Vi Bilägares forum

Rätt till information?

Rätt till information?

Har man som medborgare i Sverige och därigenom trafikant på vägarna rätt till information om de projekt som utförs och påverkar ens vardag? Varje dag passerar jag ett projekt där det finns en skylt som informerar om att det beräknas vara avslutat ”Vintern 2015” och att ytterligare information finns på www.trafikverket.se. På den sidan finns inte detta projekt med och vid telefonkontakt med Trafikverkets kundtjänst kunde de inte hitta att något pågick där.
Ett annat projekt jag passerar finns omnämnt på Trafikverkets sida som att det är under planering. Med tanke på att det går att se klart och tydligt att projektet är startat känns informationen något utdaterad. Nog borde det gå förhållandevis enkelt att presentera en tidplan för respektive projekt med de olika stegen man tänkt ta och hur det kommer att påverka omgivningen? Förhoppningsvis har de inblandade entreprenörerna fått vetskap om när de förväntas göra vad.
När E18 från Hjulsta in mot Stockholm flyttades till andra sidan av Ursvik bemödade de inblandade sig med att lägga ut ett schema för de olika delmomenten och förklara vad som hände och skulle komma att hända.
Möjligen gav den ambitionsnivån mig orealistiska förhoppningar inför den nu anlöpta framtiden.

Tramsiga svar som att "Trafikverket är en samling idioter" känns onödiga.

Uppdaterat: 2016-01-28 09:59

Kommentarer

Nog kan jag tycka att man har rätt till rätt information från ett statligt verk. Oftast hittar man relativt mycket information om de väg- och järnvägsprojekt som pågår.
Men kan det vara så enkelt att det beror på "kommunikationsnivån" hos den ansvariga projektledaren (beställaren) hos Trafikverket?
Däremot vore det ganska konstigt ifall entreprenören skulle vara ansvarig för den information som publiceras på TrV hemsida.

Uppdaterat: 2016-01-28 10:47
Power to the people

Jag menar inte att entreprenören ska ha ansvaret, men att informationen finns för deras ögon och borde kunna sammanfattas för allmänheten. Systemet finns uppbyggt under "Projekt i ditt län", men det varierar kraftigt vilken nivå informationen förs ut på.

Uppdaterat: 2016-01-28 15:27

Håller med, ofta extremt dåligt med information om vägbyggen. Och dessutom ofta dålig med uppgifter om när det ska ske, rätt var det är så har man rivit upp halva vägen utan att man fått nån information om det.

Problemet kan ligga att man som bilist helt saknar möjligheter att kräva något. Fler betalvägar skulle kunna ändra det.

Uppdaterat: 2016-01-28 19:51

Hos mig fanns en skylt att ett arbete skulle påbörjas, dom körde dit maskiner och allt men efter två veckor åkte skylten ner och inget hade blivit gjort. Pallen med matrial är kvar däremot.

Uppdaterat: 2016-01-29 13:02
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?