Vi Bilägares forum

Hur låter grannens bil.

Hur låter grannens bil.

Det har diskuterats mycket hur bilar låter på senaste.

Jag huserar mycket i mitt garage, sommartid med porten öppen, och med gatan direkt utanför, och man börjar känna igen vem som kommer eller åker på ljudet innan bilarna åker förbi.

Det som jag i början trodde var en mopedbil, är hemtjänstens 3 cylindrig Fabia.
En Tiguan låter mycket diesel, men det står Tsi på backluckan (kamkedjan på G ??)
Mest diesel låter en Ford Kuga, nästan så man tror att det är en lastbil.
En Golf 4 låter bara som en vanlig bil, men jag känner igen den på farten, ägarinnan har inte riktig förstått vad "gåfart" är.
Chikanen av blomkrukor innan mitt garage ser hon mer som en utmaning än som ett farthinder.

På En KIA Niro bensin låter fläkten mer än motorn.
När näst tystaste bilen ska åka iväg, känner man doften av oförbrända bensinångor innan den kommit ur garaget, en El Camino med V8 och ljudämpande avgassystem.
Ljudlösast är förstås en Leaf.

Uppdaterat: 2019-08-30 13:10

Kommentarer

Grannen i områdets första hus åker aldrig förbi mig, men hela området vet på lördagsmorgonen vilken tid hon ger sig iväg, när HDn smäller igång med ett brak.

Uppdaterat: 2019-08-30 13:18

Suck! dessa egon till HD åkare, har också en på samma gata-inte närmaste granne som kör HD med ej orginalljuddämpare ( som de flesta). Jag frågade honom en gång: Måste det låta så mycket? hans svar: Det ska höras att det är en HD som kommer!
Jag skiter i om det är en HD som kommer bara det inte låter så hemskt.

Uppdaterat: 2019-08-30 14:45

Det finns inga HD som passerar min villa men väl andra MC som låter ganska mycket. Man ser dem ibland köra stående så det handlar om olika offroad/adventure-varianter. De är förmodligen på väg mot ett skogsområde i närheten med lite grusstigar som utmanar. Att det ligger ett stort ridhus alldeles intill med hästhagar runt om bryr de sig inte om.

Uppdaterat: 2019-08-30 15:18
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Var inne i stora Staden idag för att kolla lite på Vimlet och för att lösa en bonuskupong på Clas Ohlson.
När jag gick längs en av de större gatorna som är stängd för trafik, utom för bussar, utryckningsfordon, leverantörer och cyklar,.hördes plötsligt ett väldigt knatter, en EU-moppe med två glada ynglingar i full fart passerade. Två minuter senare, samma oväsen, de hade vänt. Fem minuter senare samma sväng med bra fart mellan cyklister och gående.
Jag tänkte att på den tiden jag började köra skitraka hade Kalle Batong varit ute blixtsnabbt.
Samhället förändras verkligen!.
Ursäkta, det var ju helt utanför tråden!

Uppdaterat: 2019-08-30 19:29
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

En HD åker man för att synas och höras. Här är jag, kolla på¨mig! Köra HD (och mc) har alltid varit en rebellgrej...

Uppdaterat: 2019-08-30 19:59

Grannens bil låter trevligt
En rak BMW 6:a utan turbo låter alltid trevlig.
90 år gammal farbror ägandes en F10 523, 2010 års modell låter alltid trevlig och subtilt,
När han skall åka till Konsum eller annan stans så låter den lika trevligt. Inget buller å bång utan bara en fin sång :)
Men hade även grannar med rostig amerikansk V8 utrustad bil, trevligt när dom kom hem i arla morgonstund spelandes Eddie Meduzas fina sång Ragga Runt :)

Uppdaterat: 2019-08-30 22:02

Jag parkerade utanför en butik idag. jag öppnade förardörren någon decimeter och hörde ett bedrövligt dieselknatter så jag höll kvar dörren i detta läge. Jag tittade bakåt och min blick mötte en leende medelålders man som vinkade ut mig ur min bil. Min analys är att han blev jätteglad över att jag var tillräckligt försiktig för att inte öppna hela dörren rakt av utan att titta. Så, vi var överens och möttes med leenden på parkeringen, men motorljudet från en VW Caddy diesel gör inget gott för mina öron.

