Vi Bilägares forum

Tvätta och vårda en ny bil

Tvätta och vårda en ny bil

Hej!

För första gången lycklig (men fattig) ägare till en ny bil. Börjar bli dags för första tvätten. Är det något speciellt att tänka på när det gäller tvätt och vård av en ny kärra? Tacksam för alla råd och tips!

Uppdaterat: 2015-06-21 22:00

Kommentarer

Det finns småfirmor som tvättar och vaxar bilar för nån/några hundralappar så det är bara att försöka hitta en sån så fixar dom vaxningen.

Uppdaterat: 2015-11-09 22:54

T68: om du är rädd om bilen och tänker behålla den nåt år- gör som Pi rekommenderar - en vanlig enkel billig vaxning skyddar lacken över vintern mer än man kan tro från grussprut, stenskott, repor från t.ex. tvättningar, samt lättare att hålla ren osv. Lacken bör helst vara så hal hela tiden att man kan utan motstånd dra naglarna över lacken utan att det ska synas, då får inget fäste att skada den så mycket. Nån typ av lackkonservering är så klart också bra men kostar mer och den behöver upprepas liksom en vanlig vaxning, alltså skyddar inte så mycket längre från ovanstående slitage. Själv föredrar jag snabba, enkla, upprepade vaxningar eftersom jag enkelt själv gör det. Kan iofs. nästan lika enkelt göra en Perma Shine-behandling då jag har grejor hemma till det, men som sagt gör inte så mycket mer nytta, bara lite mer jobb som jag inte får betalt för.

En fördel med regelbundna enkla sk. snabbvaxningar är också att man aldrig behöver göra nån kostsamma el. jobbiga poleringar, eftersom lacken då inte slits med en massa smårepor från tvättningar, grussprut osv. inte alls i samma utsträckning iaf.

Uppdaterat: 2015-11-10 10:49

Min närbelägna lilla bilvårdsfirma fick handtvätta bilen tillsammans med bytet till vinterhjul igår och det som förvånade mig var att lacken kändes så blank efter bara en tvätt - alltså ingen vaxning. Vete f-n om jag känt den så blank efter tvätt nån gång tidigare. Och 270 kr (efter lite pensionärs-rabatt) för hjulbyte och handtvätt är ju inte mycket att klaga på...:) Och det var med kvitto..:)

Uppdaterat: 2015-11-10 19:15

Pi - kul att få ett bra jobb gjort och dessutom billigt. Konstigt att jag aldrig råkar ut för nån pensionärsrabatt, förmodligen för man tycker jag ser för ung ut... ja, alltså hoppas jag.
Förmodligen har man haft nån slags vax i tvätten, men huvudsaken det blir bra.

Uppdaterat: 2015-11-10 19:38

Gör du en vaxning på bilen så håller den i ca 1 månad, gör du en lackkonservering så håller den minst 12 månader om det är en bra seriös firma... Bara att välja.

Uppdaterat: 2015-11-10 20:03
Pär

Peugeote-Pär - dom hållbarhetstiderna som du uppger är absolut inget man generellt kan säga. En bra vaxning, med ett bra vax håller mer än en mån. När jag gör det håller sig lacken riktigt hal ett halvår, men beror så klart lite på att man då inte avfettar bilen el. tvättar med nån starka alkaliska medel, el. att bilen står mestadels mitt i solen för då kan tiden snabbt kortas.. Samma sak gäller för en lackkonservering även om den håller längre, så visst är en lackkonservering bättre om man inte har lust tid och ork att vaxa ganska ofta själv.
Jag har en del erfarenhet av detta eftersom jag drivit bilrekonditionering, billackering, samt bilförsäljning i många år, över 40 år har det blivit.

Uppdaterat: 2015-11-10 20:39

Absolut är som du säger, mycket hänger ju på vilka produkter man använder till bilen, ett bra dyrare vax håller bättre än ett billigt man köpt på Biltema.

Uppdaterat: 2015-11-10 20:48
Pär

En bit från jobbet handtvättas det för 99 kronor, ska testa och köra in nån gång.
Kollegan sa att det blev riktigt bra, och kaffe fick han.....

Uppdaterat: 2015-11-10 22:28

Min erfarenhet av småfirmor som handtvättar till låg kostnad är att resultatet blir mycket bättre än när man kör med maskintvätt - möjligen underspolningen undantagen. Men resultatet skiljer säkert också mellan dessa olika firmor.

