Vi Bilägares forum

Den stora(?) tråden om laddplatser!

Den stora(?) tråden om laddplatser!

Jag har sett att det skrivs mer och mer om olika laddplatser i trådarna nu när fler och fler av oss gått över till att köra helt eller delvis elektrifierat, så jag tänkte att jag skapar en tråd där vi kan dryfta laddplatser av olika anledningar.

Tänker att det kan vara allt från tips på bra prissatta laddplatser till natursköna laddplatser till laddplatser som har ett mervärde i form av bra mat intill, eller av andra anledningar kanske t.o.m. är värda en omväg eller en roadtrip bara för att....

Så känn er fria att fylla på, vem vet vart tråden tar vägen, framöver kanske vi landar in på laddplatser som går att ladda på med husvagnen kvar på kroken etc....

2021-02-16 13:30

Kommentarer

Tänker att jag börjar med lite små tips som jag hittat iaf:

"Gratis" laddning i Växjö: På kommunens parkering vid Norrtullskolan i centrum så behöver man bara betala parkeringsavgift så är elen gratis, trots det rätt bra kräm i uttagen, upp till 22 kW för de som kan ta in det i bilen.

För Teslaförare kan jag tipsa om SuC vid Toftaholms herrgård, troligtvis en av Sveriges finast belägna snabbladdningsstationer, med helt otroligt bra mat eller bara härliga omgivningar att strosa i medans bilen laddas.

Kan även tipsa om att en hel del av platserna som ni ser som destinationsladdare på Teslas laddkarta även har laddboxar öppna för andra fabrikat. Röd skylt är laddbox låst till Tesla, svart skylt öppen för andra bilar med.

Ett riktigt trevligt tips som har laddare både låsta och öppna är Toftastrand/Villa Wik om ni passerar Växjö.

Hamnar ni i Helsingborg och vill bo på hotell så är Hotell Stadsparken ett riktigt trevligt och prisvärt hotell mitt i centrum och nära färjan som har parkeringsgarage där ni får ladda på deras vanliga eluttag.

Skriver mera när tid och minne finnes....

2021-02-16 13:39

Vid järnvägsstationen i Orsa finns en 50 kW laddare som är gratis. Ett av möjligen få skäl att besöka Orsa;-)

I Göteborg finns det ett antal snabbladdare som fortfarande debiteras med 2,50:-/kWh (Göteborgs Energi - Ellysepalatset (50 kW), Backaplan (50 kW) och Falutorget (150 kW). prisvärt om man mot förmodan skulle landa i stan.

2021-02-16 16:28
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Jag har inte elbil men här kommer en site som sammanställt de flesta laddstolpar i Sverige:

https://www.uppladdning.nu/Map.aspx?ln=sv

2021-02-16 16:40

Jag gillar ju Kårböle i norra Hälsingland på vägen mellan Ljusdal och Sveg.
Finns ett litet enkelt värdshus med mat och fika och laddaren har varit gratis, vet inte hur det är framöver, men det är Ljusdals energi som driftar den och de kör även gratis inne i Ljusdal vid OKQ8, men den är lite mer kaosig.
Sedan gillar jag Åsarna, även där ett bra ställe att äta/fika på sportcentret och där har det varit gratis men nu är det betal har jag bestämt för mig att jag hört/läst. Två platser som ligger lite bortom de stora rastplatserna och snabbmatställena som Tönnebro, Söderhamn eller Hudiksvall.

En smygare kan jag bjuda på, Gävle södra vid Bilmetro (Audi) så finns 2st 50kW snabbladdare som går via E.on, bra att veta om man vill äta på typ Max eller liknande och den ensamma laddaren är upptagen. Det är 150 meter att gå där emellan.

Henrik, det behöver byggas som det görs på många platser i Norge, liknande bensinpumpar istället för att man kör/backar mot en laddare.

2021-02-16 18:39
*Robban
EnannanRobban skrev:

Henrik, det behöver byggas som det görs på många platser i Norge, liknande bensinpumpar istället för att man kör/backar mot en laddare.

Ja, ungefär som Tesla bygger nästan alla sina nya.

