Vi Bilägares forum

Vinterdäck köpta på Internet, dyrare och kränga på?

Vinterdäck köpta på Internet, dyrare och kränga på?

Tjenare!
Jag har precis köpt mina nya vinterdäck online och fick hem dessa idag, åkte sedan ner med dessa däck och mina gamla hjul ner till däckverkstan. Enligt deras hemsida ska montering på fälg o balansering gå på 160 kr styck, men när jag kommer ner så säger de att det kommer gå på 1 000 kr totalt bara för jag köpt mina däck på nätet och de brukar krångla att balasera dessa däck? Är det så på alla verkstäder bara för man köper däcken online? Ska det kosta nästan 400 kr mer och kränga på bara för de är köpta på internet? Någon mer som råkat ut för detta?
Däcken är av märket Hakkapeliitta 8.

Uppdaterat: 2014-10-08 18:53

Kommentarer

Jag kollade via dackonline.se vad det skulle kosta där jag bor och det varierade mellan 150--250 kr/däck - och med lättmetallfälgar var det många som tog typ 40 kr extra/däck. Så 1000 kr för 4 hjul låter rätt normalt...

Uppdaterat: 2014-10-08 19:06

Okej, kanske är så då. Mina fälgar är plåtfälgar och 195/65 - 15". Tyckte det lät så konstigt att det skulle kosta 400 kr mer bara för de var köpta på internet med argumentet att det brukar krångla att balansera dessa däck. Men Nokian däck är ju Nokian däck oavsett var man köper dessa.

Uppdaterat: 2014-10-08 19:09

Får de inte sälja däcken, vill de inte montera........
Dock finns det däckfirmor som accepterat näthandeln, och gör det till vettigt pris, ca 150 kr/st, vilket är helt ok.
Men har inte nätshoppen samarbetspartners, som tex. däckonline?
Iallafall jag har aldrig fått det att bli mycket billigare att köpa däck på nätet, köper man hos däckhandlaren ingår monteringen
vanligtvis, och då ingår ibland en kopp kaffe.......

Uppdaterat: 2014-10-08 19:18

I detta fallet kom jag undan med nästan 700 kr än om jag skulle köpt direkt hos däckfirman, så det blev ju billigare iallafall även om jag tyckte monteringen var dyr, men tänkte mer om de flesta däckfirmor tog dyrare ifall man köpte online. Jo köpte dessa däck hos däck365, de hade vissa samarbetspartners men inte någon i närheten där jag bor dock.

Uppdaterat: 2014-10-08 19:21

Jo, de vill ju ha betalt om man kommer med egna däck, om man köper hos dom ingår det i däckets pris.
Det där med att det skulle vara problem med däcken är skitsnack, man vill inte göra skitjobbet åt nån annans kund bara....
Ett byte på 4 hjul tar under 30 min.
250 kr styck innebär en timdebitering på 2000 kr, och en däckverkstad är ju inte direkt high-tech, vad gäller utrustning.
Själv fick jag lagt på blizzak 205/50-16 i tyskland, i samband med inköpsresa till bordershop.
1200 kr billigare än bara däcken på nätet i sverige, den resan betalade sig.....
Dessutom förde handlaren däck för nordiska marknaden, fler än jag som hittat dit tydligen!

Uppdaterat: 2014-10-08 20:07

Jag förstår inte varför man inte försöker förhandla sig fram till ett komplett pris direkt av en däckfirma istället för att köpa däck på nätet och sedan försöka få dem monterade av en däckfirma.
Den firman vill ju tjäna pengar och vill naturligtvis även sälja däcken.

Uppdaterat: 2014-10-08 21:03
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det finns en STOR fördel att köpa allt av en vettig däckfirma, när däcken visar sig vara "ovala" eller att man måste balansera om däck och fälg så görs det ofta kostnadsfritt.
Jag åkte på 2 ovala däck vinterdäck samt 1 fälg som krävdes bra mkt vikter på för att inte det skulle skaka sönder halva bilen.

Det är värt varenda krona att köpa allt av en vettig däckfirma.

Uppdaterat: 2014-10-08 23:22
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag har enbart goda erfarenheter av att handla däck på nätet, inte ett enda däck av ett tjugotal har haft nåt fel, varken billiga kinadäck eller stora kända däckmärken. Har nog tjänat en hel del på däckpriset och har dessutom en bekant som jobbar på en däckfirma i närheten så byte har blivit billigt... :)

Uppdaterat: 2014-10-09 07:58

Har också handlat ett flertal omgångar däck, både till bilar och MC, via dackonline.se i mitt fall men jag har i o f s bara köpt däck av etablerade fabrikat och har inte heller haft några som helst problem. Har dessutom hittat en trevlig firma på orten som monterar däcken så det blir nog samma visa nästa gång det behöver handlas däck.

