Vad ska man tänka på och kontrollera när man köper en begagnad bil?

8 inlägg 0 nya
Vad ska man tänka på och kontrollera när man köper en begagnad bil?

Jag är inte så van vid bilköp.
Vad ska man tänka på och kontrollera när man köper en begagnad bil, mer än att sparka på däcken? :-)

Köp din begagnade bil från MRF-anslutna bilfirmor.

Kolla att det står Toyota/Lexus på den. Gör det det, köp den!

Ryck i däckens överkant och sedan på sidorna växelvis då brukar man känna begynnande glapp i hjullager och spindelleder.
Lyssna och sväng tvärt växelvis i 50 km/h och då kan man höra glapp och eventuellt skrap.
Spana på avgassystemet så långt du kan, kan vara rostigt som faan och håll för handen då hör du småläckor bättre.
Rassel och skrammel i motorn.
Vit solkig beläggning under påfyllningslocket för olja och locket på expansions kärlet är oroande tecken.
Lyft på oljestickan och se nivån, nere på min är dåligt tecken och ser oljan ny bytt ut kan det vara bra eller att det fylls ofta..
Fråga oljeförbrukningen.
Nötta skivor ser man genom hjulen.

Det finns nog inget entydligt svar på detta då det varierar mellan märken och modeller. Börja med att läsa på om de modeller du är intresserad av och leta efter potentiella typfel o.d. Är du väldigt ointresserad/okunnig av bilar finns det företag som gör statuskontroller för en liten summa. T.ex. vissa bilprovningar.

Ska du köpa en relativt ny bil kan det vara en viss trygghet att välja en bilhandlare ( jag har dock dålig erfarenheter här men jag har bara köpt 2 bilar av handlare). Bilhandlaren ansvarar för fel som uppkommer inom 6 månader efter köp,med vissa reservation, enligt konsumentköpslagen. Men betänkt att det krävs ofta att man är påläst och lite jobbig då många handlare är rätt duktiga på att slingra sig. Jag har fått en motorrenovering gjord med stöd av konsumentköpslagen men det var lite diskussioner innan.

Men ska du köpa en äldre bil värdesätter i alla fall jag att träffa föregående ägare och få en uppfattning av vad det är för en person och hur "Intresserad" den har varit av att ta hand om bilen. Det sistnämnda förutsatt att personen har ägt bilen ett tag.
Köper du en bil äldre än 6-7år kan det vara värt att inte lägga hela budgeten på bilen utan ha kvar 5-10kkr för ev. framtida reparationer.

Shogun wrote:
Kolla att det står Toyota/Lexus på den. Gör det det, köp den!
Ett perfekt råd från Shogun. Ingen Toyota eller Lexus har någonsin skatteskulder, avbetalningar, rostskador, dålig servicehistorik, tekniska problem eller modellrelaterade konstigheter. Lita på Shogun. Eller lyssna på andra.

Shogun är ett troll ifrån Värmland och han svara Lexus eller Toyota på alla frågor som t.ex., vad skall jag tillsätta jorden när mina svartavinbärsbuskar inte vill växa?

Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Ja christer i det fallet brukar det hjälpa med gödsel!

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.