Vi Bilägares forum

Bränderna i Sverige

Bränderna i Sverige

På nyheterna idag intrevjuade Sveriges Radio en känd,har i all hast glömt namnet, miljöprofessor som med 99,9% säkerhet bedömt att de bränder som rasar bl.a i Sverige, Norge, Finland, tidigare i sommar, Frankrike, Portigal och Italien ÄR orsakade av "jävligt höga" koldioxisutsläpp från i huvudsak trafiksektorn. Han menar att vi omedelbart måste stoppa / radikalt minska utsläppen av Co2. Det bästa och snabbaste sättet är att ÖKA andelen biobränsle i pump genom att ÖKA andelen elektrifierade liksom dieselfordon och radikalt MINSKA bensinmotorernas andel av trafikarbetet. Han sa vidare att vi redan idag har släppt ut så mycket Co2 i atmosfären att det kommer att ta 100 tals, kanske upp mot 1 000 år innan Co2 nivåerna har stabiliserats på en nivå kring 280 - 300 ppm Co2 per m3 luft där vi idag ligger på ca 420 ppm Co2 per m3 luft! Vad är viktigast förhöjda kväveoxider eller ökande globala bränder, stormar, översvämningar mm mm mm? Nä, svenska folket SKA omedelbart förkasta bensinmotorns förbannelse och sluta upp mot klimatsmarta el och dieselmotorer, innan vi alla brinner eller blåser bort!!!!

Uppdaterat: 2018-07-19 11:41
- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Kommentarer

Oj, jag trodde bränderna iaf. i Sverige var en kombination av den värsta torkan på 50 år och att nån/några tuttat på. Huruvida torkan beror på co-utsläpp eller om dom som tuttat på är från MP ska jag låta vara osagt.

Uppdaterat: 2018-07-19 14:03

Bränder orsakade av Co2-utsläpp... Möjligt det är så, men jag tänkte tvärtom. Tänk så höga Co2-utsläpp dessa bränder orsakar! Hur mycket bilkörande motsvarar det tro? Hemskt är det, oavsett. Jag lider med dom som drabbas... Vad är det för nötter som tuttat på, om nu nån gjort det?

Uppdaterat: 2018-07-19 15:13

Räcker med en glasbit eller petflaska för att orsaka brand. Blixten är nog dock orsaken till flest.

Uppdaterat: 2018-07-19 15:17

Finns andra alternativ också..
https://www.helahalsingland.se/artikel/gavleborg/ljusdal/rattfull-bilist-kastade-fimp-ur-bilen-nara-brandomradet-stoppades-av-polis

Uppdaterat: 2018-07-19 15:20
*Robban

Robban - Just ja, det finns såna nötter också... På en mindre camping sa ägaren att han plockat upp ca20 fimpar, sen dagen innan, som folk bara trampat ner i det torra gräset... Rökare verkar "speciella"... Annars vill jag nog hoppas och tro att det är åsknedslag som orsakat dom flesta bränder. Medvetet anlagda bränder låter läskigt, även om jag läste att polisen misstänker att vissa kan vara det och bad folk hålla uppsikt och notera och gärna fota misstänkta bilar längs skogsbilvägar.

Uppdaterat: 2018-07-19 15:45

Man kan förbjuda fossila bränslen ja men det känns ändå ganska extremt. Sverige ligger ju ganska bra till när det gäller minskande utsläpp av koldioxid. Däremot behöver både enskilda hushåll och myndigheter skaffa sig en större beredskap inför kommande extremväder och andra kriser. Vi är alldeles för sårbara just nu.

Uppdaterat: 2018-07-19 16:08
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Sverige räknar väl utsläpp per person så våra utsläpp kan ha ökat i totalen.

