Fylla på olja Mazda 6 -07

13 inlägg 0 nya
Fylla på olja Mazda 6 -07

Heh,

Har noterat att oljenivån är över miniminivån men långt ner på Stickan och tänkte jag skulle fylla på. Jag har en syntetolja från q8 med rätt spec enligt serviceboken men har läst att det ska vara mazdas originalolja och hört ganska mycket dåligt om syntetolja. Så min fråga är ska jag fylla på med q8-oljan och köra på den tills jag får tag i mazdas olja eller kan jag vänta? OBS oljelampan lyser inte.

Bästa,
Kristina

Fyll på. Är det rätt spec är det inget att fundera på.
Mazda olja är bara en klisterlappar på förpackningen och dyrare.

Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

mso1000;s råd är rätt om man fyller motorn med den vid ett oljebyte, men det finns en nackdel med att blanda oljor av olika fabrikat och det är om något händer med motorn. OKQ8 hade som exempel en felaktig olja som, för många år sedan nu, orsakade motorhaveri på ett stort antal bilar. OKQ8 ersatte, efter undersökning av resp fordon, reparationen av dessa. Men i dom fall man konstaterade att ägaren blandat med olja av annat fabrikat uteblev ersättningen, med argumentet att "det inte kan uteslutas att det är den andra oljan som orsakat haveriet." Nu händer sånt inte ofta, tack o lov, men vill man vara på den säkra sidan kan det vara klokt undvika att blanda olika oljor.

mso 1000 wrote:
Fyll på. Är det rätt spec är det inget att fundera på.
Mazda olja är bara en klisterlappar på förpackningen och dyrare.

Instämmer. Mig veterligt är det ingen biltillverkare som gör sin egen olja, det är Exxon, Chevron, Gulf, Total eller någon av de andra oljemagnaterna som gör oljan.
Kolla bara spec, så är du trygg.

Det finns dock skillnader även om det är samma spec. men i personbilar lär det knappast göra någon skillnad.
I hårt arbetande maskiner (t.ex. dumprar) vet jag att det kan göra skillnad, både när det gäller nedsmutsning och slitage.

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Troll och ID-kapning.

Den riktiga Kristina Sigunsdotter skulle förmodligen skriva ett språkligt bättre inlägg.

"Kristina Sigunsdotter is a writer, artist and producer with a Bachelor of Science in Ethnology, English and Journalism currently living in Malmö, Sweden. Since 2007 she has been writing the character blog Lifterskan. She is also the writer of the fanzine ANIMAE and PERIOD.

She is the scriptwriter of the play Systrarna Stormhatt & Det Stora Fågeläventyret, which has been played at the Royal Dramatic Theatre and The Stockholm City Theatre. The music in the play is composed by Georg Riedel and Nicolai Dunger.

She has been working as Project manager for Swedish literary magazine 10TAL where she has produced The Stockholm Poetry Festival, the Children's Poetry Festival and the literary club KLUBB 10TAL. She is the inventor of The Poetry Factory, a workshop for young poets."

6.15

Då är det väl Uno som bytt bil o h behöver lite råd...:)

Fritidsgården i Norrsten utanför Motala är väl inte öppen i dessa halloweentider så Uno har väl lite tråkigt!

Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Är det inte vettigt att byta oljan och filter om den kjörts så länge att den är så låg?Alternativt om det är så gammal och misskött då spelar det ingen roll vad Du fyller upp nivå med.

Birger Johnsen wrote:
Är det inte vettigt att byta oljan och filter om den kjörts så länge att den är så låg?Alternativt om det är så gammal och misskött då spelar det ingen roll vad Du fyller upp nivå med.

Vissa bilar (säger inte att just Mazda är en sådan) kan ha en oljeförbrukning på 1 liter/100 mil utan att det anses onormalt av tillverkaren!

Xanthopteryx wrote:
Vissa bilar (säger inte att just Mazda är en sådan) kan ha en oljeförbrukning på 1 liter/100 mil utan att det anses onormalt av tillverkaren!

Medans andra (säger inte att just Mazda är en sådan) byter ut motorn om oljeförbrukningen är 1 liter/300 mil. ;)

Mercedes, som exempel: "Depending on your driving style, the vehicle consumes up to 0.8 l of oil per 1000 km. The oil consumption may be higher than this when the vehicle is new or if you frequently drive at high engine speeds." Tydligen har många VAG en liter. Någon som orkar kolla?

Min första bil, Ford Victoria Tudor 1934, tog 10 liter olja på 100 mil!
Men den hade gått oändligt långt med minimalt underhåll.
Jag önskar att jag behållit den, det var en väldigt underhållande bil.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Om nu frågeställaren är seriös vilket det inte verkar vara så skulle jag vilja säga att det är rätt viskositet. Är det 5w-30 i motorn så fyll på med samma viskositet och att den uppfyller bilens specifikationer.

Drar motorn olja så är det ingen katastrof finns att köpa billigt på nätet.

Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.