Korvtråden - ändarnas kamp.

267 inlägg 0 nya
Korvtråden - ändarnas kamp.

Audi A5 har länge hintat om sin korvkunskap.....

Det senaste jag testade på var att grilla en hel Sorunda falukorv, har nog aldrig varit med om att falu smakat så gott.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Kul och intressant tråd hoppas jag att detta blir.
Nu är det ju väldigt mycket "tycke och smak" som vanligt när det gäller mat men f n är min favorit när det gäller just falukorv Siljans Charks "Extra Prima Falukorv". Men gillar men falukorv med mesig smak och gjord på finmalen "smet" så skall man nog kolla på annat håll...:) Problemet är ju som vanligt att lite mindre och lokala charkuterifabrikers produkter sällan finns över hela landet utan just tämligen lokalt.
Som god 2:a just nu ligger Coops "Prima falukorv" - inte alls oäven. Båda dessa är alspåns-rökta och inte "fusk-rökta" via kemikalier...:)
Sorundas grillkorvar har jag testat några olika men där finns det helt klart bättre - i alla fall enligt min smak.

Kul!
Vaggeryds (fd SW:s) - uppväxt på detta och "mitt original" för hur korv ska smaka.
Stensåkra - från Vetlanda, bra kvalitet där med. Verkar vara rätt nytt på marknaden
Siljans Chark är bra också! Kurbitzon är trevlig. :)

Power to the people

Bra tips där rörande Coops riktiga grejjer, är ingen faluälskare men känns som jag är på väg att ändra mig nu efter grillexperimentet.

Något jag börjat lära mig uppskatta är brittiska korvar, dom där som ser ut som avhuggna fingrar.
Hade svårt för dom i början då man växt upp med de estetiskt korrekta denniskorvarna, men börjar uppskatta korvhantverket mer och mer.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Korv brukar jag säga är resterna som dom sopar upp från golvet i slakteriet, det gör dom korv av:)
Jag är inget fan av korv, men om jag måste så är väl Karlssons i Härryda den bättre matkorven. Annars blir det på sin höjd nån ölkorv från Ridderheims.

;o) Kul tråd om "premium" falukorv bla.

Kan rekommendera Hemgårdens falukorv från värmländska Råda ca 2mil från där jag bor. Har förövrigt väldigt bra produkter överlag på Hemgården som vi brukar köpa. Snickarkorven är god att äta direkt ur vacumpåsen..... Handla lokalt.

Håller med dig Shogun, kan man handla lokalt och har dom ekonomiska förutsättningarna för det så är det bra.
Speciellt om man vet att det är en bra produktion i hela ledet.

Det är lite kul att de små lokala företagen får ta plats i hyllorna i matbutikerna och att folk är beredda att betala för det.
Samma sak som med de små bryggerierna, det finns så otroligt mkt spännande att välja på.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Bra med tips om lokala produkter men eftersom vi bor geografiskt så spridda så är ju bra produkter som går att få tag i mer eller mindre överallt väldigt intressanta att få tips om.
Min erfarenhet av korvprodukter är att Garant generellt har hyfsade "standardprodukter" medan ICA och Scan sällan tilltalar mig. Även Lidl kan ha enstaka som är rätt OK - har nästan för mig att även dom numera säljer produkter ifrån Göteborgsbaserade "614"...:)
Frånsett den klassiska falukorven så tar jag gärna emot tips på wienerkorv - föredrar nästan alltid denna framför den klassiska varmkorven. Brett ämne detta med tanke på alla varianter av kryddning bl a...:)

Vad är det för skillnad på den klassiska varmkorven och wienerkorv egentligen?
Har alltid antagit (utan att ha en susning) att wienerkorv är det man kallar "kokekörv" och den andra är denniskorven som steks.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Ett tillägg off topic.

Råda är där Hagfors flygplats ligger, och där Vibilägare ofta utför sina undanmanöverprov "älgtest" med sina testbilar...ät mera lokal körv testlaget.....

Wienerkorv var såvitt jag minns tidigare en namnskyddad produkt, liksom t ex falukorv, som då hade vissa krav på sig angående innehåll. Numera med EU så lär väl det vara förändrat.
Varmkorv är i mina ögon också en "kok-korv" - sen har vi gruppen grillkorvar. Men allt går ju att grilla om man vill.
Men min personliga åsikt är att wienerkorven ofta är av lite högre kvalitet än den vanliga "varmkorven" -sen är det detta med "skinnet" som verkligen kan skilja. Men om detta kan säkert Audi berätta mera initierat. Slutligen är det ju smaken och upplevelser som tuggmotstånd m m som avgör hur man uppskattar olika korvar...:)
Men bland "kokkorvar" så föredrar jag i regel nån wienerkorv som passar ens personliga smak. Testa gärna Garants - den är helt OK för min smak i alla fall och går att få tag i överallt.