Uppdaterat: 2018-07-19 16:29

Träd som brinner och ersätts av nya träd = negativt koldioxidtillskott (då en del kol som bli kvar och sedan bäddas in i marken med åren). Dessutom gynnas den biologiska mångfalden av bränder, så markbränder och skogsbränder är BRA för naturen skall vi komma ihåg och detta har blivit ett problem i dagens samhälle där vi är för bra på att förhindra samt släcka bränder. Arter dör och minskar tyvärr på grund av det.

En inte alls för ovanlig orsak är grillning också. Folk anser sig ha rätt att grilla, trots eldningsförbud och snustorrt. Så grill, glasskräp, fimpar, blixtnedlag, skogsmaskiner och enstaka gånger idioter står nog för absoluta merparten. En del markbränder, som sällan sprids till skogen som tur är, är även tåg orsaken bakom.

Uppdaterat: 2018-07-19 17:32
Stoor skrev:

FXX:
För det första sympatiserar jag i stort sett inte med MP utan jag håller på småföretagarnas väl och ve varför jag röstar på M för det andra är det oerhört skrämmande att naturen dvs klimatförändringarna håller på att skena och då ska vi betänka att detta som vi ser idag bara är början på något potentiellt ännu värre om vi inte stoppar de fossila Co2 utsläppen nu. Ett effektivt sätt är att ÖKA andelen el och dieseldrivna fordon dvs förbjud Co2 utspyende bensinfordon NU!

Nu var det inte riktat till dig. Detta var min slutsats efter att ha följt medierapporteringen.

Uppdaterat: 2018-07-19 17:37

Fast om vi nu ser CO2 igen som den store satan, då skall vi väl INTE köpa massa nya bilar, speciellt inte elbilar, eftersom CO2 är ett globalt problem så om det byggs en Tesla i USA så påverkar den oss alla.
Kör vidare på de bilar vi har, tanka så mycket biodrivmedel som möjligt, då gör vi välden en CO2-tjänst.
Sedan kan vi ju fortsätta med vårt övriga beteede som att inte handla massa skit från hela världen, försök att köpa lokalt, res mindre med flyg, skippa Thailand och res till Åhus istället, gärna med tåg...

Extremt, jag vetet, eller så bara skiter vi i allt...

Uppdaterat: 2018-07-19 17:59
*Robban

Bra miljö och låg utsläpp men sämre för väder extremt hög temperatur sommarvärme med himmel varje dag, skulle inte komma moln och regn :-(
Vrida tillbaka bättre på 80 - 90 talet som mest moln och regn och extremt hög temperatur sommarvärmen har sällan enstaka dag efter medelhög utsläpp med bilar och oljepannor.

Uppdaterat: 2018-07-19 18:24
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html
Xanthopteryx skrev:

Träd som brinner och ersätts av nya träd = negativt koldioxidtillskott (då en del kol som bli kvar och sedan bäddas in i marken med åren).

Det beror väl på vad som brinner. Hela träd som skadas och som annars kunde använts för att bygga hus t ex släpper via bränder ifrån sitt koldioxidinnehåll som annars hade deponerats i en väggkonstruktion.

Uppdaterat: 2018-07-19 20:46
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Tänt var det här, brinner mycket nu

Sverige har ju alltid fel taktik.
Brinner det skickas en brandbil, räcker inte det skickar man en till osv.

Man måste sätta in allt man har direkt!

Uppdaterat: 2018-07-19 20:58
pinjong skrev:

Xanthopteryx wrote:Träd som brinner och ersätts av nya träd = negativt koldioxidtillskott (då en del kol som bli kvar och sedan bäddas in i marken med åren).
Det beror väl på vad som brinner. Hela träd som skadas och som annars kunde använts för att bygga hus t ex släpper via bränder ifrån sitt koldioxidinnehåll som annars hade deponerats i en väggkonstruktion.

...och en dagar rivs huset eller väggen, eller så ersätter den en befintliga träkonstruktion så frågan är hur slutresultatet blir rent faktiskt, plus utsläppen för avverkning, transport, beredning etc.

