Vi Bilägares forum

Airbag SAAB-9-5

Airbag SAAB-9-5

Hej

Jag har en SAAB-9-5, årsmodell -98. Indikatorlampan för krockkudden lyser sen ett år tillbaka. Jag har haft den på verkstad och tydligen indikerar datorn att felet sitter i passagerarstolen. Verkstaden bytte stol men utan framgång. En fullständig felsökning sa dom kunde kosta upp mot 10 000, dvs ungefär vad bilen är värd. Nytt för i år är att krockkudden måste fungera på besiktningen. Jag har därför en månad på mig att lösa problemet innan jag måste ställa bilen. Finns det någon på forumet som kan ge mig ett tips. Det känns surt att behöva kasta bilen som för övrigt fungerar fint för ett sådant skitfel!

Uppdaterat: 2012-04-03 11:29

Kommentarer

Verkligheten har tyvärr kommit i kapp många av dessa bilar som i många fall körts i flera år med lysande SRS-lampa och utan några fungerande krockkuddar samt bältessträckare.
Dyra elfel är många gånger anledningen till att felen inte åtgärdats som man nu måste bita i om man vill ha bilen kvar som du säger.

Jag kan tyvärr inte säga det exakta felet på din Saab 9-5 mer än att det inte alls är ovanligt att dessa SRS-lampor lyser på Européiska bilar med fel i SRS-systemen.
Vi har på mitt jobb in flera bilar i veckan med detta fel nu sedan Bilprovningen börjat uppmärksamma detta och många är tyvärr väldigt svårlösta och dyra för kunden.

Skulle vara intressant att se statistiken för hur många bilar som anmärkts för detta sedan detta första år är slut och hur många bilar med felaktiga airbag-system som rullat på våra vägar.

Har man förresten monterat en begagnad stol från en skrot? Då skrotarna egentligen inte får sälja krockkuddar så kan ett tips vara att nogrannt kolla upp så att det verkligen sitter en sidokrockkudde i stolen (om det är den felindikeringen ligger på) då de flesta skrotar klär av stolen och tar bort krockkudden samt monterar klädeln igen så att stolen ser hel och fin ut men utan krockkudde och innehåll...
-Kan vara värt att kolla som ett tips så att inte verkstaden blivit lurad av detta i så fall, är detta korrekt så kan det lika gärna vara ett fel i bilens airbag-styrbox som i dess kablage/kabelhärva på något roligt ställe vilket oftast inte är det lättaste att hitta.

Lycka till!

Uppdaterat: 2012-04-03 22:57

Har du kollat här:
http://www.saabturboclub.com/
Där finns många som har väldigt mycket erfarenhet av Saab.

Uppdaterat: 2012-04-05 10:27
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Fattade jag rätt, bytte man stol, varför inte bara byta airbagen? Ett vanligt fel på 9-5 och stolairbag är kabelhärvan mellan stol och styrdon. Jag vet inte hur det är nu men den har funnits att köpa som lös del och är inte jättesvår att byta. OBS man får inte skarva den trasiga kabeln!! Att hitta ett airbagstyrdon på skroten som är rätt konfigurerat till din bil är inte så lätt som man kan tro, dessa går bara att programera en gång.

Uppdaterat: 2012-04-06 13:09

Tack för alla kunniga svar!

Jag kanske ska betona att jag inte är meckare själv utan helt vanlig "user". I min gröna ungdom gav jag mig på det mest med några ringnycklar och en skruvmejsel för att få min gamla V4 att rulla en bit till, men numera krävs det för mycket av kunskap och utrustning. Lite lat har man väl blivit också!

Jag tycker mig förstå av svaren och även samtal med min favoritverkstad att detta är ett problem som dom inte riktigt greppar. Frågan är vad jag gör då. Märkesverkstäder går bort, jag har genom åren många gånger haft anledning att tvivla på om dom står på kundens sida.

Finns det någon kunnig mindre verkstad eller rent av privatperson som skulle kunna åta sig att rädda bilen? I princip kan jag tänka mig att åka över hela landet men bäst vore att hitta någon i Stockholmsområdet, östra svealand.

Uppdaterat: 2012-04-06 14:31

Kolla med mekarna på Saab i Kungsängen.

Uppdaterat: 2012-04-06 14:49