Nästa artikel
Trenden bruten – nu ökar koldioxidutsläppen
Nyheter

Trenden bruten – nu ökar koldioxidutsläppen

Publicerad 22 juni 2022
Utsläppen från transportsektorn ökade under förra året. Men ökningen hade varit större utan elbilar och biodrivmedel.

Preliminära siffror från Naturvårdsverket visar att de svenska utsläppen av växthusgaser ökade med fyra procent under förra året.

Utsläppsminskningen som uppstod under pandemiåret 2020 är därmed nästan utraderad och nu är klimatmålen hotade. Utsläppen har minskat med 33 procent sedan 1990.

– Vi skulle ju förstås gärna vilja se en nedgång varje år för att känna oss trygga med att vi kan nå målen, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio.

Elbilar och biodrivmedel

Det är framför allt högre produktion i industrin och ökade utsläpp inom el- och fjärrvärmesektorn som drar upp utsläppen. På grund av den ökade trafiken ökar också utsläppen från transportsektorn, men till viss del dämpas den ökningen av elektrifieringen och att bensin och diesel innehåller mer biodrivmedel.

Om målet att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent från 2010 till 2030 ska nås måste utsläppen i genomsnitt minska med knappt en miljon ton koldioxidekvivalenter per år. Mellan 2019 och 2021 var den genomsnittliga årliga minskningen knappt 0,8 miljoner ton, enligt Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 22 juni 2022 A.L skrev: Ja sätter man upp…
  • 22 juni 2022 När har alla världens länder…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.