Vi Bilägares forum

Käbbel

Käbbel

En pågående diskussion låstes pga "käbbel". Det står dock inget just om vad som kännetecknar käbbel så hur vet man om man investerar tid i onödan för att man håller på med "käbbel". Är det inte i själva verket ett epitet man sätter på en diskussion när man är utomstående och oinsatt i argumenten?

Uppdaterat: 2016-10-08 19:48
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Kommentarer

Det fanns ingen anledning att fortsätta med tråden. TS hade fått svar på sin fråga och tråden urartade till en mängd subjektiva påståenden grundade på resp. skribents egna erfarenheter.
Det är givetvis inte fel, men det hör nog hemma i en annan tråd.
Du är välkommen att öppna en ny tråd för att redogöra för dina erfarenheter.

Uppdaterat: 2016-10-08 20:29
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag upplevde inte alls att den urartade. Som moderator kan man ju hinta om att det är dags att avrunda. Kanske ska man även avstå att kalla andras inlägg för "käbbel". Jag tar det dock inte så hårt eftersom t.o.m blivande statschefer använt tekniken som sådan.

Uppdaterat: 2016-10-08 20:42
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Ok, jag ber om ursäkt för att jag kallade det käbbel, men jag tyckte ändå att det var dags att stänga tråden eftersom den knappast gav något mer.

Uppdaterat: 2016-10-08 21:03
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

OK, saabnisse. Personligen tycker jag att det är intressant att däckutvecklare, däcktestare och däckanvändare sakta förändras mot en ny klimatologisk verklighet. Men vi får tillfälle att diskutera vid senare tillfälle.

Uppdaterat: 2016-10-08 21:09
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Håller med saabnisse. Finns inte en chans att någon ändrar åsikt när det gäller vinterdäck. Där är positionerna fastlåsta, allt emellan de som föredrar sommardäck året om till de som tycker att friktionsdäck kan användas året om. Så det "käbblet" har du inte varit med om de sista 10- 15 åren det hör jag pinjong. Välkommen till verkligheten pinjong.

Uppdaterat: 2016-10-08 21:17
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

christer_1: Jag vet att det finns starka åsikter just när det gäller att välja däck. Det gör ju att diskussionen blir intressant. Dock ser jag att motorjournalister mer eller mindre är benägna att ifrågasätta givna "sanningar" och därmed förmedla en mer kvalitativ och allsidig information till sina läsare.

Uppdaterat: 2016-10-08 21:34
Mycket vatten har runnit under hjulen...

pinjong, tyckte du började bli lite otrevlig i den tråden när vi diskuterade sak och det började bli upprepande resonemang.
Så för mig var det ok att tråden stängdes.

Läs Vi bilägares test av friktionsdäck i nr13, dom är inne på samma sak som jag.
Europeiska vinterdäck är rätt kassa på vinterväg, fick betyg 1 och 2 där.
Så inget jag hittar på eller liknande som du påstod.

Slutar bara med prestige då där du ska slå i huvudet på mig att dina kontinentala däck är utmärkta vinterdäck.
Inget test jag sett indikerar det, inte heller så Teknikens värld.

Vill man ha riktiga vinterdäck för vinterväg så kan inte rådet vara att rekommendera europeiska i Sverige.

Du började även med argument om klimatförändringen, som jag svarade på.
Du gillade inte mitt svar som var korrekt, det kan mycket väl bli kallare vintrar framöver, inget som vet säkert alltså.
Globala uppvärmningen gäller temperaturen globalt och för helår.
Alltså var det prestige från din sida och vi kommer inte längre.

Uppdaterat: 2016-10-08 21:43

OK Vidstige. Om man inte är bekväm i en diskussion så kan man ju avstå från att göra ytterligare inlägg.

Uppdaterat: 2016-10-08 22:06
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Även Aftonblaskan har redovisat årets däcktest inkl ett Conti av "kontinental" typ. Bottennapp var ungefär deras betyg.

Uppdaterat: 2016-10-08 22:28
christer_1 skrev:

Finns inte en chans att någon ändrar åsikt när det gäller vinterdäck. Där är positionerna fastlåsta, ...

