Bild
Nästa artikel
Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Lista

Trots coronakrisen har biltillverkarna flera viktiga modeller på väg ut – och många av dem dyker upp redan under sommaren. Köp inte ny bil förrän du läst den här listan!

Om du planerar att byta bil, eller bara vill ha koll på de viktigaste nyheterna, har du mycket intressant att se fram emot i år.

Även om coronapandemin satt stopp för eller försenat flera av tillverkarnas storsatsningar har arbetet på utvecklingsavdelningarna inte stannat av helt. Redan nu under sommaren kommer flera nyheter som är värda att hålla koll på, och under hösten kommer ännu fler.

Du som är på gång att köpa ny bil gör alltså klokt i att läsa igenom den här listan innan du skriver under köpekontraktet. Och det gäller även dig som vill göra ett klipp – när en ny modell lanseras blir det nästan alltid fyndläge med rabatter på den utgående modellen.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo ska lägga ned sin utmanare i Golfklassen kallad Giulietta och ersätta den med en ny kompaktsuv som ger sig in i samma klass som Volvo XC40.

Den nya modellen får förmodligen heta Alfa Romeo Tonale och har visats upp i konceptform. Det är inte helt klart att produktionsmodellen ska se ut precis så här.

Detta blir en mindre suv än Stelvio och Tonale kommer även med laddhybridteknik från koncernsyskonet Jeep Compass och en elräckvidd på fem mil.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Audi Q2 facelift

Audis minsta suv-modell (om vi inte räknar med "minicrossovern" A1 Citycarver) börjar bli redo för ett ansiktslyft, och det ska den också få. Största nyheten blir att fronten får en lite annorlunda design, men några större kliv är det inte tal om – inte heller teknik- eller motormässigt.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Audi Q5 facelift

Även den större suv-modellen Audi Q5 börjar bli redo för en uppdatering. Precis som med Q2 handlar det mer om små kosmetiska förändringar än några större tekniska revolutioner.

Tanken med uppdateringen är att hålla Audi Q5 fräsch ytterligare några år i konkurrensen mot BMW X3, Volvo XC60 och Mercedes GLC.

En större nyhet är dock att Audi även kan lansera Q5 Sportback, alltså en coupéversion av Q5 för att utmana BMW X4 och Mercedes GLC Coupé.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

BMW iX3

BMW:s nya eldrivna version av populära suven X3 presenterades i konceptform redan 2018 och den har fortfarande inte börjat säljas. De senaste uppgifterna vi har tyder på att BMW iX3 dyker upp under juli eller augusti.

Detta blir första modellen i märkets nya strategi där även BMW:s "vanliga" modeller kommer med eldrift – inte bara särskilda modellserier som i3.

Elmotorn har 286 hästkrafter och 400 Nm, och till skillnad från konkurrenterna är bilen inte fyrhjulsdriven utan bakhjulsdriven. Batteripaketet på 74 kWh ger en räckvidd på upp till 44 mil enligt WLTP-körcykeln.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

BMW 4-serie

BMW har själva börjat visa upp maskerade bilder på nya 4-serien och då ligger den officiella premiären inte långt borta. Cabrioletmodellen går över till tygtak, det kommer flera versioner av toppmodellen M4, köregenskaperna ska bli sportigare än för 3-serien och många av modellerna blir mildhybrider med 48-voltsteknik.

Andra nyheter: BMW ska även lansera nya X5 M och X6 M inom kort – prestandaversioner av de stora suv-modellerna med V8-motor.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Citroën C4 (eller GS?)

Citroën ska visa upp en ersättare till dagens utmanare i Golfklassen, C4. Enligt vissa rykten kan den byta namn till GS och det skulle i så fall innebära att Citroën väcker liv i ett klassiskt modellnamn.

Ersättaren till dagens Citroën C4 får fräckare design, fullt fokus på hög komfort och bygger på PSA-koncernens CMP-plattform som också ligger till grund för Peugeot 208 och Opel Corsa. Den har stöd för laddhybridteknik och nya C4 kommer även som elbil med 50 kWh-batteri.

Förmodligen kommer utseendet inte hamna så långt från konceptbilen Cxperience (bilden ovan) som Citroën visade upp 2016.

