Vi Bilägares forum

Volvo utvecklar nytt ! Nu har myndigheterna tagit kommandot!

Volvo utvecklar nytt ! Nu har myndigheterna tagit kommandot!

http://teknikensvarld.se/volvo-nu-med-partikelfilter-pa-bensinbilar-ger-sankt-effekt-564431/

Både bensinbilar och dieselpersonbilarna förses med ny, bra reningsteknik av Volvo. Bra!

Men varför alla dessa hästkrafter och tunga, höga, fyrkantiga fordon?

Och vad kostar det konsumenterna i slutändan?

Uppdaterat: 2017-12-31 11:45

Kommentarer

Och med scr på dieseln så har vi då en dieselbil som släpper ut lite partiklar och lite kväveoxider, och en bensinbil som släpper ut lite partiklar, mer kväveoxider, aromatiska kolväten, bensener och ett helt koppel med eländig sörja. Dessutom drar bensinarna mer bränsle (högre koldioxidutsläpp) och kan enbart köras på fossil energi.
Dieselbilarna kan köras på 100% biologiskt bränsle.

En revival för dieselbilar är på gång! Vad härligt! Renare luft och miljö!

2017-12-21 12:08

X, du har fel där, bensinbilar går att köra på etanol eller gas!

2017-12-21 12:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Om myndigheterna tar kommandot så har vi det som kallas planekonomi. Jag tror att leo ofrivilligt har missuppfattat, alternativt roar sig lite.

2017-12-21 12:25

Jo leo, om myndigheterna "tar kommandot" så är det planekonomi. ;-)

2017-12-21 12:42

Men gode tid vad du tjatar leo-pekka
För det första hette han Rudolph Diesel, andra det är ingen explosion i en dieselmotor, det är förbränning, men bränsle/luftblandning självantände via hög kompression.
Och tror du verkligen att en T8 med 320 hk bensinmotor går att köra på 0,21????

2017-12-21 12:47
Guran
saabnisse skrev:

X, du har fel där, bensinbilar går att köra på etanol eller gas!

Gas: Bilen måste byggas om, eller konstrueras för det, och infrastrukturen måste byggas ut. Det finns knappt gasmackar i dag. Särskilt inte biogas.

Etanol: Bilen måste byggas om för att klara hög inblandning av etanol (de flesta bensinare kan köra på upp till 50% utan konvertering) eller så måste den vara specialbyggd. I vårat klimat fungerar dessutom inte 100% etanol vilket är anledningen till att det vintertid är 25% bensin i.

Dieselersättaren HVO: Hydrerade vegetabiliska oljor - i princip alla dieselbilar kan köras på HVO100. Anledningen till att det inte godkäns fullt ut hos alla tillverkare är klassificeringen av bränslet. Skillnaden mot diesel är en något lägre densitet, vilket precis faller utanför ramen för EN590. Infrastrukturen finns redan. Bilarna rullar redan. Inga anpassningar behövs. Tuta och kör.

2017-12-21 12:56
leo_1 skrev:

Ja du har fel där.
En motor som dieselmotorn har dessutom ett kvarvarande problem som inte Otto Diesel, som konstruerade den inte visste om eller tänkte på.
Att under högt tryck få diesel, HVO eller whatsever att explodera i syre/luft utan tändsystem ger alltid en osmaklig biprodukt, nämligen NOx, som vi numera vet är hälsofarligt, särskilt för barn.

Därför har vi nu SCR för att minska detta, på diselbilar! Men INTE på bensinbilar, trots att de Också släpper ut en hel del NOx!

2017-12-21 12:57
Styrman_jansson skrev:

@Xanthopteryx
Jag etanolkonverterad en gammal Saab 9000 med inget mer än en ställbar bränsletrycksregulator. Gick 10 000mil utan problem på etanol. Så att producera en etanolbil innebär bara andra materialval typ annat material i bränsleledningar samt en annan bränsletrycksgenerator.
Etanol skattades tyvärr sönder. Varför förstår inte jag. Snacket om att vi gjorde bränsle av mat blir ju lika aktuellt för HVO...
Om vi nu ska snacka co2 utsläpp så låg en Ford Focus på 1.6FFV på 70g/km 2014 med etanol i tanken. En 2017 Volvo V60 D2 ligger på 104g/km...
Etanol kan man göra av allt som jästsvamparna gillar. Det om något är väl förnyelsebart...