Uppdaterat: 2018-07-19 21:30
Xanthopteryx skrev:

...och en dagar rivs huset eller väggen, eller så ersätter den en befintliga träkonstruktion så frågan är hur slutresultatet blir rent faktiskt, plus utsläppen för avverkning, transport, beredning etc.

Och hur ser väderprognosen ut kommande veckorna då, blir det något regn X?

Uppdaterat: 2018-07-20 08:23

Du får nog faktiskt specificera var i världen du befinner dig...

Uppdaterat: 2018-07-20 10:41

Ska det aldrig ta slut...

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2018-07-20 11:18

Inte i det närmaste.
Kan för övrigt rekommendera Climendo (app till Android - vet ej om det finns till Ifån).

Uppdaterat: 2018-07-20 11:29
junkers skrev:

Ska det aldrig ta slut...

Jo när skyfallen och översvämningarna förmodligen tar vid i höst.

Uppdaterat: 2018-07-20 12:55
Mycket vatten har runnit under hjulen...
Jens Liljestrand skrev:

Äldre vita män är den grupp i samhället vars livsstil allra mest bygger på en överkonsumtion av de tre B:na (Bostaden, Bilen, Biffen) och därmed ansvarar för de största koldioxidutsläppen. Klimatforskare jag känner berättar hur de ytterst få vetenskapsmän som fortfarande motarbetar konsensus, genomgående tillhör en utdöende art av äldre, vita män, för det mesta utan relevant kompetens i ämnet.

https://www.expressen.se/kronikorer/jens-liljestrand/det-brinner-i-hela-landet-och-jag-vet-vems-fel-det-ar/

Något ligger det väl i Jens' analys men samtidigt finns det gott om äldre vita män med ett gediget natur- och miljöintresse som är väldigt insatta i problemen runt den globala uppvärmningen. Jens avslutar sin artikel med bättre balans än i inledningen och konstaterar att det är hela samhället som hittills bortsett från konsekvenserna av en ohållbar livsstil.

Uppdaterat: 2018-07-20 14:17
Mycket vatten har runnit under hjulen...
Xanthopteryx skrev:

Inte i det närmaste.
Kan för övrigt rekommendera Climendo (app till Android - vet ej om det finns till Ifån).

Jag tycker att "det blir samma imorgon som idag" har funkat bra i år.

Uppdaterat: 2018-07-21 09:42

Det knepigaste och samtidigt mest historielösa sammanfattningen gjorde Dan Eliasson härom dagen när han yttrade om värmen:"det här är unikt, det händer inte så ofta"!
Att det inte händer så ofta är sant men att det är unikt är fake news!
Sveriges högsta uppmätta temperatur var i Målilla 1947.
Sveriges högsta månadsmedeltemperatur var nånstans i Värmland 1901.
I ingendera av fallen håller det att skylla på CO2 eller annan mänsklig aktivitet.

Uppdaterat: 2018-07-21 14:04

Angående historiska temperaturer:

https://xkcd.com/1732/ ;)

Uppdaterat: 2018-07-21 15:44

Varför verkar det som om många korkskallar verkar bo i Stockholm? 32 larm idag till polisen om människor som eldar i det fria, TROTS eldningsförbud.
Låter lite som om man bor i en storstad så behöver man inte bry sig. Eller som när någon fick frågan, hur hanterar du ett större elavbrott? Svaret blev ifrån ett pucko, "jag bor i staden så det drabbar inte mig". Ridå!

Uppdaterat: 2018-07-21 19:42
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Me, Myself & I" behöver väl inte bry sig om regler och annat skit? Jag grillar väl om jag vill...
Det brinner ju bara i Hälsingland och om det nu skulle råka börja brinna så kommer ju flygplan från Italien så det är lugnt...

