Fossilhotet

66 inlägg 0 nya
Fossilhotet

Den fossila oljan dvs bensin och diesel måste verkligen fasas ut snabbt! Idag hörde jag på radio där en ”tomte” dvs en fullständigt okunnig person menade att det räcker att bara plantera några extra träd för att kompensera de koldioxidutsläpp, co2, som han gör.

Hen menade på fullt allvar att om man bränner upp en liter fossil bensin som släpper ut / frigör ca 250 gram co2 räcker det med att man planterar ett träd som binder motsvarande mängd co2.

Det häpnadsväckande med detta uttalande är att hen inte alls begriper att man måste binda co2 under samma tid som det först tog för att bilda den fossila oljan som blev bensin etc.

Om man antar att det lågt räknat tar 1 miljon år för att det ska bildas olja av döda växter måste man alltså plantera träd under 1 miljon år för att nettoresultatet ska bli +\- noll.

Antar man vidare att ett träd växer 100 år innan det är avverkningsklart dvs det har samlat på sig maximalt med co2 betyder det att det kommer att ta 10 000 generationer av träd planterade på samma ställe innan co2 neutralitet har uppnåtts. 10 000 trädgenerationer!!! 1 000 0000 år / 100 år = 10 000 trädgenerationer / cykler.

Av detta följer att mänskligheten idag bygger upp enorma skuldberg av koldioxid som kommer att påverka människan i 10 000 generationer framåt eftersom människan och trädet har ungefär samma livscykel / livslängd.

Min fråga är:

- Är det verkligen försvarbart att fortsätta förbränna fossila bränslen som sedan kommer att påverka allt mänskligt liv i uppemot 10 000 generationer? Ju mer jag tänker på dessa tidsperspektiv och dess konsekvenser ju mer taggad blir jag att tanka HVO100 och etanol i mina diesel och bensinfordon / maskiner och sprida min insikt till mina medresenärer på min livsresa.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Hur länge ska radioaktivt avfall lagras, vad vet vi om hur de behållarna ser ut om 5000 år och vet dem ens var de ligger...
Mänskligheten finns nog inte om några generationer faktiskt.

junkers wrote:
Mänskligheten finns nog inte om några generationer faktiskt.

Vilken muntergök du var såhär på semesteronsdagskvällen! :) druckit besk? ;)

Vi vet, att om en miljard år har solen bränt jorden till en livlös stenplanet. Vad som händer dessförinnan veta vi dock icke...

Stoor skrev bl.a: "Hen menade på fullt allvar att om man bränner upp en liter fossil bensin som släpper ut / frigör ca 250 gram co2 räcker det med att man planterar ett träd som binder motsvarande mängd co2."

Det där stämmer till fullo. Problemet blir när trädet dör och vad då som sker med det. Bränner man upp det, så är det status quo, men begraver man det djupt i jorden, så har man fått en positiv verkan. Tillfälligtvis. Tills man planterat ett nytt träd;-)

Men roten till det onda finns i bl.a Indonesien och Sydamerika. Där bränner man träd som får en fet Mercedes att framstå som Guds gåva till mänskligheten.

F.ö. är Sverige klimatpositiv i sin helhet. Våra skogar kompenserar för våra utsläpp flera gånger om. https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Klimat/Klimatneutralt-Sverige/Skogen/

Henrik M wrote:
junkers wrote:Hur länge ska radioaktivt avfall lagras, vad vet vi om hur de behållarna ser ut om 5000 år och vet dem ens var de ligger... Mänskligheten finns nog inte om några generationer faktiskt.

Vilken muntergök du var så här på semesteronsdagskvällen! :) druckit besk? ;)

Så blir det Henrik M när spekulationer övergår till att bli "fakta".

Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Jag har sagt det förut och säger det igen, finns bara ETT sätt att minska sitt klimatavtryck, det är att ÅKA MINDRE! Vad man fyller tanken i bilen med tror jag i det stora hela inte spelar så stor roll för vi blir lurade ändå. I dom mindre nogräknade länderna så ställer man om sina plantager till vad vi i västvärlden vill ha. Vill vi ha rostbiff från Brasilien så skövlar man ned regnskogen för betesmarker. Vill vi ha HVO så kör man palmolja. Vill vi ha FSB-brädor så löser man det, allt till eftergift för nått annat. Visst kan det påverka närmiljön med HVO men inte globalt sett. Hade man verkligen brytt sig om miljön så hade man inte haft nån bil utan cyklat/gått istället. Bor man i en större stad och jobbar på samma ort så behöver man inte en bil öht.

