Nästa artikel
Spyker öppnar dörren för ratad rysk ägare
Nyheter

Spyker öppnar dörren för ratad rysk ägare

Publicerad 16 februari 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Spykers vd Victor Muller säger nu att den ryske finansmannen Vladimir Antonov är en "fantastisk och hederlig person" som är välkommen tillbaka i Saab Spyker.
I slutet av förra året stoppades affären mellan Spyker och GM på grund av Vladimir Antonov.

Organiserad brottslighet
GM vägrade att sälja Saab till Spyker om Antonov fanns med som huvudägare i bolaget.

Enligt medieuppgifter ska Säpo ha visat på kopplingar mellan Antonov, organiserad brottslighet och penningtvätt.

Därför köpte Spykers vd Victor Muller ut Antonov ur Spyker för att kunna slutföra affären.

Ã-ppnar för Antonov
Nu när de sista pusselbitarna i affären ser ut att ha fallit på plats öppnar Victor Muller återigen för den kontroversielle ryske finansmannen.
    
- Han är en fantastisk och hederlig person, säger Victor Muller till Svenska Dagbladet.

- Han ska definitivt bevisa att han har anklagats på fel grunder. Och han räknar med att när han har bevisat det, kan han komma tillbaka som ägare i bolaget.

Victor Muller avfärdar kopplingarna till brottslighet som rykten och kallar anklagelserna som de värsta man kan utsättas för.

Försöker rentvå sig
Nu ska Antonov ha hyrt in en extern firma för att granska sitt förflutna och därefter komma tillbaka som ägare i Saab Spyker.

För Victor Muller är det självklart, när Antonov rentvått sitt namn är han välkommen tillbaka.

- Självklart är han välkommen tillbaka. Han har varit ett fantastiskt stöd för bolaget. Så han kommer definitivt att vara välkommen tillbaka, säger Victor Muller till Svenska Dagbladet.

Kan stoppas av GM
Ett hinder för Antonov är dock det avtal som slutits med GM där parterna kommit överens om att ryssen inte får komma tillbaka till Spyker.

Det skulle kräva GM:s godkännande.

Om nu inte ägarfrågan ställer till med ytterligare problem ser Saabaffären ut att gå i hamn inom kort.

I stort sett återstår bara signaturer på det slutgiltiga köpeavtalet.

Diskutera: Vad tycker du om Vladimir Antonovs inblandning i Saabaffären?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-02-16 11:54
pg (ej verifierad)

Men vad sjutton är det här. Lägg ner skiten medans tider är. Hederlig, --vaddå? Kan mördare vara hederliga? Ska vi skattebetalare finasiera ryska maffian? Måtte GM ta sitt förnuft tillfånga, och behålla fabrikten i GM s ägo.

#2 • Uppdaterat: 2010-02-16 12:06
Saabnisse (ej verifierad)

PG
Som vanligt skriver du om något som du inte har en aning om.
Du kan inte sitta och döma!
Du vet inte hur sant det är som skvallerpressen gapat över!
Du har inte läst SÄPOs rapport, eller hur?

#3 • Uppdaterat: 2010-02-16 12:56
Raphael (ej verifierad)

Det är intressant att se de fördomar som finns i Sverige. Rysk affärsman = rysk maffia. Så tänker svensken helt automatiskt. Det är rasism, fördomar och förtryck av den ryska folkgruppen.
På PG's fråga om mördare kan vara hederliga, ja nu har ju inte Antonov mördat någon, däremot har han blivit beskjuten av någon som ville mörda honom, och det är ju något helt annat.
PG - mitt tips är att du kollar upp saker och ting innan du yttrar dig. Ibland är det bättre att vara tyst och dum än att visa sin dumhet och okunnighet offentligt.

#4 • Uppdaterat: 2010-02-16 13:02
pg (ej verifierad)

Jag försöker bara uttrycka ett sunt bondförnuft i det här fallet. Jag har mycket riktigt inte en aning huvuvida mina farhågor är besannade eller inte. Det har inte du heller Saabnisse. Jag ser dock hellre att GM behåller Saab, än att vi får in tvivelaktiga ägare. Vi vet ju vad vi har men inte vad vi får. Med det nya GM Europe kan ett nybildat Saab bli stärkt eftersom USA inte längre har lika mycket att säga till om. Dessutom arbetar ju flertalet av Saabs ingenjörer hos GM powertrain.
Jag tror att det finns utvecklingspotetial om man ger GM Europe chansen. GM Europe måste ju vara väldigt viktig för GM USA, eftersom man inte sålde Opel och GM powertrain Europe.
Jag hade ju helst sett ett Saab utan GM inblandning, men med ett tätare Europasamarbete kan kanske Saab räddas. Se möjligheterna Saabnisse. Allt inom GM är inte skit, fortsatt samarbete gagnar både Opel och Saab.

#5 • Uppdaterat: 2010-02-16 13:15
pg (ej verifierad)

Raphael, du vet lika litet som jag om den här Ryssen. Nog förefaller det väldigt märkligt att denne man köps ut inför affären med GM, för att sedan köpas tillbaka när affären nästan är klar och pengar fattas. Det känns som om det är något som inte stämmer. Nog borde man väl köra med öppna kort när det är vi skattebetalare som ska borga för lånet. Spyker har inte ens försökt. Den ena mörkningen efter den andra. Smöra brukar även psykopater göra för att vinna andras förtroende. Man får inte vara så fanatisk och hemmablind, att man inte ifrågasätter. Saab måste inte räddas till vilket pris som helst.