Tycker man om kryddig korv så är Garants Trinidad bra som jag tipsade om i andra tråden.
Jag tar gärna emot tips på andra starka korvar. Och då menar jag starkt....

Var ett tag också inne på starka/kryddiga korvar men har numera gått tillbaka till mera "normalkryddade" där jag tycker att köttsmaken kommer fram mera. Men åter - "smaken är som baken"...:)

Kul tråd!

Falukorv: där har vi en riktig hit i form av Lidls "Enebacken". Hög kvalitet och bra smak från 614 (I. Johansson i Gbg). Vidare så gör faktiskt Scan en bra falukorv också; Jägarfalukorv. Den produceras i kollagentarm - vilket det egentligt alltid ska vara. I övrigt gör nog de norrländska producenterna bäst falukorv, men ack så svåra att få tag i här. Jokkmokkskorv gör sin falukorv på entrecote(!) och är nog det bästa och dyraste man kan hitta. Även Nyhléns & Hugosson samt Nordchark från Luleå rekommenderas.

Henrik M wrote:
Tycker man om kryddig korv så är Garants Trinidad bra som jag tipsade om i andra tråden.
Jag tar gärna emot tips på andra starka korvar. Och då menar jag starkt....

Det där är en stark korv. Jag var med när den kördes första gången (den var då ännu starkare än nu). När man blandade kryddorna, så hade man gasmask;-)

Audi - håller med dig om de "norrländska" falukorvarna. Och det är just Nyhlén & Hugosson som gör Coops Prima falukorv.
Fast Enebacken - nja ? Även om den kommer från "614" där även Garants vanliga Falu kommer ifrån. Den är helt OK för en standard-falu men det finns helt klart bättre...:)
Köpte Scans Jägar-falu för ett tag sen men - nä. Coops Prima är klart bättre - för min smak.

Reverend Benny wrote:
Vad är det för skillnad på den klassiska varmkorven och wienerkorv egentligen?
Har alltid antagit (utan att ha en susning) att wienerkorv är det man kallar "kokekörv" och den andra är denniskorven som steks.

Precis som Pi skriver, så har begreppen slätats ut. Förr var wienerkorv namnskyddad och då alltid tillverkad i fårtarm (fjälster). Numera är det inte så. IKEA:s wienerkorv gjordes ursprungligen i fårtarm, men den görs numera i kollagentarm. Det blir liiite billigare så. Rent generellt är fårtarm att föredra, då den dels ger ett bättre bett (knack) och kan även stekas/grillas. På kostnadssidan blir det dock problem, man brukar räkna med att innehållet kostar lika mycket som korvskinnet (räknat i kronor/kilo). Kollagentarm kostar i runda slängar 1/4-del av fårtarmen.

Min absoluta favorit är en äkta Frankfurter - tillverkad som tyskarna gör. Den finns inte att få tag i här i Sverige, men Helmut Walsch gjorde en sådan förr. Numera tycker jag den är som vilken wienerkorv som helst. Men just deras korvar är ganska bra - om man hittar dem i butiken. Chansa på den manuella delikatessdisken eller ta en korv i Nils Eriksson-terminalen vid Gbg:s centralstation.

Denniskorven är f.ö. skinnfri - precis som alla korvarna på rullgrillarna på våra bensinmackar. Jag ser helst att vi lämnar Dennsikorven utanför denna diskussion - även om barn gillar den. För mig är det ingen korv;-)

Sen ska man veta att korv görs i batcher och det är skiljer ofta en del mellan dessa. Man kan således ha otur och t.ex. få en sönderkörd batch där innehållet inte är representativt för hur skaparen av korven tänkte sig den. Detta blir speciellt märkbart som nu under sommaren, då det tas in många semestervikarier. Kanske du hade lite otur med din Enebacke-korv, Pi?

Audi A5 SB wrote:
Henrik M wrote:Tycker man om kryddig korv så är Garants Trinidad bra som jag tipsade om i andra tråden.
Jag tar gärna emot tips på andra starka korvar. Och då menar jag starkt....
Det där är en stark korv. Jag var med när den kördes första gången (den var då ännu starkare än nu). När man blandade kryddorna, så hade man gasmask;-)

Aha, då kanske jag inte hade fel om att den kändes starkare för 2 år sen? Tror det var då den kom väl på vårkanten? Ja jag vet faktiskt inte om jag hade ätit nåt starkare som var massproducerat i korvväg än den när den kom....

Audi: Om du är korvexperten här, vad är din syn på Småländska Isterband? Nåt jag själv ju såklart älskar! Ikea hade tidigare iaf små miniisterband med som var riktigt goda steka upp till frukosten....

Audi A5 SB wrote:
Jag ser helst att vi lämnar Denniskorven utanför denna diskussion - även om barn gillar den. För mig är det ingen korv;-)

Håller med helt - och denna typ av korv skall vara omsluten av fjälster...:)

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.