Uppdaterat: 2019-08-30 23:54

Grannens vardagsbilar hörs inte hem till mig, men hans SL55 AMG mullrar så det räcker. Om vinden ligger rätt kan jag höra motorcyklar från vägen på andra sidan naturreservatet.
Det mest störande ljudet här är nog tranorna.

Uppdaterat: 2019-08-31 00:31

I mitt lilla hörn av villakvarteret bor vi längst in så slipper den mesta trafiken, men en granne har en Peugeot 308 hdi som man tror är trasig varje gång hon kör iväg eller kommer hem. En annan granne har en BMW I3, den stör inte öronen men det svider allt lite i ögonen när den kör förbi ;)

Uppdaterat: 2019-08-31 00:40

Mest störande bil här är en BMW 320D rätt ny som låter som en traktor.

Uppdaterat: 2019-08-31 06:01

En på området, när sonen är på besök hörs det... V12 Aston Martin glider in och sedan gasar iväg. Det är billjud det!

Uppdaterat: 2019-08-31 20:01

Bilarna är väl inget problem i mitt villagetto. Däremot alla dessa jävla bensingräsklippare som terroriserar varje kväll. När den ena slutar så börjar den andra och aldrig är det lugnt. Det borde vara lag på att alla hade Husqvarna Automowers, så att lugnet och tystnaden råder.

Uppdaterat: 2019-08-31 22:28
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Är det verkligen så många som kör bensinklippare längre? Här där jag bor är det väldigt fåtal, de flesta kör antingen robot eller eldriven "vanlig" klippare. Själv kör jag eldriven "vanlig", och även häcksax och trimmer eldrivna.
Men jag håller med dig Christer, nu när man vant sig vid lugnet i villakvarteret så blir det markant hur högt det låter när de fåtal som har bensin drar igång.

Uppdaterat: 2019-08-31 22:45

Där jag bor är de flesta rika och kör nya, men inga monsterbilar, med undantag för några stycken som har Porsche och någon har Lamborghini och de låter ju en del när de drar iväg. För ett par år sedan körde jag själv en modernare Ferrari som en granne hade och den var brutal och kul, men han flyttade vilket var tråkigt.

Tycker själv jag tjänar hyffsat, men ligger nog dåligt till i det område där jag bor där de flesta verkar vara stenrika.

Uppdaterat: 2019-08-31 23:31
- Peugeot e-208 GT 2022

Jag kör bensinklippare, men med toppventilsmotor så den låter inte som en B&S.

Uppdaterat: 2019-09-01 09:54

Jag har toppventiler på min B&S, och den väsnas som sagt betydligt mindre än en "vanlig" B&S.

Här drar folk igång varandra, nån börjar vid 10 på lördagen, och vid 12 tiden är alla klara, man passar på när andra kör.

Värre var det där jag bodde tidigare, flera i området (sommargäster) klippte tomterna på 4-5000 kvm med röjsåg.

En annan granne tröttnade en gång, och snodde hörselskydden för den som väsnades, han slutade då, kanske var ljudet för högt ??

Uppdaterat: 2019-09-01 10:12

Här i byn är inte ljudet från grannarnas bilar särskilt påträngande, de flesta har vanliga ganska nya bilar som inte för mycket väsen av sig. För några år sedan var det en granne med en äldre Volvo som visserligen inte var högljudd, men den luktade!
Ibland om morgonen hängde avgasstanken kvar länge efter han åkt förbi.
Nu är det främst ett par större MC som hörs när de drar iväg, men det är ju under mycket kort tid och inte särskilt otrevligt.
Värre är det, som christer också skriver, dessa för-e fossila gräsklippare. Eftersom hälften av fastigheterna här inhyser fritidsboende verkar det som deras främsta hobby består av gräsklippning. T.ex har närmaste grannen en äldre åkklippare med mycket dålig ljuddämpning och den kommer fram så fort han kommer hit i veckosluten. Sedan kan han sitta på den och njuta i fyra timmar i en vådlig fart på ettans växel! Man har frågat honom varför han kör så sakta och han förklarade att det var nödvändigt för att hinna samla upp klippet! En märklig sak är att han ett par dagar senare kan sätta sig på klipparen och köra ett bra tag igen för gräset kanske hunnit bli väldigt långt igen.
Jag investerade i en robotklippare för ett par år sedan och det är bland det bästa jag gjort när det gäller gräs. Praktiskt taget helt ljudlös och det enda jag gjort är att byta knivar ett par gånger per sommar och det är avsevärt billigare än kostnaden för bensin till fossilklipparen. Det är en McCulloch (Husqvarna) och den har den finessen att den stannar om det blir strömlöst, vilket händer då och då på vischan, istället för en granne längre bort på gatan som har fått gå och hämta sin robot i diket på andra sidan vägen, den bryr sig inte om begränsningsslingan när den blir strömlös!
För de som tycker det är skojigt att klippa gräs finns ju numera både skjutbara och drivna batteriklippare som inte är mycket dyrare än en bättre bensinklippare och för de som gillar att åka med finns det också sådana med batteri.

