Vi Bilägares forum

Teknik som möjliggör elbilar

Teknik som möjliggör elbilar

Tänkte en tråd verkade efterfrågas om elbilar och jag skrev nu "möjliggör" i rubriken så slipper vi kanske folk som bara ska såga elbilar i varje inlägg.

Här tror jag är en nyckel för elbilar, en möjlig gemensam standard för laddning och många snabbladdningsstationer. Notera att man sätter upp en stanard med mer kräm än Teslas supercharger till och med!

http://teknikensvarld.se/stort-samarbete-for-laddstationer-i-europa-360485/

Uppdaterat: 2016-11-29 12:48

Kommentarer

Den standarden är ju den som används redan idag av till exempel VW. Det står dock stolpägaren fritt att välja vilken effekt de delar med sig av och så ska ju bilen kunna hantera det också. Här i landet betalar vi en abonnemangsavgift beroende på vilken säkring vi har på ingående ledningar. Hur det ser ut när man vill leverera 350kW vet jag inte.

Uppdaterat: 2016-11-29 13:45

Ska man leverera 350 kW på lågspänningen behövs minst en egen nätstation (ex. 10/0.4 kV).

För att sia om framtiden tror jag att det blir stora "tankställen" längs motor- och landsvägar - som räckviddsförlängning - kompletterat med laddning hemma.

Uppdaterat: 2016-11-29 18:26
Power to the people

Det är bara för mackarna att börja ställa om, de har ju fik mm överallt och det passar ju utmärkt ihop med snabbladdning 15-20 minuter, med 350kW så får man ju i el för 60-70 mil på 15 minuter.

OKQ8 har väl redan börjat om jag minns rätt.

Uppdaterat: 2016-11-29 18:46

Rent allmänt så lär det bli klart enklare och inte minst billigare att bygga laddstolpar lite här och var än att bygga vätgasmackar. Sen behöver inte det ena utesluta det andra men min tro är att batteribilarna kommer att ta den största delen av elbilsmarknaden.

Uppdaterat: 2016-11-29 20:49

Jag håller med Pi, men det beror inte på att jag inte tror på vätgas utan att vätgas i gasform är en otymplig energibärare.
Men vätgas som genereras från t.ex. metanol kan bli ett vettigt alternativ till elbilar som matas av batteri.

Uppdaterat: 2016-11-29 21:28
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tycker Opel borde göra verklighet av sitt biogas el-hybrid koncept dom visade. Infrastrukturen finns ju redan och 7 mil räckvidd klara på bara el klarar sig många på.

http://miljofordonsverige.se/2013/09/biogas-i-framtidens-seiehybrid/

Uppdaterat: 2016-11-29 21:39
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Från min tid som anställd på Petroleumbolag kan jag konstatera att mackarna tjänar mer på en sexpack öl än en full tank med bensin/diesel. För att inte tala om vilken marginal det var på en automattvätt, den var ruggigt hög. Så kommer dessa snabbladdare sättas upp på mackar tror jag att det kommer bli rena rama guldrushen för mackarna. Vad gör jag som konsument under tiden som bilen laddas, kaffe med bulle eller korv med bröd. Det ger rikligt med klirr i kassan på macken.

Uppdaterat: 2016-11-29 22:00

Svårt att se hur det ska fungera på en mack med snabbladdare. En vanlig bensinstation har ju bara ett handfull med platser. Ska då istället nån stå parkerad där 20-30 min så undrar jag om det ens räcker med att käka massa korv för att kompensera för bortfallet. Snarare måste man börja ta rejält betalt för elen då, "snabb-el". Problemet med elbilar är att ägarna kan jämföra med vad det kostar att "tanka" hemma liksom bekvämlighet att laddningen sker där, och då kommer man förmodligen fly dessa snabbladdare som pesten om det dessutom är mycket dyrare. Frågan är då vem som ska betala för snabbladdare om det är kommersiella krafter eller genom projekt från kommunen t.ex. Många platser att ladda på tar mycket markyta i anspråk, inte billigt i storstäder.

Uppdaterat: 2016-11-29 22:57

Jag, som definitivt är en spekulant på en elbil när jag ska byta nästa gång (RIOn ska bytas i oktober nästa år) skulle mycket väl kunna tänka mig att "tanka" på en mack om det innebar 30 mil på 15 min. Visst jag kommer att ha bilen med laddare inkopplad så fort den står på uppfarten hemma men med snabbladdare så försvinner lite av "planeringen" med elbil. Utveckligen går även framåt så snart kanske man kan ladda fullt på några minuter.