Detsamma kan nog sägas om det flesta (alla) ämnen som diskuteras på internet

Uppdaterat: 2016-10-09 00:31

Att diskussioner här i trådarna ofta blir låsta och mest käbbel är för att vi är de flesta lite äldre gubbar och envisa och tycker att det vi själva har är det bästa och alla borde ha likadana bilar och ingen ger sig.
Varför inte vara lite objektiva och acceptera att vi inte tycker likadant i allting. Se saker och ting i olika perspektiv och diskutera runt det.
Säg inte bara att "det bilmärket är skit, du borde köpa...."
Blir lite tråkigt att delta i diskussioner när det blir så ensidigt.

Uppdaterat: 2016-10-09 08:37
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Hacken, vet inte om s.k. äldre gubbar är mer envisa och mer säkra på att dom har rätt idag i vårt samhälle men du kanske har en poäng.

Men debatter är alltid svårt att balansera så jag tror inte vi skiljer oss här mot nåt annat, så på det sätter kan vi slå oss för bröstet och känna oss både unga och moderna. I medias debatter är det extremt polariserat idag och personangreppen alltid närvarande i nån form. Senast har jag följt Ola Wongs utmärkta artikel om den farliga politiska styrningen av åsikter i kulturen och på våra statliga museum. Hans långa svar igår i SVD var klockrent samtidigt som hans debattmotståndare (främst då i form av vår kulturminister) förstås förnekar att han överhuvudtaget har nån poäng.

Debatter blir lätt låsta då man ju driver två olika poänger och ofta tvingas ut i ett hörn på sin åsikt. Alltså var jag nästan till sist tvungen att skriva att europeiska friktionsdäck är skit även fast jag inte alls sa det från början. Min kritik var alltså lite mer balanserad och jag skrev alltså att jag tycker TV som gör fel att rekommendera europeiska i södra sverige. Sen verkade flera hänga på och exempelvis nån skrev att Hakka R2 är skit på våt och torr väg, Läser man t.ex. Vi bilägares test så stämmer inte det, R2 får betyg 3 på våt väg och betyg 4 på torr väg. Nu är jag själv inte sen att kritisera Vi bilägare men i detta fall verkar deras tester stämma väl överens med t.ex. andra biltidningars tester.

Sen fick man dessutom höra att man är klimatförnekare om man menar att det kan bli kalla vintrar igen i södra Sverige. Den blev faktiskt rätt komiskt och jag kan skratta åt sånt också, kändes som det sista desperata argumentet att försvara europeiska däck. Med samma argument kan man ju då driva att det räcker med sommardäck året runt, bara man har tillräckligt mönsterdjup. På saltade vägar går det garanterat utmärkt och dagens bilar är rätt stabila mha ESP så sandade vintervägar funkar säkert också bra så länge det inte är för branta backar men då kanske 4wd kan rädda en. Snart har vi alltså inga vintrar kvar då i södra Sverige enl alarmisterna och sommardäck räcker utmärkt åter runt. Faktiskt möjliggör lagen det redan idag då den är skriven som så att godkända vinterdäck krävs bara om det råder vinterväglag (hur nu det definieras).

I min värld finns det dock inget viktigare säkerhetsmässigt än att ha riktigt bra vinterdäck på vintern när det är halt. Det slår allt annat, som t.ex. hur gamla bil man har och hur välservad den är. Därför är jag ytterst skeptiskt till europeiska friktionsdäck och kanske det svider för dom som kör det. Å andra sidan finns ju en chans för dom att tänka om, att nästa gång man byter däck istället välja nordiska friktionsdäck (ok jag inser att det aldrig kommer hända men i alla fall). :)

Uppdaterat: 2016-10-09 11:44

Självklart blir det kalla snörika vintrar i Skåne med, det går i perioder precis som klimatet som helhet gör på jordklotet med.
Vi har alltid haft varma perioder varvat med kalla perioder och det sägs att vi är på väg in i en kall period nu. Får se om det stämmer.
När det gäller vinterdäck så är såklart den största säkerheten på vägen beroende på hur vi kör i halka sedan kan man ju öka på säkerheten lite om man har hyfsade vinterdäck förstås men inga vinterdäck gör så mycket nytta om man kör som om det vore sommarväglag på vintern.
Folk köper 4wd-bilar och dubbdäck och anser att detta gör att de kan ligga i sina 100-110km/h på 90 väg på vintern med.

