Vi Bilägares forum

Dagens trafikhändelse.

Dagens trafikhändelse.

En tråd vi kan släpa upp när det hänt nått i trafiken vi vill berätta, utan att öppna en ny tråd för just den händelsen.

Åkte på E4/E20 söder ut mellan Sth o Södertälje i morse, 3 filer och ganska tät trafik, men det rullade på i 100.
När man närmar sig Södertälje blir högerfilen avfart, en bil som ligger där kommer plötsligt på att den ska rakt fram, slår på blinkersen och svänger i samma rörelse, utan att notera att det ligger en bil bredvid. Den bilen väjer ut åt vänster, där kommer en bil i 150 som får tvärnita, bilen bakom i mittenfilen tvärnitar också, bilen som bytt fil väjer tillbaka, där har en taxi sett sin chans att komma förbi men får tvärnita när bilen väjer tillbaka, en lastbil bakom taxin får göra samma sak. Vet inte varför, men bilen som väjde ut till vänster ställer sig också på bromsen, så plötslig är det helt stopp på vägen, och jag hör hur det bromsas längre bak.
Men inget hände och sakta rullar det på igen, men det var milimetrar från en masskrock.
Huvudansvarig var givetvis bilen som bytte fil utan koll, men om övriga hade haft lämplig avstånd till farten, och en bil inte hållt 150 när övriga höll 100 i den täta trafiken, hade det inte behövt vara så nära en krock.

På hemvägen kom jag ikapp en bil med släp, en XC70 med en Renault Trafic på släpvagnen !!!!, Den låg i mittenfilen då släpet började svänga/vobbla, det var nerförsbacke, såg hur bromsljusen tändes, men den vobblade bara mera, bil och släp var över i båda höger och vänster, for fram o tillbaka som en handske, men slutade innan det gick helt över styr. Jag körde försiktigt om ekipaget, och till min förvåning såg jag att föraren satt och pratade i telefonen, inte mot örat, utan höll telefonen framför munnen och pratade väl troligtvis med högtalarfunktionen.

Uppdaterat: 2018-09-24 22:18

Kommentarer

Vad säger man? Suck...typ...

Vi hade oflyt i går i bokstavlig bemärkelse.
Skulle till barnspecialisttandläkaren medan dottern. Bra att vara där i god tid då tandläkare är jobbigare än jobbigast.

Siktar på att åka 70 minuter innan. Resan borde, i avtagande morogonrusning, ta cirka 40, max 45. Parkera och går fem-tio minuter (då närmaste parkeringen brukar vara körd).
Navigeringen via the waze strulade så vi kom iväg fem minuter senare, men 65 minuter för 4 mil är ju helt okej.
Missar i en rondell att waze inte ville ha ut oss på motorvägen, så vi hamnade där. Kom igen, brukar tjockna först närmre stan.
Och där, tog det stopp.
Jaaaahapp....
Första avfarten är nära så går relativt snabbt dit i krypfart. Svänger av, leds in på små vägar, leds över åt helt fel håll geografiskt sätt mot en annan motorväg, däremot rullar det helt okej, leds tillbaka åt rätt håll och småvägar och hamnar utanför tandläkaren en minut innan avsatt tid (och så världens långsammaste hiss på 14 våningar på det...). Frugan och lillskruttan fick går ur och jag börjar det mödosamma arbetet att vända bilen bland fotgängare och bilister och...en plats blir ledig bakom mig! Fort som fanken på med blinkers och bilen bakom börjar också blinka, men inser då att jag var först och ger sig vidare.
På trafikradion hade de under färden berättat att det flöt bra på Alla infartsleder, utom där vi åkte. Tack för den.
Orsak: stillastående lastbil i tunnel samt bärgare som behövde...bärgas...
65 minuter tog denna resa och jag var helt slut redan 08:40 på morgonen.
Nåja, efter en timme hade hon gapat och låtit tandläkaren titta på tänderna, med min hjälp. Bättre än förra gången. Framsteg!