Problemet med de flesta bilar i dag är att du måste byta munstycken för bränsleinsprutningen då de inte orkar trycka i den mängd bränsle som behövs. Därav får man många gånger problem om man går en bit över 50% inblandning på en omodifierad. Dessutom körde du, antar jag, E85? Det vill säga 25-15% bensin i det.

HVO i dagsläget prodceras av mestadels restavfall.

2017-12-21 14:01

Har läst, men hur hänger en katedralmotor i ett fartyg samman men tvåliters modern dieselmotor försedd med senaste insprutnings och reningsteknik och varför den då skulle vara olämplig i stadsmiljö. Så klart tar den där fartygsmotorn väldig plats i staden så bara att baxa in den i centrum blir ganska utmanade.

2017-12-21 14:55
Guran
Styrman_jansson skrev:

Nja, vid mer modest-halvrespektavla effektuttag räcker ofta orginalspridarna till. Så var det i alla fall när man höll på att trimma och etanolkonvertera Saabar. Någonstans när man gick över 280-300hk började spridarna behöva bytas. Men det är ju naturligtvis olika från bil till bil. Och ja, jag körde på E85.
Men det vi nämner här är ju småsaker att ändra på en bil vid tillverkning. Spridare kan ju skilja på bilar idag beroende på effektuttag. Likaså bränsletrycket. Inget special alls.
Etanol är ju annars ett förträffligt bränsle i att det brinner väldigt rent och knappt sotar. Testa att tända på lite diesel i en glasskål och sedan en annan skål med etanol. Skillnad är som dag och natt, bokstavligt. Det tycker jag känns som ett bränsle med rätt förutsättningar gällande utsläpp.

Jag följde tidigare trådar om folk som experimenterade, då jag själv gick i de tankarna, och en samstämmig syn generellt är att upp till cirka 50% brukar gå bra för flertalet bilar men sedan blir det problem och motorlampan tänds då den inte kan justera in bränslet.
Även om det är mindre åtgärder som krävs på motorerna så kvarstår faktum att HVO100 kan i stort sett ALLA befintliga diaslar köra på, emedan mycket få vanligare bensinare kan köra på E85 och definitivt inte E100 (åter igen, E85 är egentligen 25% bensin vintertid).
Vi behöver alltså inte modifiera något på dieslarna - bara tanka från en annan pump. Klart.
Och HVO brinner mycket rent även det.

2017-12-21 15:24
leo_1 skrev:

Glöm bara inte bort dieselmotorerns Akilles häl X..
Biprodukten NOx, höga halter även vid användande
av HVO100.

...vilket effektivt reduceras med bland annat hjälp av SCR. Kika på, vad var det, mercedes eller BMW, som hade gjort någon ny motor med toppresultat i reningen av NOx.

2017-12-21 15:31
leo_1 skrev:

Om man läser instuderingsfrågorna o facit till kursen om Otto o dieselmotorernas uppbyggnad och konstruktion förstår man varför dieselmotorn är olämplig som drivkälla inom tätorter men på havet helt Ok! (83 sidor men är värt besväret)
http://www.ta-driftteknik.se/laromedel/

Nu är ju stora fartygsdieslar oftast tvåtakt dessutom men i personbilar och mindre dieslar i båtar och annat ofta är fyrtakt. Dessutom kan bränsletillförseln skilja sig åt och dessutom insprutningstryck. Att direkt jämföra en tvåtaktsdiesel i Stena Line-flottan med en fyrtaktsdiesel i en modern personbil är ju snudd på att jämföra äpplen med päron.

