Är personalbil något att satsa på?

123 inlägg 0 nya

Mcgregor jag har kört min Avensis 800 mil nu och den är så snål i verkligheten i de farterna, det är alltså inte färddatorsiffror, den visar ca 1-2 cl för lite och har som lägst stannat på 0,51.

Min tidigare Mazda 6 drog 2 dl mer i den hastigheten med samma motorstyrka.
I stan drar Avensisen 0,4-0,5 l/mil mindre än Mazdan.

mcregor (ej verifierad)

Junkers: Då kan man verkligen fråga sig vad vi skall med dieselmotorer till - förutom att dom har bättre vridmoment. Men jag snackar årsmedelvärde på den typen av körning - alltså inkl alla kallstarter på vintern och start/sopp/accelerationer - inte en jämn fart på 90 km/t på landsväg utan verkliga transporter. I så fall är jag mycket imponerad och då kan det knappast finnas nån bensinmodell på marknaden i den storleken som matchar denna modell. Min Toyota Corolla 1,6 var i vart fall avsevärt törstigare.

Japp Corollan är avsevärt törstigare, jag körde samma sträckor men mina förädrars Corolla och den tog 2dl mer per mil.

Avensin har äl en deklarerad blandad förbrukning på 6,6 har jag för mig och det stämmer nog rätt bra att det går att köra på det, i vart fall med CVT-lådan som är extremt ekonomisk med sköna låga motorvarvtal.

Audis nya 170 hästars maskin i A6 är deklarerad till 5,8 blandat tror jag, så den bensinaren är ju ännu närmre dieselsiffror, dessutom har ju den vridmoment med turbo. misstänker dock att förbrukningen drar iväg om man trycker på.

Junkers jag har Audi och de är inte så snåla som utlovas. De ligger på drygt 1,5dl mer än utlovat. Och som sagt det är nog turbons förtjänst.

CVT lådorna Toyota använder är ruggigt snåla. Och det är väl därför många andra märken kommer med dessa lådor nu. Utvecklades delvis genom Prius vad jag förstått? Nackdelen är väl att det surrar en del vid kraftig acceleration,men det får man leva med.

ViB har provkört V50 D2 på en testslinga med varierade vägar och kommit fram till att den uppgedda bränsleförbrukningen stämmer väldigt bra. Detta varierar givetvis från person till person, brorsan har en väl utvecklad förmåga att få en bil att dra 1 dl extra per mil utan att köra fortare än mig. Han kör väl lite aggressivare än mig antar jag.
http://www.vibilagare.se/test/biltester/provkorning/provkorning-volvo-v50-16-d-drive-12781

mcregor (ej verifierad)

Må så vara att ViB vid ett tillfälle lyckats nå siffrorna men jag ifrågasätter dom ändå. Jämför Focus med samma 1,6 l diesel som i Aftonbladets nya test (tror den publicerades idag - och dessa värden vill jag minnas stämmer rätt bra även med AMS-testen i våras) hamnade på 0,59 verklig förbrukning - då Ford anger 0,42. Sen är det ju olika förhållanden, hastigheter och temperaturer och min bedömning avser nån form av blandad körning och över hela året. Att räkna med 0,5--0,55 l/mil gör nog att du har större möjlighet att göra en kalkyl som också stämmer när du gör bokslut.
Men är det verkligen så att man kan köra en ny Avensis så snålt som Junkers säger så är det väl inget att tveka om - bara att handla en sån.
Junkers: Toyotas deklaration för blandad körning med din motor är 0,67 l/mil med den manuella lådan och 0,68 l/mil med den automatiska - även det respektabla siffror om dom stämmer i verkligheten.
Sen behöver man inte köra speciellt aggressivt för att öka snittförbrukningen med 1 dl/mil. Vid ett tillfälle körde hustrun en viss sträcka när vi åkte bort och jag samma sträcka när vi åkte hem. Min förbrukning blev exakt 1 dl/mil lägre (enl färddatorn i detta fall) och jag kan lova att hon inte kör aggressivt. Däremot körde jag jämnare och lite mera förutseende med bl a motorbromsning i st f att bromsa "normalt" där så gick - t ex när fartgränsen på vägen blev lägre. Så visst spelar körstilen in och jag har upplevt att med den lågvarviga dieseln i nosen så har jag personligen lugnat ner mig ännu mera än tidigare och med VWs utmärkta färddator blir det lite "sport" att försöka åka snålt - även om jag inte lyckats nosa vid de siffror som fabriken uppger för blandad körning. T o m en av sönerna (17 år - övningskörning) har ändrat sin körstil och försöker hela tiden slå sina egna förbrukningssiffror - alltså att åka så snålt som möjligt...:) Nu klagar han på att färddatorn i vår 2:a-bil är värdelös för där kan han inte kolla hur "ekologisk" han är i sin körning...:)

