Första tvätten av bilen

201 inlägg 0 nya
Första tvätten av bilen

Nu skall det nog bli diskussioner av här om jag känner forumet rätt, men det må vara hänt. Men hörrni, låt bli alla dessa personangrepp och spydiga kommentarer. Håll gärna nivån hyfsat hög åtminstone och kom med konkreta kommentarer, tankar och funderingar!

I går tvättade jag bilen för första gången någonsin! Uthämtad kring 12 septemer om jag minns rätt, och motorväg och slask, elände och annat sätter ju sina spår, minst sagt.. Den var med andra ord redigt skitig (det där med handsfreeöppning av bakluckan medelst spark har varit synnerligen trevligt då jag vissa gånger inte ens velat röra bakluckan). Man såg regskylten åtminstone och tack vare reliefen kunde man urskilja bokstäver och siffror =)

För den som undrar nu:
1. Skölj av bilen medelst någon form av tryck, en handspruta med möjlighet till bred tryckstråle exempelvis (eller högtryck).
2. Varmt vatten plus en rejäl skvätt gammalt hederligt diskmedel. Handske med sådana där luddgrejor på i mikrofiber. Rejät blöt handske och arbeta mig från topp till botten. Självklart skölja av den ofta och så...
3. Skölja av.
4. Avfettning på de värsta asfaltsprickarna (vissa ställen var redigt prickiga). Låt stå.
5. Skölj av.
6. En ny omgång med diskmedel och vatten, gno lite mer noga denna gång.
7. Skölj.
8. Tanken var att jag skulle lägga på ett speciellt hydrofobiskt slags syntetvaxgrej, men det kräver att bilen blir torr och att den sedan förblir torr i åtminstone 20 minuter efter påstrykning innan man torkar bort det med trasa och då vädret inte riktigt stämde med vad jag tänkt mig så snöade det av och till (rediga lappvantar en av gångerna!), så det fick bli reservlösningen: Ett bilschampo jag hade en slatt kvar av som har vax i sig. Så nu en sista genomgång med det schampot för vaxeffekten.
9. Skölja av.

Det är fortfarande prickar kvar, men varken ork eller faktiskt tid (då gästerna till födelsedagsfirandet skulle komma och vi behövde äta lunch innan) fanns tillhanda så det där får bli när sommarhjulen åkt på och det är roligare väder ute. Då passar vi nog på att ta en invändig 'tvätt' också. Men det blevo helt klart skillnad! Så jäkla skönt att ha fått bort det värsta! Bemödade mig till och med att ta innanför dörrarna.

Diskmedel till biltvätt är klart underskattat! Och definitivt bra för plånbok och miljöpåverkan är inte så stor trots allt.

Hela vintern utan tvätt, gick det ens att se att det var en bil därunder. Jag hämtade ut min 19 januari och i mitten av februari stod jag inte ut längre, lämnade in den för handtvätt både inv och utv. 50 Zloty, (ca: 125:- Sek). Efter det har det blivit två maskintvättar på Circle K.

// Krister

Lite krokigt är också rakt

Färgen sväljer skiten riktigt bra faktiskt! Självklart syns det att den är skitig men på lite håll märks det förvånansvärt lite.

Min hade ju tjocka lager av salt på sig, man tordes knappt gå i närheten av den.

// Krister

Lite krokigt är också rakt

Bara att blunda och låtsas som det regnar =)
Tycker det är så deprimerande att tvätta vintertid och sedan när man åkt till jobbet EN gång så ser den lika illa ut igen. Men nu har ju även plusgraderna letat sig hit så det blir ju inte ispansar och fastfrusna dörrar efteråt heller på samma sätt, plus torrare vägar så det är mest damm nu.

Jag automattvättar regelbundet hela året men oftare på vintern för att få avfettning och underspolning. Bilen blir skitig nästan med en gång igen förstås men jag brukar säga att det är NY skit.

6.15

Jag försöker få in den på handtvätt emellanåt så man får rent innanför dörrarna, jag trivs inte riktigt om det är för skitigt där.

