Vi Bilägares forum

Biltvätt

Biltvätt

Det är mycket skriveri om biltvätt hemma. Det är skillnad på sommartvött och vinter -dito. Diskussionen tar inte upp den luftföroerning som undviks vid tvätt hemma. På sommaren är bilen endast lätt nedsmutsad av pollen, lera och annat smuts som finns oberoende av bilen. Det behöver inte gå igenom ett reningsverk. Har haft denna diskussion med miljöansvarig och fått halvt medhåll från denne. Det tar jag som ett erkännande av min ståndpunkt.

Joakim Lundberg,Västerås

Uppdaterat: 2021-04-12 19:33
Joakim L

Kommentarer

Vad är det för luftförorening du menar inte finns i samband med tvätt hemma?
Att en sommartvätt bara innehåller bra grejer är väl en sanning med modifikation, det finns en hel del vägbil som innehåller föroreningar från avgaser, däck och oljor som finns naturligt på vägen. Dessutom finns en hel del bromsdamm och mikroplaster från däcken som också fäller vid tvått och som borde tas om hand av en oljeavskiljare än att spolas ner i dagvattnet.

Uppdaterat: 2021-04-12 19:53
*Robban

Jag åker inte till en tvätthall eftersom dels blir skitig när man åker hem därifrån och dels förorenar jag luften i onödan då det blir ca 10 km resa t/r. Jag tror inte heller på snacket att mitt tvättvatten hamnar i närmsta sjö som dör pga min biltvätt. Betänk att den skit som sitter på min bil kommer från vägarna dvs så snart det regnar sköljs vägarna rena och var hamnar detta? Jo i närmsta sjö via diken etc så på vilket sätt försämras miljön av att jag tvättar bilen på garageinfarten med miljömärkta tvättmedel? Den är ytterst marginellt och förmodligen inget alls om man som sagt räknar på utsläppen som jag minskar genom att inte köra 10 km extra till tvättanläggningen.

Uppdaterat: 2021-04-12 20:03

Swenssons: Man kan ju tvätta när man ändå är på väg hem så blir det ingen omväg......ja menar om man nu är så mån om miljön att man inte kör i onödan! ;) Anar din bil rullar rätt lite per år då om du enbart kör det nödvändiga?
Helt underbart att läsa hur en del rättfärdigar sig själva....
Och återigen, det lilla jag smutsar ner gör inget för det är bara en droppe i havet......jo men det ligger ju absolut inget i ordspråket: "många bäckar små....."

Uppdaterat: 2021-04-12 21:33

Jag tvättar hemma, på grusgången, organisk rening.
Inget som rinner ut i dagvattensystemet.
Bara trams, eller är bilarna som svampar som suger upp sörjan från vägarna som sedan vrids ut vid första bästa tvätt?
Borde det vara förbjudet att köra bil vid regn, då blir oftast bilen riktigt ren efter en tur.

Uppdaterat: 2021-04-12 22:09

Tar för givet att alla som tvättar hemma inte använder avfettning/bilschampo eller dylikt, det är väl i hög grad detta man inte vill släppa ut i onödan. Där gäller nog verkligen många bäckar små. Ska man hålla på med sånt borde man åka till något ställe där det iaf delvis tas om hand.

Uppdaterat: 2021-04-12 22:25

Svar till EnannanRobban. Vid tvätt hemma sparar man in resan till biltvätten. Det sparar miljön genom att luften inte belastas med bla koldioxid.

Att det hamnar bromsdamm etc på bilen, måste vara försumbart mot det som hamnar på andra ställen, främst omgivande luft och därmed omgivningen då man kör Jag gör inte rent bromsarna vid biltvätt.

Observera att jag endast menar sommartvött och det utan avfettning. Hur kan det vara ett problem, då smutsen till stora delar inte härör är från bilen och det bilen orsakar hamnar "överallt". En mikroskopisk del hamnar på bilen

Uppdaterat: 2021-04-13 11:18
Joakim L

Det här med att tvätta hemma är lite av ett problem som skiljer stad ifrån landsbygden. De som bor i en stad, tätort har ett större utbud av tvätthallar eller automattvättar. På landsbygden saknas dessa alternativ i princip helt. I mitt fall så finns det inte på kartan att åka 4 mil enkel för att tvätta bilen , vintertid, och sedan åka hem 4 mil och konstatera att bilen fortfarande är lika skitig när jag kommit hem. Då ger jag fullständigt fan i alla miljömuppar och tvättar bilen på gatan när det är plusgrader. Miljösvin? Ja kanske det, men en stadsbo är väl ett miljösvin hela tiden? Eller?