2021-02-16 18:47

Henrik, Precis! Föredömligt, men det tar så klart helt annan plats i anspråk än en undanträngd P-yta i bakkant av en bensinmack eller en McMax

2021-02-16 18:53
*Robban
Henrik M skrev:

EnannanRobban wrote: Henrik, det behöver byggas som det görs på många platser i Norge, liknande bensinpumpar istället för att man kör/backar mot en laddare.
Ja, ungefär som Tesla bygger nästan alla sina nya.

Ulricehamn?

MVH AL

2021-02-17 23:33
Scio me nihil scire.

Inte en aning A.L, tog en exempelbild från nätet. :) Men så bygger de mer eller mindre alla sina nya sen ett bra tag tillbaks.

2021-02-17 23:37

Aha ok. Jag trodde det var din personliga bild.

MVH AL

2021-02-17 23:48
Scio me nihil scire.

Icke-backning vid laddning är väl ett kommande EU-krav?

2021-02-18 08:49
bgl skrev:

Icke-backning vid laddning är väl ett kommande EU-krav?

Intressant! Har du möjligen en länk eller källa?

2021-02-18 10:48
Power to the people

Text i en tysk tidning för mer än ett år sen. Med stapplande tyska är det svårt att söka.
Hoppas någon annan försöker.
En tilltrasslad situation med en elbil med långt släp som försökte ladda vid Circle-K i Örebro gjorde mig uppmärksam på texten.

2021-02-18 11:11
bgl skrev:

Icke-backning vid laddning är väl ett kommande EU-krav?

Tror inte det blir så lätt att implementera då alla bilar har laddluckorna så utspridda.....ska du då ha 10 meter fritt på båda sidor om och framför och bakom varje laddare bara för att det ska passa alla olika bilar som kan tänkas komma med släp?
Nej, det där är nog mest nåt som någon lagt på remiss iså fall utan att ha tänkt klart.
Blir för ytineffektivt att ha det så, jag tror att så som det ser ut på bilden ovan med Teslaladdare är nåt vi kommer få se även för ickemärkessnabbladdare.
Vad gäller släp får nog de som drar det finna sig i att koppla loss ibland. Kommer aldrig accepteras att de blockerar laddaren bakom när det börjar bli lite mer högtrafikerat vid snabbladdarna. Sen kanske man vid sidan om skapar en eller 2 laddare för släpdragare vid de riktigt stora laddplatserna.

2021-02-19 15:21

När det blir väldigt högtrafikerat så kommer nog hela systemet med parkeringsplatser och laddningplatser tänkas om. Ett hästsläpp kopplar du inte loss tex. Släpp lastat med tunga saker som bara skulle tippa bakåt.

Som sagt en väldigt intressant struktur omställning. Vattenfalls laddarna kommer mer och mer ser jag i Göteborgs med omnejd.

Uppdaterat: 2021-02-20 08:08

Såg att Tönnebro fått 2st nya 300KW laddare, med då 4st samtidiga laddande!! Väldigt bra, jag har undvikit den tidigare ensamma 50KW:aren där, när jag har åkt uppåt, men nu blir det bättre!
Det som dock är bra med den gamla 50KW:aren är att den har haft max 45 minuters laddning, sedan börjar den ta ut minuttaxa utöver strömmen!

2021-02-21 09:06
*Robban

InCharge har fått upp nya 120 kW (2x60 kW) CCS snabbladdare i Sälen, Karlstad, Borlänge, Gävle och Värnamo. Kommer säkert fler då de vann flera platser i Trafikverkets upphandling i höstas.

2021-02-21 09:33
Power to the people

Här kommer ett tips på olika tjänster att hitta publika laddstationer:

Chargefinder (https://chargefinder.com/se)
Uppladdning.nu (https://uppladdning.nu/)
Snabbladda.nu (https://snabbladda.nu/)
Plugshare (https://www.plugshare.com/)
ABRP - A Better Route Planner (https://abetterrouteplanner.com/)

2021-02-21 09:44
Power to the people

Sen har även Recharge (fd. Fortum) fått ut 2x 150 kW snabbladdare vid Donken i Brändåsen, Motala och Linköping. Ser även ut att vara på gång nya HPC på gång i Jönköping.

2021-02-21 09:49
Power to the people

Om nån åker till Gotland finns laddare på Ganglide farm i När på östra sidan.
Jag har varit där varje sommar i 10 år, men aldrig sett en bil ladda där konstigt nog.
Farmens alla byggnader är täckta med solceller, så elen är nog skapligt miljövänlig.
Vad det lider kan man tanka vätgas där oxå.

