Bild
Nästa artikel

Mercedes-Benz GLA – film från Vi Bilägares biltest

Webb-TV

Riktigt läcker inredning, men den är inte så tyst som man förväntar sig av en Mercedes-Benz, dessutom sticker priset iväg rejält. Se filmen från vårt test.


GLA är snarlik Mercedes A-klass, men GLA är lite längre och har en förhöjd fjädring som gör att den känns som en fullvuxen bil med bättre framkomlighet och bättre utrymmen.

Hur klarar sig då Mercedes-Benz GLA mot BMW X1 och Volvo V40 Cross Country? Det får du veta om du läser hela testet i Vi Bilägare nummer 7/2014 som utkommer 6 maj. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris – läs mer här.

I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment och all fakta. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning.

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes-Benz GLA?

Taggar: Webb-tv,

Kommentarer

#1
2014-05-02 09:26

Den brister på två punkter för att jag skall tycka att den är ett bättre köp än B-klass. Det ena är, som sägs i filmen, ljudkomforten. B-klass har däcksljud också och blir det inte bättre så faller GLA helt bara på det. Tydligen följer det MFA-chassit. Man tycker att de kunde kommit tillrätta med det nu när chassit funnits i ett par år.
Det andra är utrymmet. Jag tycker man sitter för nära ovankanten på vindrutan/solskyddet. Det gör man i A-klass också och det har alltså inte blivit bättre i och med GLA. B-klassen ger en generös rymdkänsla på den punkten.

Två anledningar till att köpa denna bil är att du sitter högre med bättre sikt och har lättare att kliva i och ur.
Det andra är bra markfrigång och terräng-4MATIC för den som behöver det. B-klassen finns också med 4MATIC (men inte med terrängläge). Dessutom finns B-klass med förhöjd markfrigång för endast 460 kronor. Den blir dock inte lika hög som GLA, men för de flesta räcker det bra till ojämna grusvägar eller körning över gräsmattor och åkrar (t ex parkeringar vid marknader).

#2
2014-05-02 09:59

Alla nya Mercedes ha fortfarande en viss elegans men är för överdrivna, Svängda linjer längs sidorna, kromblaffiga fronter... de är som en "modern" uppföljare till de gamla vulgära jänkarna.

#3
2014-05-02 10:08

Here i tycker likadant as Roy, they är för vulgar for min smak. (vi skall ju gå över till engelska på denna hemsidan.

#4
2014-05-02 10:34

Jag tror att den kommer att sälja bra eftersom den har en futuristisk design, läcker inredning och ett gott rykte men så var det priset ja..... men en bil med stjärna kostar och det har man troligen tillbaka då man ska sälja den.

#6
2014-05-02 21:51

Mercedes prissättning är fantasifull. För samma peng får man en bra utrustad X3'a. Eller en X1 Xdrive20d med det mesta i utrustningsväg för typ 35 000 kr mindre.

Inte för inte det typ bara finns *180-modeller i A/C-klass.

#7
2014-05-03 10:19

Förstår inte varför någon köper en Mercedes när man kan få en minst lika bra bil för väsentligen lägre pris av ett annat märke.

Hacken, jag gillar din svenglish. MIn äldsta dotter pratade pricis så när hon var fem år.

#9
2014-05-03 16:18

Stoor skriver att Mercedes har futuristisk design och det kan sannerligen inte jag se. Den är i grunden konventionell men med lite extra, konstiga veck som den förevarande trenden föreskriver och smått gammaldags blaffig front.
Honda Civic kan man kalla futuristisk och faktiskt Prius (även om jag inte tycker att den är snygg). En riktigt futuristisk bil var Citroën ID, "paddan". Det lyckades den med under hela sin livslängd. I någon liten mån gäller det även NSU Ro80.
Köper man en dyr, lyxig bil med extrautrustning så har man aldrig tillbaka pengarna jämfört med en mer vanlig bil med måttlig utrustning. Utgår vi från grundpriset så kan man få tillbaka en förhållandevis stor andel, procent, men inte i kronor räknat. Extrautrustning får man aldrig igen.

#10
2014-05-03 18:36

Fronten ser aerodynamisk ut. Om man tänker sig att man blåser en bit framför stjärnan så flyter alla linjerna ut från bilens mitt mot sidorna, golvet och taket. Ur Saaben brukar framhållas som aerodynamisk i sin form av en vingprofil. Men med ett cw-värdet på 0,35 får den stå tillbaka även för denna bil som har ett för biltypen lågt cw-värde på 0,30. Så nog är den aerodynamisk alltid.

Karossvecken, de så kallade drop lines, de som framförallt slutar i ingenting alls har åter blivit på modet. Tidigare kunde man se dem på mercedesbilar från 50-talet på den så kallade bullen. Det är roligt att den riktigt strikta mercedesdesignen har mjukats upp och nya stilar tillåts.

#12
2014-05-04 14:58

Och jag tycker att Mercedes lyckats med sitt nya formspråk. Jag gillar verkligen det Gorden Wagener gör. Det är former för yngre personer. Det enda jag inte riktigt gillar med GLAs form är bakljusens. Även A-klass har trista bakljus.

#13
2014-05-04 21:50

Säga vad man vill om GLA men priset tar priset.

#15
2014-05-05 06:12

Ja det gör jag leifer. Men för mig är den för trång. Kommer inte att köpa någon.

#21
2014-05-10 11:21

Mötte en på motorvägen i går. Den såg riktigt läcker ut.

#22
2014-05-10 12:04

Lite scary att få möte på motorvägen! =)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.