18V verktygskit av kvalitet - erfarenheter.

183 inlägg 0 nya
18V verktygskit av kvalitet - erfarenheter.

Nu när jag köper ett eget boende så kommer jag börja smårenovera lite och behöver köpa in verktyg.

Jag har en del verktyg men mkt av det är saker som jag direkt ångrat att jag köpt (billig skit) och som jag helst inte vill använda igen.
Fick tipset av en kollega att köpa de nya 18V laddbara verktygen från någon av de "bättre" tillverkarna.

Har hittat lite combokit från 4 olika tillverkare.
Dessa innehåller lite olika men generellt så är det 2 skruvdragare/borrmaskiner, tigersåg, fogsvans, cirkelsåg osv.
I dessa kit ingår också 2-3 batterier och laddare + lite annat kul som lampor och väskor.

Har fastnat för fyra märken

DeWALT
Bosch
Makita
Milwaukee Tools

DeWALT och Bosch är lite billigare än de andra två.

Kommer även komplettera med spikpistol, gerkap och kanske någon multitool.

Någon som har erfarenhet av dessa 18V system från någon av tillverkarna.
Eller har någon erfarenhet av verktygstillverkarna i stor och kan rekommendera någon framför någon annan?

Har fastnat lite för DeWalt då jag upplever att dom har ett bra utbud med 18V verktyg, men den känslan kan ju vara fel.

Så...vad säger ni, vad hade ni valt?

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Har själv gjenom många år arbetat innom husbyggen i australien med montering o.s.v och andvände alltid blåa makita då dom anses vara för"byggd professionellt bruk" altså commercial.Då och då använde jag bosch om inte makita fanns ute på landet (nödfall) dom kunne inte jämnföras med makitas styrka och hållbarhet.
Dewalt är nog bra men inte varit så länge på marknaden om man jämnför med makita.Makita er steget innan metabo.altså "nestan" lika bra.

@Reverend Benny.
Köper man billigt som märken meec, är skit.
Känner bra 4 olika märken som du lagt här kommentar. Det finns att kolla bäst i test på Google vad olika verktyg som är bäst.

Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Med bortslösa motorer slipper man kolen och uppges ha 40 % bättre verkningsgrad vilket är bra.
https://www.test.se/skruvdragare/
En del har 4 Ah batterier vilket är bra om man inte tycker att maskinen inte blir för tung.
https://www.bauhaus.se/borrskruvdragare-bs18c-li-202.html?gclid=EAIaIQobChMIiZ350eyU1gIVVYmyCh0vnAEHEAQYASABEgIyqvD_BwE

Jag har 18V Bosch i deras "hobbyserie" Power4All och har egentligen inte haft några problem. En tidigare kollega menar att man helst ska ha de blå då de är rejälare. Det är väl som med bilar: Prova och se vad som passar dig! Häromdagen såg jag att Milwaukee hade en jättetrailer med demo utanför Ahlsell i Spånga. Misstänker att den far runt på liknande frukostmöten hela tiden.

Allt billigt är inte dåligt och allt dyrt är inte bra. Sen skall man inte överdriva behovet bara för att man är husägare och nån gång emellanåt behöver elverktyg. Har provat allt ifrån dyra till riktigt billiga batteri-borrmaskiner/skruvdragare och just nu har jag 2 st billiga ifrån Lidl (LIIon-drivna - hade eg klarat mig bra med en maskin) som fungerat alldeles ypperligt under några år. Köp inte stora/tunga skruvdragare - de är bara jobbiga att använda. Se dock till att den är såpass välutrustad att du har mekanisk växel och "broms" så att den stannar direkt när du släpper strömbrytaren. Och som sagt nån form av LI-batteri. Är det sällananvända el-verktyg så skulle jag nog klart överväga de som drivs av 230 V - då kommer dom säkert att fungera även om 15 år vilket de batteridrivna knappast klarar av. Min slagborrmaskin (Bosch) t ex är säkert runt 35 år gammal och fungerar fortfarande vilket ingen av batterimaskinerna ifrån den tiden gör - de är bytta flera gånger. Och motorerna och konstruktionen som helhet är oftast robustare på maskinerna som drivs med 230 V. Viktigast av batterimasinerna är just borrmaskinen/skruvdragaren och den bör dessutom vara smidig. Jag skulle skippa de "kit" du talar om - hur många gånger behöver du 2 dyra borrmaskiner och 2--4 batterier - och de sistnämnda åldras även om de är av LiIon-typ.

