Nästa artikel
Toyota återkallar suvar
Nyheter

Toyota återkallar suvar

Publicerad 20 april 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu återkallas Lexus GX 460 och Toyota Land Cruiser 150 efter larmrapporten om att lyxsuvarna kan välta. Totalt omfattas 18 000 bilar över hela världen.
Toyota återkallar nu 7 500 bilar i Europa för att uppgradera mjukvara till antisladdsystem.

9,3 miljoner
Bilarna som omfattas är Toyota Land Cruiser 150, på vissa marknader känd som Prado, och Lexus GX 460.

Dessutom återkallas 9 400 exemplar av Lexus GX 460 i Nordamerika och ytterligare 1 000 på andra mindre marknader.

Sedan slutet av förra året har Toyota totalt återkallat 9,3 miljoner bilar.

Kan välta
Beskedet kommer efter en amerikansk konsumenttidning rapporterat att Lexus GX 460 kan välta.

I ett undanmanövertest visade tidningen att bilens antisladdsystem reagerar alltför sent.

Toyota svarade blixtsnabbt och stoppade försäljningen av lyxsuven.

Nu har Toyota genomfört liknande tester och kommit fram till att antisladdsystemet måste justeras för att undvika överstyrning.

Programmet som styr systemet ska nu uppdateras.

Säljs i Sverige
Lexus GX 460 säljs i Europa under namnet Toyota Land Cruiser 150, som nu också återkallas.

De berörda bilägarna kommer i början av maj bli kallade till verkstad.
 
Diskutera: Hur kommer Toyotas återkallelser påverka märket på lång sikt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-04-20 15:05
Jarl (ej verifierad)

Även solen har sina fläckar.

#2 • Uppdaterat: 2010-04-20 15:20
leifer (ej verifierad)

Man brukar säga att dålig reklam är bättre än ingen reklam alls. Nu känner alla till att Toyota är ett stort bilmärke, även dom mest ointresserade av bilar. Mycket gratisreklam alltså för Toyota.

#3 • Uppdaterat: 2010-04-20 15:36
Tobbe (ej verifierad)

SUV'ar är inget nytt fenomen, dom har funnits hur länge som helst i staterna långt innan antisladd kom till. Hur fungerade det då? Kan slå vad om att många amerikanska SUV'ar har tusen gånger lättare att välta än Toyotan.

#4 • Uppdaterat: 2010-04-20 15:54
Sake (ej verifierad)

Snabbt och snyggt jobbat Toyota. Så skall en återkallelse gå till. Toyota har lärt läxan.

#5 • Uppdaterat: 2010-04-20 17:07
Dman (ej verifierad)

Riktigt snygga bilar dom där. LC 200 V8 körde jag på Island och den var magnifik.

#6 • Uppdaterat: 2010-04-20 18:39
Emme (ej verifierad)

Rostburkarna med as it seems eller vad säger du Jarl? :)

#7 • Uppdaterat: 2010-04-20 19:49
avensis (ej verifierad)

den där Emme har nog inte fattat toyotas storhet och ägarnöjdhet som nämnda pålitlighetsfenomen till bil utses till folk som kör vad ja kallar bil vilken njutning mil efter mil

#8 • Uppdaterat: 2010-04-20 19:53
Martin (ej verifierad)

Emme jag undrar bara var dit hat mot Toyota kommer ifrån? Jag har läst många artiklar här på VIB men även TV. Där hackar du också på Toyota,varför? Vad är det som ligger bakom? Och på de flesta artiklar som handlar om Toyota så är du med och hackar/kritiserar märket du måste ha en gedigen erfarenhet av märket. Har du egen erfarenhet av att äga en Toyota? Var kommer erfarenheten av att de rostar enligt dig? Var det på 1980talet du ägde en gammal Corolla som rostade? Mycket märkligt beteende måste jag säga......Själv äger jag Volvo och Toyota just nu. Men har aldrig upplevt märket så som du skriver eller det som skrivs om i pressen just nu och ingen annan heller som jag känner som kör/kört Toyota har denna erfarenhet. Mycket märkligt. Kan det vara en tacksam pressanka att skriva om Toyota just nu? Något konstigt är det. Min egen erfarenhet säger att Toyota tillhör de mest felfria bilar jag ägt och så länge de är det ska jag fortsätta att köra Toyota. Visst kan man kritisera, men då ska man också motivera varför för att föra diskutionen framåt men det görs inte alls av de som kritiserar Toyota. Det märks när man skriver att man aldrig varit ägare till en Toyota. Det är bara ett inbyggt hat man har inombords mot märket,troligtvis för att märket oftast får mycket positivt betyg etc i olika undersökningar alltid. Och det tål man inte. Det är nu man vaknat till liv när det är turbulent för Toyota företrädelsevis på den amerikanska marknaden varför kan man ju undra att det är där man hittar alla felaktiga Toyota just nu. Kan det ha att göra med att GM ägs av staten numera och man vill ha igång försäljningen? Helt klart har Toyota missat men inte mer än andra märken som återkallar och pressen skriverier och rubriker gör inte saken bättre. Men försök att komma med argument som är någotsånär rimmliga.

#9 • Uppdaterat: 2010-04-20 20:04
Lasse (ej verifierad)

Jaha. Oj oj. Suck...
Vem i helv.. vågar köpa en Toyota? De verkar ha alla tänkbara fel. "Säker i detaljerna" står det i reklamen. Kan man kalla en bil säker som välter, gasen fastnar, styrningen låser sig bromsar slutar fungera! Säker? Kanske beror på hur man definierar säker, eller? Jag har totalt tappat förtroendet för riskokarna. Hade en Toyota Carina på 80 talet den gick bra även om den rostade bort. För ett par år sedan hade jag en Toyota Avensis som gick bra knappt 10000 mil, sedan gav både Toyota och jag upp...

#a • Uppdaterat: 2010-04-20 20:05
Kjell-Åke (ej verifierad)

Toyota är inte sämre än andra bilar, det är bara svårare att argumentera för dess förträfflighet efter alla dessa återkallande. En del tycker att Toyota skött det snyggt, men vad har man att välja på, hade det kommit fram å annat sätt hade märket blivit iskallt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.