Hur svårt är det att byta bilstereo? Är det en standardstorlek?

13 inlägg 0 nya
Hur svårt är det att byta bilstereo? Är det en standardstorlek?

Citroen Xsara 2003

Är det svårt att byta bilstereo om man aldrig gjort det?

Jag funderar på att köpa en bilstereo från kina och har lite frågor:

- Är det en standardstorlek på bilstereos så jag kan beställa första bästa, eller måste jag mäta och greja?

- Är det oftast bara "plug and play" gällande kontakterna när man byter, eller kan det bli mycket fippel?

- Något mer man behöver tänka på?

Tänk på att moms och 75 spänn tillkommer på kinapaket snart.

Knut Knutsson lär inte gilla att du byter stereo på en sån fin småfranska. Låt den vara är mitt tips.

Spontant så ser det inte ut att vara ett vanligt standardformat på stereon men vi har ju några Citroen-ägare här som kanske kommer ihåg formatet på bilstereon i den modellen. Om displayen ovanför bara hänger ihop med radion och inget annat i bilen så kan det ju möjligen vara en "dubbel-DIN" eller vad nu uttaget i panelen kallas men du lär antagligen ändå behöva en modellanpassad front/utfyllnad... Men det är bara gissningar. Om original-stereon fungerar så skulle jag personligen inte byta ut den. Vill du ha bättre ljud så kan du nog istället koncentrera dig på ev byte av högtalarma.

Hmm. Det jag vill komma åt är Bluetooth så jag kan spela musik/ljudböcker från mobilen.

Ser ut att vara ett standard uttag. Går bra att byta till en annan stereo. Dock är jag osäker på kontakterna , men det brukar lösa sig. Men sätter du en icke original , kan du ej styra den från ratten och info från stereon kommer ej upp i displayen.
Och sätter du en nyare original stereo , måste den programmeras in av en Cittra verkstad. Hade dock köpt en radio i SWE , kostar runt 500-800 kr , utan cd. Tex Pioneer , Sony ,Panasonic

Det är troligtvis standardkontakter, men man ska kolla noga innan man trycker ihop dom. På en Citroen -97 jag hade var + och - flyttade i kontakten och stämde inte med standarden. Själva stiften i kontakterna går att dra ur och flytta, man måste ha en väldigt liten mejsel för att lossa en liten hake på stiftet.

Om du bara vill ha bluetooth så måste den enklaste lösningen vara att skaffa en FM-sändare som du sätter i cigg-uttaget.
En sån här t ex: http://cdon.se/hem-tradgard/fm-sandare-med-bluetooth-handsfree-p39348173?ds_rl=1247131&gclid=CjwKCAiA_c7UBRAjEiwApCZi8aiamQXUBMXhG11Pke_hKJrBq0vPG6MKf9m4zQNf6tkXkZrZhlxGnRoCO8UQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJXFo9rAw9kCFQWSmwod0X4Eow#fo_c=1753&fo_k=8d9ca6bfb09da9433b8ca85d52dd0f0c&fo_s=gplase

Rikard wrote:
Själva stiften i kontakterna går att dra ur och flytta, man måste ha en väldigt liten mejsel för att lossa en liten hake på stiftet.
Ett utvikt gem brukar fungera annars: https://www.ebay.com/sch/322674803795

http://www.caraudio24.de/Zubehoer/Radioeinbausets/fuer-Citroen/Picasso/Radioeinbauset-fuer-DIN-Autoradio-in-Citroen-Xsara-Picasso-ab-2000::24652.html

Många bra svar och länkar här. Tack allihopa! :-)
Hmm, FM-sändaren är ju ett alternativ, samtidigt vore det lite spännande att prova att byta.
Men då funkar inte fjärr från ratten, eller displayen förstås.... Jag får klura lite på vad som blir bäst. :-)

Till vissa bilar och ifrån en del tillverkare finns anpassningar så att man kan styra anläggningen via de vanliga rattknapparna - har jag för mig i alla fall. Men det är säkert inte billigt.
Eller så får du montera in en rejäl BT-högtalare och köra mot den ifrån din mobil..:)

Verkar ju finnas lösningar.

http://www.ebay.co.uk/itm/Citroen-Xsara-II-DAB-radio-Clarion-stereo-Bluetooth-kit-with-AUX-USB-Smartphone/182619556832?hash=item2a84f94be0:g:BmsAAOSwyYFaFqHF

Som nån sagt är det bättre att byta högtalare,sen finns nog uttag för "preamp". Din modell har nog annars en orginal premiumpaket,citroen använder ju jbl rundt den tiden och dom är bättre än dagens kinamodeller.Har fsktiskt en her som är 4x60w med usb och allt men den är " klen".

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.