Problemet med 18V är att de är ganska tunga och blir jobbiga att hantera och det gäller att tänka efter vilka maskiner som man tror man behöver.
Det är ju skillnad på att jobba som proffs och att vara en hemmarenoverare,
Många gånger krävs ju ändå samma verktyg, men det kanske inte finns behov av proffskvalitet på allt.
Men ett råd är ändå att ha en hyfsad 18V borr/skruvmaskin, inte med slag, behöver man slagborr är det bättre med en sladdansluten eller att hyra en större proffsmaskin.
En 9,6V borr/skruv av bästa kvalite´, här kan du betala mer, den kommer du att använda mest p.g.a. smidigheten och den är lätt!
En instickssåg, jag trodde inte på den när den kom och därför köpte jag det billigaste som fanns för att prova, en Meec från Jula, Den kostade bara ett par hundralappar, men jädrar vad den har fått jobba. Jag trodde den skulle ta slut när som helst och därför köpte jag en ny betydligt dyrare med snabbväxling av blad som pajade redan efter ett par meter! Då fick Meecen hoppa in igen! Men den nya är bytt på garantin och förhoppningsvis var det enstaka fel.
Jag har inte provat batteridrivna instickssågar, men jag har sett att Lidl haft en till hyfsat pris och jag ska prova en sådan.
Lidl har faktiskt haft väldigt bra maskiner, då och då, med tre års garanti, Problemet är att de sällan finns att köpa när man behöver dem.
En tigersåg använder man inte så mycket och där duger det med en billig.
En pendlande sticksåg är väldigt bra och där lönar det sig att satsa på kvalite´, men när det gäller cirkelsåg kanske det är bättre att köpa en billig och slita ut och köpa en ny, om det nu inte är väldigt ofta man använder den, försök då hitta en med gjuten platta, bl.a. Hitachi har en sådan, den har bättre precision.
En roterande slipmaskin med oscillerande platta har man mycket nytta av liksom Martin Timells favoritmaskin, bandfilen som inte är så dyr, men den är en väldig hjälp.
Hyvel och bandslip är däremot maskiner jag använder väldigt sällan.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kan komplettera mitt och saabnisses svar med att en av mina LIdl-borrmaskiner är just en liten, lätt 9,6 V (tror dom kallar den 10 V eller nåt sånt) och den är förvånansvärd stark och kostade runt 300--350 kr - klart prisvärd. Det är min äldsta Lidl-borrmaskin och är nog > 3 år idag. Underskatta inte detta med att maskiner skall vara smidiga för att överhuvudtaget användas.... Och köp inte mer än det allra nödvändigaste till en början - t ex just en borrmaskin/skruvdragare. Har liksom saabnisse otaliga maskiner (tyvärr) men det äår inte många som används ens 1 gång/år. Det gäller dock inte borrmaskinerna. Sågar skulle jag nog allmänt, i egenskap av amatör, allvarligt överväga att välja "sladd-drivna" för effektbehovet är rätt stort och användningen inte överdrivet stor såvida man inte skall göra en totalrenovering eller ett nybygge av en fastighet. Och skippa status-köpen - de flesta elverktyg kommer du antagligen inte att använda så många gånger. Ett av få elverktyg där jag upplevt stor skillnad kvalitets/funktionsmässigt är el-sticksågar - där hade jag initialt både Bosch och Black & Decker men ingen fungerade bra. Numera ligger det en Festool i verkstan som är helt överlägsen men ändå tveksamt om jag skulle köpa en såpass dyr sticksåg idag för användningen för mig personligen har inte varit överdrivet stor.

Jag bygger och fixar det mesta själv tex altanbygge, renoveringar etc. Jag har både Makita och DeWalt och märker en tydligt skillnad i dessa märkens långtidskvalitet. Det absolut bästa märket är tveklöst DeWalt! Allteftersom Makita - skräpet går sönder byter jag ut dem mot DeWalt. DeWalt ligger bra i handen då de är välbalanserade, rejält byggda och håller länge.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Pi, jag såg den där Lidlmaskinen och jämförde med min, en proffsmaskin S Flex som kostade drygt 2400:- (med extra batteri och lampa) för fem år sedan. Absolut den bästa maskin jag har och den som används mest.
Även om S Flexen kanske har högre kvalite´ så tror jag att som amatör är det bättre att köpa en billig, som man kan slänga och köpa en ny, under förutsättning att den gör sitt jobb förstås.
Sedan ska man ju komma ihåg att det är tre års garanti på Lidls maskiner, men ett problem är ju att de aldrig finns just när man behöver dem!