Uppdaterat: 2021-04-13 17:43
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

En del struntar i lagen och tvättar hemma.
Vissa struntar i lagen och kör fortare än skyltat.
Andra struntar i lagen och kör på tomgång i mer än en minut.

Somliga gör två av tre ovanstående och fördömer den sista tredjedelen, antagligen för att döva sitt dåliga samvete för de övriga två...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:26

Jag tvättar på gräsmattan, gräset är suveränt att ta hand om skiten, rena gödslet.
Här finns inga dagvattenledningar, enbart meandrande diken och våtmarksrening.

Uppdaterat: 2021-04-13 18:39
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag kör bilarna genom tvättunnel lite då och då. Sen bokar jag Steamrex för att få bilen ordentligt rengjord ibland. De kommer till jobbet och tvättar på parkeringen.

Uppdaterat: 2021-04-13 19:34

Jag tycker personligen att OKQ8:s abonnemang är super, sen jag hoppade på det är bilen ren för det mesta och det är supersmidigt, bara passa på när man är på väg hem, köra fram och låta den läsa av regplåten, inga koder, inget tryckande, bara köra fram och låta dörrarna öppnas och rulla in.....
Perfekt för oss som är allergiska mot fysiskt arbete. ;)

Uppdaterat: 2021-04-13 19:44

Där jag bor är det vattenskyddsområde, så här får vi inte tvätta bilen på hårda ytor så orenat vatten rinner ner i dagvattnet. Men det är gott om grannar som skiter i det och tvättar i alla fall. Hur dum får man va, som.skitar ner sitt eget dricksvatten. Korkat värre.

Uppdaterat: 2021-04-13 22:32

Desmoholic. Det är väl inte dig man kan läsa om i Expressen :)
https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/peter-ruinerad-pa-bilvard-familjen-miste-sitt-hem/
Eller läsa, dom skall ha betalt för det, och det vägrar jag.

Uppdaterat: 2021-04-13 22:37
Desmoholic skrev:

Själv är jag emot att betala för att bilen ska få tvättrepor och bara bli halvren ;)

Tvättrepor blir det inte mer i en bra autotvätt än vid hemmatvätt såvida man inte är en sån anal människa som använder 200 hunkar och 500 olika svampar. ;) Sen är det fortfarande så att det är bara en bil, nåt som används.
Sen att det bara blir halvrent beror ju på hur skitig bilen var när man kör in den i autotvätt, med detta abonnemanget kan jag köra genom 2 ggr i veckan för bara 299 kr i månaden, kan garantera dig att bilen inte hinner samla fastsittande skit i nån större mängd på 3-4 dagar här nere i syd nu.
Sen är ju olika bilar utformade designmässigt på olika sätt, Teslan är nog en väldigt bra formad bil för autotvätten utan massa konstiga asiatiska veck och linjer i disharmoni utan en slät smidig kaross utan massa smutsfällor.

Uppdaterat: 2021-04-13 22:50

Henrik:
Jag / vi kör mellan 3500 - 4000 mil per år och tvättar bilen var 14:e dag.
Sedan är jag helt säker på att man har helt olika förhållningssätt till bilen om det är en leasingbil dvs man har inte betalat den själv med beskattade pengar eller om man har betalat allt själv. Ägd privatbil = mer och bättre omvårdnad. Leasingbil dvs ej betald med skattade pengar = slappare omvårdnad av bilen.
Den bil du kör är väl inte din egen så därför raljerar du över oss andra som har köpt bilen med skattade pengar och tvingas ta bättre hand om våra kärror.

Uppdaterat: 2021-04-14 07:52

Njae, det gör väl inte en krona på värdet för bruksbilar huruvida du tvättar bilen regelbundet eller inte. Men visst kanske man vårdar saker som man potentiellt skulle kunna behålla längre än 3 år lite bättre. Entusiastbilar är ju en annan sak.

