Syrebrist - nytt klimathot?

51 inlägg 0 nya
Syrebrist - nytt klimathot?

Idag tampas mänskligheten den globala uppvärmningen som beror på de allt högre utsläppen av koldioxid,co2, som har sin grund i vår förbränning av energirika kolföreningar då främst råolja i form av bensin och diesel där bensinen är värst / sämst med avseende på växthusdrivande co2 utsläpp. Parallellt med detta pågår en enorm avskogning av jordens globala producent av livsnödvändig syregas som är ett resultat av att fotosyntesen fungerar som vår Herre en gång har skapat. Alla levande varelser förbrukar syre samtidigt som det åtgår enorma mängder syre i jordens alla förbränningsmotorer. I regel åtgår drygt 10 tals liter syresatt luft per liter bränsle bensin / diesel där vi på jorden har drygt 4 500 000 000, miljarder, st fordon. Småmaskiner, båtar mm, oräknat.

Vad händer med vårt gemensamma syre då jordens växande globala befolkning själva behöver syre för att leva / andas och vår växande bilpark kräver enorma mängder syre för att kunn förbränna bensin / diesel i våra motorer samtidigt som mängden / andelen syreproducerande träd / växter sk biomassa minskar i volym beroende på att skog huggs ned för att bereda mark för mer infrastrukturbyggen i form av vägnät, nya städer / bostäder mer mark till köttproduktion mm? Oj, vilken hopplöst lång mening ;o )

- Kan syrebrist bli vårt nästa globala miljöhot?

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Är det inte därför livsmolekylen co2 måste öka i samma takt för att ge näring till att syre ska kunna bildas.

Ja, hugger man ned regnskog för att odla och få fram HVO skiten, då kan det bli problem framöver.....med syre kanske. Så kör inte bilen på HVO.

Nä, kör på bensin så räddar vi världen.

Jag har väldigt dålig koll på HVO men är det inte så att vi idag importerar typ 80% och att den tillverkas av nån restprodukt från palmolja. Så frågan är om man gör klimatet så stor tjänst genom att regnskog skövlas för palmplantager som i sin tur ger restprodukt till HVO som importeras. Man hävdar tom. att palmoljebaserad HVO har 3ggr större klimatpåverkan än fossil diesel.
https://www.atl.nu/entreprenad/miljoorganisationer-vill-stoppa-hvo/

Shogun:
Har man låg utbildning har man likaså svårt att greppa fundamenta. HVO tillverkas av restavfall från livsmedel och processindustrin och inte alls på regnskogsmark. Dessa restprodukter som HVO tillverkas av är ett väldigt klimatsmart sätt att utnyttja en resurs som annars slängs till ingen nytta. För varje liter HVO som används tränger man bort en liter fossil olja vilket just är poängen med klimatsmarta bränslen som HVO. Det är precis samma sak med biogas som också tillverkas av restprodukter tex matavfall som annars skulle kastas bort. Det finns säkert de som i likhet med HVO tror att man skövlar / kastar ”mat” per ce för att tillverka biogas...

Nä, regnskog dvs regnskogsträdslag tex jakaranda, mahogny och inte minst plywood. Dessa används för att producera våra utemöbler, musikinstrument, verandor / altaner, båtar, bostäder mm. Den mesta marken som frigörs vid regnskogsskövling används för köttproduktion.

- Är man inte påläst borde man hålla...

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Stoor: Plywood är inget träslag, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Plywood.

Mr:
Självklart är plywood inget träslag i sig men huvudkomponenten i detta material tas likväl från regnskogen. De bruna / beiga skiten mellan laminaten är bla mahogny som enkom tas just från jordens regnskogar.

Orsaken till att mahogny och andra regnskogsträdarter används i tex plywood och sk plyfa är att de växer i fuktig miljö och passar därför bra i byggmaterial som ska tåla fukt. Så vill man inte skövla regnskog ska man absolut inte köpa tex plywood.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Stoor: Nej, de bruna beiga skikten mellan laminaten i björk och/eller furuplywood är fenolharts. Fuktbeständig plywood är behandlad för att tåla fukt.

Politiker och ekonomer är det största globala hotet, för de skapar alla de andra hoten.