2021-02-21 16:32

Vet inte om detta tagits upp tidigare eller inte, men det är lite mer problematiskt med laddning av elbilar än tankning av fossila bilar.

Standard på fossilbilar är att tanklocket finns höger eller vänster bak. Beroende på var locket är så ställer man sig på rätt sida om pumpen, men för elbilsladdning så är rutorna ibland gjorda så att man ställer sig med fronten mot laddaren, men det passar sig olika bra beroende på om laddningen är på höger eller vänster sida, bak eller fram.

Har sett flera gånger hur Tesla Björn på Youtube medvetet ställt sig mitt imellan två rutor för att undvika att behöva ha laddkabeln över huven eller så och orsaka lackslitage.

Alltså är platserna gjorde så att många måste parkera "fel" för att inte riskera att slita kabeln mot rutorna.

Detta hade lätt lösts genom att införa en standard. T.ex. att alla elbilar har uttaget mitt fram eller höger front, men un har alla olika vilket innebär att många måste parkera fel vid laddstationerna för att inte riskera skada sin bil vilket i sin tur gör att inte alla platser kan utnyttjas. Inte så smart....

2021-02-22 19:53
- Peugeot 308 SW GT -2019

Helt ärligt Bejje har jag inte stött på en enda laddplats där man skulle behövt lägga kabeln över bilen utan att parkera över två rutor....
Kanske det är en del av de äldre laddarna i Norge som är lite knasigt placerade innan de tänkt klart?
Jag har ju min laddlucka på sidan bak, inga som helst problem oavsett laddplats än så länge. Så nej, jag tror inte det är rutorna som är fel utan kanske att folk parkerar utan att tänka ett steg längre och sen bråkar med kabel istället för att flytta bilen.
Men ja, kanske finns några ställen de satt laddarna fel eller snålat med kabellängd, men tror helt ärligt det inte hör till majoriteten.

Uppdaterat: 2021-02-22 20:18

Jag vet att e-tron har problem med kabeln till snabbladdarna, med dess placering av laddluckan så pass långt bak på framskärmen.

Det optimala och som kommer att komma mer är ju som Tesla allt oftare bygger, med samma upplägg som på vanliga macken, Henrik la ut en bild på det, #6
Verkar komma allt mer i Norge enligt vad jag sett på TB´s videos.

2021-02-22 20:34
*Robban

Eller så gör man som koreanerna... :-)

2021-02-22 20:40
Power to the people

Snygg, men kanske överdesignade lösning...
och lite försmak på morgondagen :-)

Uppdaterat: 2021-02-22 20:48
*Robban

Jag har sett några Volvo laddhybrider med sladden lagd över motorhuven för att nå stolpen på trottoaren.

2021-02-23 18:44
L. Mäkinen skrev:

Jag har sett några Volvo laddhybrider med sladden lagd över motorhuven för att nå stolpen på trottoaren.

Och då är inte problemet att dom inte har koll på vilken sida laddluckan sitter på, precis som var tanklocket sitter på en fossilbil?
Har upplevt hur vissa inte fattar att om man kör runt och ställer sig på andra sidan av bensinpumpen så kan man också tanka istället för att köa bakom en som tankar. Liksom endimensionellt tänkande!

2021-02-23 19:58
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Christer, problemet på bilar med laddlucka på väster sida är att vid gatuparkeringsladdning så måste kabeln över bilen på ett eller annat sätt...

2021-02-23 20:36
*Robban
EnannanRobban skrev:

Christer, problemet på bilar med laddlucka på väster sida är att vid gatuparkeringsladdning så måste kabeln över bilen på ett eller annat sätt...

Eller längre laddsladd, precis som med motorvärmarkabeln.

2021-02-23 21:08
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!
christer_1 skrev:

Eller längre laddsladd, precis som med motorvärmarkabeln.

De flesta bilar har bara en eller två kablar medskickade.

2021-02-23 21:27

Jag har inte sett nån bil som har så kort kabel medskickad att man måste dra den över bilen.....
Sen vet jag inte varför det just måste vara Volvo som målas ut, är ju många bilmärken som har laddluckan placerad där....