Uppdaterat: 2019-09-01 10:26
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Henrik M skrev:

Är det verkligen så många som kör bensinklippare längre? Här där jag bor är det väldigt fåtal, de flesta kör antingen robot eller eldriven "vanlig" klippare. Själv kör jag eldriven "vanlig", och även häcksax och trimmer eldrivna.
Men jag håller med dig Christer, nu när man vant sig vid lugnet i villakvarteret så blir det markant hur högt det låter när de fåtal som har bensin drar igång.

Jag är själv förvånad över hur många det är som kör sina gamla bensinklippare och då bor jag i ett område där folk max har 100-150 kvadratmeter att klippa.

Uppdaterat: 2019-09-01 11:09
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

För att det är billigt med bensinklippare och motion behövs.
De jag känner som har robotklippare har fått mycket höga kostnader per år på längre sikt.
Åsknedslag
Stöld
Batteribyte
Knivar
Allmänna elektronikfel

När jag är ute och går så är det dessutom mycket vanligt att de står fast någonstans i trädgården.

För de flesta hade det faktiskt varit billigare att använda sig av RUT och låtit någon trädgårdsfirma sköta klippandet, då fixar de även kanter.
Min mors trädgård har skötts av dessa firmor i snart 10 år, hon har ca 1500kvm trädgård och årskostnaden brukar hamna på 3000-4000:-

Uppdaterat: 2019-09-01 13:40

Finns väl för och nackdelar med allt, de vänner som jag har som kör robotklippare har väldigt fina gräsmattor.
Men samtidigt är det en bra poäng du tar upp Junkers, vissa hade nog kunnat köpa det som tjänst och då har man gjort plånboken och kanske miljön en tjänst (även utan RUT).
Vi snackade om något liknande på där jag undrade varför grannkidsen inte går runt och klipper gräsmattor och tjänar lite pengar, svaret var att dom inte behöver eller att det ansågs vara lite slavarbete och dåligt betalt.

Uppdaterat: 2019-09-01 13:58
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.
junkers skrev:

För att det är billigt med bensinklippare och motion behövs.

Fast motion får man ju efter en elektrisk "vanlig" gräsklippare med, och när jag köpte nu var det billigare än bensinklippare så de argumenten håller ju inte direkt.

Uppdaterat: 2019-09-01 14:20

Nä elektrisk vanlig klippare med batteri har jag definitivt sneglat på men endast Stiga verkar ha vettiga och min erfarenhet av deras kvalitet är inte så bra. Sladd kommer jag inte att ha.

Uppdaterat: 2019-09-01 14:42

Vi kör en Black & Decker batterivariant som vi ärvt av tidigare ägare och för det lilla vi har att klippa fungerar det bra.
Men kan ju förstå att man ifrågasätter kvalitet på el-klippare om man kommer från en gedigen vanlig klump metall som t.ex. Klippo, då upplevs nog allt annat klent.

Uppdaterat: 2019-09-01 14:52
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Tja, allt beror ju på vad man tycker är vettigt, min förra elektriska är 12 år nu och aldrig strulat, den köptes på K-rauta och är typ märkeslös. Vad är det med Stigas som gör att de är de enda som verkar vettiga? Jag köpte ny nu för att mitt ex behöll vår gamla, inte för den var sönder.

Uppdaterat: 2019-09-01 15:03

Har en gropig och mossig gräsmatta och behöver självgående glippare,inte jätteliten heller till ytan.
Stiga har massor av batterimaskiner med dubbla 48V eller 80V batterier med 5Ah i kapacitet, men viktigast är att de är självgående och rejäl klippbredd ända upp till 53cm.
Sladd är som sagt inget jag vill ha.