Stoor - bra inlägg! Tyvärr är det inte bara människan och dess kommande generationer som kan få det besvärligt av klimatförändringar, utan även allt annat som växer och lever på planeten!

stoor
Man kan ju försöka fasa ut råolja som produkt utan direktersättare med rimligt pris. När allt kommer omkring kan du glömma att folk är beredda att ändra nuvarande livskvalite. Politiska hot kommer inte mötas med mössan i handen särskilt länge, när ovanstående går i klinch.

FXX
Bara för att en större stad har lokaltrafik betyder det inte att den fungerar. Har aldrig köpt bil så "¤/#% fort som senast jag testade en stadsbuss, och då faktorerar jag inte ens in aspekten att de tar 10 min med bil. 35 min buss. cykel om du vill dö på riktigt.

Så i verkligheten där man värdesätter sin tid och mentala tillstånd köper man självfallet en bil.

Jag tror som Junkers, vi utplånar oss själva.
Märkligt att vi har skyddsjakt på djur för att hålla stammarna på lämplig nivå, när vi själva får yngla av oss utan begränsning.

Det måste ju gälla i hela världen annars påverkar det inte ett jävla skit...!
Inte som dom regeringen i Sverige som tror på fullaste allvar att vårat lilla land kan rädda hela planeten...

njo415,
Alla på planeten kan bara göra en liten del. Om inte vi gör det vi kan, varför ska då någon annan göra det?

Underbar egoistiskt synsätt.......:" Gör inte alla nåt behöver inte jag heller...."
Nånsin hört talas om många bäckar små? Och vad händer när flera bäckar möts? Jo, det blir till åar, som blir till floder....som blir till hav....nånstans börjar allt.....

Jepp, den krassa sanningen är att vi som har möjlighet att göra valen kan göra skillnad för framtiden.

Power to the people

Mäkinen:
Alla ska bidra på sitt eget sätt och efter eget förstånd utan att nödvändigtvis vara / bli styrda av ofta inkompetensen hos våra politiker som bara ser klimat i fyraårsperioder, mandatperioden. Nä, jag väljer att köpa en ny klimatsmart dieselVolvo som jag fortsätter att tanka på klimatsmart HVO100. Bensinbilen som sonen har har jag lärt honom att blanda i ca 50% etanol.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Har inte påstått att vi inte ska göra vad vi kan!
Men regeringen bla tror att lilla Sverige påverkar mer än det gör...
Sen har dom dubbel moral...stadgar alla med skatter i Sverige och sen stödjer ryssarnas nya fossilgaskraftverk för 3.3 miljarder som släpper ut mer mer per år än vad hela Sverige gör...

Alla med moralpanik här i tråden, kan ju alltid börja med att sopa framför sin egen dörr. Skit i att resa och ha husdjur, 13 fordon till familjen och barnen... Gör ni det, då ska jag börja fundera på om vi i Sverige ska göra mest.

Indien och Kina. Hört talas om de länderna? Istället för att vi ska lägga pengar till våran högst mikroskopiskt lilla miljöpåverkan, borde vi istället donera alla pengar till att de två länderna ska sänka sin miljöpåverkan.

Toppa med att sätta en - max två barn per familj lag, så jag kan börja ta moralpaniken över miljön på något sånär allvar.

Kina är snart världens främsta ekonomiska stormakt. Vi ska inte skicka några bidrag till deras omställning utan istället fokusera på vår egen. Vi kan möjligen belägga kina-importen med någon form av koldioxidskatt eftersom vi belastar vår egen produktion med en sådan. Samma gäller Indien.

6.15

Har man barn ska man inte säga att andra gör för lite för miljön.

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något", gäller i högsta grad när det gäller miljö- och klimatpåverkan.

Tro det eller ej, men länder som Kina och Indien arbetar också med att också försöka bidra till en hållbar utveckling i de egna länderna och världen. Ibland verkar det som att många tror att det bara är Sverige som har ambitioner.

John2008 wrote:
"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något", gäller i högsta grad när det gäller miljö- och klimatpåverkan.
Tro det eller ej, men länder som Kina och Indien arbetar också med att också försöka bidra till en hållbar utveckling i de egna länderna och världen. Ibland verkar det som att många tror att det bara är Sverige som har ambitioner.

+++

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.