Första bilen!

63 inlägg 0 nya
Första bilen!

Hej,

Tiden börjar komma när man ska införskaffa sig en första bil.
Har tittat på BMW E90/91 för runt 65-70 tusen, har kollat på 325i främst.
Vad har ni för köpråd till första bil? Jag ser helst att lägga runt 65-70 för att ha ganska mycket i buffert men ifall man får mycket mer bil för 80 tusen skulle det funka.
Krav:
Inte gått längre än 20 tusen mil
Inte mindre hästar än 180
Inte någon gammal bil
Kombi eller sedan kvittar

Vad mer ska man tänka på? Ser ju helst att den inte är så dyr i försäkring och skatt också.

Mazda kanske? De brukar vara bra hållbarhet på (om man inte gör som vi och krockar sönder dem...).
Rost på äldre generationer kan vara en issue, dock främst kosmetiskt i typ hjulhus. Bättre på senare årsmodeller.
Har själv haft 626 och 6. Sexan hade 155 hästar har jag för mig - fungerade alldeles utmärkt - bilen är ju ganska lätt trots alls. Gillade båda skarpt!
Försäkring beror på var du bor, hur du bor, vem du är...

Lägre effekt = lägre försäkringspremie och det är nog speciellt märkbart för unga grabbar i större städer. Det mesta blir billigare om man taggar ner effektbehovet lite.

Allt som är roligt kostar pengar, den grundregeln får du allt lära dig. :-)

Power to the people

Såg nu på compricer att det var ganska hög försäkringskostnad.. (12 000 på 325an) Vad är en bra modern bil då med inte så hög försäkringskostnad? Subaru, toyota, saab, volvo?

Kanske främst mindre bilar med relativt låg motorstyrka. Det är jättedyrt att försäkra relativt nya och hyfsat motorstarka bilar för den som är ung och bor i nån av de större städerna. Du kan ju kolla några olika modeller på Compricer så ser du snart vilken typ av bil som har överkomlig försäkringskostnad.

Som första bil rekommenderar jag att du tar en enklare billigare bil som inte har så hög effekt.
Glöm de vanligaste och satsa på lite mer udda märken, du får betydligt mer bil för pengarna, visserligen får du mindre för den när du byter, men om du är yngre får du ändå mindre för bilen när du byter oavsett fabrikat, så elaka är bilnasarna.
Och är du inte bilintresserad eller duktig på att skruva så ska du hålla dig till kända märken.
Mazda, som redan föreslagits är inte så dumt.
Seat, som ju är en VW till lägre pris är ofta ett bra köp till bra pris.
Opel Astra är en mycket bra och undervärderad bil.
Toyota och Volvo och märkligt även Saab, som inte gått så långt, är ofta lite övervärderade, men hittar du en bra kan det vara värt ett köp.
Du måste tala om lite närmare hur du tänker bruka bilen, många passagerare, stadstrafik eller landsväg, kanske motorväg, bränsletyp osv. för att få några bättre förslag.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag tänkte inte busköra bilen, oftast 1-2 eller 3 passagerare. Bor i mitten av Växjö och vill helst ha en bensinare (gillar inte dieselknacket och osäker framtid med diesel)
Den ska helst vara relativt isolerad från ljud utifrån

(Fick nyss reda på att mamma går med på att skriva den på sig) Det borde sänka kostnaden drastiskt på försäkringen antar jag?

Det gäller att komma ihåg att om bilen skrivs på en äldre person måste det intygas att bilen inte brukas av någon som är under 24 år för att inte premien ska stiga.
Två bilar i bra prisläge som jag tycker du ska kolla är Ford Focus och Opel Astra.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det kallas för bedrägeri om du betalar för bilen och någon annan står som ägare.

L. Mäkinen wrote:
Det kallas för bedrägeri om du betalar för bilen och någon annan står som ägare.

Nåja, det kanske är att dra det för långt, men helt klart är det knappast någon ide' när det gäller att bruka bilen.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det är inget bedrägeri att person A betalar för bilen och person B står som ägare. Du får betala vad du vill för något och ge detta till vem du vill. Som exempel så min gammelmorfar köpte tomt, byggde sommarstuga, gav det till min mamma och hennes syster emedan han fortfarande betalade el, material till underhåll och nybyggnationer e.t.c.
Däremot att person B står om ägare medan person A anses vara den enda brukaren. Det är inte att betrakta som sanningsenligt...

Alla försäkringsbolag tillämpar inte en minsta ålder för att inte få premietillägg, saabnisse. Sen är det nog väldigt vanligt att skriva bilen på nån av föräldrarna och så länge man själv är skriven på samma adress är det nog inga problem. Min granne som är försäkringstjänsteman skrev sonens bil på sig själv t ex - på det försäkringsbolag han jobbar..:)

Det är riktigt Pi, men de bolagen har redan garderat sig med en högre premie som de slår ut på samtliga försäkringstagare.
Försäkringar är en djungel att söka i för att hitta rätt och speciellt om man förutsätts vara en yngre predestinerad bilkvaddare.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

De nya bolagen med dosa i bilen som registrerar körmönster (Paydrive o Enerfy är två) gör ibland reklam för att de är billiga för unga (som kör lugnt förstås). Om det stämmer har jag ingen aning om!

ToRy, är säkert ett vettigt alternativ.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag är skriven på samma adress som min mamma och vi gjorde samma sak när min syster fyllde 18, men vad är en bra bil runt 65-70 tusen? Ska man satsa på en BMW E90 nu när försäkringsproblemet är fixat, eller ska man satsa på något annat?

Du har ju fått flera förslag!
BMW är inget dåligt val, men det är ingen nybörjarbil.
Välj något tamare tills du får lite mer körvana, tro mig, att du fått körkort innebär inte att du kan köra bil endast att du får!

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse - dyrare premie för att man inte har 25-års gränsen? Nja - för oss var det inte så men det kan ju bero på flera olika faktorer.
Bilar ? Volvo S60, Opel Insignia (vet inte om du får tag i en sån för det priset), Mazda 6, Skoda Superb - om du vill ha lite större bilar (nåja - S60 är inte speciellt stor inombords).
Annars kanske du t ex kan få tag i en Astra med lite större motor. Det är bara att kolla igenom på Blocket så ser du rätt snabbt vad som kan vara intressant.

Vad blir försäkringskostnaden för din mamma på BMWn? Kanske blir dyr även åt henne... Är det ett krav att bilen ska vara billig att äga ska du kanske titta på nåt annat än BMW... En äldre sån som levt tufft kan visa sig dyr att reparera. För 70 tusen får man en ca8-12år gammal 325 som gått 15-20.000mil, så man kan nog inte räkna med något felfritt ägande. Men är man bara medveten om det och tycker det är ok så... Avgör själv. Det är du som ska ha bilen.

Ett par exempel utan att veta nåt om historiken - https://www.blocket.se/kalmar/Mazda_6_2_0i__6830_mil__Nybes__Nyservad__79685003.htm?ca=14&w=2
...eller om högre effekt prioriteras - https://www.blocket.se/kalmar/Peugeot_207_Rc__WM5FYC_79640074.htm?ca=14&w=2
Som sagt - leta på Blocket med dina pris, årsmodells och milbegränsningar så kanske du hittar nåt intressant.
Sen kan du kolla historiken på bl a www.car.info om du har registreringsnumret.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.