Uppdaterat: 2016-11-30 07:47

Jag tror mer på bytbara batterier på sikt på Mackar. Bättre effekt och mindre batterier och en standard för dessa behövs förstås.
Med bytbara batterier kommer ingen att ha räckviddsångest.

Uppdaterat: 2016-11-30 08:01
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Deeds, att tanka i 30 min på en mack blir dock dyrt om det ens kommer bli så med mackar. Så dyrt och långsamt.

Uppdaterat: 2016-11-30 08:00
Vidstige skrev:

Deeds, att tanka i 30 min på en mack blir dock dyrt om det ens kommer bli så med mackar. Så dyrt och långsamt.

Den som lever får se..

Uppdaterat: 2016-11-30 08:04
Hackenbush skrev:

Jag tror mer på bytbara batterier på sikt på Mackar. Bättre effekt och mindre batterier och en standard för dessa behövs förstås.
Med bytbara batterier kommer ingen att ha räckviddsångest.

Detta provades i bl.a. Köpenhamn för flera år sedan men lades ner. Jag tror dock att det var en enda biltyp och det kan ju inte fungera.
Men att få en gemensam standard för batterier tror jag ligger väldigt långt fram i tiden, om det nu någonsin sker.

Uppdaterat: 2016-11-30 08:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag tror att vi lever med delade bilar innan vi har delade batterier.
Tankevurpan i att bilarna kommer belamra mackarna ligger i att de flesta inte behöver snabbladda för sin vardagsanvändning utan kan göra det hemma eller på arbetsplatsen där bilen står still en längre period. De som inte har möjlighet att ladda får helt enkelt välja annan teknik, kanske ett litet kärnkraftverk under baksätet.
En hög avgift för att snabbladda de gånger man åker längre sträckor ska väl vägas mot att man har lägre servicekostnader och kanske kan ha en bil med mindre batteri och ändå lösa sina transportbehov. Ett mindre batteri kostar inte lika mycket att köpa, drar mindre energi att släpa runt på och använder mindre mängder naturresurser vid tillverkningen.

Uppdaterat: 2016-11-30 08:48

http://www.expressen.se/motor/kopaochsaljabil/9-dyra-misstag-nar-du-koper-bil/?bullet=4

Uppdaterat: 2016-11-30 08:56
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Man har ju "batterimackar" i Japan för skotrar och det fungerar tydligen ypperligt. Dessa "stånd" med batteri finns lite överallt. Man betalar en slant, tar ett nytt batteri och lämnar kvar det man hade.
Skulle säkert kunna fungera för bilar med.

http://www.nyteknik.se/fordon/better-place-batterirobot-premiarvisades-i-japan-6420857

där är ju ett förslag.

Uppdaterat: 2016-11-30 09:04
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jo men för att det ska bli ekonomiskt försvarbart i en infrastruktur måste det till en batteristandard och det är nog svårt och kommer att ta tid.
Byte för en enskild modell går ju enkelt att ordna: http://www.laddaelbilen.se/2013/06/23/teslas-batteribytesstation-17321736
Här om företaget som lanserade batteribyten för elbilar i Danmark och Israel: https://en.wikipedia.org/wiki/Better_Place

Uppdaterat: 2016-11-30 09:41
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det jag menade var att ska vi ha mackar som dom ser ut och fungerar idag, så är det just nu svårt att se att det kan fungera med elbilar. Tid är pengar och ska mackarna tjäna så måste man få betalt. Men det ska ju också vara ett hyggligt flöde i t.ex. storstadsområden där det är många bilar som vill tanka. Då kan det ju inte vara en mack med typ bara 10 tankplatser. Så då krävs nåt helt annat. En variant skulle kunna vara en tidsgräns, typ max 5 min laddning vid hög belastning. Och att det möjligen då skulle kunna räcka för t.ex. 5 mils körning.

Uppdaterat: 2016-11-30 09:43

Tror inte alls på idéen med batteribyten - dels lär vi aldrig få nån standard (jämför t ex med mobiltelefonerna där ett standardbatteri borde vara mycket enklare att införa) dels skulle jag inte vilja byta bort "mitt" batteri, som jag kanske skött enligt konstens alla regler, till ett som kanske snabbladdats eller på annat sätt misshandlats elektriskt och därmed fått kortare livslängd - eller att det har många fler cykler än mitt eget batteri. I så fall måste denna lösning i grunden vara en batterihyra där man inte hyr ett specifikt batteri utan mera en "batteri-funktion" och kan byta detta när det passar. Men det kommer ändå aldrig att bli verklighet eftersom biltillverkarna inte är intresserade av nån standardisering.