Andra nyheter: Citroën har även en ny generation C3 på gång för premiär efter sommaren.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Jaguar F-Pace facelift

Jaguars större suv-modell F-Pace kommer snart i en ansiktslyft version med ett nytt infotainmentsystem och högre tekniknivå. Men den stora nyheten är att suven blir laddhybrid för att kunna utmana BMW X3, Mercedes GLC, Audi Q5 och Volvo XC60. Laddhybriden får en 1,5-liters trecylindrig bensinmotor plus eldrift och omkring fem mils elräckvidd.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Mercedes EQA

Mercedes har börjat sälja elbilen EQC som blev först ut i märkets nya elbilsoffensiv. Nästa modell ut är Mercedes EQA. Den beskrivs som en mindre crossover och är i princip en upphöjd A-klass under skalet.

Premiären ska ske under året och förmodligen blir det efter sommaren.

Andra nyheter: Mercedes ska även visa upp en helt ny generation av flaggskeppsmodellen S-klass innan året är slut.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Nissan Qashqai

Nissan har det turbulent just nu. Koncernen behöver spara miljardbelopp och strukturera om verksamheten i Europa, och att lansera en ny generation av populära storsäljaren Qashqai har därmed högsta prioritet.

Nästa generation Nissan Qashqai ska visas upp i år, men det är osäkert om den också kommer börja säljas i år. Den kommer både som hybrid och laddhybrid där tekniken hämtas från koncernsyskonet Mitsubishi.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Seat el-Born

Volkswagens koncernsyskon Seat ska börja bygga en eldriven version av Volkswagen ID 3 kallad Seat el-Born. Tekniken under skalet blir ungefär densamma, men designen kanske faller fler i smaken?

Tyvärr har Volkswagen stött på allvarliga mjukvaruproblem i utvecklingen av ID 3. Den ska enligt uppgift fortfarande nå de första kunderna under sensommaren, men det återstår att se om Seat lyckas hålla tidplanen med el-Born eller om den blir försenad.

Nya bilar 2020: Här är modellerna du behöver ha koll på

Volkswagen Tiguan facelift

Trots VW-koncernens fokus på de nya elbilarna i ID-familjen har ingenjörerna haft tid att uppdatera kompaktsuven Tiguan och den något större Tiguan Allspace. De ansiktslyfta versionerna ska visas upp senare i år.

Utseendet ses över med några mindre designförändringar både fram och bak, bland annat nya strålkastare och stötfångare.

Men den viktigaste nyheten är att modellen även kommer som laddhybrid kallad Volkswagen Tiguan GTE. Den hämtar tekniken från Passat GTE vilket innebär en bensinmotor plus eldrift och en elräckvidd på omkring fem mil.

Det kommer även en prestandaversion kallad Tiguan R med 300 hästkrafter.

Taggar: Lista

Kommentarer

#1
2020-05-26 14:10

vet inte om en "facelift" och högre pris är så mycket att vänta på

#2
2020-05-26 14:35

Citroën C4
Jodå som redan påpekats hamnar den långt från konceptbilen Cxperience.

Att flera av årets största nyheter till störta delen skulle består i lite små detaljändringar i fronten tyder på att man har en väldigt storvulen syn på specifikt dessa modellers extrema betydelse.
Normalt skulle sådant inte anses som en nyhet att ta upp.

#3
2020-05-26 14:53

Svenne: Det är ju helt beroende på om faceliften innehåller saker man anser värdemässigt för en själv eller andrahandsvärdet överstiger den ev. prisökningen. Där kan det ju skilja väldigt mycket mellan olika märken vad de anser vara en facelift och hur mycket de ändrar/förbättrar.

#4
2020-05-26 16:42

En annan mycket intressant bilnyhet på gång, Polestar 2

#5
2020-05-26 16:42

En annan mycket intressant bilnyhet på gång, Polestar 2

#6
2020-05-26 18:39

Förutom Seat el-Born tycker jag listan ovan är klart ointressant.

#7
2020-05-26 19:22

det finns många andra trevliga bilar också

#8
2020-05-26 20:15

Gäsp, skulle facelift var en nyhet?

#9
2020-05-26 20:42

Som sædvanlig undgår i TOYOTA ,VERDENS STØRSTE OG FØRENDE BILFABRIK. DD.CC. TOYOTA RAV 4 PLUG IN. MED 306 HK OG 0 TIL 100 PÅ 5,9 SEK...så jeg hjælprer jer lidt...

#10
2020-05-27 08:07

Tonale kommer - tidigast - hösten 2021.

#11
2020-05-27 16:36

SEAT Elbjörn, förlåt el-Born, ser ut som en MPV-variant av Tesla Model 3.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.