Räckviddsångest bensinbil

87 inlägg 0 nya
Räckviddsångest bensinbil

I fredags funderade jag över exaktheten i "kvarvarande sträcka" i bilens färddator. Jag hade ingen lust att tanka i Strängnäs när jag var på väg hem och mätaren visade att jag skulle komma 60 km. Redan när jag hade 51 km kvar plingade det och tände en text om att jag borde tanka. I min värld är fem mil ganska tidigt att tanka.
Ska man våga lita på mätaren?
Jag tankade i Enköping och då visade det 33 km kvar. Med råge hela vägen hem, men där får jag ingen bensin.

Litar aldrig på bränslemätaren när det börjar bli en mindre mängd bränsle kvar. I det fallet skulle jag nästan tro att elbilar är mera exakta men det kan säkert TS svara bättre på.

Eftersom fler o fler moderna bensinbilar får mindre tank än förr så ligger det nåt i det du säger. Och, som sagt, hur exakt är mätaren...

När vi hade en Fabia för 15 år sen körde jag rätt långt och med hjärtat I halsgropen sen displayen visade 0 km kvar . Tror jag missbedömde avståndet till närmaste mack men det gick lyckligt. Med Octavia har jag en gång tankat med 10 eller 15 km kvar men det var nog spännande...

Jag har kört en Volvo en gång (hyrbil) där det till slut stod: --- km kvar till tom tank
Det var lite, jobbigt. Vet dock inte hur mycket som gick i. Jag tankade till max (800 kronor eller vad det nu är som pumpen slog ifrån på) innan jag fortsatte. Det var ändå jobbets hyrbil så skit samma om man tankar eller inte.

Men jag kan återkomma nästa gång, om jag kommer ihåg. Jag kan nämligen se hur många liter det är kvar i tanken. Och med vetskap om hur mycket tanken rymmer borde det ju vara en hyfsat enkel matematisk formel för att se huruvida det stämmer överens. =)

Sen har jag märkt att "kvarvarande körsträckan" verkar minska snabbare ju närmare tom tank man kommer.

Har kört flera km med "0 km kvar att köra"
Saaben slår om till "fyll på bränsle" under 30km

Saab 9-3 1.8t BioPower

Det låter som om du blivit ”skadad” av ditt elbilskörande. Du behöver inte ens fundera på om 5 eller 6 mil räcker. Det krävs ingen planering eller fundering kring räckvidd, var du kan tänkas vara tvungen att tanka och vad du ska göra under tiden. Det är bara att tanka! Det tar 2 minuter och du kan göra det överallt.

Förr var det vanligt att ha en dunk med sig i bagaget. Det tror jag inte att någon har längre.

6.15

Har man 30 km räckvidd kvar med en elbil vet man att man kommer tre mil. Med en bensinbil skulle jag knappast köra exempelvis Strängnäs-Enköping med samma siffror på displayen eftersom det inte går att tanka mellan de punkterna.
För många år sen fick jag bensinstopp på en BMW 528i E28 när färddatorn visade 50 km räckvidd.

Med elbilen var det flera gånger jag kom hem med 0-1 km räckvidd på mätaren. Den gick att lita på.

Men du kan ju inte jämföra med en BMW... ;-)

Nåja Swemba - körde min f d E85-bil med relativt tung husvagn på släp när det plötsligt började närma sig kritisk nivå i tanken - och med E85 och dessutom hög belastning på motorn så går det fort utför vill jag lova - speciellt när mackarna inte låg speciellt tätt där vi åkte. Så efter den svettiga upplevelsen lärde jag mig att tanka betydligt oftare när vi hade E85 i tanken och husvagn på kroken...:) Det var nog rätt nära den räckviddsångest som icke-elbilsägare gärna refererar till när det gäller elbilar.

Renault hade löst problemet bra på min Trafic, så fort lampan tändes stod det 0 km.

Rikard wrote:
Renault hade löst problemet bra på min Trafic, så fort lampan tändes stod det 0 km.

Så var det på mina Lagunor också, och jag klagade lite på det, det är ju då det verkligen blir intressant menade jag. Jag fick till svar att när lampan tändes skulle jag inte fundera så mycket utan åka och tanka i stället.

// Krister

Lite krokigt är också rakt

Jag testade den S60T5 som jag hade för några år sedan, mellan Ljungby och Halmstad... Svängde av E4:an vid Ljungby och borde tanka för jag skulle inte nå Halmstad, men tänkte att det finns säkert någon mack på 25:an...
Den oranga lampan och den nedräknande "Km kvar" byttes till en röd lampa och "--" och ingen mack i sikte, vare sig i verkligheten eller på Google.
Vad gör man? Kör vidare. Av med "allt" och med lätt fot på gasen, släppa lite uppför och försöka ta igen lite nedför...
Kan säga att jag blev otroligt glad att se macken i Simlångsdalen...
Så det går att köra en bra bit med Volvo med lysande RÖD lampa, men det är inget som jag rekommenderar för hälsan...

*Robban

Jag har bytt några bensintankar, alltså fyllt från 0 liter, minns en Mazda där lampan fortfarande lös och mätaren inte gjorde nått utslag trots 10 liter bensin. Slog i 5 liter till, då gick mätaren upp till kanten på det röda och lampan slocknade.
Så på den bilen fanns det bra marginal.

Sambons Zafira verkar inte ha nån stabiliserande behållare i tanken, som de flesta bilar har idag, det är lite olika i tanken beroende på vilken lutning den parkeras i.

Varför vänta med att tanka, kan väl lika gärna tanka när det är hälften kvar.

När man har bränslevärmare tankar man i god tid före reserv lampan tänds.
Man vill aldrig riskera att få kliva in i en kall bil. ;)

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Tänkte på denna scen när jag läste tråden.
https://www.youtube.com/watch?v=TuEdU_lrtZk&sns=em

junkers wrote:
Varför vänta med att tanka, kan väl lika gärna tanka när det är hälften kvar.

Då får man tanka varje vecka och jag trivs inte på bensinstationer.

L. Mäkinen wrote:
junkers wrote:Varför vänta med att tanka, kan väl lika gärna tanka när det är hälften kvar.
Då får man tanka varje vecka och jag trivs inte på bensinstationer.

Vad har du för bil och mil per år?

Jag tanka en gång varje över 2 veckor i snitt och körde ca 2000 mil/år på min Opel Astra 1.0 T .

Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.