Både typ-2 kabeln och Schuko-sladden till min bil är längre än hela bilen så man kan använda dem oavsett hur man parkerat i förhållande till kontakten....

2021-02-23 21:32
L. Mäkinen skrev:

christer_1 wrote:
Eller längre laddsladd, precis som med motorvärmarkabeln.De flesta bilar har bara en eller två kablar medskickade.

Så är det med motorvärmarkablarna också och då får man köpa till en längre om den är för kort.

2021-02-23 21:48
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!
christer_1 skrev:

Så är det med motorvärmarkablarna också och då får man köpa till en längre om den är för kort.

Jag köpte en längre kabel till min (Typ 2). Den kostade 2.300:-.

2021-02-23 22:04
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Bra att ha en 7,5-meters laddkabel med sig vid behov. Då når man alltid uttaget oavsett om något blockerar laddplatsen osv.

2021-02-23 22:13
Power to the people
Henrik M skrev:

Jag har inte sett nån bil som har så kort kabel medskickad att man måste dra den över bilen.....
Sen vet jag inte varför det just måste vara Volvo som målas ut, är ju många bilmärken som har laddluckan placerad där....
Både typ-2 kabeln och Schuko-sladden till min bil är längre än hela bilen så man kan använda dem oavsett hur man parkerat i förhållande till kontakten....

Det är bara Volvo jag har sett med kabel över huven. Jag vet att andra bilar är lika korkat konstruerade, men de kanske har en längre sladd medskickad.

2021-02-24 09:58
L. Mäkinen skrev:

Henrik M wrote:Jag har inte sett nån bil som har så kort kabel medskickad att man måste dra den över bilen.....
Sen vet jag inte varför det just måste vara Volvo som målas ut, är ju många bilmärken som har laddluckan placerad där....
Både typ-2 kabeln och Schuko-sladden till min bil är längre än hela bilen så man kan använda dem oavsett hur man parkerat i förhållande till kontakten....

Det är bara Volvo jag har sett med kabel över huven. Jag vet att andra bilar är lika korkat konstruerade, men de kanske har en längre sladd medskickad.

Volvo skickar enligt deras hemsida med 7 meterskabel.......

2021-02-24 11:22

Jag kan nog tycka och ser även andra som inte gillar att brottas med 7 meter halvgrov kabel som ligger i slasket runt bilen.
Inte jättekul.
Vissa fruar befattar sig inte med kabeln.

2021-02-27 11:19
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Jag tror att set märke som blir först med inbyggd sladdvinda, som funnits på de flesta dammsugare i mer än sextio år, kommer att få väldigt mycket positiv uppmärksamhet.

2021-02-28 09:53
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Jag tror att set märke som blir först med inbyggd sladdvinda, som funnits på de flesta dammsugare i mer än sextio år, kommer att få väldigt mycket positiv uppmärksamhet.

Jag tror det blir svårt att lösa, även för en Type 2-kabel (som ska klara upp till 22 kW).

2021-02-28 10:25
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
saabnisse skrev:

Jag tror att set märke som blir först med inbyggd sladdvinda, som funnits på de flesta dammsugare i mer än sextio år, kommer att få väldigt mycket positiv uppmärksamhet.

Jag tror också det blir svårlöst med kraftkabel i vinda.

Men varför inte en fast ansluten kabel i frunken som bara lindas ut det som behövs.
Själv hatar jag dyngiga kabeln på marken.
Och mitt fronten är oftast det naturliga och bästa enligt mig.

Uppdaterat: 2021-02-28 10:31
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Jag har två kablar, en "liten och lätt" enfas 16A på 4 meter samt en "tung och lång" enfas 32A på 7,5 meter. Den lätta använder jag oftast (och även hemma).

Sladdvinda tror jag inte blir realiserbar i praktiken, då ligger induktiv laddning närmare till hands.

2021-02-28 10:35
Power to the people

F.ö. borde man titta på att tillåta att man parkerar sin bil mot trafiken. Det funkar i en herrans massa andra länder, så varför inte här?

Nu kan man se (exempelvis) ställen med en laddstolpe som betjänar två platser typ gatuparkering längs med färdriktningen. Står det en bil på första platsen, blir den andra värdelös för alla med laddlucka i vänster framskärm (Volvo, VW, Audi, m.fl.).