// Krister

Lite krokigt är också rakt

Jag lämnar alltid in bilen för handtvätt, har själv blivit bekväm med åren. Tar 99kr för detta. Tvätt in o utvändigt då och då 199kr. Hur svårt är det att lämna in bilen för tvätt då och då undrar jag vintertid om man nu tycker det är så deprimerande att tvätta bilen, vad är anledningen till att man inte tvättar och vårdar bilen, den största investeringen efter hus för de flesta och den vårdar man inte, varför?

Man måste komma iväg med bilen till tvättstället den tid de kan tvätta. Just nu ställer det mycket stora logistiska krav för oss. Bara att handla mat är ibland snudd på minutplanering...
Vår förra bil sköttes ungefär likadant som denna nog kommer skötas och den blev 7 år (och den skada den tilldrog sig då kan ingen tvätt i världen råda bot på). Bilen innan blev ännu äldre innan den fick ny ägare - också omhändertagen på samma sätt.
Så, tja, vårda bilen... Vad är det? Tvätta ett par gånger per år, sköt om lackskador så det inte börjar rosta, sköt om det mekaniska så det håller och förebygga problem med bromsar och liknande.
Frugans förra bil var 21 år gammal och skött och tvättades nog kanske en gång per år på sin höjd under i allafall dess andra hälft av livet. Den fick för övrigt också ny ägare sedan.

Tvättar du husets fasad flera gånger per år förresten? Och tvättar dina fönster varje månad?

Isen är fortfarande 25 cm tjock här, så jag får nog vänta minste en månad till innan det finns nått vatten att tvätta med.
Fast BMW har fått åka automattvätt 3 ggr denna vinter

Förstår ff inte vad som är svårt pga de anledningar du nämner känner jag inte igen. De tar och tvättar bilen så fort man anländer, tar ca 20 min. Har man inte tid till Det?

Okey man kan ju ha väldigt gott om pengar så man sliter i att tvätta och ev vårda bilen, kanske också pga av ointresse för bilar, men varför hänger man då på en sådan här sida?

Jo, jag brukar gå över med högtryckstvätten och spolar av huset. Frugan tvättar fönstren. Förstår inte att allt ska vara så besvärligt om man har så mycket omkring sig hela tiden så man inte kan ge bilen en tvätt på 20 min då och då måste man vara en stressad person vad det verkar kanske en storstadsbo vad vet jag. Har inga problem med att hinna med att tvätta bilen ett par ggr i månaden det är ju relativt billigt att lämna in den. Kostar nästan lika mycket att hyra en gör det själv håll när man gör jobbet själv som att någon annan med ofta utländsk härkomst göra jobbet. Men det är ju upp till var och en hur man sköter bilen.......

Först ta sig till tvätten. Sedan vänta på tvätten. Så ta sig hem igen. Tar knappast 20 minuter.
Detta med en unge som blir rastlös efter fem minuter. Och det går inte på dagen när hon skall äta. Eller efter lunchen då hon skall sova. Och innan lunchen, då måste man vara hemma till lunchtid och ha mat redo. Och är jag på jobbet är ju även bilen där. Och finnas set stunder då logistiken fungerar så finns annat mer prioriterat: Handla mat till exempel.
Vi är verkligen inte stressade på det sättet. Men det skall passa in i dessa rutiner. Rutiner som kan straffa sig fett om man rubbar för mycket. Så, ja, det är rent ut sagt jävligt jobbigt att göra en sådan för dig enkel manöver.

Vi har det lite extra förspänt hemma i Jönköping, med en biltvättare i kvarteret. Man ringer honom och kommer överens om en tid, då kommer han och hämtar bilen och lämnar sedan tillbaka den nytvättad, det kostar 150.- för inv och 150:- för utv. I polen ringer vi och bokar tid, sen får jag köra över och lämna bilen och fixa någon som skjutsar mig tillbaka till jobbet. Han vill ha 1½ timme på sig och han tar som sagt 50 Zloty för detta.