Uppdaterat: 2019-09-01 15:08

Nej sladd är skit! Den tröttnar man på efter nån gång, räcker att jag har det till min häcksax.
Klippbredden har jag bara 42 på min. Bara att gå nåt extra varv.
Gropig gräsmatta är jag för pedant för att ha så alla gropar fixar jag till. Men där har jag all förståelse för att inte alla är som mig! :)

Uppdaterat: 2019-09-01 15:16

El-klippare är lite som el-bilar, det kräver lite mer research så att man hittar rätt pryl för just sitt behov.
Låter som du har lite tuffare krav än gemene man @Junkers.

Uppdaterat: 2019-09-01 15:41
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.
junkers skrev:

För att det är billigt med bensinklippare och motion behövs.
De jag känner som har robotklippare har fått mycket höga kostnader per år på längre sikt.
Åsknedslag
Stöld
Batteribyte
Knivar
Allmänna elektronikfel
När jag är ute och går så är det dessutom mycket vanligt att de står fast någonstans i trädgården.
För de flesta hade det faktiskt varit billigare att använda sig av RUT och låtit någon trädgårdsfirma sköta klippandet, då fixar de även kanter.
Min mors trädgård har skötts av dessa firmor i snart 10 år, hon har ca 1500kvm trädgård och årskostnaden brukar hamna på 3000-4000:-

Jag har haft min Husqvarna Automower i 10 år nu. Inköpt 2009-05-15 och på den har jag lagt ut ett batteribyte+ service 3020 kronor efter 8 års drifttid och 5 satser knivar, = 15 knivbyten= ca 500 kronor. Driftkostnad el = 25 Kwh/månad för 1800 kvm (5 mån klippning per säsong). Jag har en tomt på 800 kvm. Så jag räknar med att den kostat i driftkostnad 500 kr/år + kapitalkostnad 2000 kr/år.
Skulle vara kul att se driftkostnaden på en självgående bensinklippare eller en åkgräsklippare per år.
Och då skall man komma ihåg att jag har nästan lagt ned 0 timmar per år i arbetstid eller möjligtvis 1 timma per år, där jag kunnat ägna mig åt annat än gräsklippning. T.ex. motion, grillning+ öl eller något annat roligare än gräsklippning.
Så Junkers, åska noll, stöld noll för Husqvarna är noll värt för tjuven, elektronikfel noll och det på 10 år. Stått fast mot hinder, tja kanske 2 gånger per år. Däremot aldrig soppatorsk för den sköter sig själv och går in i laddaren och timern styr när den skall klippa. I princip sköter den sig själv.Vid strömavbrott och åska kan man i sällsynta fall få slå in pinkoden igen.

Uppdaterat: 2019-09-01 16:54
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Vad gäller hur grannarnas bilar låter så stör dom mig inte alls trots att vi har 2 raggarbilar och några mc åkare på villaområdet. De låter oftast bara trevligt tycker jag.

Uppdaterat: 2019-09-01 17:06
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Gjorde misstaget att köpa en Klippo igen, när min förra gav upp efter 20 år i min ägo ( köpte den beg från Hedemora kommun 1986)
Och den nya är således bara 13 år, och verkar gå minst 13 år till.
Jag har köpt servicekit ( olja, stift, luftfilter ) 3 eller 4 gånger. En gummituta till förgasaren för nån hundring, och 2 dm bränsleslang.
Kninvarna slipar jag själv. En 5 liters dunk Aspen räcker länge. Det tar 20-25 minuter att klippa min tomt, och det går åt ca 2 dl.
Torkan i år och förra sommaren har gjort det till en sällsynt syssla, klippte 2 gånger förra året, och hitils 4 i år.
Men det finns folk i omgivningen som klipper 2 ggr i veckan oavsett om det behövs eller inte.

Uppdaterat: 2019-09-01 17:25

Stölder osv beror nog mkt på var man bor, sen har ju dessa klippare utvecklats en del så även folk mer rejält stora tomter och men mkt lutning osv kan nu hitta en modell som passar.
Däremot så låter det mindre bra att dom eventuellt kan skada djur som igelkottar osv, men det går ju att minimera chanserna för det om man väljer att klippa på tider då dom inte är aktiva.
Ska bli intressant och se om det kommer klippare som kan känna av hjärtslag eller puls i närheten framöver.

När det gäller grannar så står nog inte jag högt i kurs då jag kör MC. Samtidigt är den rätt diskret jämfört med grannarnas kids som hoppar studsmatta eller lirar fotboll.