Uppdaterat: 2014-10-09 09:16

Jo men har ni jämfört med vad den lokala däckhandlaren kan sälja kompletta hjul för?
Och nu menar jag inte efter prislista, utan prutat och klart. De är naturligtvis medvetna om konkurrensen från nätet och kan jämföra med deras priser och bör givetvis ha en chans att matcha dem.

Uppdaterat: 2014-10-09 09:56
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Efter en runda via några lokala däckfirmor för flera år sen började jag fundera på att handla på nätet. Jag frågade efter pris för färdigt monterade däck och jag kan säga att det blev: "Jag ska fundera på saken...". Tog en chansning och beställde på nätet, däckfirman jag valde då gav inget proffsigt intryck men däcken funkade till belåtenhet så på den vägen är det. Jag kanske haft tur hittills men har nog sparat rejält med pengar.

Uppdaterat: 2014-10-13 20:56

När jag skulle handla vinterdäck till KIAn så började jag med att kolla på ortens och grannortens däckhandlare.
4 st Good Year Ultra Grip Ice 2 skulle kosta på billigaste stället 6.000:- Monterat och klart.

På byt-hjul så kostade samma uppsättning monterat och klart 4750:-

Jag åkte tillbaka till en av de som gav mig lägst pris och berättade vad jag skulle få ge på byt-hjul och han sa att det va sjukt billigt och han inte hade en chans att matcha det.

Så nu är däcken på väg hem till mig.

ps. Har beställt därifrån många ggr och har haft tur varje gång. ds.

Uppdaterat: 2014-10-14 08:09

Jo men då har du ju gjort rätt. Du gav ju gummigubben chansen att matcha priset och det är ju så det bör gå till.
Men det är lite underligt ändå att han inte gav dig ett bättre erbjudande, han har säkert tillräcklig förtjänst ändå men han hade kanske tillräckligt med jobb redan.

Uppdaterat: 2014-10-14 16:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag beställde nya sommardäck häromdagen. Hankook K117 i 225/40-18 respektive 255/35-18. Hade kostat 5564 på dackonline. Min lokale däckgubbe i Bankekind (mellan Åtvid och Linköping) tog 6800 för samma däck monterat och klart. Även han hade nog tagit en 1200 för montering av medhavda däck. De där extra 300 kr kan jag gärna betala pga den goda servicen man får där.

Uppdaterat: 2014-11-02 17:00

Jag köpte nya sommardäck i våras och inför förra vintern köpte jag nya vinterdäck. Ej online, utan hos två olika lokala däckhandlare och verkstäder. Prisskillnaden komplett med balansering och montering tyckte jag var för liten för att motivera att köpa online. På nätet verkar ju däcken så mycket billigare, men räknar man ihop det med balansering och montering också så blir det ju inte alls den stora skillnaden längre...

Uppdaterat: 2014-11-02 17:28

Kan bara instämma i vad Raphael säger, speciellt det sista med balansering då dagens LM ihop med inte helt runda däck verkar kräva ett par besök till däckverkstaden innan allt är ok.
Jag har bara haft dåliga erfarenheter av köp på nätet och betalar gärna lite extra till en lokal däckverkstad där man kan få hjälp när/om det behövs.
De verkstäder som rekommenderas av online verkstäderna verkar också vara av skiftande kvalitet, sist bytte jag 2 framdäck och verkstaden lyckades göra märken i båda mina fälgar.
Därmed inte sagt att alla verkstäder eller online butiker är dåliga.
Har köpt på nätet 3 ggr, 2 framdäck till bil, 4 vinterhjul och 1 MC däck, alla gånger har det strulat på ett eller annat sätt och kostat tid och pengar.

Uppdaterat: 2014-11-02 18:03
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

...och då kan jag komplettera med att jag aldrig haft några problem - inte ens med balanseringen av LM-fälgarna. Har handlat både sommar- och vinterdäck liksom MC-däck.

Uppdaterat: 2014-11-02 18:58

Största anledningen att jag handlar online istället för hos den lokala däckhandlaren är att det är mycket större utbud och lättare att få översikt över priset. Även i de fall den lokala däckhandlaren kan matcha internetbolagens priser så är dom kassa på att berätta det.
De små däckhandlarnas hemsidor är oftast värdelösa, i stort sätt står det bara vilka däckfabrikat dom tillhandahåller. Istället vill däckverkstäderna att man ska ringa, köra förbi och kolla osv...