Om du köper en tjänstebil så skulle jag nog titta mera på Volvo C30 eller kanske Ford Focus, du behöver ju tex inte en kombi om du bara ska ha den som en pendlar bil.
tror nog att du kan få en Focus bra mkt billigare än en Volvo C30 men om du nu absolut vill ha en Volvo så tycker jag att C30 är att satsa på med lilla dieseln.

Pär

Ska korrigera mig att det är Audi A4 1.8TFSI med Multitronic-låda (CVT) på 170hkr som drar 5,8 i blandad körning.

Det är lågt för en bensinbil det!

Toyota är en av de få som faktiskt jag oftast lyckas köra med och få den förbrukning som anges i deklarationen för övrigt, Mazda 6:orna låg 1,5-2 dl/mil över deklaration.

Idag fick jag kalkylen på en V50 D2 med lite extrautrustning. Jag får ett bruttoavdrag på 5700 på lönen vilket innebär att det kostar mig ca 4000 netto plus 2000 i månaden i dieselkostnader, inget annat.

Behåller jag Saaben så kostar den mig 1500 i kapitalkostnad, 250 försäkring, 150 skatt, 3100 i bensin och sen har jag räknat med 500 i månaden i service i genomsnitt,

Det gör sammanlagt 6000 för en ny V50 och behåller jag Saaben kostar den 5500. Så det var jämnt skägg.

Upplands Motor köper min Saab för marknadspris, vad nu det kan vara.

Det blir till att fundera i helgen.........

Sedan är det ju lite trevligt med ny bil också Rustan ;o)
.
Marknadspriset .. inbytespriset är nog oförskämt lågt .. men det är inte heller lätt att sälja privat!

If you can't dazzle them with brilliance, baffle them with bull. (W.C. Fields) - Ibland skojar jag på skoj - men ibland skojar jag på fullt allvar (Jes_)

Rustan wrote:
ViB har provkört V50 D2 på en testslinga med varierade vägar och kommit fram till att den uppgedda bränsleförbrukningen stämmer väldigt bra. Detta varierar givetvis från person till person, brorsan har en väl utvecklad förmåga att få en bil att dra 1 dl extra per mil utan att köra fortare än mig. Han kör väl lite aggressivare än mig antar jag.http://www.vibilagare.se/test/biltester/provkorning/provkorning-volvo-v5...

Glöm inte att det var förbrukningsvärden i panelen, inte uppmätta värden vid pumpen när VB testade Volvon. Sedan måste man ta i beräkningen att som i ditt fall kör långa sträckor var gång man nyttjar bilen, vilket är fördel när det gäller förbrukningen. Vi andra kör oftast kortare var gång med kallstart emellan vilket gör att bilen får en något högre förbrukning.

mcregor (ej verifierad)

Jag är ingen specialist på tjänstefordon men får du verkligen ett bruttolöneavdrag ? De fall jag känner till med denna typ av fordon innebär först ett nettolöneavdrag, sen förmånsbeskattning om förmånsvärdet är högre än nettolöneavdraget. Du skall alltså inte få nån skattemässig fördel genom att få avdraget före skatt och därmed skatta lite mindre - så har i alla fall jag uppfattat det hela. Sen minskar väl ditt pensionsgrundande belopp med motsvarande per månad skulle jag tro - men det är bara mina bedömningar. Andra kan säkert detta område mycket bättre. Vilken förbrukning har du räknat med och har du tänkt på att diesel är lite dyrare än bensin ? Kan du verkligen ha en kapitalkostnad på 1500 kr/mån på en 9 år gammal SAAB som gått 18.000 mil redan ? På 3 år blir det 54.000 kr - är bilen verkligen värd det idag ens ? Men visst är det roligare med en ny bil än en gammal...:)

