Gående ska mötas på...?

13 inlägg 0 nya
Gående ska mötas på...?

Trafikverket kom ju med förtydligande nyligen när det gäller gående och cyklar. Som gående har jag inger problem med cyklar så glöm dem. Problemet gäller möte med gående på GC-bana eller renodlad trottoar.

Det verkar fortfarande inte finnas någon tydligen regel gående emellan vilket är synd. Så gott som alla jag möter vill hålla sig så långt från vägbanan som möjligt, gärna utmed den innersta kanten. Det gäller oavsett riktning. När man möts så vet ingen vilken sida man ska hålla sig på.

Jag känner spontant att man alltid ska hålla till höger men de flesta vill bara hålla sin kant. Hur gör ni?

6.15

högertrafik

Jag håller alltid höger på gångbana, och flyttar mig bara för barnvagnar och rullatorer. Gående väjer nästan alltid, när jag går rätt emot dem på min högersida.

@40-talisten: Vad händer med dom som inte väjer?

6.15

@pinjong: Det hände en gång, det var en stor kraftig karl, och jag steg åt sidan när vi var decimetern från varann... :-)

Haha :-) OK, 40-talisten.

6.15

40-talisten wrote:
Jag håller alltid höger på gångbana, och flyttar mig bara för barnvagnar och rullatorer. Gående väjer nästan alltid, när jag går rätt emot dem på min högersida.

Jag gör detsamma. Högertrafik.
Det är lite kul att testa hur stor skillnad det gör om man velar eller går bestämt med blicken långt fram. I det senare fallet väjer i stort sett alla man möter.
Velar man, börjar även den andre att vela...

Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Kan inte låta bli att undra ändå om inte en och annan gående ser det som en sport att "hålla sin kant" även om det innebär att hen håller sig till vänster.

En annan problematik har vi på väg utan trottoar. Då ska man gå på vänster sida för att möta trafiken. Gott och väl. Men vad händer om man ändå möter andra gående. Ska man fortsätta hålla på principen att gående håller till höger vid inbördes möte och ta ett steg ut i vägen - eller ska man försöka hålla sin vänstra kant?

6.15

Jag går alltid på vänster kanten, mot trafiken helt enkelt oberoende på väg, löpspår eller trottoar/gångbana.
Mest eftersom vi har och haft hund som går på min vänster sida. Fast utan hund så håller jag till höger trottoar/gångbana.

Har hänt flera gånger när man går på en väg utan trottoar att folk kommer emot mig.
Är det äldre, barnvagnar så stiger jag ut i vägen eller längre ner i diket.
Annars så går jag rakt fram i mitt spår.
En del arga kommentarer om mig och hunden har det blivit. Eftersom hunden är till vänster så kommer jag själv väldigt långt ut.

Patrik, folk utan hundvana fattar det inte, men dom som haft/har hund vet att man alltid ska passera på motsatt sida som hunden går för att ha distans om hunden gör utfall. Jag är uppväxt med hund i familjen, men den var så liten så jag ser det inte som en erfarenhet direkt för jag glömmer alltid av mig när vi är ute och går. Så alltid när vi får möte med barnvagnen så får hustrun påminna mig, ”håll till vänster nu så du går på motsatt sida av hunden”.

Annars är det spännande diskussion i denna tråd. Många tänkbara situationer som kan uppstå som förvisso i 99 fall av 100 löses av sig själv.

Gående ska mötas på...?

Möter jag någon med hund så får givetvis hunden bestämma var den vill vara.

På den delade GC-banan med väl tilltagen bredd bestämde vi idag att prova att gå i mitten av gångdelen. Det funkade ganska bra. En del ville då möta och passera på vänster sida medan andra valde höger. Vi slapp kryssa och gissa vilka preferenser folk hade för dagen. ;-)

6.15

Ja ofta när man möter en hundägare på en gångväg så går ägaren till vänster och hunden till höger, så de spärrar helt enkelt hela vägen, med hundkopplet. Så det kan bli spännande ibland, helst när man åker cykel.

Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Sant Christer så sant och framför allt om dom har flexi koppel på 3 meter.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.