Nästa artikel
Mercedes massiva satsning: 19 nya modeller – på 3 år
Nyheter

Mercedes massiva satsning: 19 nya modeller – på 3 år

Publicerad 12 februari 2020
Mercedes ska lansera flera viktiga nyheter de kommande åren – och många av dem blir antingen helt eller delvis eldrivna.

Att ställa om till eldrivna och uppkopplade bilar är en stor utmaning för biltillverkarna. Mercedeschefen Ola Källneius är en av många bilchefer som har en tuff utmaning framför sig: han ska spara 65 miljarder kronor fram till 2021, enligt uppgifter till Automotive News. Tusentals anställda kommer få gå under de kommande åren.

Men det verkar inte finnas några planer på att dra ned på lanseringstakten. Mercedes tänker fortsätta satsa på nya bilmodeller och inom tre år kommer totalt 19 nya modeller, skriver tyska Auto Motor und Sport. Här nedan har vi valt ut de viktigaste.

Mercedes EQA

En av de mest intressanta nyheterna är också den som kan lanseras först. Mercedes stora elsuv EQC får snart sällskap av en ny medlem i den eldrivna "EQ-familjen", i form av Mercedes EQA. Det blir en liten crossovermodell på samma tema som Mercedes GLA – alltså en upphöjd version av lilla A-klass.

Mercedes EQA bygger på en ny plattform för elbilar och kommer med en räckvidd på ungefär 40 mil. Tre motorversioner ska erbjudas: 204, 272 eller 340 hästkrafter.

Mercedes C-klass

2020 eller 2021 ska Mercedes också visa upp en helt ny generation C-klass. Trots satsningen på eldrift är detta en extremt viktig modell för märket eftersom den fortfarande står för en stor del av försäljningen. Nya C-klass kommer med en ny generation fyrcylindrig dieselmotor och förstås även som laddhybrid.

Kombimodellen följer 2022 och en intressant nyhet för svenska köpare är att Mercedes också har planer på en C-klass All-Terrain – alltså en upphöjd terrängversion med fyrhjulsdrift och plastdetaljer på sidorna, som Volvos Cross Country-modeller.

Mercedes S-klass och EQS

Flaggskeppsmodellen S-klass kommer i ny upplaga under året och det är hög tid, eftersom den nuvarande generationen lanserades 2013. Mer utrymme samt högre teknik- och komfortnivå tack vare nya finesser är de största nyheterna. Trots elbilssatsningen blir V12-motorn kvar och modellen får enligt de första spionbilderna en enorm pekskärm på mittkonsolen.

Men för första gången i Mercedes modellprogram kan S-klassen faktiskt hamna något i skymundan. Anledningen är den nya eldrivna lyxmodellen EQS, som ska bli mer nyskapande än S-klass både teknik- och designmässigt. Räckvidden hamnar på över 70 mil och bilen får 408 hästkrafter och 765 Nm.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.