Vi Bilägares forum

Trenden bruten – nu ökar koldioxidutsläppen

Trenden bruten – nu ökar koldioxidutsläppen

Utsläppen från transportsektorn ökade under förra året. Men ökningen hade varit större utan elbilar och biodrivmedel.

Läs hela artikeln
2022-06-22 10:10

Kommentarer

De fossilt drivna bilar som säljs idag.. har tyvärr inte påverkat utsläppen så mycket som önskats. En del valde ladd-hybrider och dessa har nog delvis kapat utsläppen.. men många modeller är fortfarande inte laddbara. Sedan har vi dragit på oss väldigt mycket utsläpp de senaste 10 åren pga SUV trenden, nya modeller har också förändrats för att passa in i denna trenden med ökade utsläpp som följd. Vi har redan elbrist och osäker leverans av elen i hela Europa och biltillverkare pressar ut nya ineffektiva ELSUV modeller, undrar hur detta slutar? Just nu borde det fokuseras extremt mycket energi nya bilar drar, och inte bygga dem större än nödvändigt med lägre vikt (högst 1600 kg eller nåt i den stilen).

2022-06-22 11:31

Hur mycket laddas Phev?

Var en undersökning nyligen och företagsbilar går väldigt mycket på fossila bränslen vs El.

Medans konsumenter iallafall går via El 37%.

Hur många har möjlighet att tanka el hemma via wallbox?

Då konsumenter köper mycket SUV så är det dessa som tillverkare säljer som Elbilar först och är betydligt bättre än fossila Suv bilar.

Sedan bilar som Tesla modell 3 & Hyundai ioniq är betydligt mer energi effektiva.

Aptera motors solarcar ev ska ha riktigt bra räckvidd enbart via solpaneler och priset är riktigt bra också.

2022-06-22 11:47
Elbilar

Elbil_Vw, jag tror de som har en tjänstebil som ladd-hybrid möjligen laddar lite mindre än de som köper en privat. Men jag vet två som har sådana ladd-hybrider som tjänstebilar och de laddar sina varje dag.

2022-06-22 12:06

Det är ju ren vinst att ladda sin laddhybrid så nog tror jag att de flesta nyttjar de elektriska mil dom kan få ut - om dom har laddmöjligheter hemma. Men förmånsbils-förare som kanske inte haft annat bilval än en laddhybrid och dessutom saknar laddmöjlighet hemma - för dessa blir det nog inte så många el-mil.

2022-06-22 12:23

Ja sätter man upp ett pandemiår som jämförelsepunkt så är det många saker som har ökat, bränslepriser, inflation, oljepris, konsumtion, arbetstimmar, resor, transporter, skulder osv.

Alltså ett ganska dumt och intellektuellt ohederligt sätt att att göra jämförelser på, dessutom statistiskt okunnigt.

MVH AL

2022-06-22 12:33
Scio me nihil scire.

A.L, jag tror de flesta förstår att de senaste åren inte varit som det brukar... utsläppen sjönk också en hel del när folk slutade flyga, köra bil och vi producerade mindre varor pga mindre efterfrågan. Lågkonjunktur och kriser är det bästa för klimatet. Men nu drar det igång igen, om inte inflationsspöket och räntorna sätter stopp på folket. Men det borde vara uppenbart för alla nu att vi inte kan gå tillbaka till det som fanns före Corona, vi har inte 8-10 jordklot.. och snart kommer flyktingkrisen att förvärras pga klimatet och att många länder inte kan betinga ett drägligt liv pga torka och värme. Men detta har jag som sagt innan, den "krisen" som var 2015.. kommer att ses som en droppe i havet om det jämförs vad som väntar bakom hörnet. Dock tycker jag det är märkligt att inte det görs mer, trots alla larm.. nästan alla produktionskedjor borde ställa om till bättre produkter med mindre naturresurser i anspråk. Lite bisarrt att folk åker på flygsemester för att vara på samma ö, där klimatflyktingar med livet i behåll lyckats ta sig.. via båtar osv. Total förnekelse av problemen som redan syns och kommer bli mycket värre, eller vad skall man kalla det?

2022-06-22 13:02

Det är en politisk fråga Vargen. Jag tror dock inte att världens befolkning vill minska sin levnadsstandard så mycket som krävs för att möta de mål som några få länder faktiskt också strävar mot i praktisk handling (med följden att de som står utanför istället kan konsumera mer). Man kan tycka att det är illa, men människan är vad den är oavsett vad man tycker om det. Vi är ju inte den enda arten som dött ut på grund av för stor dominans. Allt har sitt slut - oavsett det blir nu eller imorgon och oavsett orsak (klimatet kommer inte döda oss - den typen av skräckpropaganda är inte hederlig).

