämna Spyker för att köpet av Saab skulle bli möjligt.

Men nu är han tillbaka och den första delbetalningen till GM på 180 miljoner kronor kommer från hans banker.

Det berättar Vladimir Antonov för nyhetsbyrån Bloomberg News.

Vill rentvå sitt namn

Att Antonov skulle ha kopplingar till organiserad brottslighet är något som han själv förnekar.

Istället har han påbörjat en egen utredning för att rentvå sitt namn.

Viktig finansiär
Antonov menar vidare att han kommer att spela en viktig roll i framtiden för Saab Spyker.

Enligt Antonov kommer företaget att behöva ett kapitaltillskott på 1,5 miljarder kronor om ett till två år.

- Att stoppa oss kan innebära finansiella problem för Saab som behöver mycket mer pengar i framtiden för att kunna utveckla nya modeller, säger han till Dagens Industri.

- Victor Muller är skicklig men jag tror det blir svårt även för honom att klara Saabs finansiering utan oss.

"Min dröm är att bygga bilar"
Tidigare har Spykers vd Victor Muller vägrat att berätta vem som finansierar köpet av Saab.

Enligt Vladimir Antonov känner GM, svenska regeringen och Spykers övriga aktieägare till att pengarna kommer från Antonovs ryska banker.

- En del tycker om att spela piano. Min dröm har varit att bygga bilar och jag tror att Saab kan bli lönsamt med rätt ägare som backas upp av starka finansiärer, säger Vladimir Antonov till Dagens Industri.

Diskutera: Vad tycker du om Antonovs inblandning i Saabaffären?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-02-19 13:29
pg (ej verifierad)

Mycket mystik kring den här affären. En Rysk finansiär som köps ut för att GM ska gilla affären. Sen när GM godkänt köpet, köps samma finansiärer in igen.
Frågan är hur GM kommer att ställa sig. Kan de i den här situationen avbryta köpet? Det värsta är att vi troligen får vänta ända till Juli innan vi får veta vad som händer med Saab.

#2 • Uppdaterat: 2010-02-19 14:52
Dammgubben (ej verifierad)

Var pengarna kommer ifrån är väl ointressant när det gälller industi och handelinvesteringar.
Är pengar från krigsindustirn bättre? Eller från företag som byggts upp av gamla nasister. Eller vad tror ni den amerikanska maffian har sina pengar investerade, förmodligen i GM.
Vi förlorade Finland till Ryssland 1809 så det är väl bra om vi får tillbaka några pengar nu!
Ironi eller.

#3 • Uppdaterat: 2010-02-19 16:45
ad (ej verifierad)

Klart att GM kände till detta!

#4 • Uppdaterat: 2010-02-19 16:54
Jan edman (ej verifierad)

Jag fattar inte heller mystiken kring finansiären.Om alla som spar pengar i aktier o fonder då är det bara att lägga ned?synes o sist så har väl all pengahandel lite ohederlighet ikring sig fiffel o båg girighet ,kolla in vapenhandeln tex vi säljer eller försökte sälja till Thailand ett oroligt land med en halvdiktatur där du blir fängslad om du säger något negativt om kejsaren ,det är tydligen okej där kan vi snacka om maffia Jas gripen är vi villiga att gå hur långt som helst med för att få det sålt och där har vi verkligen högteknologi .Denna historia är så underlig så man har tappat allt förtroende för journalister jag fattar inte vad de är ute efter...........

#5 • Uppdaterat: 2010-02-19 18:34
lubos (ej verifierad)

Det är väl bara bra om någon förmögen finansiär backar upp SAAB! Även Antonov som dessutom förekommer som ett känt namn inom flygindustrin i Ryssland! Jämför Volvo PV där Volvo AB tydligen var likgiltiga för till vem de sålde varumärket då de sålde till Ford och nu vidare till diktaturen Kina. Det är enbart pengar som räknas också i svenska storföretag!

#6 • Uppdaterat: 2010-02-19 20:01
Raphael (ej verifierad)

Den enda mystik som finns kring den här affären, det är den mystik som media har skapat. GM, svenska regerinen, Riksgälden och EIB har haft full information från början. Hägglund sa ju bara för några veckor sedan att de hade full information från Spyker om finanseringen. Det är media som inte har haft full information och därför har media rapporterat till synes motstridiga uppgifter därför att media har gissat sig till den information som de inte haft tillgång till, och dessa gissningslekar och spekulationer, drivna av medias sensationslystnad, har läsarna tagit som fakta och sanning. Så media har förvirrat sin publik. Men alla kort har varit lagda på borden från början och det finns ingen mystik. Det är bara media som inte haft tillgång till informationen...

#7 • Uppdaterat: 2010-02-19 23:17
P (ej verifierad)

Hellre ryssar än amerikaner! Det borde väl alla som gillar saab (och svenska jobb) kunna skriva under på.
Fast visst fanns det en viss verklighet i rysskräcken förr. Molotov lämnade över en lista till tyskarna med vilka länder de tänkte ta. Sverige var med på den listan. Det var bl.a. för Sveriges beskydd som Hitler anföll.

#8 • Uppdaterat: 2010-02-20 03:37
Åsa (ej verifierad)

Hej! Är bara en vanlig arbetslös. Funderar, spela det någon roll vart pengarna kommer ifrån, om vi kan få behålla fler jobb?? Kommer från norra delen av Sverige, och där finns inte mycke jobb. Låt OSS och ALLA ha kvar de jobb vi kan. Som jag sa, Funderar, vad gör ni??? Vi vill vara kvar i Sverige och jobba, ingen annan stans.. Kämpar Åsa

#9 • Uppdaterat: 2010-02-21 11:11
Roland (ej verifierad)

Intressant såpa. Blir ännu intressantare när det går fullständigt..........

#a • Uppdaterat: 2010-02-21 16:02
Igor Cheng (ej verifierad)

Är ryska pengar i SAAB värre än kinesiska pengar i Volvo?
Varför isåfall?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.