Nästa artikel
BMW 4-serie på ingång: Här är de senaste uppgifterna
Nyheter

BMW 4-serie på ingång: Här är de senaste uppgifterna

Publicerad 12 maj 2020
BMW har än så länge bara visat upp 4-serien med maskering. Men den officiella premiären ligger inte långt borta.
BMW ska snart lansera en ny 4-serie där cabrioletmodellen går över till tygtak. Dessutom kommer flera versioner av toppmodellen M4 plus en eldriven i4 med lång räckvidd.

För några år sedan gjorde BMW en omflyttning i modellprogrammet. Coupé- och cabrioletversionerna av 3-serien flyttade ut till en helt egen modellserie och döptes om till 4-serien.

Anledningen var att BMW ville skilja ut modellerna särskilt och fokusera mer på sportiga köregenskaper än utrymmen och komfort. Att skilja ut 4-serien från den vanliga 3-serien är också ett viktigt steg i att BMW ska kunna ta mycker mer betalt för 4-seriemodellerna med högre vinstmarginal som följd.

Snart är det dags för en helt ny generation 4-serie och den här gången verkar familjen bli större än någonsin. BMW 4-serie går under modellkoden G22 internt och ska visas upp officiellt inom kort.

Flera versioner av BMW M4

Toppmodellen heter precis som tidigare BMW M4 och den här gången kommer effekten hamna på mellan 480 och 510 hästkrafter från den sexcylindriga turbomotorn beroende på version. Köparna kan välja mellan bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift.

För första gången kommer BMW M4 både som coupé, cabriolet och i fyradörrars ”Gran Coupé”-form. Gran Coupé-versionen är faktiskt viktigare än många tror: den står för hälften av försäljningen i 4-serien. Coupén och cabrioleten står för 25 procent vardera.

Strax under M4 kommer BMW 4-serie även i två M Performance-utföranden i form av dieseldrivna M440d och bensindrivna M440i. Båda två blir mildhybrider med 48-voltssystem och får ett ”boostläge” för en kortvarig accelerationsskjuts. Självklart kommer även billigare versioner med lägre prislappar.

Eldriven BMW i4 med lång räckvidd

Det kommer även en eldriven toppmodell kallad BMW i4 och den blir faktiskt starkare än M4. Här hamnar effekten på upp till 530 hästkrafter beroende på version. Men trots namnet baseras BMW i4 inte på någon egen elbilsplattform, som i3, utan tekniken hämtas från märkets befintliga plattformar för förbränningsbilar.

Tack vare låg förbrukning hoppas BMW kunna krama ut en räckvidd på mellan 50 och 60 mil enligt WLTP-körcykeln i nya i4.

En annan viktig nyhet är att plåttaket på BMW 4-serie Cabriolet byts ut mot ett tygtak. Plåttaket bidrar visserligen med bättre ljudisolering och året runt-egenskaper, men tygtaket i 4-serien ska enligt BMW vara bra isolerat och sänker vikten och tyngdpunkten jämfört med ett plåttak.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.