Uppdaterat: 2016-11-30 11:02

Pi, förmodligen har du rätt, i alla fall i ett kortare perspektiv. På lång sikt kan det ju bli andra förutsättningar om t.ex. batterierna blir mycket billigare och kompaktare.

Uppdaterat: 2016-11-30 12:47

Skulle inte en självkörande elbil själv kunna söka upp en plats med induktionsladdning, identifiera sig, ladda, betala och sedan köra "hem". En självgående gräsklippare klarar ju den uppgiften idag.

Uppdaterat: 2016-11-30 14:06
Mycket vatten har runnit under hjulen...

pinjong,
Visst skulle den det. Tesla menar ju att deras bilar ska kunna korsa USA om ägaren har glömt bilen på fel kust och trycker på "Summon" när systemet är klart.

Uppdaterat: 2016-11-30 14:13

Usch, när jag läser pinjong och Mäkinens senaste inlägg känner jag att jag vill ha en grym gammal gjutjärns-V8 och bestämma själv.
Eller en ny Giulia och bestämma själv!

Uppdaterat: 2016-11-30 15:51
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det här tror jag kan bli en bra ögonöppnare för vätgasbilen. Att Lexus LS kommer med tekniken. Lite som Testa Model S, dvs att lansera som en dyrare variant. I detta fall får man ju dock lyx på en helt annan nivå så troligen klart mer prisvärd på det sättet än Tesla Model S.

http://teknikensvarld.se/nya-lexus-ls-blir-branslecellsbil-362766/

Uppdaterat: 2016-12-05 19:43

Ha ha ha...

Uppdaterat: 2016-12-05 20:01

Sorry, skulle ha varit i tråden om vätgas.

Uppdaterat: 2016-12-05 21:17

Så länge snabbladdning inte går på 5 minuter så tror jag mer på batteribyte. Men det är klart att om man fick fram normalbilar som har en räckvidd på säg 50 mil så skulle förstås räckviddsångesten sjunka rejält och man kunde tänka sig att stanna och ladda bilen på 20 minuter eller så, så skulle det vara ganska ok.
Då tänker jag förstås på elbilar som kostar som en normal bensinbil gör idag och inte de elbilar som kostar 600.000-800.000:-

Uppdaterat: 2016-12-06 08:01
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Batteribyten är nog nåt du kan glömma, Hacken. Det finns så många orsaker till att det aldrig kommer att fungera så vi får nog acceptera att ladda det batteri som sitter i bilen. Sen tror jag att många överskattar behovet av att snabbladda batteriet på typ 5--20 minuter. De som kör långt dagligen väljer nog inte en laddningsbar elbil och vi övriga som bara har behovet nån enstaka gång per år får nog anpassa oss till möjligheterna. Bara för att det går att fylla på bränsle i en fossilbränsledriven bil på typ 5 minuter så är ju inte det nån sanning som alltid måste gälla. Det är ju inte bara laddning av elbilar som vi måste anpassa oss till trots allt...
Däremot är ju nyanskaffningspriset en central fråga på alla fordon - i alla fall för oss som är privatköpare.

Uppdaterat: 2016-12-06 08:24

Jag tycker nuvarande golfklassen kostar över 500.000 kr är för dyrt men framtid skulle vara rimligt under 300.000 kr.

Uppdaterat: 2016-12-06 08:44
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Jag läste igår att Ampera-E konstrueras med möjlighet att acceptera 80kW snabbladdning.Det borde ge 7-8 mils räckvidd per 5 minuters laddning. Det kan vara nog med en lätt bensträckare för att ta sig resten av vägen man ska. Det är ju inte varje dag man åker 40 mil i stöten så man måste inte vänta tills det är fullt utan kan åka hem för att fylla på.

Uppdaterat: 2016-12-06 09:56

Nåja Pi, jag talar bara om hur jag skulle vilja ha det om jag skulle köpa elbil, om det blir så eller inte lär vi väl få se sinom tid.

Uppdaterat: 2016-12-06 10:11
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.
GF skrev:

Jag tycker nuvarande golfklassen kostar över 500.000 kr är för dyrt men framtid skulle vara rimligt under 300.000 kr.

Chevrolet Bolt eller opel Ampera-E kan faktiskt hamna där liksom Tesla model 3.

Uppdaterat: 2016-12-06 18:19

Nä -under 300.000 kr tror jag inte på - ännu i alla fall. Och inte för de modeller du nämner, junkers. Vill minnas att Bolt börjar på typ 37.000--38.000 $ i USA så hur det kan bli under 300.000 kr i Sverige har jag lite svårt att förstå... Men redan idag finns ju Zoe som man kan få för lite över 200.000 kr (vill jag minnas) men sen tillkommer ju batterihyra.