Mr:
Vi ska inte snöa in på plywood men här är en liten exposé över plywooden:

https://www.skogssverige.se/vilka-trasorter-utvinner-vi-fran-regnskogen

Nu tycker jag att vi återgår till frågan om syremängdens eventuella minskning.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Och HVO innehåller minst 55% skogsråvara där palmolja eller dess restprodukt PFAD står för 44% av innehållet. Endast 5% av råvaran i HVO kommer från Sverige. Så att säga att inte HVO skövlar regnskog är helt felaktigt tyvärr!

Syrebrist - nytt klimathot?

Jordens syre tillkom innan det fanns landväxter. Det var små alger i haven som fixade det och som fortfarande står för 70% av syreproduktionen. När det gäller "skövling" så skulle den vara negativ om man byggde parkeringsplatser på de nya ytorna. Det gör man inte utan nya grödor planteras vilket medför ny fotosyntes och därmed ersatt syreproduktion. De förbränningsmotorer som är i drift jorden runt förbrukar inte mycket syre ens om vi ackumulerar uttaget flera decennier. Koldioxiden som tillkommer av all fossil energianvändning skulle inte heller betyda något om det inte vore för växthuseffekten. Tyvärr påverkar den de små syreproducerande algerna i haven negativt genom uppvärmningen.

6.15

pinjong skriver, " Tyvärr påverkar den de små syreproducerande algerna i haven negativt genom uppvärmningen "

Koldioxiden är ju näring till till algerna och all annan växtlighet, så knappast negativ, inte heller uppvärmningen, om det nu överhuvudtaget blir nån uppvärmning på grund av just koldioxiden.
Men såklart är där många människor som lever på växthuseffekten, global warming, men dom får skaffa sig ett annat riktigt jobb..

Vissa alger reagerar positivt på uppvärmningen och vi får blomning. Det är inget varken vi eller livet i havet har någon direkt nytta av tyvärr. Inte heller försurningen förstås.

6.15

Någon gång för länge sedan fick jag höra att Jorden varit nära att gå under av för hög syrenivå någon gång under forntiden. Luften var helt enkelt nära att självantända. Jag googlade nyss och detta verkar vara nonsens. Är det någon här som vet mer?

Jag vet i alla fall att Kambrium var en period med hög syrehalt, något som gynnade de insekter som levde då.

6.15

Stoor.

Du behöver visst läsa på om hur man skövlar regnskog för att få fram HVO, var det någon som sa att man ska vara tyst om man inte är påläst....jag har försökt undervisa dig i denna fråga länge....utan resultat. Nationalekonom ska man tydligen inte vara om man ska förstå.....

Shogun - jag googlade lite om HVO och som jag förstått saken är bränslet i ett mikroskop identiskt med fossildiesel. Fram tills för något decennium tillbaka användes bland annat en massa palmolja (som borde kunna påverka skövling av regnskog). Idag verkar slaktavfall, restprodukter av palmolja och hederliga Skandinaviska tallar vara huvudingredienserna. Är detta bränsle verkligen så ont som du vill påstå, Shogun, eller har det blivit bättre med åren?

Enligt vad jag kunnat hitta på nätet, så är inte syrebrist i atmosfären något problem, men däremot i olika sorters vattendrag världen över.

På https://www.slu.se/ew-nyheter/2018/1/varldens-hav-tappar-andan/ står följande:

"De senaste 50 åren har mängden syrefritt vatten i världens oceaner fyrdubblats. I kustområden, vilket inkluderar flodmynningar och kustnära hav som Östersjön, har områden med syrebrist mer än tiodubblats sedan 1950."

Jag blev själv överraskad av hur stora vattenområden det är globalt som har dåligt med syre, så för att svara på Stoors fråga "Kan syrebrist bli vårt nästa globala miljöhot?", säger jag absolut ja (och menar då syret i vatten)!

Ja, Shogun, man måste ha något högre utbildning för att ha förmåga att skilja på verifierbar fakta från ren desinformation map HVO100’s positiva miljöpåverkan / externa effekter på kort och lång sikt resp på global och lokal nivå för att inte tala om dieselmotorernas positiva miljöeffekter. Är man inte perceptiv så blir livet onödigt svårt.

Men nu åter till min syrefråga. Jag har fått många intressanta inputs från.ViB’s pålästa / intresserade tänkare.

- Tack!

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.