Uppdaterat: 2015-11-11 10:41

sparkar liv i den här gamla tråden. har precis fört över handpenningen på en ny opel astra till en stor bilkedja med blandat renommé.

då vår anvädningsprofil i princip är att vi inte kör jätteofta men ganska långt (vi bor i stockholmsområdet utan dagspendlingsbehov, men släkten finns utspridd främst längs västkusten) har jag tänkt lackskyddsbehandla bilen, antagligen hos ditec eller någon liknande firma. Som det låter här bör det ske så snart som möjligt efter att jag hämtat ut den. hur brådis är det egentligen med lackbehandlingen? Vi ska åka sthlm - västkusten mindre än en vecka efter att vi hämtat ut bilen, och eftersom man vill hinna bekanta sig med bilen innan långresa så kanske en lite senare grundbehandling är på plats då det verkar ta två dagar. räcker det tillexempel med att lämna in bilen på bilvårdsfirma och tvätta/vaxa den för att sedan lämna in bilen på grundbehandling senare i sommar?

vi bor i lägenhet och har för tillfället p-plats utomhus, så att köpa medel och pula själv känns... orimligt

Uppdaterat: 2017-05-13 00:28
En Volvo värd pengarna är billigare än gratis

Bekanta dig med OK/Q8 GDS hallar, det är perfekt. För 100 spänn så har du en ren bil.
Du behöver inte lämna in den för tvätt eller vax det första du gör, men ju snabbare du lämnar in bilen på Ditec desto bättre om jag förstått saken rätt.
Sen så skulle jag vara lite försiktig med alla som lovar lika mkt som Ditec, lämnade in min bil hos någon som hade något keramiskt superduper nanoskydd av senaste superteknik. Men tycker nog att min förra bil, som hade en Ditec behandling var lättare att hålla ren och såg bättre ut i lacken.

Uppdaterat: 2017-05-13 00:44
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Vi gör nog som så att vi lämnar in bilen hos ditec någon gång under sommaren och hoppas att lacken inte ramlar av innan dess :). hur är skillnaden mellan deras ceramic ultra och originalbehandlingen? det verkar också svårt att få fram priser på vad behandlingen kostar.

Uppdaterat: 2017-05-13 07:51
En Volvo värd pengarna är billigare än gratis

@boota
Det skiljer mkt i pris beroende på var du gör det. Stockholms innerstad kommer kosta mer än ute på vischan.
Glöm inte att kolla rating (men stirra dig inte blind på det) på nätet, även om det är ett Ditec center så säger det ju inte allt.

Lacken lär sitta kvar, jag gjorde min första behandling på en utav mina bilar då den gått ett par tusen mil, inte optimalt men det blev ett bra resultat.
Får du t.ex. ett stenskott så spelar det ju ingen roll om du har ditec eller inte, ditec gör ju inte lacken hårdare.
Men skulle du parkera bilen under en fiskmås party och den används som toalett så se till att tvätta av den så fort du kan, sånt sabbar lacken bra. Fast det gäller även det med eller utan Ditec när jag tänker efter.

Uppdaterat: 2017-05-13 10:28
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Senaste två ny bilarna har vi direkt på nya bilen styrkt på Sonax lack försegling kit med påstrykare och micro duk för ca 250:- och den fungerar bra. Har fortsatt med den efter vårens stora avfettning och en ny strykning. Jag vill påstå att det håller bra hela vintern med samma avpärling av vattendropparna och ett kit räcker till minst 2 ggr.. Kan bara rekommendera detta.

Uppdaterat: 2017-05-13 20:17

Varför inte bo i norra norrland, och slippa 99% av dessa problem ;) Seriöst så håller en "helrekond" från en firma över ett år. Vet inte riktigt vad de använder, men måste lämna bilen över natten för att "vaxet ska härda"?

Uppdaterat: 2017-06-05 17:52
777 skrev:

Var aktsamma med vaxningen, nybils lack ska härdas med tiden. Fråga bilfirman

Ifall det gäller Asien-märken så har bilarna stått på en båt i en månad innan du ser röken av den. Plus en tid på diverse parkeringar i hamnar etc. Gäller även mer närbyggda modeller. Skillnaden mellan mjuk och hård lack ligger nog i själva sammansättningen.
Volvo ser ut att ha en mjuk lack, tyckte jag mig märka vid försök till lackförbättring på dörrkortsidor. Eller så hade lacken fortfarande inte härdat efter 6 år. Förbättringen uteblev så att säga...

Det är lika bra att kolla in "Ammo NYC" på youtube innan det börjar tvättas. Kan han få lov att arbeta på superbilar som kostar 10 ggr våra plebej-droskor är det nog dags att apa efter.

Uppdaterat: 2017-06-09 18:53

Roligt att vad folk tror att vanlig diskmedel skulle skada lacken, samtidigt som samma människa kan användare kraftiga avfettningsmedel på samma bil.

