Lista

Lista: 7 typer bakom ratten

23 augusti 2015

Tillsammans med socialpsykologer på London School of Economics and Political Science har däcktillverkaren Goodyear genom fokusgrupper och intervjuer undersökt hur Europeiska bilförare interagerar med varandra ute på vägarna. Utifrån forskningsresultaten har man identifierat sju olika personlighetstyper. Vilken av dem är du?

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
Roy J

Lite väl grov indelning.

Gissar att många här skulle placera mig som alternativ 1 - och det kan nog vara riktigt. Åtminstone om man utgår från dessa sju definitioner. Verkligheten är nog mer komplex än så. Jag har nog lite av nr 6 i mig också.
Det finns i synnerhet en person här i trådarna som platsar som nr 2.
Den där Nisse som jag ibland nämnt är solklart nr 4, fast har väl på äldre dar fegat ur lite och är väl även han nu mer nr 2.
Anar att åtminstone ett par stycken här i trådarna platsar som nr 3.
Nr 7 börjar bli alltför vanligt.
Vore nog bra om alla vore mer som nr 5.

#2 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
saabnisse

Roy, varför tror du att jag är nr 4?
Jag kan tala om att jag är närmare 56! :o)

#3 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
Roy J

Ja du, saabnisse, du förstår förstås att det inte är dig jag menar. ;-)
Det finns en Nisse på närmare håll som jag brukar använda som avskräckande exempel. Lustigt nog kör han exemplariskt om en husvagn hänger bakpå, men inkonsekvent som han är (och saknar självinsikt) så kan han ändå skälla som en bandhund på andra husvagnsekipage när han själv kör utan.
Jag skrev att han är nr 2, men egentligen är han en farlig kombo av 1 och 4. Han kan köra om någon som han tycker burit sig dumt åt (vilket inte behöver vara sant), kränga sig in framför och tvärnita för att "visa" hur dumt den där andra betedde sig. I själva verket visar han oftast för den helt oförstående stackaren att här kommer en riktigt stor idiot.

#4 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
saabnisse

Jag har en granne som inte stämmer in på någon här, han är kanske nr 8.
Han hängde på en släpkärra, åkte 50 m på vår enkelspåriga byväg då han mötte sopbilen.
I med backen och full gas, det gick 30 m innan vi hamnade i diket med skrynklad bakskärm!
"Varför sa du inget?" "Hur skulle jag kunna göra det, jag var stum av beundran över att du kunde backa så fort med vagn!". "Vadå vagn?".......

#5 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
Teslaförare

Man önskar alla vore filosofen och undvikaren, då skulle vi ha avsevärt färre olyckor. Jag försöker vara det när jag tar mitt förnuft till fånga, annars är det lätt att glida över i de andra karktärerna. En sak gemensam för de allra flesta är att de anser sig köra bättre än genomsnittet..

Sedan finns det en (snabbt växande) grupp till. SMSarna. Tycker inte de faller in i begreppet Eskapister, de är bara allmänt beroende av mobilen och totalt livsfarliga. Har två kompisar som kört på andra bilar under sina SMS-sessioner och tycker det var helt normalt, fortsätter i samma stil

#6 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
Hackenbush

Hittade inte mig själv i typerna.
Jagkör oftast så fort jag får med lite bonus, vill inte agera stoppkloss i trafiken. Blir sällan arg i trafiken och använder aldrig mobilen när jag kör förutom att svara i telefon när det ringer eftersom jag har handsfree.
Jag har inte ens min privata mobil med mig på jobbet, använder endast jobbmobilen.
Blir inte imponerad när någon kör om med minsta möjliga marginal.
Pillar inte på infotainmentanläggningen när jag kör, Vill jag använda navigatorn eller kolla om det finns trafikproblem så gör jag det innan jag startar min körning.
Jag njuter fortfarande av bilkörning och att få se vyerna jag åker förbi.
Jag kan bli irriterad av de som ligger för nära bakom eller kör ut framför mig trots att de har lämna företräde men irritationen försvinner snabbt för de som beter sig illa i trafiken kommer inte att sluta med det bara för att jag blir irriterad.

#7 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
saabnisse

Hacken, det är något liknande för mig, jag orkar inte längre bli irriterad, det är ju meningslöst, men jag håller med om att det är knepigt att det finns så många som åker så nära bakom och dessa retar mig!
Jag kom att tänka på vad Gäsp skrev; "De som kör nära bakom bryr jag mig inte om, däremot irriteras jag över de som kör så nära framför!" :o)
Jag kommer också på mig själv med att köra onödigt fort trots att jag inte har något bråttom, men det har kostat lite onödigt också. men jag kör ändå långsamt. I lördags, två mil på E20 110-väg, jag höll 120 efter GPS (helt onödigt, skulle bara in till stan och handla lite), men jag blev omkörd av tio och körde om fem! Snitthastigheten ligger alltså betydligt över 120, en lördag f.m. Undrar vilken kategori som passar bäst på dessa fartsyndare (som jag ju själv tillhör) :-/
Är det nr 3?
Själv släpper jag dock alltid förbi den som kommer ikapp, jag vet ju inte varför han kör fortare än jag. Dessutom håller jag stort avstånd till framförvarande bil, det hänger nog kvar sedan min ungdoms bilar som kunde behöva många 100 m bromssträcka.

#8 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
1storstark

Beroende på dagsformen, så platsar jag nog in på alla de här kategorierna. Utom 7:an! Det som får mig att bli nr. 4 är nog när det ligger någon för nära bakom. Ska man verkligen behöva blinka med bromsljuset åt en vuxen person som har körkort?

#9 • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
Tvärnit

Nr 7 med nr 2 i botten. Jag förutsätter att det finns gott om idioter och att den sista idioten ännu ej är född.

#a • Uppdaterat: 2021-02-02 13:13
celef

Jag är mest typ 2 av dom listade, jag är inte den bästa bilföraren själv men blir störd över och orolig för hur taskigt uppförande folk visar i trafiken, egoismen är total, jag längtar till dom självkörande bilarnas intåg och fulla dominans i trafiken