Dagen fortgår med snudd på minutplanerat schema och ännu mer färdig halv sex på kvällen då hemfärd var aktuellt så, på samma motorväg men i omvänd riktning...fastnar vi, IGEN! Denna gång en bil som skulle bärgas.

Ibland bara, är det för mycket....

Uppdaterat: 2018-09-25 07:49

...och det händer oftast när man har en tid att passa.

Uppdaterat: 2018-09-25 10:08

Eller hur! Det är som förgjort! Löjligt vad det ligger på gränsen. Ett körfält som stängs av och allt bara stannar.

Uppdaterat: 2018-09-25 11:02

När man läser sådant här så uppskattar man att man inte bor i Stockholmsområdet ...:)

Uppdaterat: 2018-09-25 11:03

Det finns en anledning till att vi håller oss borta från området så mycket det går, men ibland måste man ju tyvärr. :-(

Uppdaterat: 2018-09-25 11:16

Lugnt där jag åkte idag, hade väl tur då det var olyckor lite här o var enligt radion.
Noterade bara en BMW, en ohyggligt ful modell, tror det var en M6a, som vid Häggvik på E4an norr om Stockholm där det är ett vägbygge, man skulle kunna kalla det en chikan, men den är 4 filig.
BMWn körde som man skulle gjort på en racerbana, rätade ut chikanen, alltså gick in i höger, tangerade apex till vänster och gick ut till höger igen, mitt bland all trafik i minst dubbla farten.

Uppdaterat: 2018-09-25 22:11

Min väg till kontoret innehöll ett par onödiga spänningsmoment. Mellan Bro och Kungsängen på E18 gick hastigheten plötsligt ner så jag fick bromsa ganska hårt. MB:n bakom bromsade också hårt, men kom väldigt nära mig. Under en del av dess inbromsning blinkade varningsblinkersen och det gör det väl på en del bilar i såna lägen. När kön sen började rulla efter nån sekund svängde Mercan och bilen bakom den in mot vägkanten så jag antar att de hade stött ihop.

Väl framme i Lunda industriområde finns en korsning med 4-vägsstopp och när jag startade hann jag precis i tid uppfatta en bil från XLNT Allservice som fullständigt struntade i stopplikten och körde rakt genom korsningen i 50-60 km/h. Det var onödigtvis nära för min smak.

Uppdaterat: 2018-09-26 08:57

Det gamla vanliga då... Avstånd, avstånd, hastighet och vanligt trafikvett.
Avsaknad av detta alltså...

Uppdaterat: 2018-09-26 10:11

Detta med att räta ut normala kurvor är ju tyvärr också alldeles för vanligt i vanliga cirkulationsplatser - tydligen ser vissa förare dessa som en utmaning (racerbana) att klara i så hög fart som möjligt. Vilket inte uppskattas när man t ex står och väntar på att ta sig in i cirkulationsplatsen. Om alla höll en rimligt låg fart och avstånd genom cirkulationsplatsen så skulle det ofta vara betydligt enklare att snabbt ta sig in...

Uppdaterat: 2018-09-26 10:44

Marknadschefen på XLNT tyckte det var pinsamt och tackade för att jag påpekade att det hade hänt.

Uppdaterat: 2018-09-26 15:10

Man visade just en händelse på SVTs lokalnyheter Stockholm 18.30. En taxi som kommer i vänsterfilen på motorvägen åt fel håll och möter bilar, en av dom hade kamera.
Både bilen framför och den med kamera hade trafiknärvaro.

Sök o kolla.

Uppdaterat: 2018-09-26 18:44

Sex minuter

Lokala Nyheter Stockholm

https://www.svtplay.se/video/19448380/lokala-nyheter-stockholm/svt-nyheter-stockholm-26-sep-18-30-2?cmpid=del:an:09-26-2018:lokala-nyheter-stockholm:pla:lp-app

Uppdaterat: 2018-09-26 19:09

Om han inte hållit ett vettigt avstånd så...adjöss...