Uppdaterat: 2019-09-01 17:49
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Stöld har två av mina bekanta råkat ut för men åskskador skulle jag säga är nästan allihopa om man slår ut det eftersom flera drabbats mer än en gång.
Men vi får nog starta en gräsklippartråd istället...

Uppdaterat: 2019-09-01 18:39
junkers skrev:

Stöld har två av mina bekanta råkat ut för men åskskador skulle jag säga är nästan allihopa om man slår ut det eftersom flera drabbats mer än en gång..

Och detta gäller Husqvarna Automower klippare? Dom skall vara omöjliga att använda av annan än köparen eftersom dom är parkopplade med laddaren och som grädde på moset personlig pinkod och GPS.
Min klippare har aldrig drabbats av åskskador på 10 år och denna vecka har 2 rejäla åskväder passerat och den klippte hela tiden. Däremot routern till bredbandet lämnade in.

Uppdaterat: 2019-09-01 19:15
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Att du inte har drabbats betyder ju inte att det är så för alla?
Ja stölden var Husqvarnor men det är ganska länge sedan nu.
Alla skydd går att runda.
Förra året stals hela lagret hos en handlare här, över 100 Husqvarna! Tidigt på våren alltså.

Jag har arbetat med åskskydd en del och just slingor i mark är det absolut värsta du kan ha slingan kan ha +10000V och elnätet -10000V vid ett åskslag och där har du en enhet som är kopplad till båda och ska klara 20000V! Har du otur står den på laddning och då ryker allt.

https://www.if.se/privat/forsakringar/hemforsakring/villaforsakring/robotgrasklippare
Citat:
Åska och blixtnedslag är den vanligaste skadeorsaken. För att undvika det bör det dra ur sladden och se till att gräsklipparen inte står i dockan när det åskar.
Stölder förekommer och trots att många robotgräsklippare skyddas av en pinkod kan de vara stöldbegärliga. Är gräsklipparen dessutom utrustad med GPS gör funktionen i sig att risken för stöld ökar.

Uppdaterat: 2019-09-01 19:29

Ska man tolka det som att det är sämre med GPS för att IF upptäckt att det är så dålig säkerhet i tillverkarnas system och då lättare att hitta gräsklippare som kan stjälas?

Uppdaterat: 2019-09-01 20:34
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Men att stjäla en Husqvarna måste vara lite knäppt, ska man kunna ha någon nytta av den måste man ju även sno laddstationen och sedan hacka koden.
Verkar stökigt!
Jag har ju bara två års erfarenhet, men christer som haft sin i tio år har ju inte haft problem med åskan, så det kanske inte är så stor risk, men det är klart, en träff slår ju ut allt!

Uppdaterat: 2019-09-01 21:11
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Enda problemet jag haft är när den klippt av begränsningslinan ett par gånger, men det beror enbart på dålig förläggning och är lätt fixat.
Det är värre för en kompis som har en likadan, han är gift med en mullvad som ständigt gräver och bökar, då kan det bli svårt att hitta var brottet är!
Enda kostnaden hittills är två satser knivar a´20:-, elkostnaden anser jag vara försumbar och även om det är några kronor är det ju värt det eftersom jag avskyr gräsklippning.

Uppdaterat: 2019-09-01 21:26
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag bor också "på vischan" och grannhuset är en sommarstuga där det sällan hörs nåt från. De som bor runtom har inga bilar som låter nåt intressant eller störande.
Men, jag hade tidigare en som bodde längre in på vägen och hade en sur 240 som gick på 3 cylindar. När de körde förbi kände man oförbränd bensin en lång stund efteråt. Till saken är att de var "miljömedvetna" men den 3-cylindriga 240:n och deras oljeläckande traktor gjorde de inget åt...

Däremot har jag funderat på en ny företeelse med nyare bilar som smäller i avgasröret när de växlar. Inte sällan MB CLA och Golf. Det är ett jäkla brakande och puffande, hur kan det vara lagligt?

Uppdaterat: 2019-09-04 13:34
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Min bil och Mc låter mest i mitt grannskap. Hörs när mina fordon kommer.
Dock brukar jag rulla ut hojen till stora vägen när jag ska till jobbet på morgonen för att inte just störa.
Bilen undviker jag att ändra till sportläget förrän jag kommit ut från kvarteret. Försöker faktiskt ta hänsyn.

Uppdaterat: 2019-09-04 13:35