Utsläpp av växthusgaser är en global fråga som behöver lösas med en bred politisk enighet och med snarlika eller identiska regelverk.

Annars blir det mest pannkaka av alltihopa (liknande dagens situation)

MVH AL

2022-06-22 13:28
Scio me nihil scire.

Biodrivmedel ger ju också koldioxidutsläpp även om det är fossilfritt. Naturen tar ju upp koldioxiden igen förstås men eftersom det tar runt 10 år så har vi passerat några tipping points då... Alla utsläpp av växthusgaser räknas och behöver minskas.

2022-06-22 13:44
Göran Boger skrev:

Biodrivmedel ger ju också koldioxidutsläpp även om det är fossilfritt. Naturen tar ju upp koldioxiden igen förstås men eftersom det tar runt 10 år så har vi passerat några tipping points då... Alla utsläpp av växthusgaser räknas och behöver minskas.

Och hur tycker du att det går? Bakåt eller framåt?

Sanningen är att en minskning av växthusgaser i en region sällan innebär någon annan effekt än att motsvarande utsläpp och kol/olja istället förbränns i någon alternativ miljö eller på annan plats i den globala ekonomin.

Och därför kvarstår utsläppen i oförminskad styrka även om vi i Sverige så slutar att konsumera och producera helt.

MVH AL

2022-06-22 13:52
Scio me nihil scire.

A.L, ingen vill sänka sin levnadsstandard...men förr eller senare kommer en tidpunkt där du tvingas till det!? Är det så du vill ha det? Överbefolkningen måste fixas, det är en stora elefanten ingen snackar om. Vi kan inte heller skylla på att våra lilla land med 10 miljoner inte skulle göra skillnad i klimatarbetet, skall vi bara strunta och leva som förr när världen runt omkring oss gör åtgärder!? Du pratar bara en massa ekonomi och oroar dig för detta, det finns inget pris eller pengar som räddar klimatet, det är upp till människor att göra jobbet. Att tro att teknik och ekonomi löser detta, är bara så naivt. Jag vet, att ingen vill avstå konsumtion, SUV eller flygresor.. så det bästa och mest rättvisa sättet att fixa klimatproblemet är att omöjliggöra inköpen av produkter och tjänster. Vi skulle kunna "start om" när det gäller bilar, tillåt max 50 km/h för gamla bilar som väger mer än 1 ton och sedan börja tillverka nya effektivare modeller som är mer framtidsbetonat och fritt ifrån gamla "ryggsäckar". Det är bara fantasin som sätter gränserna, på åtgärderna som kan göras. Men problemet är också ledarskap, detta måste fixas globalt med alla världens länder som enas om samma saker och regler.

Uppdaterat: 2022-06-22 15:01

Ja Vargen. Utan en global och enhetlig metod är alla ideer och lokala åtgärder helt verkningslösa.

Problemet är bara att det inte är så många som kan förstå eller räkna ut det, av det ena eller andra skälet.

Sedan drar du för stora slutsatser av det du läser i populärmedia, men det förstår du nog.

Angående överbefolkning är det inget unikt för klimatfrågan. Det är tvärtom en fråga som har pågått i åratal och - ähummm - med en hel del konstiga åtgärdsförslag. Så släpp det spåret. Det gr bara att du tappar i trovärdighet (läs: Det är inte politiskt genomförbart)

MVH AL

2022-06-22 15:15
Scio me nihil scire.

När har alla världens länder enats om något? Vilka i världen omkring oss gör åtgärder? Jag ser en värld som inte bryr sig. Men framförallt en värld där styrande politiker tar beslut baserat på allt annat än vetenskap.

Ett färskt exempel är Tyskland som numera producerar majoriteten av sin el från kolkraft.

2022-06-22 16:10
A.L skrev:

Ja sätter man upp ett pandemiår som jämförelsepunkt så är det många saker som har ökat, bränslepriser, inflation, oljepris, konsumtion, arbetstimmar, resor, transporter, skulder osv.
Alltså ett ganska dumt och intellektuellt ohederligt sätt att att göra jämförelser på, dessutom statistiskt okunnigt.
MVH AL

Tänkte samma sak när jag läste rubriken.

2022-06-22 18:27