Rustan wrote:
Idag fick jag kalkylen på en V50 D2 med lite extrautrustning. Jag får ett bruttoavdrag på 5700 på lönen vilket innebär att det kostar mig ca 4000 netto plus 2000 i månaden i dieselkostnader, inget annat.Behåller jag Saaben så kostar den mig 1500 i kapitalkostnad, 250 försäkring, 150 skatt, 3100 i bensin och sen har jag räknat med 500 i månaden i service i genomsnitt,Det gör sammanlagt 6000 för en ny V50 och behåller jag Saaben kostar den 5500. Så det var jämnt skägg.Upplands Motor köper min Saab för marknadspris, vad nu det kan vara. Det blir till att fundera i helgen.........

Du glömmer att din framtida pension påverkas + eventuell skillnad i reseavdrag.
Räkna på att köpa bilen helt privat istället.

Rustan wrote:
Idag fick jag kalkylen på en V50 D2 med lite extrautrustning. Jag får ett bruttoavdrag på 5700 på lönen vilket innebär att det kostar mig ca 4000 netto plus 2000 i månaden i dieselkostnader, inget annat.Behåller jag Saaben så kostar den mig 1500 i kapitalkostnad, 250 försäkring, 150 skatt, 3100 i bensin och sen har jag räknat med 500 i månaden i service i genomsnitt,Det gör sammanlagt 6000 för en ny V50 och behåller jag Saaben kostar den 5500. Så det var jämnt skägg.Upplands Motor köper min Saab för marknadspris, vad nu det kan vara. Det blir till att fundera i helgen.........

Du glömmer att din framtida pension påverkas + eventuell skillnad i reseavdrag.
Räkna på att köpa bilen helt privat istället.

Den pensionsgrundande inkomsten påverkas inte om man tjänar mindre än 37000 i månaden. Min sjukpenning kan påverkas om jag blir sjuk under en längre period.

Restvärdet var ganska attraktivt faktiskt, efter 3 år får jag köpa loss bilen för 84000

Det brukar alltid vara lönsamt med den här typen av personalbil.
Man behöver ju inte få några direkta bekymmer med bilen, allt ingår ju, däckkostnaderna blir kan ju bli en stor summa som man slipper, likaså servicekostnader och om du köper loss bilen som begagnad vet du ju exakt vilken status den har jämfört med att köpa en motsvarande beg. bil som du aldrig sett förut.
Jag tycker absolut att du ska ta chansen, även om du naturligtvis kommer att sakna Saaben :-)

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag har bett om en ny kalkyl som baseras på 2000 mil istället för 3500 mil. Om frugan tar bilen nån vecka i månaden och jag tar hennes polo den veckan så kan jag hålla nere miltalen ganska bra.

Vi får se hur mycket det gör på kalkylen

Rustan wrote:
Tack för länken junkers, räknar jag bara på avdrag för resor till och från arbete så såg det genast lite tråkigare ut. Med Saaben får jag dra av 45000 kr och med personalbil och diesel får jag dra av 9500. Om vi lite slarvigt räknar med att jag får tillbaka 30000 kr i reda pengar på Saaben och drygt 6000 kr med Personalbilen så äts ju hela vinsten och lite till från bränslekostnaden upp.Då ställs bruttolöneavdraget och förmånsbeskattningen mot att slippa skatt, försäkring, service och däckkostnader.

Rustan, du verkar vända på siffrorna! om du får dra av 45000 (körda milx18,50) blir det efter grundavdraget på 10000 kr 35000 kvar, av dessa får du tillbaka motsvarande skatten på det beloppet dvs ca 10000 kr. Det gör stor skillnad om du kalkylerat med 30000 tillbaka på skatten!

Tack för påpekandet FLAC, men jag hade redan räknat bort grundavdraget i mina siffror.

Saaben: 3000mil x 18,50=55 500 kr -10000 grundavdrag= 45 500
Personalbil: 3000 mil x 9= 27000 - 10000 grundavdrag = 17 000

Och om jag drar av 45000 så räknar jag lite grovt med att få tillbaka 15000.
Drar jag av 17000 får jag tillbaka 6000.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.