Lista

Lista: Spektakulära vägar i Europa

24 oktober 2015
Det finns många hänförande vägavsnitt att köra på. Allt från svenska slingerbultar till kontinentala vindlande bergspass. Vi Bilägare listar våra favoriter.

Vilka vägar ska man ha åkt innan krämporna kommer? Här ett axplock av det bästa vi upplevt i Europa avseende häftighet, skönhet, historia, kultur och nostalgi.

Kommentarer

#1 • 24 oktober 2015
benny karlsson
Det finns 2 sträckor i Norge man inte får missa. 1, Trollstigen och 2. Atlantkustvägen. Båda är hisnande vackra. På atlantkustvägen kan man med lite tur t.o.m. se valar. Missa inte att åka dessa sträckor.
#2 • 24 oktober 2015
Axelman
Härliga tips! Mina tankar går till Flatruet och Stekenjokk, två underbara passager i Sverige. Flatruet är som lillebror till Stekenjokk.... Annars är nummer ett från Kiruna till Å på Lofoten. En MAGISK resa! Kör gärna strax efter midsommar då vintern gör sitt sista i fjällen och kom ner i härlig sommar på norska sidan. Hyr en BMW så förhöjs körupplevelsen ytterligare!
#3 • 24 oktober 2015
duccedriver
Har avverkat passo dello stelvio, men då låg det i Italien, Österrike börjar en bra bit ner på norrsidan, och på deras rotvälska heter det dessutom stilfser joch....... Körde hoj från bormio mot stilfs, stannade och avnjöt utsikten och sällskapet, 100-tals MC, cyklar och några bilar i stelvio, toppbyn. Andra hållet är svårkört med stor hoj ,passagerare och packning, hårnålarna är trängre, betydligt fler och stigningen brantare. Tjyvstopp betyder troligen läggning, benen borde här vara olika långa..... . Den sträckan ska man ha på nervägen, om man inte är extremt alpvan, enligt tyska motorrad en 5a i ranking, svåraste passen, från bormio ganska enkelt, tyckte jag iallafall, med vinge, tant och spanienpackning, var dock rejält svettig halvvägs upp....... Det är dock bara 20 hårnålar på sydsidan från stelvio till bormio, ska man ha fler får man lämna stelvio och ta avstickaren till gökuren, men det är umbrail-pass, en helt annan historia.... Rakt fram i andra hårnålen, förbi en öppen gränsbom så är man i tobleronelandet... Grossglockner är en underbar fartsträcka, sällan man kan gasa dock, ofta mycket tittare i bilar..., Col du telegraphe och galibier ingår i grand route des alpes, började köra den vägen från rivieran, men tröttnade, hur kul det än är , 40 mil kurvor, sen vill man köra rakt fram en stund, ska dock köra sträckan en gång i livet, solo på lätt hoj, gärna en som grejar dom högsta, oasfalterade passen.... Trodde transfaragasan eller transalpina som den också kallas, i Transsylvanien skulle vara med, den har lovordats så mycket att den ingår i min plan på nästa långsemester, köra hoj till Istanbul. Vill se staden, vill korsa Europa på diagonalen.
#4 • 24 oktober 2015
107Carlsson
Håller med benny karlsson om Norge. Annars kan jag rekommendera Korsikas västkust från Calvi via Ajaccio (Napoleons födelseort) ner till Bonifacio. Slingrande serpentinvägar, färgstarka bergsformationer och Bonifacio som i sig är en sevärdhet hängande uppe på en klippa över havet. Cote d azur i Frankrike bjuder också på fantastiska vyer om man väljer småvägar utefter kusten.
#5 • 24 oktober 2015
duccedriver
Värsta husbilsupplevelsen var när jag missade vägen till Kehlsteinhaus, Hitlers villa i berchtesgaden.. Hittade en väg till, en smal sak, med ett jävulskt motlut, vågade inte växla utan drog på 2 an hela vägen , halvvägs upp kommer jag ifatt en husbil som nog var lika vilse.... Hyfsat ny 200 hästars iveco, i ett svart moln och kopplingslukt tog hela vägbredden..... Att ligga bakom den på hoj, be en bön att han inte tappade den baklänges var en upplevelse.... Väl uppe på parkeringen såg vi varningsskylten för lutning, 24℅....
#6 • 24 oktober 2015
duccedriver
Dom fick slå till reträtt för tysken, en gång till... Måste ha gjort ont i fransoserna.....
#7 • 25 oktober 2015
CC lotsen
Passo di Gavia i Italien! Har kör Stelvio men Passo di Gavia är ännu mer spektakulärt!
#8 • 25 oktober 2015
duccedriver
Håller med, finns flera pass som är häftigare än stelvio, på olika sätt. Men stelvio är högsta belagda vägen i alperna, det lever man på, och så utsikten från restaurangen på toppen.
#9 • 25 oktober 2015
Uff.
Timmelsjoch passet är inte dåligt i heller ! https://www.google.se/search?q=timmelsjoch+pass&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDEQsARqFQoTCIa744_W3cgCFclYLAodWAsLOg&biw=2560&bih=1262
#a • 25 oktober 2015
duccedriver
Skulle kört lite i den delen av alperna förra sommaren, men det var den regnigaste sommaren någon österrikare minns..... Körde genom österrike på tvären, resia och gerlos blev de enda passen, i ösregn, men de är inte så höga att det snöar på sommaren...... Det blev ett par dagar i Salzburg istället, sen flydde vi till det bättre vädret i Tjeckien, ett vackert land det också....