Uppdaterat: 2014-11-04 13:00

Det är ju bara att ringa däckhandlaren, eller skicka iväg ett mejl, så får man prisuppgift komplett med allt på det som man är intresserad av. Jag har inte sett det som ett problem... Däckhandlare är ju ofta i en kedja - som Vianor, DäckTeam, Däckia, Euromaster - och de har ju hemsidor med prisuppgifter och från dem kan man också köpa online.. Jag köpte från en Euromaster ansluten handlare och fick online-priset fast inklusive montering och balansering på mina fälgar. Och priset med montering och balansering får man ju inte hos de internethandlare som bara säljer däcken.. Så även när man köper online måste man ju kolla med däckhandlare vad det kostar att få däcken på bilen. Och då blir det ju andra kompletta priser... Som sagt, jag tyckte det var så liten skillnad så det var inte värt köpa online...

Uppdaterat: 2014-11-04 13:08

Nåja Raphael - många online-butiker har information om vilka samarbetspartners dom har och vad det kostar hos resp partner att montera/balansera däcken så nog kan man ha full koll på detta bara genom att kolla på online-handlarens hemsida.

Uppdaterat: 2014-11-04 13:22

Priset för montering framgår på online-handlarens sida, däcken skickas oftast direkt till montören.

Raphael: Självklart kan jag ringa, men jag vill undvika att sitta i telefon med 10 olika däckverkstäder för att få det bästa priset. De stora kedjorna som du nämner typ Vianor, Däckia och liknande har priser som är helt uppåt väggarna. Jag betalade ca 4500 för mina nuvarande däck inklusive montering och balansering. På Däckia kostar samma däck 9300 ink montering.

Uppdaterat: 2014-11-04 14:33

Annars är det ju bara att kika runt på dackonline eller motsvarande och sen höra sig för vad lokale däckhandlaren tar för dom. Är man så kunnig så man kan bestämma själv vilka däck man skulle köpa online så brukar listan på alternativ inte vara så lång direkt. Går snabbt att kolla upp.

Uppdaterat: 2014-11-05 01:39

"Den lokale däckhandlaren" - vem är det ? Håller med mawno om att det blir en massa ringande om man bor i en lite större stad. Och den firma som jag nyttjat som "däckmontör" är en firma med synnerligen trevliga medarbetare så varför inte köra vidare hos dessa killar ? Detta är ju faktiskt min "lokala" däckhandlare.

Uppdaterat: 2014-11-05 06:23

Tex däck-on-line har ju däckverkstäder som dom samarbetar med. Har svårt att tro att de skulle ta mer än 150 kr/hjul.

Uppdaterat: 2014-11-05 16:43

Peter - jodå, jag har sett upp till ca: 300 kr/hjul (ännu högre tror jag faktiskt) men vanligare är nog runt 200 kr/hjul.

Uppdaterat: 2014-11-05 18:34

Jag är kluven till näthandelns existens, jag anser att det är inte konkurrens på lika villkor. En däckhandlare har mycket högre kostnader för lokaler och personal och maskiner och utrustning. Däckhandlaren erbjuder reparation och service när behov finns. Jag brukar endast jämföra priser mellan företag" som finns på riktigt" när jag skall köpa en kapitalvara.
En av mina bästa vänners fru arbetar i en skoaffär som säljer kända märkesskor. Många besöker affären och får hjälp att prova och hitta lämpliga skor och går sedan hem och beställer billigare på nätet. Jag har full förståelse för de däckhandlare som tar mer betalt för hantering av däck och fälgar som de inte har sålt.

Uppdaterat: 2014-11-05 18:38

Innan internet ochg näthandel så sa folk samma sak om t.ex. Siba och Ljud & Bild, de stora kedjorna tar död på de lokala mindre elektronikfirmorna.
Det är nog bara att inse att vissa saker har kommit för att stanna, på gott och ont.

Jag köper själv en del saker på nätet, men det handlar mer om när det är utförsäljning eller om det är varor som inte går att få tag på i staden där jag jobbar eller där jag bor.
Sen har vi det där med reklamation och det extra jobbet som det innebär att skicka tillbaka saker, men det gäller ju all näthandel där det inte finns någon möjlighet att gå in till en fysisk butik.

Men måste ändå säga att efter alla positiva kommentarer om däck på nätet i denna tråden så är jag nog benägen att kanske ge det en chans till den dagen det är dags igen.

Uppdaterat: 2014-11-05 21:38
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Besök gärna den firma du tänkt använda som däckmontörer innan du beställer så att du får nån form av uppfattning om hur vettiga dom verkar vara. Det finns säkert alla varianter men jag har haft tur hittills. Sen kan man givetvis kolla med "den lokale däckhandlaren" om han kan prismatcha - om man har tid och lust.

Uppdaterat: 2014-11-05 21:43