Uppdaterat: 2018-09-26 19:12
Rikard skrev:

Man visade just en händelse på SVTs lokalnyheter Stockholm 18.30. En taxi som kommer i vänsterfilen på motorvägen åt fel håll och möter bilar, en av dom hade kamera.
Både bilen framför och den med kamera hade trafiknärvaro.
Sök o kolla.

Tur att han som mötte taxin bara körde i 115 km/ tim. Ofta kör folk på motorväg betydligt fortare än så.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fredrik-nara-att-krocka-med-motande-bil-pa-motorvagen

Uppdaterat: 2024-05-13 23:49

Ett par år sedan. Jag ligger i högerfilen på motorvägen. På påfarten kommer en plogbil som plogar med enbart frontplogen. Jag går ut i vänsterfilen för att underlätta för plogbilen att köra ut på motorvägen. Den kör i cirka 50 km/h, jag cirka 70 km/h, skyltad fart är 90 km/h. Jag börjar närma mig plogbilen för att köra förbi när den plötsligt fastnar med plogen i räcket på högersida var på att hela plogbilen kastar till och vrider ut sig med bakändan i mitt körfält precis framför mig. Jag han och bromsa, men vad som hänt om jag varit precis mitt för plogbilen törs jag inte tänka på. Något att reflektera över när man kör om plogbilar. Plogbilen var mest ute för att finskrapa vägen av mindre mängd snö, så det handlade inte om något snöfall eller en vänsterfil som var täkt med snö. Att köra om plogbilen var egentligen ingen märkvärdig omkörning i sig. Men så här kan det hända ändå.

Uppdaterat: 2018-09-30 09:48
Bygg ut svenska motorvägsnätet NU!

Dagen bjöd på några mindre saker där en är lite ovanligare och det andra är tyvärr för vanligt:

Vid en påfart håller de på att förbereda för planteringar av något slag. Dessa rutor är täckta av stora schabrak av någon slag. I vinden har ett släppt och håller på att leta sig ut på påfarten. Ringer Trafikverket om detta då det kan bli riktigt illa om den tar sig ut på påfart och än värre på motorvägen.
Dryga halvannan timme senare är det prydligt bortplockad. En uppmaning: Ring Alltid och rapportera saker som kan innebära fara för trafiken.

Resten var i form av ligga jäkligt nära, bland annat på en 50-sträcka. Båda pratade med varandra, inbegripet titta på varandra, och ligger så bilen fyller min innerbackapegel. Om något hänt, så jag måst tvärnita, skulle de suttit som ett frimärke i Volvologgan bak. Och vi hade kanske ådragit oss skador i nacke, inklusive fyraåringen. Att sitta bakåtvänd och bli påkörd bakifrån är riktigt dåligt för ett barn.
Sedan lågs det självklart nära flera gånger på motorovärgen samt så blev jag omkörd av en som lätt låg i 150. Kanske mer. Behöver jag nämna Svart och BMW i samma mening.....
Och det sista exemplet var vid en påfart. 110 gäller och personen kör kanske 50-60. Påfarten var lång och mycket lämplig för att få upp lagom fart. Det är bra att köra försiktigt men ibland blir det trafikfarligt om hastigheten avviker markant. När det dessutom finns idioter som blåser på i 150 så är risken för olycka och död överhängande.

En lugn resa med andra ord. Även för att vara helg.

Uppdaterat: 2018-09-30 11:35

Det där med plogbilen var läskigt.

Såg ett ekipage igår som fick mig att tappa hakan. En ställning hade byggts på en släpvagn, så den var högre än bilen, en Volvo S60, på den hade man lastat limmträbalkar som stack ut 2 meter bakom vagnen och framåt åvanför biltaket till mitten på motorhuven, det är väl 4-5 meter ditt.
Ekipaget framfördes i 20 med en gigantisk kö efter på lördagseftermiddagen.