J-A stolpskott

Uppdaterat: 2018-07-21 20:49
*Robban

https://www.youtube.com/watch?v=xEAJXLrqm4E

Uppdaterat: 2018-07-21 23:59
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
muskorv skrev:

Angående historiska temperaturer: https://xkcd.com/1732/ ;)

Är du helt 100 på det?

Uppdaterat: 2018-07-22 00:01
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Christer 1,
Du kan säkert hitta 32 intelligenta människor i Stockholm också om du letar.

Uppdaterat: 2018-07-22 11:45
L. Mäkinen skrev:

Christer 1,
Du kan säkert hitta 32 intelligenta människor i Stockholm också om du letar.

Ha ha...jag ska inte skriva ned mina tankar just nu:)

Uppdaterat: 2018-07-22 12:32
L. Mäkinen skrev:

Christer 1,
Du kan säkert hitta 32 intelligenta människor i Stockholm också om du letar.

Ja det hoppas jag verkligen.

Uppdaterat: 2018-07-22 20:56
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Varmare klimat ger högre luftfuktighet, ökad molnbildning och ger om något mer nederbörd. Det är också vad IPCCs klimatmodeller säger. Att den här sommarens skogsbränder skulle bero på AGW är totalt nys, men jag har slutat att förvånas över klimatalarmisternas dumheter.

Uppdaterat: 2018-07-22 22:31

Ja och MSB satsar tio miljoner friska skattepengar (dina och mina) på genusforskning, istället för på brandbekämpande åtgärder:

"Som en del i arbetet har MSB finansierat ett forskningsprojekt med 10 miljoner kronor.

Projketet har som syfte att synliggöra hur samverkan och ledning påverkas av normer och maktrelationer kopplade till genus - något som MSB anser är viktigt eftersom det enligt myndigheten är ett problem att maktrelationer kan skapa olika ”tolkningar om vem som ska agera och vem som bär ansvar” vid en samhällskris."

http://www.dagensjuridik.se/2017/06/msb-satsar-10-miljoner-pa-genusforskning-ska-ga-till-botten-med-maktrelationer-vid-krishante

Det är hål i huvudet på genusSverige. Nedbränd skog med översållat av genuskonsulter.

.

Uppdaterat: 2018-07-23 01:05
Politisk korrekthet känner de flesta till vid det här laget – det dolda åsiktsförtryck som råder utom för ”godkända” åsikter. Det är tätt närbesläktat med det psykologiska begreppet grupptänk, ett fenomen som i grunden syftar till att upprätthålla harmoni genom konsensus i en grupp. Tyvärr får grupptänk förödande konsekvenser när det uppstår på politisk nivå och alla försök till motstånd eller nyansering bestraffas. Grupptänk uppstår alltså när en grupp människor värderar harmoni och sammanhållning inom gruppen högre än korrekta analyser och kritisk utvärdering. .

Har du inte sett några moln Swemba? Det har jag. Men det betyder inte automatiskt att de måste fälla ut regn. Särskilt inte med den varmluft vi har över Sverige. Dessutom går solen upp varje dag vilket också motverkar kondensering.

Uppdaterat: 2018-07-23 01:31
Mycket vatten har runnit under hjulen...
Rutger Jönåker skrev:

Robban Rökare verkar "speciella"...

Ja, det verkar som det är mycket rättighet, lite eller helst inget ansvar. Stämmer på 99% av de rökare jag träffat. Troligen samma inställning som gör att de blir rökare i första taget.
Har en närstående som icke had några problem att ställa sig jämte bensinpumpen vid pågående tankning och tända en cigg. What the fuck liksom!?

Uppdaterat: 2018-07-23 05:52
pinjong skrev:

Har du inte sett några moln Swemba? Det har jag. Men det betyder inte automatiskt att de måste fälla ut regn. Särskilt inte med den varmluft vi har över Sverige. Dessutom går solen upp varje dag vilket också motverkar kondensering.