Uppdaterat: 2017-12-21 15:32

Skulle ju läsa frågorna och svaren sa du, behövs väl inte en hel termin för det. Då måste man ändå läsa väldigt sakta och vad förkammar och virvelkammardieslar har med detta att göra vet jag inte. Beskrev dock reningstekniken som är den samma som i bilmotorer, fast i betydligt mindre skala, inbiten alltså bäst att vara tydlig. Och förbränningstemperaturens påverkan på NOx halterna.
Men det var bara ett fåtal sidor som omhandlade detta, resten var diverse oljepumpar, kolringar mm.

2017-12-21 15:37
Guran
leo_1 skrev:

Både bensinbilar och dieselpersonbilarna förses med ny, bra reningsteknik av Volvo. Bra!

Du ser Leo, det går att göra mycket ännu med dieseltekniken, BMW ligger just nu i framkant, men Volvo kommer starkt, både för att du skall få låga NOx-värden på dieslarna och låga partikelnivåer på bensinarna. Dessa kommer dock att få fortsätta köras ganska länge som det ser ut, då dessa är klassade EURO6d-Temp som är den temporära övergångsspecen innan EURO6d kommer 2020.

2017-12-21 16:38
*Robban

X - men de allra flesta dieselbilar har idag inte den bästa reningen så även med dieselfordonen måste det till nytillverkade bilar så skillnaden jämfört med nytillverkade/anpassade etanol- eller gasdrivna bensinbilar är i praktiken obefintlig.

2017-12-21 16:55
leo_1 skrev:

Vägen till framgång går idag ofta genom att kombinera redan känd teknik på ett kreativt sätt som Mazdas motorkonstruktörer gör här.
Skall bli spännande att följa.

Visst, men bensin är en återvändsgränd.

2017-12-21 16:56

Leo_1 wrote:Vägen till framgång går idag ofta genom att kombinera redan känd teknik på ett kreativt sätt som Mazdas motorkonstruktörer gör här.
Skall bli spännande att följa.

Ja det blir spännande och hoppas att tillverkarna inte glämmer att det bor folk som har minusgrader halva året på mornarna och vill ha en funktionell bil med en vettig reningsteknik och bra förbrukning.

2017-12-21 17:12
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
pinjong skrev:

leo_1 wrote:Vägen till framgång går idag ofta genom att kombinera redan känd teknik på ett kreativt sätt som Mazdas motorkonstruktörer gör här.
Skall bli spännande att följa.
Visst, men bensin är en återvändsgränd.

Men som det står i länken i #31:
"Mazda har valt att köra sin Skyactiv-X SPCCI-motor på bensin, men det hade även gått att använda diesel som bränsle. Eller etanol, metangas (biogas/naturgas) samt blandningar av olika bränsle."
Ska bli spännande att följa och se hur det fungerar, om det fungerar, även här i norden vintertid.

2017-12-21 17:22
Pi skrev:

X - men de allra flesta dieselbilar har idag inte den bästa reningen så även med dieselfordonen måste det till nytillverkade bilar så skillnaden jämfört med nytillverkade/anpassade etanol- eller gasdrivna bensinbilar är i praktiken obefintlig.

Kör du på HVO100 är det likväl ett bränsle som är helt förnybart. Alltså kommer det inte något tillskott av koldioxid ut till atmosfären. Dessutom brinner det renare så skulle du ta låt säga en gammal diesel utan partikelfilter så minskar det därmed partikelmängden.

2017-12-21 17:23
leo_1 skrev:

Vägen till framgång går idag ofta genom att kombinera redan känd teknik på ett kreativt sätt som Mazdas motorkonstruktörer gör här.
Skall bli spännande att följa.

Självklart och det är kul att utveckling och nytänk fortfarande förekommer!
Sedan är det lite intressant att du tycker detta är så bra, då du tidigare ondgjort dig över dieseltekniken som blir mer och mer komplex och dyrare att reparera.
Hur kompext är inte detta då...? Dessutom lär du säkert få högre kväveoxidhalter då förbränningen sker vid högre temperaturer.

Uppdaterat: 2017-12-21 17:24
Rutger Jönåker skrev:

Men som det står i länken i #31:
"Mazda har valt att köra sin Skyactiv-X SPCCI-motor på bensin, men det hade även gått att använda diesel som bränsle. Eller etanol, metangas (biogas/naturgas) samt blandningar av olika bränsle."
Ska bli spännande att följa och se hur det fungerar, om det fungerar, även här i norden vintertid.

