Ny lag: Förbud mot att hålla mobiltelefon och liknande i handen, från 1 februari 2018

63 inlägg 0 nya
Ny lag: Förbud mot att hålla mobiltelefon och liknande i handen, från 1 februari 2018

https://www.transportstyrelsen.se/sv/sluta-rattsurfa/vad-sager-regeln/

Bra med en regel som är lätt att kontrollera, till skillnad mot tidigare.
Android Auto var inte så dumt val med andra ord =)

Det räcker väl med vanlig BT handsfree trots allt och det hade jag bl a i min Golf -12. Dock är man förvånad över hur många tjänstebilar (?), typ nyare BMW, där föraren sitter med mobilen vid örat...

Nu är det ju som sagt inte så att den är lätt att kontrollera och den är fortfarande helt poänglös, iom det inte kommer att förändra något. De som använder telefon nu, kommer att fortsätta med det och det är en ren pk-produkt, så är den totalt verkningslös irl. Finns ju inte ens ett bötesbelopp för "brottet".

Ja, det gör det självklart, men när vi köpte ny bil i våras så kändes det dumt att inte hoppa på Android Auto. Har faktiskt haft Mycket nytta av det sedan vi hämtade bilen i september.

Antagligen är det ett svindyrt tillval på BWM och liknande. Precis som blinkers... Och då väljer man hellre kromade lister och stekiga fälgar.

Mycket lättare att kontrollera. Det räcker med att polisen ser att någon sitter med telefonen i handen nu, precis som i storbritannien. Innan kunde du sitta med tio telefoner vid örat utan att det gick att göra något, så länge du körde hyfsat okej.

Någonstans hörde jag att förbudet gällde även om man står vid ett rödljus och har telefonen i handen. Borde vara rimligt att bötfälla personer som sminkar sig och rakar sig vid rödljusen också eller kanske de som plockar med ungens napp när de kör.

Android Auto är bra, men borde inte behöva "fulnerladdas". Nån gång varje månad måste jag ladda ner en fil för att Waze ska funka. Det är inte för att prata i telefonen jag har den i bilen utan för att ha uppdaterad vägvisning.

Det håler jag verkligen med om L. Undrar när Google skall släppa här egentligen?
Dock har jag inte problem som du med att jag Måste ladda ner en uppdatering. Däremot gör jag det när ork och lust finnes (sällan alltså....). Waze funkar ändå.
Vet du om man kan ställa om Språk i Android Auto eller går den på telefonens språk? Lite knöligt att diktera svenska destinationer på engelska och att lyssna på svenska SMS (hysteriskt roligt dock, båda två!).

Jag vet inte hur språket ställs in. Destinationer matar jag in innan jag sätter mig i bilen utom när jag googlar efter dem och ber om navigering, typ trycka på mikrofonen och säga "hitta till Uppsala Domkyrka" och den lämnar uppgiften till Waze. Den pratar svenska med mig och det låter lite roligt när man får en länk via messenger eller SMS.
I många fall märker jag inte om en skrift plötsligt är på engelska när den borde varit på svenska. Antar att det är en arbetsskada.

Xanthopteryx wrote:

Antagligen är det ett svindyrt tillval på BWM och liknande. Precis som blinkers... Och då väljer man hellre kromade lister och stekiga fälgar.

Inte kul att vara BMW förare på detta forum inte. För övrigt så är BT handsfree standardutrustning på de flesta BMW numera. Liksom blinkers...

Äger man bmw får man lov att stå ut med mycket spott och spe...
Inte bara på diverse forum.

Typiskt att alla lagar måste vara in i detalj specificerade. Den tidigare mer generella borde ha räckt. Men det lär väl vara så så alla korkade svenskar förstår. Å andra sidan tror jag inte ens det hjälper. :)

It's a very good idea to leave a sinking ship

JohanE wrote:
Äger man bmw får man lov att stå ut med mycket spott och spe...
Inte bara på diverse forum.

Jo det är väl så, även om det blivit bättre på senare år när fler och fler svenskar börjat köra BMW. På 80-talet var det värre, då sågs man nästan som landsförrädare och en jättesnobb om man körde BMW. Kommer ihåg en gång när mina föräldrar skulle köra mig till Arlanda och av misstag körde in i Taxi-filen (fanns ingen bom då). De blev stoppade med kommentaren: "Här får man inte köra in ens om man kör BMW".