Själva var samon o jag till stan med mopparna, åkte flera mil i och i utkanten av stan, vi fick bromsa kraftigt för en Q7a som körde om, svängde in till kanten och stannade på cykelbanan, hade god lust att släppa bromsen och köra in i dörren som kastades upp nån sekund efter bilen stannat.
Annars var det väldigt lugnt, såg inte en enda cykel som körde ovårdat.

Uppdaterat: 2018-10-01 00:39

Varje gång jag kör Stockholm - Norrland är minst ett vire räcke ner rivet och oftast med en bil på sidan med avrivet framhjul.

Undra om det är mobilknappning eller somnat.

Misstänker mobilknappning.

Uppdaterat: 2018-10-01 09:16
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

mso 1000 - jag misstänker nog snarare sådana som konsekvent kör avsevärt för fort och absolut MÅSTE om den sista bilen innan det blir enfiligt....

Uppdaterat: 2018-10-01 11:33

Tjocka ute denna morgon, trots det ser man bilar utan bakljus, eller nått ljus alls.

Vid skolan kör en liten cyklande flicka på en bil ( en förälder) som korsar cykelbanan utan att ha koll, dock ingen dramatisk krock, flickan håller sig på hjulen, backar nån meter och trampar vidare. Bilen åker iväg, verkade inte som hon märkte krocken.

Möter en sjukt lång kö, en grävmaskin ligger först, inte en modern grävare/lastmaskin som gör 50, utan en tingest som kanske gör 20 och lämpligtvis förflyttas på trailer mellan byggena. Kön innehåller bla en massa bussar, som troligt vis blir försenade till nästa tur mot stan.

Uppdaterat: 2018-10-02 08:51

Åkte åt andra hållet, och var glad för det, såg köerna.

Uppdaterat: 2018-10-02 13:10

Var tvungen att ta mig mot staden till i dag och köerna på morgonen brukar inte vara det roligaste så vi gjorde oss ingen brådska. Klockan 9 rullar vi och Waze beräknar till 45 minuter, för en resa som normalt klaras av på 25. Suck... Mycket riktigt tar det plötsligt mera stopp, rör sig i 20isch km/h.
Enligt trafikradion är det en lastbil med punktering som sabbar flödet på motorvägen. Otur för fler än honom helt klart.
Följer Waze som säger att jag skall ta av en avfart tidigare och köra bakvägen. Ligger i vänsterfilen och blinka för att byta. Jämkar upp mig med den snett framför mig när det börjar rulla och personen snett bakom mig...kör på och skiter fullständigt i min signalering! Blinkar och försöker visa tydligt att jag vill in genom att smyga närmre men, nä, det enda som händer är flipperspelet i dödavinkelvarnaren. Slutade med att jag fick gasa på framåt för att ta mig in i en lucka längre fram.
Samarbete...vad är det...
På avfarten kommer så en annan bil abrupt in från högerfilen. Blinkers någon? Livsfarligt när folk bara hetssvänger i köer sådär.
Kort efter hör jag på trafikradion att det varit kökrock i höjd med med påfarten på samma trafikplats så det var verkligen tur att jag hoppade av där.
Och detta med en hyperrastlös unge som panikade redan i början av resan då hon tappade en liten kartongremsa oåtkomligt när jag precis svänger på motorvägen. Tio minuter avancerad pedagogik för att lugna plus den långa resan tog på krafterna på båda helt klart. Godnatt...

Uppdaterat: 2018-10-02 14:17

Stötte på en märklig gubbe i en välputsad 740 i morse.
På landsvägen mot stan varierade hans fart hela tiden, ibland var jag ikapp, ibland försvann han. Min väckarklocka ringde en timme för tidigt, så jag hade ingen brådska och körde inte om.

