Vi Bilägares forum

Ockerpris på bensinen

Ockerpris på bensinen

Nu får det vara nog med dessa ockerpriser på bensinen. Allt över fem kronor litern är egentligen för mycket. Jag kan acceptera ett literpris på högst sju kronor. Snart kostar en liter bensin det dubbla. Man kan fråga sig var alla dessa ockerpengar tar vägen?

Uppdaterat: 2011-02-11 14:46

Kommentarer

[quote=Jes_]Bensin har "alltid" varit dyrt plusminus. När det historiskt blev billigare höjdes skatten men det är samma literpris så var glad att inte bilarna behöver lika mycket som förr .. Idag kommer du sannolikt längre per >arbetat tid/köpt bensin< än man gjorde på det glada 60 talet.:o)[/quote
Sannolikt skulle även Jes hellre betala fem till sju kronor litern, eller? Jovisst är jag nöjd med nyare bilars lägre bränsleförbrukning, men jag är ingen anhängare av "häxjakten" på koldioxid grammen, eftersom jag tror det är ett argument från politikernas sida, för att inkasera extra skattepengar till staten.

Uppdaterat: 2011-02-11 16:51

Nej jag tror inte att bensinen är billigare idag än på sextiotalet jämfört med vad en industriarbetare tjänar.
När man gör dessa jämförelser glömmer man ofta att man ska betala bensin med skattade pengar och att levnadsomkostnaderna ökat väsentligt.
Man har gjort en jämförelse med andra länder i Europa där det visat sig att bensinen i Sverige har ett av de lägsta priserna, men man gör samma misstag där, vi har mindre med pengar att köpa bensin med.
I många länder söderut behöver man inte lägga tiotusentals kronor av skattade pengar för att undvika att frysa ihjäl t.ex.
Men det går inte att hoppas på lägre bränslepriser, vissa miljömuppar anser ju att priset bör fördubblas och det vore ju ett effektivt sätt att sätta strypsnara på hela samhällsutvecklingen.

Uppdaterat: 2011-02-12 09:34
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Känns skönt att man köpt en Prius varje gång man tittar på det där bränslepriset eller när man ska tanka... :)
Det känns även bättre när en full tank i princip aldrig går på över 500kr trots att bränslemätaren stod nästan på tomt innan man tankade då det bara går 45 liter i tanken och man trots det bevöver tanka mer sällan än bilarna man haft 60-70 liters tankar på... :)

Uppdaterat: 2011-02-12 12:49

Jag minns särskilt en Shellmack, vilken skulle premiäröppna, och som då sålde en liter bensin för sju kronor. Efter premiären steg bensinpriset till samma nivå som hos andra Shellmackar. Jag frågade varför de inte kunde fortsätta med sju kronor litern, varpå Shellexpediten svarade; "vi är tvungna att följa Shells direktiv, när det gäller bensin- och dieselpriset, tyvärr". Jag menar, det verkar som om det råder monopol, angående bränsleprissättningen.

Uppdaterat: 2011-02-12 12:49

Tyvärr får man finna sig i att betala lite mer för bränslet när man tankar.
Saaben är inte så snål, men den går att köra snålt, men då blir den lika tråkig som en Prius utan att riktigt komma ner till Prius nivåer.
Men det är ju kul att ha lite krut när det behövs även om det kostar.
Jag försöker dock att hålla turbomätarnålen på vitt så mycket som möjligt.

Uppdaterat: 2011-02-12 14:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse Jag tycker inte det är "att betala lite mer för bränslet", utan minst dubbelt för mycket. Men det är också horribelt att det är monopol på bränsleprisbestämmelserna. Vad vi bränslekonsumenter indirekt medverkar till, genom att betala detta ockerpris på, i detta fall bensinen, är att vi "göder" svenska staten och våra politiker med alldeles för mycket skatte- och momspengar. Om jag hade fått bestämma i Sverige beträffande moms- ock skattenivåer, skulle literpriset på bensin inte få överstiga sju kronor, ingen moms på livsmedel, inkomstskatt på 15% och lägsta möjliga arbetsgivaravgift. Förutom nämnda åtaganden, en garantipension på 10 000 kronor och slopad förmögenhetsskatt. Med dessa åtgärder är jag övertygad om att Sverige ur ekonomisk synvinkel snabbt skulle kunna stå på egna ben och därmed eliminera statsskulden (utlandsskulderna).

Uppdaterat: 2011-02-14 15:47

Jo men det kanske skulle behövas lite inkomster till staten också, men de kanske kan börja spela på Postkodlotteriet?

Uppdaterat: 2011-02-15 11:54
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre