Vi Bilägares forum

Tankat Etanol i Dieselbilen.

Tankat Etanol i Dieselbilen.

Hej, min flickvän har idag tankat E85 i våran Diesel.

Bilen är en VW T5 2.0TDI (2010) och hade näst intill tom tank när hon åkte iväg. Bilen fylldes upp och hon körde raka vägen hem. Sträckan är endast 750 meter. Hon säger att hon inte märkte något eller att några lampor lös och påstår att den gick precis som vanligt, själv har jag inte vågat gå ut och slå om tändningen ens.

Vad kan bilen ha fått för skador? Vad kan det bli för kostnader? Vad säger försäkringsbolaget (Trygghansa helförsäkring).

Bilen ska in på verkstaden imorgon bitti men tänkte att det va dags att mentalt förbereda sig på det värsta...

Uppdaterat: 2016-05-16 20:15

Kommentarer

Ja det är trist, har du tur har inget hänt och det räcker med rengöring och tömning.
Vad försäkringsbolaget anser har jag ingen aning om, men de kanske tycker som jag att du borde ha monterat ett feltankningsskydd.
Det finns några olika och det är ett billigt skydd!

Uppdaterat: 2016-05-16 20:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

På 750 meter bör inte motorn hinna förbruka den diesel som finns i ledningar, pump och filter!
Viktigast nu är att inte göra några som helst försök att starta motorn, utan bärga bilen till duglig verkstad så kan det med lite tur lösas enkelt.

Uppdaterat: 2016-05-16 20:50

Okej okej, tack båda för de snabba svaren. Men säg i "worst-case-scenario", vad står jag med för saftig faktura? Snackar vi 20.000? 50.000? 100.000?

Uppdaterat: 2016-05-16 20:57

Kolla med försäkringsbolaget för dom tar nog denna typ av misstag. Sen är frågan vad självrisken ligger på. Hade en kompis som gjorde detta (fast med bensin) efter ca: 14 dagar på sin nya diesel-bil men kommer inte ihåg vad det kostade. Eftersom vi haft diesel och bensinbilar samtidigt i hushållet så är min personliga rutin att kolla både en och två gånger att jag har rätt munstycke i tankröret innan jag trycker på handtaget. Det brukar ju stå på baksidan av tanklocket vad bilen vill ha för bränsle.

Uppdaterat: 2016-05-16 21:08

Enligt Trygg Hansas hemsida så ingår Drulle redan från halvförsäkring. Från hemsidan: "Hjälp om du tankat fel eller tappat bilnycklarna I vår bilförsäkring ingår alltid Drulle som ger ett bra skydd för mindre "vardagsolyckor" som du själv orsakar inuti bilen, exempelvis när du lastar in i bilen eller om barnen spiller glass i baksätet." Så det ska nog inte vara några problem. Kolla försäkringsbrevet vad självrisken är!

Som bgl redan sagt, försök inte starta bilen mer, utan bärga den till verkstaden! Enligt hemsidan har dom även hämtservice. Ring försäkringsbolaget så kommer det att ordna sig! Lycka till!

Red: Här har du mer info i ämnet: http://www.vibilagare.se/reportage/feltenkningen-kan-bli-dyr-15164

Uppdaterat: 2016-05-16 21:28

Har också läst det men sen i det finstilta som var jättesvårt att hitta i något tilllägspapper så täcker det bara tömning och sanering av tanken. Detta står dom för med en självrisk på 1500kr. Jag tänker då om skadan är värre och det har gått så långt så att motorn är kaputt.

Uppdaterat: 2016-05-16 21:49

Har man helförsäkring så får man väl automatiskt en lånebil eller motsvarande ekonomisk ersättning om man hellre väljer det allternativet under tiden bilen är på verkstaden. I en del försäkringar får man bara ersättning eller lånebil om man kan visa att man behöver bilen i jobbet.

Uppdaterat: 2016-05-16 21:58
Elbil2

Finns en produkt som heter "solo diesel" som är en adapter man skruvar fast vid tankelocket för att förhindra såna här feltankningar. Vet dock inte hur bra den är.

Uppdaterat: 2016-05-16 22:08

Läser man på tankhandtaget när man stoppar ner det i tankhålet så kan man läsa vad det är man tankar i för något. Borde inte gå att göra fel då.

Uppdaterat: 2016-05-17 07:22
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Hackenbush,
Det förutsätter att man vet vad det är man ska hälla i bilen. Alla verkar inte ha koll på det.