I vår lilla rondell där man svänger vänster mot stan gjorde han ingen antydan till att sakta ner, var säker på att han skulle rakt fram, men han vred rodret på 740in så jag trodde bilen skulle välta.
Efter den är det 2 filigt före 7, klockan var bara 6, men han parkerade i vänsterfilen, jag följde strömmen i högerfilen. Massa bilar kom ikapp, flera blinkade, men körde tillslut om i högern.
Ibland saktade han ner så vi gled om, men kom förbi igen.
Vid en 50 sträcka saktade han ner så mycket att vi i högern kom långt före.
Jag ser längre fram en mopedbil, ser Volvon långt bakom, byter till vänster. Då kommer Volvon i en jädra fart, byter till högern, passerar, och kastar in bilen framför mig utan att blinka, jag släpper av lite, vill inte vara i närheten, men ligger kvar i vänster då högerfilen blir bussfil efter ett trafikljus 100 meter fram.
När vi passerat trafikljuset, byter Volvon till bussfilen och fortsätter i den !!

Uppdaterat: 2018-10-05 20:27

I sådana liknande lägen har jag ringt polisen. Har man tur är de i närheten.

Uppdaterat: 2018-10-06 06:16

På väg 55 från Enköping mot Skolsta ikväll ser jag en bil närma sig snabbt bakifrån med varningsblinkers och frenetisk helljusblink.
Eftersom vägrenen är bred hade jag inga svårigheter att släppa förbi bilen. De fortsatte på samma sätt, men några bilar längre fram är det en som uppenbart blockerar framfarten.
I Litslenarondellen tar de som väntat av mot Uppsala.

För mig är det självklart att inte hindra andra som har bråttom. Det är inte otänkbart att det är ett sjukdomsfall eller kanske en läkare som behöver nå jobbet.

Uppdaterat: 2018-10-19 19:18

Ofattbart att man inte förstår en sån sak.

Uppdaterat: 2018-10-19 19:34

Jag har varit på en arbetsplats i två veckor nu, vet inte om det räknas som en trafikhändelse, men men. 3 morgonar av 10 har samma Audi A6 3,0tdi passerat mig på samma raksträcka i uppskattningsvis 230-250 km/h. Känns ganska läskigt när man själv ligger i 80-90 och det kommer någon som åker 150 km/h fortare.
Raksträckan är en km lång, tvåfiligt och 80-skyltad. Denna killen (30 år med balkan-namn) skiter alltså fullständigt i övrig trafik och anser att inga regler gäller honom.

Uppdaterat: 2018-10-19 20:03

Läge att tipsa Farbror Blå kanske, FXX ?

Uppdaterat: 2018-10-19 20:05

Dom har nog ”bättre” saker för sig tyvärr.

Uppdaterat: 2018-10-19 20:46

FXX - fast känner dom inte till denna regelbundna och väldigt höga hastighetsöverträdelse så kan dom ju inte heller prioritera vad dom tycker är bäst att lägga sin tid på.

Uppdaterat: 2018-10-19 21:03

Där jag bor tog man en kille med liknande beteende, efter tips från allmänheten. Han diskuterades och varnades först på den lokala facebookgruppen, men då det inte blev nån bättring ryckte polisen ut och löste problemet.
Han åkte samma tid varje morgon, så det var inte svårt.

Uppdaterat: 2018-10-19 21:37

Ja det är ju en sak om nån vid ett enskilt tillfälle ger fullt för att testa nya bilen när det är lite trafik. Precis så tänkte jag vid första tillfället, nån som handlat ny kärra och fallit för frestelsen att ge fullt på långa rakan. Så jag tänkte inte mera på det. Sedan kom han igen, på samma raka, 2 dagar senare, då tänkte jag ”men för helvete”. Sedan vid tredje tillfället på bara 10 morgnar då fattade jag att denna killen kör så varje dag på väg till jobbet. Då tog jag numret på bilen, mest för nyfikenhetens skull, vad det är för en dåre.

Men snart blir det halt, fuktigt på vägen, då tror jag ingen esp i världen kan hålla honom kvar på vägen om han fortsätter så. Nu ska byta arbetsplats igen så jag slipper oroa mig för idioten.

