Spåriga vintervägar

3 inlägg 0 nya
Spåriga vintervägar

http://www.ltz.se/jamtland/krokom/har-aker-bilarna-av-pa-lopande-band-de...

En länk till artikel om problem med isiga och spåriga vintervägar.
När vi för 15 år sen köpte vår första bil med ESP, en SAAB 9-5, märkte vi första vintern ett fenomen som ännu ej är fullt förklarat. SAABen gick fint på vintervägar, men man lämnade en saltad större väg för att köra på en mindre osaltad väg blev bilen upprepade gånger instabil första kilometern på den mindre vägen. Jag fick av flera svaret att det fanns saltrester i däcken som gjorde bilen halfotad innan saltet var bortkört.
Ett par år senare kom jag i samspråk med en känd tidigare tävlingsförare i både rallye och andra bilsportsformer. Jag tog upp ämnet och fick ett oväntat svar: är både bilens styrsystem och föraren tillräckligt snabba i reaktionen kommer ESP-systemet på efterkälken och kan t.o.m. motverka förarens korrektioner.
Jag har aldrig hört denna synpunkt före eller senare: ett ämne för diskussion?

Det halfotade är helt riktigt saltrester kvar i mönstret som gör det halt.

Är också så att lyckas man få rejäl sladd med en bil med ESP ska man först fundera på om man är en lämplig bilförare (Lite kränger det alltid för att göra föraren uppmärksam på att ta det lugnt), men helt riktigt kan datorn förvärra situationen så att en sladd man ganska enkelt skulle reda ut själv kommer motverkas av datorn.

Dock så är ESP-Sytemen inte dåliga idag, många är nästan för bra. Det enda aktiva hjälpmedlet ihop med ABS som jag tror verkligen gjort avtryck i olycksstatistiken på riktigt, och bra för att det är så enkelt att sätta in i en bil eftersom att om den har ABS finns nästan allt där redan.

Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Intressant reflektion, har faktisk aldrig tänkt på det som ni beskriver.
Däremot så tror jag att den 9-5 som ni körde förmedlade väldigt mkt mer känsla över hur väglaget var än hur dagens el-servo förmedlar detta.
Måste säga att jag nästan blir rädd emellanåt för hur väl ESP systemen fungerar, detta ihop med den döda känsla man har i dagens bilar påverkar nog mkt hur kör, och sannolikt så att dom kör snabbare än vad dom gjort med en äldre bil.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.