X och Pi ni har fortfarande inte förstått att det är själva samtalet som är problemet, inte på vilket sätt du utför det i bilen, som är det farliga. Det finns inga skillnader mellan att prata i handsfree eller hålla telefonen mot örat. Testat och bevisat och bekräftat och validerar om och om igen. Ändå finns det fortfarande individer som tror att de minsann är duktiga, för att de inte håller i sin telefon medan de pratar.

Det är dessutom polisen själva som har sagt att den här nya lagen inte tillför något särskilt, jämfört med den vi redan har.

Visst är samtalet i sig en fara men att samtidigt släppa ratten med en hand för att hålla telefonen med den andra gör det ju inte bättre. Samt att man har större chans att få bort de som SMS:ar eller fipplar med annat på telefonen om det är olagligt att ens ha den i handen under bilkörning så nog tror och hoppas jag att det kan ha lite avskräckande effekt.

Håller med Pi och kan nog addera att det är väldigt många med nyare bilar som garanterat har BT där föraren inte använder det.
Jag gissar att mkt av det handlar om lathet och brist på att lägga 5 minuter för att ställa in telefonen så att den funderar med BT i bilen.

Denna lagen kommer garanterat tvinga folk att spendera några minuter för att koppla ihop telefonen med bilen då man inte vill betala sura böter.
I UK så kunde man se en stor skillnad efter det blev förbud på att prata i mobiltelefon. Där har BT mer eller mindre varit standard i bilarna de senaste 10 åren då lagen trädde i kraft.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Snart blir det olagligt att ha en cheeseburgare eller kaffekopp i handen under bilfärd.
Är väl inte själva hållandet som är risken utan att uppmärksamheten riktas på annat än framförande av bilen. Men det finns ju jättebra stödsystem som löser detta, så med självkörande bil borde det vara lagligt......

Ser fram emot den dagen det blir olagligt att äta i bilen, ser det som en direkt förolämpning mot bilen att äta i den.

– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag förstår inte varför man ska sitta i bilen och äta öht.
Skulle aldrig falla mig in att välja att äta i bilen istället för att sitta vid ett bord, om så på ett snabbmatställe.

Jag vill inte ha kladd i bilen, och har ytterst sällan så dåligt med tid att jag inte hinner kliva ur bilen i 10 minuter.

Däremot kan man ju fundera på om det framöver även anses olämpligt att dricka vatten bakom ratten?

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Du får äta, sminka, raka dig eller vad som helst. Så länge det inte är du som kör bilen.

It's a very good idea to leave a sinking ship

Jag instämmer med ovan: Man får bort rattsurfandet. Att sitta och kolla fisboken, skicka SMS, googla och gud vet vad mer folk sysslar med - det kommer minska. Särskilt om polisen faktiskt också håller ögonen öppna, som man ändå gör med bilbälte och så. De ser direkt om någon lägger ned telefonen när de blir påkomna, precis som de som sätter på sig bältet i samma veva. Solklart fall: Du höll i telefonen - katjing.
Innan så kunde de inte göra ett skit om det inte ansågs gå vådligt till under färden.

Telefoner i dag är ju inte telefoner. Det visar ju mer än tydligt de tester som görs: "Stort plus: Bra ljudkvalitet på samtalet!"
På så sätt har det ju faktiskt också blivit trevligare akustisk miljö på tåg och liknande. Typ ingen under 60 snackar i telefon längre.
Att sedan alla är fjärmade från verkligheten är en annan sak, men det stör åtminstone inte medresenärerna på samma sätt. =)

https://www.youtube.com/watch?v=u4qhVsXnYAc

Visad förr och aktuell i denna tråd:

https://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

hultarn wrote:
Jag förstår inte varför man ska sitta i bilen och äta öht.
Skulle aldrig falla mig in att välja att äta i bilen istället för att sitta vid ett bord, om så på ett snabbmatställe.
Jag vill inte ha kladd i bilen, och har ytterst sällan så dåligt med tid att jag inte hinner kliva ur bilen i 10 minuter.
Däremot kan man ju fundera på om det framöver även anses olämpligt att dricka vatten bakom ratten?

Är väl ypperligt att köra genom drive through, köpa ett gäng enhandsburgare och sedan förena nytta med nöje genom att inmundiga en kulinarisk sensation samtidigt som man sitter i en skön stol och lyssnar till sin favoritmusik med vänster hand på ratten. Å jäklar vad tid man sparar, har snart sparat ihop ett par dygn, räcker till ett extra skottår.....

Nä fy fasen för att äta i bilen. Har man kört en sträcka och blir hungrig är det bättre att komma ut bilen , sträcka på benen och äta mat vid ett riktigt bord i en vägkrog.

Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.