Uppdaterat: 2016-10-09 11:48
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Vidstige tycker alltså att det var rätt att låsa den ursprungliga tråden men tar utan vidare för sig och fortsätter att argumentera här. Jag förstår inte riktigt varför det är OK ärligt talat. Särskilt som jag tycker att argumenten är omoderna, osakliga och tja...upprepningar. Det var så jag uppfattade epitetet Käbbel.

Uppdaterat: 2016-10-09 12:04
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Vidatige R2 är skit jämfört med europeiska vinterdäck på vått och torrt, det var det som det gällde!
Alla nordiska friktionsdäck är usla på vått och torrt därför kan europeiska vara bättre beroende på var och hur man använder sin bil! R2 är ganska dåligt även bland nordiska därför blir det riktigt uselt jämfört med de europeiska. 50% längre bromssträcka på våt kall asfalt från 100 mot europeiskt.

Uppdaterat: 2016-10-09 12:26

pinjong, tycker mina inlägg även här var sakliga men "bra försök" att försöka dra ner dom i käbbel. Är ju en klassisk metod att reducera motståndarens argument när man känner att ens egna inte biter längre. Men visst, pågår en debatt länge nog så blir väl allt käbbel. Så därmed säger du ju själv att det var rätt att låsa tråden. Tycker f.ö. det var du som började med käbbel redan i förra tråden när du började med skitargument om att jag ingenting visste och Teknikens Värld minsann visste mycket mer än jag, det var då käbblet började och sen fanns inte mycket kvar annat än stänga tråden. Så visst är det käbbel. Själv är jag dålig på att avbryta debatter det erkänner jag men det kan likväl ses som att man har respekt för motståndaren och att man svarar, så som jag gjorde här i din tråd.

Uppdaterat: 2016-10-09 12:29

junkers, kom tillbaka när du har jämfört bromssträckor på halt underlag, blir många fler meter. Det är DÄR det verkligen avgörs.

Sen uppfattade jag din kritik mot R2 som om det gällde just det däcket, inte nordiska friktionsdäck generellt. Du till och med pratade om att du köpt ett annat nordiskt däck pga det. Därför stämmer inte det du sa, bara läsa tester. Så usla är inte R2 på vått och torrt som du försökte göra gällande.

Uppdaterat: 2016-10-09 12:32

Varför se någon som "motståndare"? se dem som "meddebattörer" istället.

Uppdaterat: 2016-10-09 12:37
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Japp kommer att köra Goodyear istället för R2.
Hade jag bott i skåne eller längs västkusten hade jag valt europeiskt.

Uppdaterat: 2016-10-09 12:44

Så här står det i Aftonblaskans artikel avseende Conti TS850:
Bra: Alla egenskaper på våt och torr asfalt. Både grepp och köregenskaper.
Dåligt: Alla egenskaper på vinterväglag, både is och snö. Uselt!
Så den grundläggande frågan är nog varför man köper sina vinterdäck - är det bara för att uppfylla lagens krav (annars tycks ju sommardäck fungera ungefär lika bra som TS850) eller är det för att ha lite bättre sulor på bilen när väglaget blir mera utmanande... Jag har ingen erfarenhet av kontinentala "vinterdäck" men många som testat, utom då TV, verkar ju rätt övertygade om att dom inte riktigt hör hemma i Norden. Men slutligen är ju valet ändå den enskilde individens men ur strikt personlig synpunkt så hoppas jag då att de som ändå väljer de "kontinentala" däcken håller ännu större marginaler när det blir vinterföre - så man slipper en sån bil i baken på sin egen när det slår om till rött vid nåt trafikljus. Sen skall man givetvis vara medveten om att inga däck ger ens tillnärmelsevis nåt sommarföre när det snöat men det finns som sagt nyanser även i helvetet...

Uppdaterat: 2016-10-09 12:55

Vidstige: Om du uppfattar min bestämda uppfattning att Teknikens Värld är på en helt annan nivå än dig när det gäller att försöka reda ut däckegenskaper, som personangrepp, ja då får du väl det. Jag försökte även få fram om du argumenterade utifrån egen erfarenhet av friktionsdäck eller inte och det gillade du uppenbarligen inte. Jag menar att det i en längre diskussion är ärligt att redovisa vad man baserar sin argumentation på.