Så du tror inte på IPCCs SMHIs m fl scenarier att klimatförändringar ger fler och mer regn framöver?
https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=swe&var=n&sc=rcp85&seas=ar&dnr=99&sp=sv&sx=0&sy=300

Spännande, har du gått och blivit ”klimatförnekare”? ;-)

Skilj på klimat och väder!
Klimat är förändringar och trender i perspektivet 30+ år.
Väder ändras hela tiden. Torrperioder förekommer, även om de inte är vanliga i Sverige (nej, de har inte blivit fler). https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-av-de-varsta-torkorna-de-senaste-100-aren

Uppdaterat: 2018-07-23 08:49

Tittar man på nedanstående bild ser man att mänsklig aktivitet ökat mängden koldioxid i atmosfären samt att medeltemperaturen också höjts på jorden. Även en liten temperaturhöjning kan få mycket stora konsekvenser och t ex få till följd att situationen som är nu i Sverige återkommer allt oftare.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2018-07-23 09:15
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
Swemba skrev:

Så du tror inte på IPCCs SMHIs m fl scenarier att klimatförändringar ger fler och mer regn framöver?
https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=swe&var=n&sc=rcp85&seas=ar&dnr=99&sp=sv&sx=0&sy=300
Spännande, har du gått och blivit ”klimatförnekare”? ;-)
Skilj på klimat och väder!
Klimat är förändringar och trender i perspektivet 30+ år.
Väder ändras hela tiden. Torrperioder förekommer, även om de inte är vanliga i Sverige (nej, de har inte blivit fler). https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-av-de-varsta-torkorna-de-senaste-100-aren

Jag har inte specifikt läst IPCC:s sammanfattningar men visst kommer det att bli mer regn generellt men även fler och svårare värmeböljor och andra extrema väderhändelser. Allt enligt prognoser om hur ett varmare klimat påverkar vädret. Även om extrema väder kan vara jobbiga lokalt så ligger den stora faran i sk tipping points. Då går vi in i ett helt nytt skede. Jag tror iofs inte att du bryr dig.

Uppdaterat: 2018-07-23 10:08
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Varför skulle det bli mer extrema väder med en kraftigare växthuseffekt? Har ni glömt bort vad just växthuseffekten är för något?

Uppdaterat: 2018-07-23 11:45
Swemba skrev:

Varför skulle det bli mer extrema väder med en kraftigare växthuseffekt? Har ni glömt bort vad just växthuseffekten är för något?

För att vi har väder och de drivs av havens och jordatmosfärens temperaturer. Ständigt stigande medeltemperatur ger kraftigare väderhändelser.

Uppdaterat: 2018-07-23 13:35
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Du är medveten om att jordens medeltemperatur fluktuerar kraftigt? Inte minst mellan vinter- och sommarhalvåren. Det finns ingen korrelation mellan extremväder och jordens medeltemperatur historiskt. Om 0,8 grader varmare sedan Lilla Istidens slut skapar extremväder med massiva skogsbränder, vad skulle då inte skillnaderna mellan vinter och sommar göra?

En kraftigare växthuseffekt skulle snarare stabilisera vädret, om något, eftersom den har en utjämnande effekt och det är skillnaderna mellan kall och varm luft som skapar oväder.

Uppdaterat: 2018-07-23 16:27
Swemba skrev:

Du är medveten om att jordens medeltemperatur fluktuerar kraftigt? Inte minst mellan vinter- och sommarhalvåren. Det finns ingen korrelation mellan extremväder och jordens medeltemperatur historiskt. Om 0,8 grader varmare sedan Lilla Istidens slut skapar extremväder med massiva skogsbränder, vad skulle då inte skillnaderna mellan vinter och sommar göra?
En kraftigare växthuseffekt skulle snarare stabilisera vädret, om något, eftersom den har en utjämnande effekt och det är skillnaderna mellan kall och varm luft som skapar oväder.