Uppdaterat: 2021-04-14 08:44

Swenssons, vore intressant om du kan tipsa om hur man kan få en leasingbil som inte betalas med skattade pengar!

Uppdaterat: 2021-04-14 08:48
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag har bilar som betalats kontant, på avbetalning och som förmånsbil. De körs i samma maskin.

Uppdaterat: 2021-04-14 09:00

Jag kan garantera att alla mina bilar behandlats på samma sätt oavsett om jag eller företaget stått på ägarpappret! :) Jag har kört privatägd Porsche, Corvette och Jaguarer i maskin, inte en gång har jag behövt pruta för eller fått kommentarer om att de skulle vart felaktigt tvättade.....
Att raljera över att man tar sämre hand om en förmånsbil än en privatägd är nog mest okunskap och erfarenhetsbrist än nåt annat.....
Båda använder jag ju som familjebil och vill hålla ren, fina och hela så självklart sköter man dem likadant. De bilar som kanske sköts sämre är ju dem folk kör i jobbet men som enbart är jobbil.....

Uppdaterat: 2021-04-14 09:54

Att ha ett fordon i 5-7 år ser jag som tortyr. Jag skulle helst byta 5-7 ggr/år.

Uppdaterat: 2021-04-14 14:51

Nisse, jag tror att du fattar vad jag menar.

Om jag skulle köra en bil som är betald av min arbetsgivare dvs är en leasing / förmåns / tjänstebil skulle jag inte heller sköta om den lika noga som jag gör med en bil som till fullo är betald via min lön dvs jag skulle också kunna raljera som några här gör. Jag pekar inte på dig Nisse eftersom tvättar inte heller i en biltvättsautomat / station.

Uppdaterat: 2021-04-14 16:25

Swenssons, vad jag menar är att du måste betala för en leasingbil också, det är inget man får gratis, men jag kan hålla med, alla känner nog inte samma ansvar som man måste göra med en privatfinansierad bil som man räknar med att byta inom några år till ett bra inbytespris.
Men själv är jag bekväm av mig och tvättar gärna i automat, men på gräset när det är sommar, dock med högtrycket, en enda svamp som gärna hänger med några gånger och med något billigt vaxschampoo eller handdiskmedel.

Uppdaterat: 2021-04-14 18:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Swenssons kommentarer att man är slappare i sin hantering av en leasing/förmånsbil, stämmer jag inte alls in i. Alla bilar oavsett vem som står som ägare sköter jag enligt mina principer. De skall vara rena, snygga och välvårdade. Det är trots allt jag och min familj som ska åka i dem under minst 3 år, under leasingtiden. Ovanpå detta så är jag lite putsnisse också. Det syns knappt att bilen är använd när jag lämnar tillbaka den, får vid flera tillfällen kommentarer om detta vid "besiktning" inför tillbakalämnandet.

Uppdaterat: 2021-04-14 18:37

Jag har också ett abonemang på OKQ8 och är hur nöjd som helst.
E-Niron är "helt ny" men det spelar ingen roll. Den går igenom tvätten ändå och den är numera för det mesta helt ren.
Inste specielt orolig för repor heller då det är som Henrik M skriver att smutsen hinner inte riktigt sätta sig innan bilen tvättas igen.

Innan jag skaffade detta abonemangen så åkte jag till tvätthallen en gång i veckan och tvättade för hand.
För att helt försöka undvika repor när man tvättar för hans så måste man köra med två-hinksmetoden och absolut inte anvnda en svamp, utan använda en tvätthandske.
Det tar tid att tvätta bilen med en helt repfri metod och ärligt talat så ser jag ingen skillnad på bilen nu med två automattvättar i månaden sedan februari och de andra bilar jag haft som handtvättats repfritt.

Kommer fortfarande att handtvätta vid tillfälle och även vaxa och polera den så OM det skulle finnas repor från tvätt så försvinner dom då.

Uppdaterat: 2021-04-16 08:48

Med Seaten som var ny var jag väldigt noga med tvätt. Hade lagt på lackskydd och var noga med enbart handtvätt och bara högtryck.
Inte fan gjorde det någon skillnad. Efter tre år var bilen repig ändå. Det sliter på med dammiga vägar, stenskott och annat på vägarna. Bilen var svart så det var väl till nackdel men ändå.

