Vi Bilägares forum

skärpta regler för användning av mobiltelefon

skärpta regler för användning av mobiltelefon

Äntligen! Man kan ju undra hur många av alla kökrockar som sker bara runt Stockholm som kan relateras till att föraren i den påkörande bilen gör något annat än kör bil? Vad dessa krockar kostar samhället i uteblivet arbete personers lidande törs man inte tänka på. Bra om Transportstyrelsen äntligen tar sitt förnuft tillfånga. Man kan dock undra hur Polisen skall kunna lagföra någon för brott mot strängar bestämmelser - man har ju en del annat att lägga vantarna på....

Uppdaterat: 2017-03-13 16:09
Nihonspec

Kommentarer

Men måste man att godkänna dessa tryckkänsliga pekskärmar där man måste bläddra i menyer och hitta rätt ställe att trycka på för att få önskat resultat.
Det medför att blicken hamnar på skärmen och ingenting blir över för att observera trafik.
Tryckkänsliga skärmar har enbart kommit till för att det är ett avsevärt billigare sätt att få till brytarkontroller utan att behöva använda fysiska reglage.
Men fysiska reglage har lägen som känns, man vet, när man blir van, var de finns utan att ta blicken från vägen och man känner vilket läge de har.
Tryckkänsliga skärmar är en trafikfara!

Uppdaterat: 2017-03-13 18:41
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Använder man röststyrning behövs ju ingen pekskärm.
Men många pekar och det är ju det som är farligt.

Uppdaterat: 2017-03-13 19:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Inte under körning!

Uppdaterat: 2017-03-13 19:24
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det här är våra "vänner" motorjournalisternas fel, alltså pekskärmar. Här har dom hållit på att dissat knappar och deras antal i flera år, trots att det bara är ett fåtal knappar som vi använder ofta. Historiskt så har motorjournalister dissat många saker, rätt eller fel, och vi konsumenter och biltillverkare lyssnar. Sedan när som i detta fallet knapparna minskat och ersatts av pekskärmar så får vissa kalla fötter och säger att pekskärmarna är trafikfarliga. Det tror väl fan det. Hoppas att röststyrning kan rädda denna galenskap med pekskärmar.

Uppdaterat: 2017-03-13 20:30
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Mitt favorithatobjekt är en viss Robert C som skriver i en kvällsblaska. Jag minns hur han i krönika ondgjorde sig över hur somliga rattade sina bilar med vänsterarmen nonchalant vilande på dörrsidan. "Sluta innan det händer en olycka" var knorren på krönikan.

Något år senare ondgjorde han sig över ett eventuellt kommande förbud mot handhållen mobil i bilar (handsfree-krav) med att det var samtalet som var problemet - och att ett förbud inte behövs.

Den gubben hade riktigt rejält otur när han tänkte.

Uppdaterat: 2017-03-13 20:41
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Skärmar där all info visas och pekskärmar där alla funktioner kommer att utföras är något vi måste vänja oss vid.
Naturligtvis är det bra om vissa funktioner går att röststyra, men det blir svårt om flera förare ska ha tillgång till fordonet.
En fördel är ju att varje förare får möjlighet att designa skärmen efter eget val så att endast den önskade informationen syns.
Men problemet kommer att kvarstå så länge ingen möjlighet till fysisk kontakt finns med respektive app.
Kanske går det att lösa med en liten knopp eller fördjupning som anger läge, då behöver inte blicken lämna vägen när man lärt sig funktionen.

Uppdaterat: 2017-03-13 20:57
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Hmm konstigt att det är lagligt överhuvudtaget?kommer väl ihåg när man tog kjörkort hur man ska andvända båda händer på ratten,men när man får mibil så blir man på direkten bättre förare och kan andvända ena handen??
Alla vet hur man tappar konsentration med telefon även med handsfree,Jag har flera gånger bara denna vintern blivit tvunget att gå nästan i dikwt på höger och man ser att "dåren" imot är på telefonen,även en lastbil (dhl) var i snön förre veckan en hakvmeter över vita strecket i mitten?helsjukt att "bara" värdera?skulle forbjudas på direkten som i mesta delen av världen.Jag andvänder alldrig ich svarar alldrig näe Jag kjör det har jag lärt mig från spanien och australien.Bara mitt vetande om att svenskar leker med tekefon och liv på vägen har faktisk räddat mig.

Uppdaterat: 2017-03-13 21:05

Det är redan olagligt att syssla med annat än bilkörning vid bilkörning...

Uppdaterat: 2017-03-15 01:47
It's a very good idea to leave a sinking ship

Vad gör denna fråga under denna rubrik?

Uppdaterat: 2018-11-14 17:14
Roy J