När man talar om klimatförändring och höjning av medeltemperatur så är perspektivet längre än mellan årstider. Variationer mellan säsonger kan hänföras till väder. Dock inryms och påverkas vädret av klimatet genom att (naturliga) väderhändelser kan förstärkas och förlängas. Inte säkert dock att varje väderhändelse gör det. Sett över tid så har höjningen av medeltemperatur stor effekt. Jag tänker att man kan jämföra med andra långsamma processer som t ex evolutionen. Den är också långsam men effekten är häpnadsväckande. Så en grads höjning smälter på sikt polarisarna trots att de mellan årstider växer och smälter.

På tal om istid så hade vi en sådan för 15.000 år sedan och då var isen över vårt område 2 km tjock. Hur mycket kallare var medeltemperaturen? Jo ca 5°C. Bara 5°C tänker du, det är ju skillnaden mellan natt- och dagstemperatur. Varför får vi då inte 2 km is över natten...

Uppdaterat: 2018-07-24 11:18
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Det var du som antydde att årets torka beror på klimatförändringar, inte jag. Men bra att du också inser att årets värmebölja och torrperiod handlar om väder och inte klimatförändringar.

Uppdaterat: 2018-07-24 20:49

Det är inte riktigt så enkelt Swemba. Det förekommer värmeböljor på många ställen på Jorden just nu och klimatförändringen KAN mycket väl vara en del i det eftersom en förutspådd effekt när det gäller värmeböljor/torka är att de med stigande medeltemperatur blir svårare och längre än de annars hade blivit. Förmodligen pågår det forskning just nu där man försöker skilja ut naturliga orsaker från de som vi själva skapat. Min personliga farhåga är att klimatförändringen starkt bidrar till de värmeböljor vi ser och upplever men jag kan inte veta exakt vilka och i vilken grad.

Uppdaterat: 2018-07-24 22:48
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Den största risken är nog att havsströmmarna ändrar sig om det blir för varmt. Tappar vi golfströmmen i Sverige kommer vi få det skitkallt.

Uppdaterat: 2018-07-25 08:10

MSB (Dan Eliasson?) vill förbjuda grillning även på privata tomter. Men jag som använder en stor sluten grill med briketter har aldrig sett tillstymmelse till gnistbildning. I så fall skulle jag ju inte stå på en träaltan och grilla. Tar inte MSB i så att dom spyr nu nästan?

Uppdaterat: 2018-07-25 14:53
Mycket vatten har runnit under hjulen...
pinjong skrev:

MSB (Dan Eliasson?) vill förbjuda grillning även på privata tomter. Men jag som använder en stor sluten grill med briketter har aldrig sett tillstymmelse till gnistbildning. I så fall skulle jag ju inte stå på en träaltan och grilla. Tar inte MSB i så att dom spyr nu nästan?

Antar att dom gör totalförbud för att vissa inte har nått vett i skallen eller det minsta sunt förnuft.

Uppdaterat: 2018-07-25 15:54
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Det är som med hastighetsgränser. Folk begriper inte dem heller.

Uppdaterat: 2018-07-25 15:57

Ja nästa förbud som skulle få större effekt i så fall vore väl att förbjuda rökning utomhus. :-/

Edit: Nu läser jag på Länsstyrelsens sajt:

"Länsstyrelsen kan inte utfärda rökförbud. Däremot påminner
vi gärna om att rökare har ansvar för hur de hanterar sina fimpar. Om man
orsakar brand genom oaktsamhet kan man åtalas för allmänfarlig vårdslöshet. Så
fimpa säkert!"

Uppdaterat: 2018-07-25 17:11
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Minsta glödande korn som far i väg från grillen kan lätt tända på gräset, men inte träaltanen.

Uppdaterat: 2018-07-25 17:33

Det flyger inga glödande korn från briketter. I alla fall inte vad jag sett de senaste 25 åren. Träkol däremot kan nog smälla till och skicka iväg något.

Uppdaterat: 2018-07-25 17:49
Mycket vatten har runnit under hjulen...