Uppdaterat: 2016-10-09 13:00
Mycket vatten har runnit under hjulen...

pinjong, läs Pis inlägg. Vad gäller TV så skriver man i princip samma sak om europadäck vad gäller egenskaper på is och snö. Dvs deras tester visar samma sak. Det som skiljer TV från andra tidningar är att man viktar egenskaper på bar asfalt högre. Jag har sagt detta flera gånger nu och du verkar hela tiden missförstå det jag säger. Det är alltså TV som avviker i sin värdering. För alla andra tidningar står det klart att s.k. europadäck inte är nåt bra val på vinterväg. Sen må vara att man just i Skåne kan komma undan med det ändå men därifrån till att REKOMMENDERA europadäck för Skåne är en helt annan sak. Vad ju där vi främst hade olika åsikter och när du slår i huvudet på mig att TV är på en helt annat nivå så blir det ologiskt då jag undrar vad du menar med andra som testar däck som t.ex. Vi bilägare. Är dom på en lägre nivå? För dom rekommenderar inte europdäck, inte ens för Skåne.

Min egen erfarenhet vad gäller friktionsdäck är att kör man med dom bästa och byter dom regelbundet så kan dom funka, annars inte. Har haft dåliga friktionsdäck när det varit halt och det är ingen trevlig upplevelse. Hakka R2 är dock ett av dom bästa friktionsdäcken så det funkar normalt bra på vinterväg. Sen hur mycket man ska väga in egna erfarenheter kan du ju själv svara på då du ju tyckte TV var den enda säkra källan till kunskap, dvs du slog bort allt annat som egna erfarenheter. Detta är f.ö. liknande diskussion vi haft när det gäller kvalitet och bilar. Hur mycket ska man värdera ett eget ägande och egen upplevelse av en bil när man t.ex. haft mycket problem. Går det att generalisera för bilmärket etc.

Uppdaterat: 2016-10-09 13:54

TS860 var det i och för sig jag jämförde med inte 850 och om man nu kör 95% eller mer när europeiskt är bättre såsom i Kustlandskap så varför skulle det vara ett sämre val.

Uppdaterat: 2016-10-09 14:15

junkers, när det är kring nollan så är det som halast. Då vill du ha bra vinterdäck för vinterväglag. Då är inte TS860 ett bra val. När det inte råder vinterväglag funkar vad som helst.

Uppdaterat: 2016-10-09 14:41

Det är inte ett dugg halt när vägarna är saltade som de är på dessa platser utan de är våta och då funkar R2 uselt jämfört med TS860.
Max 5% av tiden är det snö och is, absolut max, på dessa platser och det betyder att du under 95% av tiden har ett undermåligt däck med nordiskt odubbat.
TS860 är ungefär lika mycket uslare på snö och is som R2 är uselt på vått och torrt.
Du tycker alltså att det är bättre att köra 95% eller mer av sträckan på ett uselt däck längs kusten och skåne?

TS860 är enormt mycket bättre än ett sommardäck när det är kallt samt på snö och is så kom inte med att vad som helst funkar.

Uppdaterat: 2016-10-09 14:54

Jag har inte tillgång varken till Aftonbladet s test (om de har gjort någon egen) eller ViB's. Men jag kan ju läsa vad ViB skriver: "I testet ingick även ett icke-namngett kontinentalt friktionsdäck, för att påvisa hur mycket sämre det är på is och snöunderlag."

TV's utgångspunkt är att detaljerat redovisa testresultat (inte slutsatser) för 19 olika däck varav hela 3 (!) är av kontinental typ. De olika däcken är olika duktiga i olika grenar och läsaren får själv värdera vilken gren som bäst motsvarar egna förhållanden. Ett dubbat eller mjukt däck har t ex längre bromssträcka på torr väg varför man inte bör köpa ett sådant om man nästan alltid kör på torr väg. Eller rättare: Är man beredd att acceptera en längre bromssträcka majoriteten av tiden för att få en kortare när det är snö eller is på vägen?

Visst kan det komma bistra vintrar framöver men samhällsplanerarna bygger nya vägar för ett mildare klimat och för att klara stora vattenmängder. Det finns däck som på samma sätt är anpassade till de nya förhållanden som råder och dessa däck kommer (tror jag) i högre grad att dyka upp även i däcktester. Några, inte alla, har redan förstått detta.

Uppdaterat: 2016-10-09 15:01
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Mycket bra beskrivning pinjong, håller med!

