Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volvos planer avslöjade: Två nya suvar på gång

Publicerad 2 mars 2020
Bilden visar dagens XC90, inte någon av de nya modellerna.
Volvo ska utmana Mercedes och BMW med en ny jättemodell – 18 centimeter längre än XC90. Dessutom kommer en coupéversion av XC40.

Volvo har på bara några år blivit ett uttalat suv-märke. Hela sex av tio sålda Volvobilar är suvar och både XC40, XC60 och XC90 säljer bra i sina segment. Försäljningsmarginalerna är högre än för motsvarande kombimodell och Volvos USA-chef har kallat den här biltypen för ”lönsamhetslokomotiv”.

Men Volvos suv-satsning har också stött på hård kritik. I en suv blir förbrukningen – och därmed utsläppen – högre än i en ”lågbyggd” bil vilket innebär att Volvo får svårt att klara EU:s nya utsläppsregler. Och suvar som är elbilar eller laddhybrider får kortare räckvidd än motsvarande laddbil som inte är högbyggd.

Volvochefen Håkan Samuelsson har tidigare försvarat suv-satsningen i en granskning som SVT gjorde:

– Om kunderna vill ha det och det inte är förbjudet av någon statsmakt så tycker vi att vi ska göra dem, och göra dem säkra och miljövänliga, blev hans svar.

Ska utmana tyskarna

Vi har tidigare skrivit om nästa generation XC90 som kommer 2021 eller 2022, och som även dyker upp som elbil. Nu kommer uppgifter om ytterligare två Volvonyheter.

Uppgifterna, som inte är bekräftade, kommer från Volvos egna återförsäljare som bidragit med information till branschtidningen Automotive News.

Den största nyheten – bokstavligt talat – blir en ny toppmodell som eventuellt kan gå under namnet Volvo XC100. En riktigt lyxig och stor Volvomodell högst upp i hierarkin har länge varit en dröm för Volvoägaren Geely, och nu kan den alltså bli verklighet. Den ska lanseras 2023, enligt tidningen.

Uppgifterna tyder på att ”Volvo XC100” blir enorm. Anledningen är att den ska locka amerikanska köpare som tycker XC90 är för liten (!). Konkurrenterna heter Mercedes GLC och BMW X7. Modellen blir 18 centimeter längre än XC90 och nästan 13 centimeter bredare. 

Volvo XC100 bygger på Volvos stora SPA-plattform och kommer med antingen sex eller sju sittplatser. Försäljningsmarginalen ska bara hela 10–15 procent högre än för XC90.

Volvo planerar också en mindre suv-nyhet i form av en coupéversion av XC40. Den kan eventuellt få heta Volvo C40 och kan även den bli riktigt lönsam. Här är förhoppningen att framför allt locka yngre köpare.

Kommentarer

#1 • 2 mars 2020
Klarsynt
He he.. och medan vi jagar droppar, utan att ens lyckas, så kör amrisarna runt i Volvo XC100. Det hela är ett nollsummespel och de enda förlorarna är vi :) Och som om inte det räckte: De globala utsläppen bara ökar och ökar. Oavsett vad vi gör inom området bilar och plastkassar. .
#2 • 2 mars 2020
Grosser
Sickna dumheter att bygga dessa 'onödiga' bilmodeller.
#3 • 2 mars 2020
107Carlsson
Stolleprov som Emils pappa sa.
#4 • 2 mars 2020
HT19
Blir säkert populära här på vibilhatare.
#5 • 2 mars 2020
Skodaägare
"Jag antar att artikelförfattaren menade Mercedes GLE - GLC är ju förhållandevis liten." Nja, jag tror författaren menar GLS som, med Svenska mått mätt, är fullkomligt enorm (5,20 lång). Dock ganska pluttig jämfört med Chevrolet Suburban och Cadillac Escalade.
#6 • 2 mars 2020
Mattse
Spelar ingen roll hur mycket det gnälls. Ser Volvo att det finns en efterfrågan på enorma SUVar och att de kan tjäna pengar på det så kommer de att bygga bilarna. Ett företag drivs av det kunderna vill ha. Inte av vad ickekunderna inte vill ha. Att Volvo sedan skjuter sitt varumärke i sank när det gäller miljö- och klimathänsyn är en helt annan sak.....
#7 • 2 mars 2020
Optimus
Skall bli intressant i hur Volvo ska lyckas med "och göra dem säkra och miljövänliga, blev hans svar.". Säkra är väl ett mindre problem för Volvo, det vet de sedan gammalt hur man gör. Men, ett stort men, är hur de skall lyckas göra dem miljövänliga. För det har inte Volvo lyckats visa upp till nu, det är ju därför de får smisk från omgivningen(bl.a oss).
#8 • 2 mars 2020
1
Volvo har inte fattat nånting. Idiotiskt.
#9 • 2 mars 2020
Axa
Haha, bra att VIB har en förtydligande text som förklarar att modellen på bilden är den nuvarande XC90. Ärligt talat så har folkbilen blivit så ointressant för mig att jag inte ens har uppmärksammat hur modellerna ser ut, till skillnad från hur det var tidigare.
#a • 2 mars 2020
Världens vackr…
Dags för Volvo Cars att gå ihop med Volvo Lastvagnar snart igen? Med denna utveckling borde de kunna dela plattform.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.