Diskmedel, avfettningsmedel, bilschampo,... Alla gör in grunden samma sak: Minskar ytspänningen så vattnet blir 'våtare' och därmed kan ta tag i smutsen och föra den med sig (vatten är faktiskt ett riktigt potent rengöringsmedel) samt hjälper till att lyfta och kapsla in fetter och oljor så dessa blir hydrofila och därmed kan följa med vattnet.
Vissa schampon har även andra tillsatser som avrinningsmedel för att förhindra torkfläckar (används för att övriga även när man framkallar film själv och förhindrar torkfläckar vid sista sköljningen) samt vaxer eller silikoner för att göra ytan hydrofob.
Använder du diskmedel får du själv föra på dessa tilllsatsämnen. Likaså när du använt avfettningsmedel (dit hör även prickbort etc).
Så använd lite diskmedel om du vill. Men kom ihåg att lägga på nya skikt efteråt. Och använd en fluffig mikrofibervante för tvätten (inte svamp) samt en mjuk fluffig mikrofiberduk för att torka bort vattnet efteråt. Vill du har riktiga rent så kör med minst tioprocentig isopropylalkohol och mikrofiberduk innan vaxning. Då får du bort det som du inte fått med dig i första vändan (förvånansvärt mycket ibland!).

Lacken skall tåla avfettningsmedel, salter, tjära, oljor, lösningsmedel och gud vet vad den överöses med under sin färd på vägarna. Att den skulle ta skada av handdiskmedel är lika löjligt som att rostfritt stål inte skulle rosta.

Uppdaterat: 2017-07-07 08:03

Det var vad jag försökte förklara redan tidigt i den här tråden, men blev påhoppad av några som gått på den smarta reklam som förekommer för alla svindyra hokus-pokusprodukter när det gäller bilvård.

Uppdaterat: 2017-07-07 09:05
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
SiggeNn skrev:

Läskunnigheten sviker hos vissa.
Diskmedel innehåller medel som löser upp vaxskiktet dvs väldigt olämpligt på bilen.
Men visst Saabnisse kör du vidare med diskmedel men sprid inte dina dumheter som "sanningar".

Det stämmer att läskunnigheten sviker.
Jag skrev att vaxet måste påföras eftersom det inte finns i diskmedlet!

Uppdaterat: 2017-07-07 09:59
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Herregud hur orkar man eller ni.
Har haft tre nya bilar och har omg kört dom till OK gds och lagt på sonax lackförsegling.
Fins i ett kit för 200:- med trasa och svamp och och med ny bil bara stryka på och gjort på en timme eller mindre och räcker till två omgångar.
Funkar otroligt bra och rekommenderas och är ni osäker googla på.det.
Gör detta vår och höst eller bara vår efter salt saneringen och behöver inget vax eller annat, dyngan bara rinner av hela vintern vid tvätt och det funkar verkligen hela vintern trots snabb tvättar med avfettning.
Och på våran OK gds tvätt hall med valbara högtrycks lansar men schampo, avfettning, sköljvax så bara spolar jag av bilen en eller tre ggr i månaden och man betalar då bara för förbrukad kem i dessa högtrycks lansar i hallen.
Totala kostnaden ligger oftast mellan 40-55:- och vid jätte vinter dyngig bil efter en Stockholms slask resa kring 75-95:-
Bara ett tips med sonax kitet som är otroligt bra och fattar inte även om ditec är bra mfl så är det väl att kasta pengarna i sjön men iofs lätt och enkelt och fins pengarna skulle jag nog också göra så.
Hur orkar ni hålla på med disk och blask.
Det är inte utan att man små ler lite för sig skälv , hehe.

Uppdaterat: 2017-07-07 10:33
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
SiggeNn skrev:

Läskunnigheten sviker hos vissa.
Diskmedel innehåller medel som löser upp vaxskiktet dvs väldigt olämpligt på bilen.
Men visst Saabnisse kör du vidare med diskmedel men sprid inte dina dumheter som "sanningar".

Alla rengöringsmedel (även vatten!) löser upp vax mer eller mindre, beroende på typ av vax (vax är inte bara vax utan mer komplicerat än så). Därför måste du vaxa bilen då och då.
Jag har precis provat ett syntetiskt hårdvax som verkar sjukligt bra. Göra ytan extremt hydrofob och sitter redigt bra. Testade på fönster hemma för att se hur det blev. Vattnet bara rann av. Tyvärr såg man, vid vissa vinklar när solen sen rakt in på sen eftermiddag, lite störandd ljusbrytningfenomen så jag tvättade bort det. Trodde jag...
Inget bet, förutom redig avfettning av den icke miljösnällare sorten.
Skall bli kul att se hur länge det sitter innan det avtar. Utlovas tolv månader men med våra vintrar tror jag mer på sommarhalvåret, lägga på inför vintern och sedan på våren igen.
Orkade inte tvätta fälgarna men skall prova där också snart.

Uppdaterat: 2017-07-07 13:43

Såpa, diskmedel eller biltvättmedel, använd det du tycker fungerar bra eller ger bäst bang for the buck.
Själv använder jag ett lackskydd/försegling och sedan ett tvättmedel från (piiiiiip...) som innehåller vax och jag har aldrig tyckt att det varit så lätt att hålla bilen ren och snygg, går otroligt enkelt och snabbt.

Uppdaterat: 2017-07-07 14:28
*Robban