Uppdaterat: 2016-10-09 15:06
junkers skrev:

Max 5% av tiden är det snö och is, absolut max, på dessa platser och det betyder att du under 95% av tiden har ett undermåligt däck med nordiskt odubbat.

Spelar ingen roll om det är max 5% vinterväg i Skåne. Det är dom procenten som avgör och som kan göra skillnad mellan olycka och klara sig undan helt. Finns inget viktigare än bra vinterdäck på vintern i Sverige, det slår allt annat. Att köra med europadäck är en rejäl chansning och inget att rekommendera.

junkers skrev:

TS860 är ungefär lika mycket uslare på snö och is som R2 är uselt på vått och torrt.

Nej, där har du fått om bakfoten. Det är betydligt större skillnad i bromssträcka och grepp när det är is och snö mellan dom två däcktyperna än det är när det är bar asfalt. Läs på så ser du att det är så.

Uppdaterat: 2016-10-09 16:06
pinjong skrev:

Ett dubbat eller mjukt däck har t ex längre bromssträcka på torr väg varför man inte bör köpa ett sådant om man nästan alltid kör på torr väg. Eller rättare: Är man beredd att acceptera en längre bromssträcka majoriteten av tiden för att få en kortare när det är snö eller is på vägen?

Det är ju där TV gör en tankevurpa. Det är ju när det är halt som man verkligen behöver dom bättre vinterdäcken, då det gör störst skillnad. Skillnaden på bar asfalt är alltså inte alls lika stor. Kör man svenska hastigheter och tar det lugnt på vintern så är inte nordiska däck nåt säkerhetsproblem på bar asfalt, för det är ju vad du och junkers påstår indirekt. Det är helt enkelt fel. Säkerhetsproblemet ligger i att köra med dåliga vinterdäck när det är halt. Och därför ska man normalt undvika europadäcken även i Skåne. Detta är rätt självklart om man tänker efter och lägger ner prestigen. Vad vi behöver i Sverige är också att minska saltandet och då är europadäcken ännu mer ett dåligt val.

Uppdaterat: 2016-10-09 16:16

Är det här en fortsättning på vinterdäckstråden?

Uppdaterat: 2016-10-09 16:20

Den heter egentligen käbbel om vinterdäck!

Uppdaterat: 2016-10-09 16:30

Aha...
Jag kör på conti wikingcontact 5....nordiska friktionsdäck.(inte satt på dem än i höst)
Var väl inte helt nöjd med dem i vintras då jag tyckte bilen kändes svajig, däcken var nog för mjuka.
Körde på Hakka WR A3 med golfen jag hade innan och dem var riktigt fina.
Kört på europeiska friktionsdäck sedan runt 2005 och varit nöjd.
Ville prova nordiska på Passaten jag har nu men jag går nog tillbaks.

Uppdaterat: 2016-10-09 16:37

Peter E, skulle inte rekommendera att du kör med europeiska vinterdäck, dom är för dåliga när det är halt. Välj istället heller ett nordiskt som känns stabilare.

Uppdaterat: 2016-10-09 17:36

Vidstige: Har ganska bra erfarenhet av båda och ett europeiskt är stabilare att köra på.
Gillar när bilen uppför sig ganska lika mellan vinter- och sommardäck och då är europeiska friktionsdäck att föredra.
Eftersom jag till allra största delen kör på barmark-våt asfalt så kommer jag nog byta till europeiska.
Nordiska är för vingliga-mjuka för min smak.

Uppdaterat: 2016-10-09 17:57

Jag ser det så här.... Det är mycket, mycket sällan som man behöver bromsa allt vad underlaget tillåter när det är torrt väglag - inte ens sommartid. När det är snöigt och/eller ishalka och låg friktion så kommer även en försiktig inbromsning med ett dåligt vinterdäck att resultera i lång bromssträcka. Kan man då korta den några meter genom att välja däck som ger högre friktion och som fungerar även i vårt nordiska vinterväglag så är det mera värt för MIG än att man under maximal inbromsning vinner några meter under torrt väglag. Men det är MITT sätt att de det hela och uppenbarligen tänker vi lite olika. Å andra sidan kör jag aldrig på Västkusten eller i Skåne under vintertid och det jag har personlig erfarenhet av är friktionsdäck av "nordisk typ" samt väldigt många mil med dubbade vinterdäck av olika kvalitetsnivå. När jag väljer fritt idag så blir det friktionsdäck av "nordisk" typ och gärna sådana från Conti eftersom jag haft goda erfarenheter av dessa - bättre än motsvarande Hakka men det kan vara tillfälligheter. Och jag har inte upplevt några stora "stabiliseringsproblem" med dessa - men det kanske beror på hur man kör... Jag förstår att de p g a sin konstruktion kan vara "instabilare" men frågan är om det är nåt avgörande problem... Jag tycker inte det.