Uppdaterat: 2016-12-06 18:26

Med 40000:- premie menar jag.

Uppdaterat: 2016-12-06 18:41

Tyvärr så räcker nog inte 40.000 kr i premie för att nå 300.000 kr - om jag får gissa....
Men jag har gärna fel i den frågan...:)

Uppdaterat: 2016-12-06 19:02

Ytterligare produktutveckling av Lexus:
https://youtu.be/A8jSdgT3Drc

Uppdaterat: 2016-12-06 19:02
Pi skrev:

Tyvärr så räcker nog inte 40.000 kr i premie för att nå 300.000 kr - om jag får gissa....
Men jag har gärna fel i den frågan...:)

Jo det stämmer nog, hade dollarn legat på 7:- så hade det sett roligare ut.

Uppdaterat: 2016-12-06 20:44

Jag tror också att det inom överskådlig tid blir svårt att hitta en vettig batteribil under 300000:-.
Men kanske kommer de som bestämmer att ordna det här, inte för att de elektriska skulle bli billigare, utan genom att det blir hutlöst dyrt att hålla våra gamla fossilbilar rullande.

Uppdaterat: 2016-12-06 20:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Efter att ha kollat de tyska priserna som är indikerat 36000€ dvs 60000:- mer än Toyota CH-R hybrid i högsta utrustningsnivån så kanske det blir runt 300000:- för Ampera-E efter de 40000:- i avdrag trots allt.
C-HR ca 270000 i den nivån i sverige + 60000-40000 =290000:-

Ja ja vi får väl se...

Uppdaterat: 2016-12-06 21:02

Detta var lite intressant, tror ni han kan lyckas?

http://digital.di.se/artikel/sa-ska-tesla-svensken-utmana-elon-musk

Uppdaterat: 2016-12-08 19:39

Nej!

Uppdaterat: 2016-12-08 19:47
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Intressant att denna Teslaägare anser att elbilen han provkör är i många stycken bättre än hans egen Tesla som är mer än dubbelt så dyr.
https://youtu.be/04kfyrZBrAU

Uppdaterat: 2016-12-24 08:22
Elbil2

PREVIA, stackars Kian som måste vänta på att Hyundain laddar klart. Sen en golf som blockerar laddningsstationen utan att ladda. Han kommer bara 15 mil per laddning. Krävs tålamod som en ängel för att köra elbil på långresa tydligen eller en norrman som gillar att göra filmer när han kör bil.

Uppdaterat: 2016-12-24 10:49

Visst hade man kunna önska 20 mils räckvidd vintertid men det är säkert inte långt borta. Sen vill man ändå ha en vilopaus om man åker långkörning så mig skulle det inte betyda speciellt stora problem för med den räckvidden - under förutsättning att det finns snabbladdningsmöjlighet givetvis. Och han körde ju inte heller speciellt snålt så det går säkert att få ytterligare nån mil extra även vintertid med lite snålare körning. Annars verkar ju denna modell väldigt trevlig och välutrustad. Man måste vara beredd att ändra lite på sina vanor, Vidstige. Och inte bara se problem.

Uppdaterat: 2016-12-24 12:34

Den finns ju som laddhybrid...

Uppdaterat: 2016-12-24 15:13

...och som vanlig hybrid för Vidde...:)

Uppdaterat: 2016-12-24 18:00

Svårt att ladda hemma varje gång man behöver fylla på el om man skall åka från Oslo till nordligaste Norge t o r...

Uppdaterat: 2016-12-24 18:32
Pi skrev:

...och som vanlig hybrid för Vidde...:)

Ja den bästa, billigaste och mest prisvärda varianten av Ioniq just nu är förstås hybriden utan laddmöjlighet. Fast då kanske man hellre tar Kia Niro hybrid som ju har exakt samma drivlina. Personligen tycker jag denna hybridvariant blir extra intressant för dom stora massorna om den kommer i i30 eller Ceed. Elbil och laddhybrid kommer vara för smal länge än.

Uppdaterat: 2016-12-25 17:02

@Hubabubban, alla bor väl inte i villa och kan ladda hemma Halva svenska befolkningen bor väl i lägenhet, där är det inte så lätt att ladda elbilar. Klart man måste till macken eller något köpcentrum med stolpar för att få tag på kraft.

Uppdaterat: 2016-12-25 17:07

Elbilar bygger på att man kan ladda hemma, annars funkar det inte alls.

Uppdaterat: 2016-12-25 17:18