2021-02-28 10:50
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Alltså, man kan inte ha sladdvind med dessa effekter.
Sedan är inte sladd framtiden utan induktiv laddning precis som din telefon och tandborste, där pågår ju redan enormt många försök och kommer säkert åtminstone för halvsnabb laddning bli standard.

2021-02-28 10:58
junkers skrev:

Alltså, man kan inte ha sladdvind med dessa effekter.
Sedan är inte sladd framtiden utan induktiv laddning precis som din telefon och tandborste, där pågår ju redan enormt många försök och kommer säkert åtminstone för halvsnabb laddning bli standard.

Varför, det är ju bara en dimensionsfråga hos ledarnas trådantal i kardelerna och ett materialval i isolering.
In och utmatning kan ju vara motoriserad, kan kabeln hanteras manuellt utan vinda kan den givetvis vindas ut och in mekaniskt!

2021-02-28 11:26
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ok, lycka till med det...
Enbart 16A inrullad kostar bara 8000:-
https://www.briklas.se/product/mavel-ev-reel-kabelvinda-med-laddkabel-for-elbilar

Du kan fråga vilken biltillverkare som helst, det är inte möjligt och det är induktionsladdning som gäller.

2021-02-28 11:35

Junkers, du kan ju inte jämföra salupriset på en marknadsprodukt med tillverkningskostnaden för en mängdvara vad det än gäller.
Det är klart att det går och även med betydligt grövre kabel än 3x2,5mm2.
Jag har hanterat vindor med 5x4mm2 i betydligt större längder än vad som behövs till en elbil, tungt, men helt manuellt, men tungt behöver det inte vara om vindan är inbyggd.
Och givetvis vore det önskvärt med induktionsladdning, men var finns infrastrukturen för det?
Och vilka elbilar är förberedda för induktionsladdning?

2021-02-28 12:15
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ett alternativ vore ju att ha kabel och vinda inbyggd i laddstolpen.

2021-02-28 12:17
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Efter 3-4 år som kontaktsökande kan jag från mitt perspektiv inte se någon fördel med en kabelvinda. Möjligen då fasta laddkablar på laddstolparna.

2021-02-28 12:31
Power to the people
saabnisse skrev:

Junkers, du kan ju inte jämföra salupriset på en marknadsprodukt med tillverkningskostnaden för en mängdvara vad det än gäller.
Det är klart att det går och även med betydligt grövre kabel än 3x2,5mm2.
Jag har hanterat vindor med 5x4mm2 i betydligt större längder än vad som behövs till en elbil, tungt, men helt manuellt, men tungt behöver det inte vara om vindan är inbyggd.
Och givetvis vore det önskvärt med induktionsladdning, men var finns infrastrukturen för det?
Och vilka elbilar är förberedda för induktionsladdning?

Volvo har tex uttalat att det är omöjligt, den skulle behöva en diameter på minst en halvmeter och då enbart långsam laddning ändå.

Det finns ju som du förstår en anledning till att ingen har det som så många önskar.

Fasta laddkablar på snabbladdare kommer såklart aldrig ha det, de är ju vätskekylda för att klara värmen bland annat.

2021-02-28 12:45
Grosser skrev:

Efter 3-4 år som kontaktsökande kan jag från mitt perspektiv inte se någon fördel med en kabelvinda. Möjligen då fasta laddkablar på laddstolparna.

Fasta kablar på laddarna har väl alla lite snabbare laddare iaf redan? Men jag håller med dig, jag ser inte heller nån direkt mening med kabelvinda. Inget direkt jobb med kabeln, och att den skulle behöva ligga i slask har jag heller aldrig vart med om. Jag lägger ofta den "överblivna" kabeln på laddstolpen eller parkeringsstaketet eller vad som nu finns till hands om det är taskigt väder ute. Hemma är det ett ickeproblem då man fäster kabeln så det passar ens parkering.

2021-02-28 12:56
Henrik M skrev:

Fasta kablar på laddarna har väl alla lite snabbare laddare iaf redan?

Ja, absolut Henrik. Jag brukar bara göra skillnad mellan laddstolpar (normal) och laddstationer (snabb) när jag skriver om dem. :-)

2021-02-28 13:22
Power to the people