Uppdaterat: 2016-10-09 18:08

Fast huvudsaken är nog att man har fräscha/hyfsat nya däck vad man än har.
Anledningen till att nordiska känns lite instabila för min del kan vara bilens förhållandevis höga vikt- knappt 1700 kg.
Med en lättare bil hade det säkert känts bättre- med samma däck.

Uppdaterat: 2016-10-09 18:14

Jag minns mina och kompisarnas första bilar och de däck man körde på då. Det var aldrig något tjafs om dubbdäck (de var väldigt ovanliga), eller nordiska alt. europeiska vinterdäck. Nej det var enkelt, alla körde på slicks, sommar som vinter, skulle någon lyckas få tag på ett beg. däck som hade något mönster kvar, väckte det stor beundran.
Men det lärde oss något som verkar vara bortglömt idag, hålla rätt fart och hålla avstånd till framförvarande (också beroende på de mediokra bromsarna!), men flera av kompisarna blev duktiga rallyförare.
Och visst såg vi med avund på många som hade nya bilar med mönstrade däck, istället för de ofta mer än trettio år gamla förkrigsbilar med sina mekaniska bromsar som vi var försedda med.
Men vi lärde oss också att skruva och skita ner oss.

Uppdaterat: 2016-10-09 18:25
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ja - i ungdomen när pengar var en rätt stor bristvara så fick jag en gång möjlighet att överta 4 st i stort sett helt oanvända Barum dubbdäck - av en kompis som hade tjänstebil och direkt dömde ut dessa däck när han kört dom några mil. Och "ekonomisk" som man var så tog man givetvis chansen...:) De kördes på min bakhjulsdrivna bil och skulle nån däckstestare idag fått testa detta ekipage så hade det nog fått typ 10 överstrukna getingar...:) Men jag körde flera år med dom - ända tills dess att korden av allt gav upp...:) Mönster fanns det kvar och det säger kanske lite om hårdheten i gummit... Men som saabnisse säger så lärde man sig bilen och att anpassa körningen efter det bristande greppet - i alla fall för det mesta...:)

Uppdaterat: 2016-10-09 18:52

Peter E, en lösning på stabilitetsproblemet kan vara att välja bredare däck och alltså större fälgar. Vinterhjul brukar man gå ner och det kanske i sig ger sämre väggrepp eller känsla av det. Jag ska kolla lite med en däckspecialist och ser hur han ser på problemet. Jag tänker nog som Pi här, att det gäller att ha bästa möjliga däck när det verkligen behövs, när det verkligen är halt. För mig är redan nordiska tveksamt ibland och väljer du istället dubbdäck så får du högre stabilitet. Samtidigt känns ju dubbar lite trist när det är barmark och då slits dom dessutom mycket. Visserligen förbättras dubbdäcken också hela tiden och minskar marktrycket. Senaste generationen kompenserar genom att ha fler dubbar istället, 190 stycken per däck.

Uppdaterat: 2016-10-09 19:26

Det gäller att ha bästa möjliga däck för varje situation....men det är svårt att byta däck så snabbt ;-)
Vinterdäcken är 215 breda, sommardäcken 235

Uppdaterat: 2016-10-09 19:36

Allt är kompromisser så det gäller att kompromissa så lite som möjligt med de väderförhållanden som kan vara aktuella i Sverige och mera specifikt där man själv kör mest - och de förhållanden där risken för försämring av däckets prestanda är störst och konsekvenserna också störst vid uppenbart felval. Finns nog inget objektivt rätt eller fel men personligen har jag redogjort för hur jag tänker.

Uppdaterat: 2016-10-09 19:53

Pi, jag tror det finns nåt objektivt här och det är just att det är rätt att ha bra vinterdäck när det är vinterväglag. Att det t.ex. sällan är vinterväglag öppnar egentligen inte för att ha dåliga vinterdäck. Dessutom tycker jag vi ska minska beroendet av salt och inte alltid det heller är saltat i tid. Så om man väljer däck som i däcktester presterar bra eller i alla fall godkänt på is och snö så är man rätt ute, annars inte.