Uppdaterat: 2016-05-17 08:02

Jo, det är sant Mäkinen. Men man kan ju alltid gå in på macken och fråga då för de bör veta detta, förutsatt att macken är bemannad förstås.
Stod på en mack en gång när det var ganska nytt med blyfri bensin och en herre berättade stolt att han tankat sin gamla Volvo 140 med blyfritt. Han såg blek ut när mackkillen berättade att det nog inte var så bra gjort. Han fick rådet att köra lite grann, fylla på med blybensin, köra lite till och upprepa proceduren. Hur det slutade vet jag inte.

Uppdaterat: 2016-05-17 08:14
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Är inte bara frågan om koll...
Om man redan är stressad, chefen ringer just när man ska ta handtaget och det står stressade bilar bakom vid macken är det mycket mänskligt att ta fel, även om man har benkoll på det mesta.
Min bätre hälft har gjort det två ggr, körde en gång tills bilen började hacka men lyckligtvis gick inget sönder.
Bärgaren sa att det var den främsta orsaken till körningar för honom så det är vanligt.
Har satt moj i tankhålet nu.....

Uppdaterat: 2016-05-17 08:18

Jo - det är lätt att tycka att man borde ha koll men det är likaså lätt att trots allt missa - speciellt om man åker i bilar med både diesel och bensin-motorer. Och eftersom jag inte litar på mig själv ens så gör jag alltid ett par kontroller innan jag trycker på handtaget...:)

Uppdaterat: 2016-05-17 09:32

Man kan tycka att biltillverkarna och bensinmackarna misslyckats med munstyckena för att tanka när det gäller diesel. Det borde vara idiotsäkert, borde inte gå att göra fel. Tydligen har man bara tänkt på detta när det gäller dom som tankar bensin och då är det inte lika allvarlig att tanka fel. Går ju inte att ha sönder motorn genom att tanka diesel i en bensinbil.

För mig Ford och Volvo i alla fall har fixat nånting i sina bilar så att det inte ska gå att tanka fel, typ en inbyggd "solo diesel".

Uppdaterat: 2016-05-17 10:11

Håller med dig Vidstige - speciellt som det finns 3:e-partsprodukter som tydligen löser problemet. Men det finns väl nån bilfabrikant som också har nån liknande lösning vill jag minnas - kommer dock inte ihåg vilken.

Uppdaterat: 2016-05-17 10:14

Bilen är nu inne på verkstaden, försäkringen täcker alla skador. 1500 i självrisk om det bara är sanering och filterbyte, 8000 om motor/delar behövs bytas. Verkstaden menade på att slutsumman skulle landa på runt 100.000 i värsta fall. Trygg Hansa <3.

Tack alla för era svar.

Uppdaterat: 2016-05-17 12:12

En present till bilen för att slippa självrisken och allt besvär feltankningen skapar!
http://mshop.motormannen.se/sv/artiklar/solodiesel-feltankningskydd-for-dieselbilar.html
Fungerar nog även för feltankningen med etanol med då bara dieselpistolens tjocka pistolrör trycker bort hakarna så att pistolröret går ner i påfyllningshålet. Om försäkringsbolagen månade om sina kunder borde de skicka ut dessa produkter gratis då försäkringskollektivet får stå för de stora kostnader feltankningen drar med sig.

Uppdaterat: 2016-05-17 12:24
Elbil2

Det var vad jag skrev i #2, men det finns fler feltankningsskydd än "Solo". Vilket som är bäst vet jag inte, men jag vet att om jag ägde en dieselbil så skulle jag montera ett, även om jag är säker på att jag inte skulle tanka fel, men någon kanske lånar bilen och gör det!

Uppdaterat: 2016-05-17 20:00
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Q7 skrev:

De flesta dieselmotorer stannar bara om de matas med bensin ... värre än så är det nog inte.

Och ändå är det ett av de mest kostsamma misstagen som man kan göra enligt försäkringsbolagen. Vad svarar du på det Q7?
Solo feltankningsskydd är billigt i sammanhanget.

Uppdaterat: 2016-06-03 22:59
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Bensin i bränslesystemet på en dieselbil är inte bra, även om motorn inte tänder. Högtryckspumpen går åt helvete och skickar metalldelar in i spridarna.
På en modern diesel lär man få byta och/eller rengöra allt från tanken till spridarna om man startat/försökt starta bilen.

Uppdaterat: 2016-06-07 17:25