Som jag förstått Mazda så handlar det om bensindrift därav "Next generation GASOLINE engine".

2017-12-21 17:32

Pinjong - Jo, tyvärr får man väl säga, eftersom konstruktionen tydligen funkar för en massa bränslen. Men som X säger, det är en komplex konstruktion... Blir spännande se hur driftsäker den är och hur dyr att laga...

2017-12-21 17:45
Xanthopteryx skrev:

leo_1 wrote:Vägen till framgång går idag ofta genom att kombinera redan känd teknik på ett kreativt sätt som Mazdas motorkonstruktörer gör här.
Skall bli spännande att följa.
Självklart och det är kul att utveckling och nytänk fortfarande förekommer!
Sedan är det lite intressant att du tycker detta är så bra, då du tidigare ondgjort dig över dieseltekniken som blir mer och mer komplex och dyrare att reparera.
Hur kompext är inte detta då...? Dessutom lär du säkert få högre kväveoxidhalter då förbränningen sker vid högre temperaturer.

Läste om denna i senaste Zoom Zoom magazine som kom i brevlådan i går
20-30% högre verkningsgrad än dagens bensinmotorer, 20% lägre bensinförbrukning 10-30% högre vridmoment än Mazdas sugmotorer
Mager blandning och lägre förbränningstemperatur med mycket låga utsläpp av kväveoxider. 2 liters motorn förväntas ge 190hk och 230NM vrid.
Blir ytterst intressant att få provköra denna 2019 när den är planerad att lanseras.

Image removed.

2017-12-21 18:49
Guran

Och det går fortfarande inte att tillverka bensin utan att man får diesel också.
Återvändsgränd med enbart bensin, ska det vara så svårt att förstå...

2017-12-21 19:26

Bara bra, då kan det bli lägre pris på dieseln pga stort överskott då många påverkats att köpa bensinbilar baserat politiker och medias nycker.
Helt sjuk utveckling att en ny V90/XC60 med bensinmotor drar lika mycket soppa som min Saab 9-5 gjorde 2001. Vart blev debatten om CO2s klimatpåverkan av?

2017-12-21 19:33
Guran

Varför tror du det kommer gå åt mer fartygsbränsle?
Färjorna mellan Helsingborg och Helsingör går numera på el.
Fartygtrafiken ökar knappast.

2017-12-21 19:39

Men vad skall man driva lastbilar och entreprenadmaskiner med då?
Å dom stora båtmotorerna går väl på billig lågraffinerad tjockolja

2017-12-21 19:47
Guran
junkers skrev:

Varför tror du det kommer gå åt mer fartygsbränsle?
Färjorna mellan Helsingborg och Helsingör går numera på el.
Fartygtrafiken ökar knappast.

Där måste jag få tillägga att här i Bohuslän finns sveriges första slektrifierade linfärja!
Det är den ordinarie som har byggts om. Dieselsnurran finns såklart kvar men under normala omstndigheter drivs den av el, via en gigantisk sladdvinda som vevar ut och vevar in, vevar ut och vevar in, ...

Image removed.

2017-12-21 19:58

Synd att den var i Östersjön, då kunde du fiskat strömming från den under överfarten

2017-12-21 20:04
Guran
Shogun skrev:

Xanthopteryx wrote:Pi wrote:X - men de allra flesta dieselbilar har idag inte den bästa reningen så även med dieselfordonen måste det till nytillverkade bilar så skillnaden jämfört med nytillverkade/anpassade etanol- eller gasdrivna bensinbilar är i praktiken obefintlig.
Kör du på HVO100 är det likväl ett bränsle som är helt förnybart. Alltså kommer det inte något tillskott av koldioxid ut till atmosfären. Dessutom brinner det renare så skulle du ta låt säga en gammal diesel utan partikelfilter så minskar det därmed partikelmängden.
Vem vill köra sin skapligt nya bil på ett bränsle som HVO100 när biltillverkare inte godkänt bränslet till bilen man kör och då riskerar garantier och ev framtida goodwill. Jag skulle inte göra det. Skulle jag köpa bil nu av någon anledning fick det bli en hybrid av något slag tills dess att elbilar blivt konkurrenskraftiga( pris, räckvidd).