Uppdaterat: 2018-10-19 22:08

Fast att t ex testa nya bilens toppfart på en 80-väg skulle ju inte heller vara OK tycker jag. Det finns säkert an anledning till att det är 80-begränsning och inte fri fart på den vägen - om man säger så. Vill man toppfarts-testa så bör man nog välja en annan vägtyp tycker jag.
Beträffande det fall du skriver om FXX så är det ju tyvärr inte bara sitt eget liv han riskerar om det blir halt utan även andras liv, tyvärr. Tycker absolut att du skall anmäla idioten till polisen för även om inte du riskerar drabbas längre så finns det ju andra som riskerar att bli skadade eller dödade av hans sanslösa framfart. Finns ingen anledning att skydda idioter.

Uppdaterat: 2018-10-20 08:23

Tankade på en mack, och plötsligt blev det ett jäkla oväsen ??
Det var en Dodge RAM (eller bara RAM som ägarna påpekar att dom heter) med Cumminsdiesel och ett stuprör till avgas utstickande på sidan, som startat.

Jag gilla farkoster som låter, men då ska dom gå där efter.
Denna bil framfördes med full gas ut från macken fram till en korsning, sen till en rondell, en korsning till, och efter den motorvägspåfart.
Väl ute på motorvägen tröttnade jag på att ligga bakom och fällde pedalen, min 130 hästars skåpbil var betydligt snabbare trots vrålet och molnet av svart rök ur stupröret.

Uppdaterat: 2018-10-24 18:38

Kl 7.11 knappade jag in dagens destination i Jordbro söder om stan, den sa mig att det var 48 km och jag skulle vara framme 8.28.
Trafiken var lugn utan olyckor och jag var framme 8.29.

Bara en vanlig dag i Stockholm.

Uppdaterat: 2018-10-30 08:40

Grattis Rikard.
Mopedfart!

Uppdaterat: 2018-10-30 08:44
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Med min moppe hade det gått fortare, men det är knepig att få med verktygen på den.

Uppdaterat: 2018-10-30 09:35

Du kanske kunde skaffa flakmoppe?
Men lite otäckt vintertid förstås.

Uppdaterat: 2018-10-30 19:48
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tänkte på gårdagens trafikhändelse, åkte hemåt sent.
Kom ikapp vad jag först trodde var en moped, men det var en bil med bara höger bakljus i funktion som framfördes i makligt tempo, och hade en övningskörningsskylt i bakrutan. Körde om och såg att den bara hade ett ljus framåt också. Stanande o tankade, köpte en kaffe på macken, och när jag kom ut stod bilen vid pumparna, den var en mamma o dotter som jag känner till.
Går övningskörningen bra frågade jag. Jo det är jätte kul sa dottern.
Ni har nog glömt säkerhetskontrollen innan ni åkte, sa jag, dom tittade på mig och sa i kör "Vadå ??"
Berättade att minst 4 lampor var trasiga, en strålkastare, ett bakljus och 2 nummerplåtslampor.
Det resulterade i att jag blev kvar en kvart på macken för att byta lamporna, själva hade dom aldrig rört en lampa på en bil.
Kollade även oljan och fick fylla på 1,5 liter, oljestickan var också en okänd tingest.

"Min man sköter sånt där" vilket han uppenbart inte gjorde.

Uppdaterat: 2018-10-30 23:04

Underbar historia Rikard. Du är en godhjärtad människa. Du kan ha räddat dom från en olycka där! Förövrigt verkar säkerhetskontrollen vara en bortglömd kunskap, med tanke på alla enögda bilar man ser... Många som kanske förlitar sig på att nån annan sköter det. =)

I förra veckan kom jag ikapp en A-traktor som på 90-väg åkte enbart något långsammare än mig. Men när jag kom ikapp svängde han ut på vägrenen och sänkte till 70, så det gick lätt att köra om honom. Ungdomen på landsbygden sköter sig, i varje fall delvis. ;)

Uppdaterat: 2018-10-31 07:52

Rikard, jja säkerhetskollen är det sista i boken men som en del blir kuggad på.