#6 • Uppdaterat: 2010-02-16 14:17
Pelle (ej verifierad)

Tydligen vilar Spyker på bamsiga lån från ryssarna som också lär ha en gyllene aktie i bolaget. Antonov släpper säkert inte pengarna, utan vill ha inflytande över Spyker för att inte stå där som big looser i slutänden. Jag tror inte en sekund att han låter sig fasas ut ur bilden hur som helst. Om nu SÄPO-varningarna var välgrundade, så visst känns det lite soppigt alltihop. Och visst känns Mullers utspel lite som ett stolpskott när hela affären håller på att sys ihop. I alla fall för varumärket Saab. What´s next?

#7 • Uppdaterat: 2010-02-16 14:26
Raphael (ej verifierad)

PG, jag tycker inte att det är att uttrycka sunt bondförnuft att automatiskt sätta likhetstecken mellan en rysk affärsman och rysk maffia. För mig innebär sunt bondförnuft att man tar reda på saker och ting först innan man anklagar andra. Här har vi uppenbarligen skilda åsikter om vad sunt bondförnuft innebär.
Din retoriska fråga om mördare kan vara hederliga, är en fråga vars koppling till SAAB-affären är något som jag inte förstår, skulle du vilja förklara vad mördare och SAAB har med varandra att göra?
Eller var denna fråga ett ytterligare försök från din sida att uttrycka det sunda bondförnuft som du uppenbarligen anser dig besitta?
Att GM ogillar ryska intressenter har inte nödvändigtvis med den ryska maffian att göra. Vi vet att GM även ogillar kinesiska intressenter, har det automatiskt med kinesisk maffia att göra?
Den ryska bilmarknaden är stark och det växer upp nya bilfabriker där med nya konstellationer av ägare och möjligheter för många företag. GM har idag ett begränsat samarbete med ryska LADA och det har fungerat mindre bra.
En stark rysk finansman med miljarder att spendera och intresse för bilindustri, kan mycket väl vara ett hot mot GM om vi betänker det faktum att SAAB idag delar många patent och teknologier med GM. Ett ryskt förvärv av SAAB innebär att ryssar får tillgång till GM teknik, som i sin tur kan användas för nya bilfabriker och konstellationer och samarbeten i Ryssland, inte minst med kineser för kinesiska bilindustrin är väldigt intresserad av Ryssland och projekterar redan idag nya bilfabriker där för att komma närmare både den ryska och europeiska bilmarknaden.
Jag förstår inte vad du menar med din insuniation att Spyker inte spelar med öppna kort. Vilka är korten du menar inte är öppna? Spyker har redovisat sin finansiering och de har redovisat sin affärsplan till sina aktieägare och delar av de har även plubicerats i media. Svenska regeringen har sett allt, det gjordes en ny undersökning av Riksgälden och det var uppenbart att detta tillkom på grund av mediaskriverier och Riksgälden hittade inget att anmärka på så det är uppenbart att media skriver stort och mycket om något de inte har en aning om i detta fall. Europeiska Investerings Banken har heller inte funnit något att anmärka på.
Du ser tydligen en mörkning, men jag ser öppna kort och ärlighet. Jag förstår inte alls vad du menar med dina inlägg. Du verkar rädd för något som inte finns och ser mörker och skummisar och maffia överallt...
Och nu pratar du om psykopater också.
Det är förvisso underhållande att ta del av din spännande verklighet som hämtad från amerikanska TV-serier.
GM vill inte ha SAAB, för SAAB gör för mycket förluster och kostar GM alldeles för mycket. Det loppet är redan kört.
Jag tror inte på att SAAB kan räddas, för produkterna är fel för marknaden och varumärket är för svagt sedan årtionden av förluster och tvivelaktiga produkter. Men, om Spyker är tillräckligt galna för att ge SAAB en chans så för all del, låt dem göra det. Jag tror det blir flopp, men jag tycker ändå de ska få ha sin chans.
Dessa påståenden om rysk maffia ser jag som en mediabluff och en dålig ursäkt. Det är mycket mer troligt att GM vill hindra konkurrenter och nya uppstickare inom bilbranschen från att ta del av GM teknik.
De kunde sälja gamla SAAB 9-5 till Kina, men det är ju gammal teknik. Ny teknik, det är något helt annat.

#8 • Uppdaterat: 2010-02-16 15:10
J.Hundt (ej verifierad)

Roligast är att läsa alla initierade insändare! Gu´ va´ folk vet! Och de som "vet" minst, snackar mest! Tomma tunnor eller.....?
Förresten....vad menas idag med hederlig?

#9 • Uppdaterat: 2010-02-16 15:41
jan edman (ej verifierad)

orkar inte läsa alla inlägg men tro inte att vi är något mindre opålitliga än ryssar m,m ....Kommunistskräcken sitter tydligen djupt.Undrar om amerikanska investerare kontrolleras lika effektivt av våran säkerhetspolis knappast .Antagligen många ivesterare där som har kopplingar till knarkmaffian i syd o nordamerika ,,,

#a • Uppdaterat: 2010-02-16 15:56
Sapo (ej verifierad)

Tack Jan:
Bra sammanfattning efter att ha läst (puh) alla inlägg.
Man kan konstatera att säpo INTE skulle gjort ngn kontroll om köpare var "västerlänningar".
För alla arbetare och tjänstemän samt folket i Trollhättan så hoppas jag att SAAB kan överleva även om jag själv inte kommer att köpa en förklädd Opel dyrt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.