Det är bara en tidsfråga innan det är löst även i sverige.

Uppdaterat: 2017-12-21 20:05

I Helsingborg och Helsingör är det en ABB-robot som pluggar in färjorna i hamnarna och laddar batterierna.

http://feber.se/fordon/art/360427/frjan_mellan_helsingborghelsin/

2017-12-21 20:05

Håller åter med Shogun - inte fasiken kör jag en ny bil på ett bränsle som tillverkaren inte godkänt. Innan dess är det ett "icke-bränsle" om jag har en ny bil med garantier.

2017-12-21 20:11

På havet funkar diesel bra, jo tjena...

http://www.natursidan.se/nyheter/kryssningsfartyg-orsakar-lika-mycket-utslapp-som-miljontals-bilar/

Med samma resonemang så kan dieselbilar hålla till på gatorna, då orsakar de inga problem för fotgängarna...

Men har man tunnelseende så har man...

2017-12-21 20:12

Shogun
Hur skall du få till en fungerande infrastruktur och tillräcklig effekt till det? En grävmaskin ute på ett vägbygge behöver få högexplosiv vätgas levererad. En lastbil med 700hk skall ha ganska mycket vätgas.
Nä där prövar man redan med eldrift, finns ju redan en provsträcka med kontaktledningar för ellastbil https://www.scania.com/fi/sv/home/experience-scania/news-and-events/News/vaerldens-foersta-elvaeg-invigd.html

Uppdaterat: 2017-12-21 20:14
Guran

Vätgas bränsleceller är fullständig idioti eftersom 60-70% av energin försvinner i omvandlingsförluster. Dt har tom Toyota nu insett. Samsung dödade sin avdelning för två år sedan.

2017-12-21 20:19

Förstår det, men för den skull kör inte merparten av alla dieselbilar på stadsgatorna.
Så där kan ju förbud mot forsonstrafik med förbränningsmotor fungera ypperligt.
Dom stadsgatorna som nu kan tänkas ha sådan hög koncentration av NOx återfinns väl oftast i någon av Sveriges tre största städer. Men för den skull så finns den största delen av Sveriges bilpark och innevånare utanför dessa storstäder där eventuella problem uppstår. Och ur den aspekten är onekligen koldioxid ett större problem

Uppdaterat: 2017-12-21 20:21
Guran

På vägar och gator vill vi ha asfalt.
Hur kommer den dit och vart kommer den ifrån?

2017-12-21 20:22

Duger väl med gatsten, mycket hållbarare och skapar många arbetstillfällen för stensättare och stenhuggare i Bohuslän

2017-12-21 20:24
Guran

...men när det gäller vätgas som drivmedel håller jag inte med Shogun. Och exemplet med grävmaskiner blir ju inte hjälpt om det står en vätgas-mack 1 mil bort - i bästa fall.

2017-12-21 20:26

Bäst vore ändå en klassisk flintabil, den rullar på ganska bra utan några större utsläpp

2017-12-21 20:27
Guran
leo_1 skrev:

Tjena!
Det gäller att fatta skillnaden på kväveoxid utsläppen till havs och på en stadsgata..

Jaha, det är vinstilla på jorden...
Hur var det med sot från Polen och sand från Sahara i höstas här i Sverige? Kom det också från dieselbilar i Stockholm?
Ja visst ja, du svarar ju aldrig mig, hade glömt det...

2017-12-21 20:37
*Robban
leo_1 skrev:

Tjena!
Det gäller att fatta skillnaden på kväveoxid utsläppen till havs och på en stadsgata..

Det gäller att fatta att luft inte är stationär utan flyttar på sig. Med andra ord så, alla stora fartyg som bolmar i stockholms hamn bolmar även rätt inpå stadsgatorna i stockholm vid pålandsvind.

2017-12-21 20:38

Och utsläppen till havs bara löses upp i tomma luften?

Precis som utsläppen i städerna då...