Och det är problematiskt med för korta oljestickor. ;)

Uppdaterat: 2018-10-31 08:00
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
Rutger Jönåker skrev:

Underbar historia Rikard. Du är en godhjärtad människa. Du kan ha räddat dom från en olycka där! Förövrigt verkar säkerhetskontrollen vara en bortglömd kunskap, med tanke på alla enögda bilar man ser... Många som kanske förlitar sig på att nån annan sköter det. =)
I förra veckan kom jag ikapp en A-traktor som på 90-väg åkte enbart något långsammare än mig. Men när jag kom ikapp svängde han ut på vägrenen och sänkte till 70, så det gick lätt att köra om honom. Ungdomen på landsbygden sköter sig, i varje fall delvis. ;)

Blev omkörd av en mopedbil med lgf skylt på 90 väg.
Vågar inte tänka på vad som händer vid en krock.

Uppdaterat: 2018-10-31 08:04
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
mso 1000 skrev:

Blev omkörd av en mopedbil med lgf skylt på 90 väg.

...och där kom förklaringen till dina låga förbruknings-siffror, mso 1000...:)

Uppdaterat: 2018-10-31 09:22

Först läser jag mso 1000;s inlägg och tänker hu då. Sen läser jag Pi;s och gapskrattar. +10 på den Pi! =D

Uppdaterat: 2018-10-31 09:38

Förr i tiden fanns en anmodan om tillsyn före körning och den var nödvändig att kunna vid teoriprovet för körkort.
Hur det är idag vet jag inte, förmodligen är den borttagen eller minimerad.
Alla moderna bilar har väl lampvakter som ger indikering vid trasiga lampor. Det finns ändå en film som kanske bitvis är lite fånig, men som är instruktiv och borde ses av alla som tagit körkort. Kolla rubriken på filmen!
https://www.youtube.com/watch?v=mqVLzR31urc

Går man långt tillbaka var tillsyn före körning något nödvändigt för att man överhuvudtaget skulle kunna ta sig fram och då handlade det inte bara om så elementära saker som bromsar och belysning.
En viktig sak var just att se till att motorn inte saknade olja och inte heller skulle göra det under den aktuella körningen.
Alla rörliga smörjbara delar skulle smörjas, på de allra äldsta bilarna inför varje färd och även vid paus om färden var lång, senare räckte det med var 100:e mil.
Idag är bilarna väldigt tillförlitliga, t.ex. service var 3000:e mil och det har medfört en slapphet hos bilföraren som inte kunde existera förr.

Uppdaterat: 2018-10-31 09:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tyvärr har inte alla moderna bilar lampvakter, men jag tror att folk tror det.

Uppdaterat: 2018-10-31 11:21

Det här var inte en modern bil, inte ens när den var ny. Golf ll

Uppdaterat: 2018-10-31 11:51

Nä, men bilen i filmen har väl lampvakt?
Själv har jag inte haft någon bil sedan tidigt nittiotal som inte haft lampvakt, den äldsta jag haft var en beg, polisbil, en Saab 99 från slutet av 70-talet med ljusledare till alla lampor som samlats i ett kluster på brädan!

Men jag tror att vissa, även om de vet att någon lampa är paj, så slarvar de med bytet.
Det är väl samma figurer som tycker det räcker med varselljus i dis och dimma?

Uppdaterat: 2018-10-31 12:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Pi skrev:

mso 1000 wrote:
Blev omkörd av en mopedbil med lgf skylt på 90 väg.

...och där kom förklaringen till dina låga förbruknings-siffror, mso 1000...:)

Hihi. Tillsaken hör att det var 2+1 väg och jag höll dryga 90 och hann inte vika ut vänster blinken innan moppebilen kom och höll avsevärt högre fart.
Men visst är det roliga tolkningar nästan jämt. ;)

Uppdaterat: 2018-10-31 13:36
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Det dräller av mopedbilar där jag bor, tyvärr går ingen för fort.

Uppdaterat: 2018-10-31 16:03