Uppdaterat: 2016-10-09 20:01

AudiS4 - dom är lika tysta på din bil men knappast om man mäter ute vid däcken - det är nog svårt att uppnå. Att du upplever som som lika tysta är nog för att din bil har bra isolering emot vägbuller. Vi fick t ex dubbade Hakka på vår (bullriga) 2:a bil av misstag vid leveransen och dom bullrade väldigt mycket mera än dom dubbfria Hakka vi fick bytt till sen.

Uppdaterat: 2016-10-09 20:02

Som sagt med många vintrar med endast sommardäck så är sådana saker som saabnisse och Pi skriver mycket viktigt och att använda sunt förnuft. Enda orsaken till att jag kom i kontakt med vinterdäck var att jag köpte en begagnad bil i mitten på 90-talet och då medföljde vinterdäck och dessa sattes på (dubbdäck) och förstod man efter 10 vintrar att vinterdäck var bra på vintern. Innan dess 10 vintrar utan olyckor men någon enstaka dikeskörning.

Kan man klara sig med sommar däck på vintern så duger nog vilket vinterdäck som helst bara man anpassar sin körning därefter. Håller med Peter E angående nordiska dubbfria att bilen blir väldigt vinglig. Upplever inte det med dubbdäck.

Men som sagt allt är bättre än sommar däck på vintern.

Uppdaterat: 2016-10-09 20:36
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Vidstige, Mats behöver inte ha kört olagligt, vinterdäckslagen infördes 1a dec 1999 och gäller att man måste ha vinterdäck då det krävs.
Det är alltså tillåtet med sommardäck om väglaget tillåter det.

Uppdaterat: 2016-10-09 21:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Mats, förstår inte ditt inlägg. Menar du att du har kört olagligt i många år? Och vad menar du är sunt förnuft?

För mig är sunt förnuft att aldrig köra med dåliga vinterdäck när det är halt. Och om sunt förnuft är olika för olika personer så finns inget sunt förnuft.

Uppdaterat: 2016-10-09 21:06

Att optimera på parametrar man sällan eller aldrig möter är förstås galet.

Mina däck klarar snö hyfsat och snösvängen jobbar på bra när det behövs. Greppet är faktiskt långt över förväntan. Ren is ser jag sällan eller aldrig men måste förstås ändå vara vaksam på. Största risken är slask och vatten och där ligger jag i topp. Att bromsa hårt på torrt väglag med mjuka friktionsdäck är ingen höjdare så även där har jag bättre marginaler.

Ungefär så tänker jag. Andra får ta ansvar för sin framfart.

Uppdaterat: 2016-10-09 21:10
Mycket vatten har runnit under hjulen...

pingjong, du hänvisade själv till däcktester och nu undviker du ämnet. Du har reducerat frågan till att du upplever att dina europadäck är bra på snö. Men så är det inte, dom är dåliga på snö enl dom däcktester du hänvisar till. I Vi bilägare får ett europadäck betyg 1 för is och betyg 2 för snö, dvs inte godkänt. Att prata sen om att europadäcken är bättre på att bromsa på bar asfalt är en skendebatt eftersom det som avgör är hur däcken presterar när det är halt. Så här ser Vi bilägares betyg ut för ett europadäck och för R2 (som varit mycket diskussion kring). Ifrågasätter du testet?

Europadäck
IS 1
Snö 2
Våt väg 5
Torr väg 5

Hakka R2
IS 4
Snö 5
Våt väg 3
Torr väg 4

Notera alltså att R2 får godkänt även på våt och torr väg.

Uppdaterat: 2016-10-09 21:37

Vidstige läs testen en gång till, du är så oerhört blind för allt annat än din egna situation och allt annat än du själv äger.
Det du har är bäst och alla bor och lever som du, ja jag säger då det...

Uppdaterat: 2016-10-09 21:54

Vidstige, jag ifrågasätter ViB vilja att testa europeiska friktionsdäck seriöst. De hade med ett noname bara för att. TV har testat exakt mitt däckval på både snö och is och det uppförde sig hyfsat som jag skrev.

Uppdaterat: 2016-10-09 22:06
Mycket vatten har runnit under hjulen...