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Håller med dig helt saabnisse även om det givetvis kan vara svårt att avgöra hur bra en billigare maskin är i långa loppet. Men har sett alltför mycket status-köp bland oss amatörer och de allra flesta har knappast det behovet. Sen är det givetvis så att skall man t ex bygga sitt eget hus ifrån grunden så är kraven på el-maskinerna större än för oss som mest gör mindre jobb i huset. Det man som amatör skall akta sig för när det gäller batteridrivna maskiner är sådana som drivs av NiMh-batterier för att om sådana skall fungera i det långa loppet skall dom användas regelbundet vilket sällan är fallet för oss amatörer. Då är Li-batterier att föredra och dessutom är dom avsevärt lättare.

Oj, stort tack so far, mkt bra info. :-)
Det verkar vara lite hype runt just 18V maskinerna och det kanske är därför man snöat in på dom.
Har sticksåg och gersåg från Jula, kommer inte ihåg märket men den är tokblå i färgen.
Sticksågen fungerar ok, men båda dessa är ca 10 år gamla och tyckte dom fungerade sådär när jag köpte dom. Risiga snitt på lister osv.

Kanske får tänka om lite och köpa de verktyg man faktiskt behöver istället för att snöa in på något kombokit, men ändå försöka hålla mig till lite kvalitet. Även om man säkert kan göra fynd på billighetshyllan så lever jag lite efter att man får vad man betalar för. Och brukar bli påmind av det nästan varje gång man försöker snåla.

Däremot så verkar verktyg vara ganska individuellt, bara för att DeWALT gör en bra spikpistol så behöver deras borrmaskiner inte vara bäst osv.
18V varianten gör ju att man låser fast sig lite vid ett märke också.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag missade att kommentera vilken nivå jag jobbar på. Så här långt har jag byggt en 55 m² altan och inrett en övervåning på 101 m² bottenyta. Där har jag reglat upp, isolerat, gjort innerväggar och monterat innertak. Det är lite pyssel kvar med att bygga väggfasta bokhyllor och några gipsskivor till ska upp.
Det första jobbet jag använde skruvdragaren till var att isolera garaget uppåt. Jag har svårt att se att en dyrare maskin skulle ha gjort jobbet bättre. Ett av de bästa verktygen jag köpt är en Bosch batteridriven häftpistol. Helt perfekt när man monterar plast eller vindskyddspapp.

Skall man isolera mycket så kan jag mycket väl tänka mig att en batteridriven häftpistol kan vara guld värd alternativt en häfthammare liknande denna (har en snarlik själv) - http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/handverktyg/haft-spikpistoler/hafthammare/hafthammare-154002/

Borrar, skruvar, sågar dagligen, mest i rostfritt stål, betong och andra jobbiga material. Maskinerna sliter på en vecka vad vanligt folk gör på en livstid.
Har Hitachi nu på jobbet, funkat bra, men inte lika smidiga och hållbara som mina tidigare Makitor, som nu är pensionerade efter 5 år i jobbet, och får fortsätta som hushållsmaskiner.
På min tidigare firma fick vi blåa Bosch, höll runt ett år för mitt jobb, sen var maskinen utsliten.

Men man måste komma ihåg en sak, oavsett märke o färg, är det skillnad på maskinen om den kostar 1.500:- eller 3.500:- även om utsidan nästan är identiskt lika.
En billig Makita är en billig Makita, en dyr nått helt annat.
Mina Makitor är tillverkade i Japan av Japanska Makita, nu huserar dom tydligen på Irland och tillverkar maskinerna lite var stans.
Med det sagt, skulle jag som proffs rekommendera Makita som dom var tidigare, nu verkar det vara ett lotteri vad man får.

Det är lite trist att just maskinerna allt som oftast är bra på bara EN sak. Visst, kompromisser blir ju sällan bra, men ändå.
Tänker att en spikpistol som klarar att sätta fast list borde ha en häftmodul så den även klarar det och kanske också klara kraftigare spik den dagen det är dags för tak.
Såsom det ser ut idag så får man ju köpa 3 saker.
Samma sak tänker jag när det gäller sågar.

Men är ju ingen hantverkare direkt så man ser nog på saker med andra ögon.

Tack för inputen L.M, det är lite det jag kan känna ibland att vi har alla olika erfarenhet och syfte med våra köp. I mitt fall handlar det ju om att köpa lite verktyg som håller genom åren och som gör jobbet bra, den Jula gersågen variant billig jag köpte gör mest flis av mina lister när dom kapas medans den DeWALT jag fick låna av en snickare senare gjorde jobbet snabbare och bättre.
Men den kostade sannolikt 4ggr mer.

