Vi Bilägares forum

Bantad utrustning p.g.a halvledarbrist.

Bantad utrustning p.g.a halvledarbrist.

Har kommit en del "bantade" versioner nu i och med halvledarbristen.

Låt oss börja i rätt ände. Har med flit valt svenska sidor som källor för att det ska vara enklare att förstå.

Tenikföretagen:

https://t.teknikforetagen.se/forskning-innovation/experten-darfor-ar-det-halvledarbrist-i-fordonsindustrin/

"Att det idag är framför allt fordonsindustrin som drabbats hårdast av bristen på halvledare har delvis att göra med coronapandemin och dess följdeffekter. Initialt avbeställde fordonsindustrin elektronik och ändrade sina tillverkningsplaner för att senare växla upp igen när efterfrågan tog fart samtidigt som marknaden för hemelektronik närmast exploderade, när stora delar av världen skulle jobba hemifrån. Men framför allt handlar det om volym, teknik och lönsamhet."

Nu när vi vet vad det handlar om, har man skjutit sig i foten?

NyTeknik:

url=https://www.nyteknik.se/fordon/halvledarbristens-offer-nu-skrotas-funktioner-i-flera-bilmodeller-7014523

"Nissan har enligt nyhetsbyrån valt att skicka ut bilar utan inbyggt navigationssystem, Ram har slutat erbjuda backspeglar med döda vinkeln-teknik som standard och Renault Arkana går inte att köpa med den stora skärmen samt induktionsladdning för telefonen just nu...

...Vidare så har Peugeot gått tillbaka till analoga förarinstrument i sin 308, GM säger att Chevrolet Silverado nu byggs utan en modul som förbättrar bränsleekonomin. Allt för att spara in på chip.

Vad är era tankar?

Skulle ni hoppa funktioner för att få en bil eller skulle ni vänta?

Jag jobbar hos en av Sveriges lastbilstillverkare och vi har en veckas extra semester p.g.a denna bristen så jag är påverkad personligen.

 

 

Uppdaterat: 2021-07-19 18:24
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Kommentarer

Det jag är mer fundersam över är hur många komponenter som sitter i olika system, men som inte är det alternativ som konstruktören ritade dit. System som inte sitter där märker man att man saknar, men är bilen byggd med andrasortering av lite av varje? Att funktioner saknas kanske påverkar andrahandsvärdet.

2021-07-19 20:12

Jag hade väntat, kanske lite beroende på vad för funktion såklart. Men tror som Mäkinen att viss utrustning eller funktion som saknas kommer påverka andrahandsvärdet med.
Sen kan man ju kanske ifrågasätta uppbyggnaden av en del bilar med, är de onödigt komplicerat byggda när små enstaka funktioner kräver enskilda halvledare så? Hade det gått bygga upp dem kring nåt mer centralt som en del verkar gjort som inte har samma problem? Nu är vi utanför mitt kunskapsområde så rent killgissande.....

2021-07-20 12:33