Nä köp inget från Japan, Kina eller Sydkorea som måste transporteras med miljövidriga fartyg över halva jordklotet utan endast svenskproducerat så har ni gjort en jätteinsats för miljön.

En Volvodiesel har alltså mindre total miljöpåverkan än en Hybrid tillverkad i Japan som skeppats över världshaven på ett enormt tjockoljedrivet fartyg.

2017-12-21 20:44

Men vart kommer merparten av komponenterna i den svenskproducerade bil från?

2017-12-21 20:49
Guran
Guran skrev:

Men vart kommer merparten av komponenterna i den svenskproducerade bil från?

Mer utrymmeseffektivt att frakta en bil i delar än som hel.

2017-12-21 23:14

Nu år det dock så att Hybriderna inte tillverkas i Japan ska sägas till Toyotas försvar och de har alltid som mål att 90% av delarna ska produceras i närområdet.
Engelskbyggda bilar når det enligt dem själva.
Är väl också därför kvaliten inte är vad den varit.
Är väl numera bara Mazda och Subaru som är japanbyggda på riktigt, inte alla Mazda heller dock mn troligen de flesta som kommer hit.

I början hade Volvo inte kapacitet i Göteborg att bygga alla V90 så det flögs fram och tillbaka till Sverige, inte så bra....

S90 byggs väl numera i Kina så den är i så fall ett sämre val.

Uppdaterat: 2017-12-22 05:37
junkers skrev:

Nu år det dock så att Hybriderna inte tillverkas i Japan ska sägas till Toyotas försvar och de har alltid som mål att 90% av delarna ska produceras i närområdet.
Engelskbyggda bilar når det enligt dem själva.
Är väl också därför kvaliten inte är vad den varit.
Är väl numera bara Mazda och Subaru som är japanbyggda på riktigt, inte alla Mazda heller dock mn troligen de flesta som kommer hit.
I början hade Volvo inte kapacitet i Göteborg att bygga alla V90 så det flögs fram och tillbaka till Sverige, inte så bra....
S90 byggs väl numera i Kina så den är i så fall ett sämre val.

S90 tågas dock. Dessutom är marknaden här försvinnande liten, därav valet att ha kombin här och sedanen där.

Uppdaterat: 2017-12-22 05:54
Prestigelös skrev:

Och utsläppen till havs bara löses upp i tomma luften?
Precis som utsläppen i städerna då...
Nä köp inget från Japan, Kina eller Sydkorea som måste transporteras med miljövidriga fartyg över halva jordklotet utan endast svenskproducerat så har ni gjort en jätteinsats för miljön.
En Volvodiesel har alltså mindre total miljöpåverkan än en Hybrid tillverkad i Japan som skeppats över världshaven på ett enormt tjockoljedrivet fartyg.

Och en pålitlig källa på detta, tack!

2017-12-22 06:33
Styrman_jansson skrev:

X:
Att konvertera en bensinbil till etanol är inte alls avancerat. Som sagt för mig räckte det med ett byte av bränsletrycksregulator, 30 minuters jobb. Vill man vara på den säkra sidan byter man bränsleslangar och pump också till sådant som säkert tål etanol. Gissningsvis gjort på en förmiddag.

Ja, tänk om det var så enkelt. Det som faktiskt krävs är typgodkända konverteringssatser för etanol (E85) som uppfyller svensk lagstiftning och registreringsbesiktning hos bilprovningen.

2017-12-22 06:34
leo_1 skrev:

Tyvärr har dieselboomen och Suv-boomen inneburit hög försäljning fram till nu så dessa persondieselbilar kommer att rulla ett bra tag framöver och måste därför regleras ut från städer via förbudszoner mm.

Men återigen, det finns inte ett enda liggande förslag som riktar sig specifikt mot dieslar. De förslag som ligger, och som är det mest troliga scenariot, handlar om äldre bilar med förbränningsmotorer, både etanol, gas, bensin och diesel. Faktum är att de som drabbas hårdast (flest berörda bilar) är bensinbilar, men detta undviker du konsekvent. Antagligen för att medias rubriker också undviker det.

2017-12-22 11:21