I mitt fall så är det nog mest fokus på gersåg/kap och en spikpistol, så kanske bättre om man lägger krutet på sånt istället för att köpa ett kit man kanske inte har så mkt nytta av.
När det gäller Bosch så verkar det vara som med makita,det är den blåa färgen som "proffsen"använder och som har bättre kvalitet.

Det finns ju även den del begagnat inser jag nu, frågan är hur mkt verktyg slits om man ska köpa beggat.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Metabo. Ligger också i övre segmentet.
Makita var top för 8-10 år sedan men nu finns det andra också.

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

När jag arbetade i byggbranschen så blev jag introducerad i DeWALT. Jag var på DeWALT mässan med "chiefen" och firman körde i huvudsak med DeWALT.
Köpte en DeWALT åt mig privat, det är en grym maskin som orkar en hel dags slit och märk väl med DeWALT att man kan använda den som en klubba och att batteriet tar ett fall på 6 meter ned på ett betonggolv utan att ta skada.
Det första som chefen gjorde på mässan var att ta ett batteri ur en skruvdragare och hissa upp till typ två meter, Ska jag? Säger han till säljaren, Ska? Svarar säljaren.. jag kräver! OK...batteriet åker i betonggolvet, i med batteriet i dragaren och att det fungerar klockrent.

Rekommenderar att du kikar på Råd och Rön som har gjort tester på bland annat skruvdragare. Dyrast är inte alltid bäst gäller på många olika saker de testar.
Gällande batteri skulle jag fundera på hur mycket jag egentligen behöver skruva och ha mig i ett. Kan jag vänta någon timme på att ladda på om så behövs t.ex.?
Litiumbatterier som används mår bäst av att laddas till 75% och inte laddas ur under 65%. Skall du lagra är det bästa att förvara svalt (kylskåp t.ex.) och 40% laddning. Även vid lagring tappas kapacitet (alltså total uttagbar kapacitet - självurladdning förekommer såklart också så vid lång lagring är det bra att toppa upp till 40 då och då). Värme och överladdning samt underladdning är mycket effektivt om man vill förkorta livslängden. Tumregel: Gå aldrig lägre än 20% av kapaciteten. Helst som sagt högre än så.
Med tanke på alla dessa saker är det nog mest fördelaktigt, ekonomiskt, att ha så få batterier som möjligt.
Kan du klara dig på ett? Fikapaus medan man laddar kropp och batteri t.e.x? Eller vill du köra flera timmar kontinuerligt skruvande? Då kanske två är bra så ett laddas medan du kör det andra?
När de sedan kroknar så förnya, men att ha flera liggandes utifallatt som kommer krokna bara av att de lagras... Tja, jag skulle inte göra det i allafall.
Tänk på att ovanstående även gäller mobiltelefonbatterier!

Jag har ju bott i hus i rätt ånga år, och gör det mesta från att bygga altan till att finsnickra... Har köpt mycket verktyg genom åren. Bästa köp för en hemmafixare tycker jag att Boschs gröna serie är. Inte proffskvalitet, men jag har elverktyg (slagborr) som precis som pi med råge passerat 30 år (ärvd av svärfar) innan den havererade, batterimaskiner som använts flitigt i +10 år utan att batterierna mattats mm. Sedan har jag köpt billiga specialverktyg som sällan används, där behövs inte superkvalitet för att användas nån gång då och då utan där duger Meec och liknande för min del. Håller med om att känn på dem - köpte en Cotech slagborr som ersättning till den gamla, men den är på tok för klumpig och kompletterades nästan omgående med minsta modellen av Meec borrhammare. Enda köp jag ångrar att jag inte kostat på mig mera är en sån här http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-och-maskiner/multiverktyg/elektriska-multiverktyg/multiverktyg-010644/ som jag trodde skulle bli lite använd, men det är en fantastiskt verktyg om man förser det med bra tillbehör och blad. Än funkar den dock... Men kunde ha köpt en dyrare redan från början, och med batteri.

Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Har en granne som praktiskt taget ensam byggt ett tvåvåningshus på 235 m2 och enbart med kinesmaskiner från Jula och Byggmax.
En av dessa billiga skruvdragare tappade han från taket, den blev ganska illa tilltygad, men han lagade med eltejp och den fungerar än!
Han byggde en klyvsåg av en inverterad kinescirkelsåg med anhåll som spikades fast eller sattes fast med tvingar. En likadan såg spändes fast och fick utgöra kapsåg.
En enda maskin som kostar över 500:- har han, en Hilti, äldre modell, mycket väl använd, men bra fungerande.
Han är ett bevis på att det går att klara stora jobb med billiga verktyg om man slänger prestige!

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.