Bilköp

19 inlägg 0 nya
Bilköp

Hej
Har köpt en ny bil. På köpekontraktet och i annonsen så står det att bilen är årsmodell 2018. När man tittar i bilregistret så är bilen en 2017.
Hur gör jag för att gå vidare. Kan man begära någon kompensation av bilfirman. Det känns som man har blivit lurad på en årsmodell

Bilregistret säger när bilen är registrerad.
Årsmodell borde du kunna se på Vin-numret.

Vanligt är att årsmodell säljs upp till ett halvår innan det kalenderåret börjat.

Är bilen tillverkad 2017 är de en bil från 2017 allt annat är fel, inklusive modellårsnack.

Säg det till tillverkarna. =)
Modellår 18 kommer oftast efter sommaren 17.
Modellår 19 likaså efter sommaren 18.
E.t.c.

Tillverkarna jobbar med modellår. Transportstyrelsen jobbar med registreringsdatum.

Håller inte med crylen - modellår förekommer definitivt och tillämpas också av andra handlare än märkeshandlarna. Finns dessutom inkodat i chassinumret på i alla fall VW - men gissar att det är likadant på åtskilliga märken.

Det är väl tre tidpunkter att hålla reda på?
Tillverkningstid.
Modell.
Registrering.

Den sista är jag osäker på men antar att en bil exempelvis kan tillverkas nu i maj 2018 som årsmodell 2019 och sedan ställas upp i ett utomhus lager. När kunden sedan köper, säg nästa år, så registreras bilen in och ställs på. Eller har jag missuppfattat?

6.15

Modellår är ju också relaterat till "tillverkningstid" och är nog ytterligare ett begrepp. Sen byter man nog sällan modellår redan i maj utan vanligare är nog tidigast vid halvårs-skiftet men det varierar ju mellan olika tillverkare.
Registrerings-tidpunkten är i regel den dag bilen övergår till den förste köparens ägo även om det emellanåt faktiskt är bilfirman som är den förste "köparen" - kanske för att manipulera försäljnings-statistiken eller också som det säkert kommer att bli vid halvårsskiftet alltså för att få en lägre vägskatt på bilen. Men observera att detta i de flesta fall också påverkar längden på nybilsgarantin för den första "riktige" ägaren eftersom den i regel utgår ifrån första registreringsdatumet.

Årsmodellen är viktigare än registrering eftersom årsmodellen säger vad det är för bil, teknik, utförande, ändringar från föregående årsmodell är kopplat till årsmodellen, en mycket viktig uppgift, när den är tillverkad eller registrerad är mer en fråga om filosofisk betraktelse, att det är bättre att få en sen bil än en tidig, en 18 som tillverkas 17 är en tidig.

En sak är säkert. När bilen ska säljas räknas den som en -17.

Rikard - inte alls säkert. När jag bytt in bilar så är det modellår man värderat och bytt in efter. Även hos "icke-märkes-handlare".

Tittar man i Transportsstyrelsen så är bilen årsmodell 2017
Tillverkad 201711
I trafik 180322
Det är en VW Golf
Jag är osäker på om bilen är årsmodell 2017
eller 2018

En bil tillverkad i nov 2017 är definitivt en modellår 2018. Jag håller med Pi. När jag bytte in min V70 tillverkad november -12 så räknades den som en -13 fast det inte var hos märkeshandlaren. Så det är inget att oroa sig över.

Min Opel Insignia var tillverkad i Oktober 2009, registrerad November 2009, årsmodell 2009 och övertagen av mig 30/11 2009.

Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

VW byter modellår i juli vill jag minnas så detta är definitivt en bil med modellår 2018. Sen framgår det även i chassinumret - om jag kommer ihåg rätt så borde det 8:e tecknet ifrån slutet av chassinumret i så fall vara bokstaven I vilket då skall motsvara modellår 2018.

Vin.nr.är chassinummer där finns inte årsmodell.
När compliance plattan är stämplad dvs.när bilen lämnar ett tullad depot och bond 30 är betald då stämplas datum på.
Byggdatum och tatt i bruk datum samt första registrering kan då variera och vara 6 mnd- 1 år efter byggdatum.Normalt är byggdatum på egen liten platta.complianceplattan kan bara stämlas när bilen är i sverige enligt svenska regler laglig.efter "retrifikationer" som är olika över hela världen.

Åhjo. På Volvo är det tionde tecknet har jag för mig.

Matts, har du kontrollerat VIN-koden (chassinumret) på din bil ?!

Som X och Pi skrivit så finns årsmodell med i bilen VIN. Och det oberoende av märke. Det är standardiserat.
VIN är 17st tecken, varav det 10e är årsmodell.

VIN = chassinr antar jag - bara ett nytt namn.
F ö har jag väldigt svårt att förstå vad Birger vill säga med inlägget ovan.
Kollade om det är generellt och för våra VW och Kia stämmer det men inte för Mazdan fast den bara är drygt 3 år - skumt...

Tror inte det är krav längre på årsmodell men många tillverkare följer det fortfarande.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.