// Krister

Lite krokigt är också rakt

Krister_L wrote:
Hela vintern utan tvätt, gick det ens att se att det var en bil därunder. Jag hämtade ut min 19 januari och i mitten av februari stod jag inte ut längre, lämnade in den för handtvätt både inv och utv. 50 Zloty, (ca: 125:- Sek). Efter det har det blivit två maskintvättar på Circle K.
// Krister

Okej att många är noga med sina bilar, det kan jag förstå. Men att tvätta bilen invändigt efter mindre än en månad känns ändå lite som överkurs.

Har haft min bil 4 år. Brukar dammsuga den varje vår och har gått över läderklädseln en gång, men ingen övrig tvätt av inredningen. Men det beror väl också på att jag mest kör ensam, har man barn eller hund i bilen skitar det väl ner på annat sätt.

Sammen wrote:

Okej att många är noga med sina bilar, det kan jag förstå. Men att tvätta bilen invändigt efter mindre än en månad känns ändå lite som överkurs.

Det var enbart priset som fällde det avgörandet. Plus att man får rent innanför dörrarna.

// Krister

Lite krokigt är också rakt

Krister_L wrote:
Sammen wrote:
Okej att många är noga med sina bilar, det kan jag förstå. Men att tvätta bilen invändigt efter mindre än en månad känns ändå lite som överkurs.
Det var enbart priset som fällde det avgörandet. Plus att man får rent innanför dörrarna.
// Krister

Golvmattorna och innanför dörrarna, dvs i dörrkarmarna gör min biltvättare rent när jag lämnar in för utvändig tvätt.

Jag tycker automattvättarna är för dåliga, jag vill inte repa bilen med deras borstar. Kör man utan mekanisk rengöring blir inte bilen ren. Så jag tvättar på OK/Q8 macken istället, där slipper kan skita ner miljön och det kostar ca 69 kr för 20 min ungefär, det är allt som krävs. Nackdelen är att man gör jobbet själv. Men känner att det är hyfsat viktigt att hålla efter bilen vintertid med all slask och skit.

Jag har nog tvättat nya bilen 10-15 ggr detta sista året på gds.
Nya OK gds hallarna med tre högtrycks lansar, en avfettning och en med schampo och skölj vax.
Otroligt prisvärt och en snabbtvätt på sommaren utan avfettning kostar ca 50 lappen och nu på vintern med avfettning ca hundringen och torkpapper ingår.
Inget rappel med sprayflaskor och shitt utan bara blåsa på.

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Handtvätt en gång i månaden beroende på när vädret tillåter, lämnar in bilarna på firma en gång om året för invändig tvätt/behandling av läderklädsel samt vaxning med schweiziskt finvax.

En Kränzle högtryckstvätt och 13A säkring så blir bilen ganska ren. Riktigt ren så behövs lite PrickBort avfettning och bilshampo med vax. Då glänser den svarta metallicen en timma eller två.

Xanthopteryx wrote:
Diskmedel till biltvätt är klart underskattat! Och definitivt bra för plånbok och miljöpåverkan är inte så stor trots allt.
Vanligt diskmedel avsett för att handdiska med hemma, ska undvikas att användas för att tvätta bilens utsidan med, för det är för aggressivt för bilens lack för det tar bort eventuellt vaxskydd och torkar ut lacken! Det finns en hel del skrivet om detta på nätet. Använd istället bilschampo som är anpassat för ändamålet och tvätta på anläggning med godkänd reningsutrustning (förhoppningsvis gjorde X det sistnämnda).

Första tvätten av en nära nog sprillans ny bil med hjälp av diskmedel, tycker jag verkligen är ett "no no" och ett stort misstag. Att inte ens tvätta genom att spola av bilen på flera månader, speciellt vintertid i Sverige, är definitivt inte att rekommendera. Inte undra på att bilen fortfarande inte är riktigt ren.

Onekligen kunde X:s bil fått en "bättre start i livet".

"Hur skulle stigande temperaturer kunna vara ett problem för amerikanerna? Allt de behöver göra för att få lägre temperaturer är ju att byta från Fahrenheit till Celsius."

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.