Nu kör jag hederlig gammal automattvätt med borstar.

Uppdaterat: 2021-04-16 10:21

Axa,
Använder man bilen utomhus så blir den repig. Det är för jäkligt, egentligen...

Uppdaterat: 2021-04-16 10:40
L. Mäkinen skrev:

Axa,
Använder man bilen utomhus så blir den repig. Det är för jäkligt, egentligen...

Haha, precis!

Uppdaterat: 2021-04-16 13:02

Jag gör som jag vill! Så de så!
Vit man runt 60, det farligaste som finns på klotet.
Men det skiter jag i.

Uppdaterat: 2021-04-16 15:56
Med två eller fyra hjul rullar livet lättare

Vi har "fått" tvättrepor på en 11 månader gammal BMW efter bara handtvätt som alltid förr. Jag har aldrig råkat ut för detta på mer än 50 år. Efter diverse tfnsamtal med goda vänner visade det sig inte vara unikt, flera drabbade på sina senaste fordon.
Värsta kommentaren hade en XC60-ägare fått från sin försäljare:
"Nu har marknaden accepterat Teslas lägre lackstandard och då kommer övriga att följa med. Lackering är efter batterier på elbilar den dyraste och mest miljöpåverkade delen vid bilbyggnad, där finns mycket att tjäna på genvägar!"

Uppdaterat: 2021-04-17 07:29

Det är flera här som tycker att det är helt okej med att tvätta hemma på sin grusplan eller gräsmatta, men det är fortfarande det sämsta miljövalet i sig man kan göra och det ska enbart göras enstaka gånger och inte regelbundet. Dessutom ska det vara långt till vattendrag och dagvattenbrunnar och inga starkare produkter som avfettningsmedel ska användas, utan enbart miljömärkta mildare medel eller helst inga alls. Har man egen brunn och/ eller bor nära en dricksvattentäkt ska man inte tvätta ens på sin grusplan eller gräsmatta.

Uppdaterat: 2021-04-19 07:28
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

John, det går inte att generalisera.
Jag tvättar, som jag skrev tidigare, på min gräsmatta då jag tvättar hemma och jag har diskuterat detta med en miljökonsult på kommunen.
Då det inte finns några dagvattenledningar utan enbart öppna meandrande diken ansåg hon att det inte var någon större miljörisk eftersom också gräset i sig är en utmärkt recipient som tar hand om de föroreningar som tillförs.
Har man däremot dagvattenledningar och tvättar på garageuppfarten är det nog inte så lämpligt även om mängden tvättvatten egentligen inte är så stor.

Uppdaterat: 2021-04-19 09:42
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tvättade i 16 år på min grusade uppfart, tots detta växte gräs/ogräset lika bra, om inte bättre då de fick vatten med jämt mellanrum.
Hade inte heller nått dagvattensystem.
Dra dagvatten raka vägen till närmaste sjö är egentligen en ganska korkad idé.

Uppdaterat: 2021-04-19 15:16
Rikard skrev:

Tvättade i 16 år på min grusade uppfart, tots detta växte gräs/ogräset lika bra, om inte bättre då de fick vatten med jämt mellanrum.
Hade inte heller nått dagvattensystem.
Dra dagvatten raka vägen till närmaste sjö är egentligen en ganska korkad idé.

+100

Uppdaterat: 2021-04-19 15:24
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Rikard, biltvättskit är förmodligen väldigt bra gödsel för den mesta sortens gräs, med eller utan o!

Uppdaterat: 2021-04-19 16:24
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

John, det går inte att generalisera.
Jag tvättar, som jag skrev tidigare, på min gräsmatta då jag tvättar hemma och jag har diskuterat detta med en miljökonsult på kommunen.
Då det inte finns några dagvattenledningar utan enbart öppna meandrande diken ansåg hon att det inte var någon större miljörisk eftersom också gräset i sig är en utmärkt recipient som tar hand om de föroreningar som tillförs.
Har man däremot dagvattenledningar och tvättar på garageuppfarten är det nog inte så lämpligt även om mängden tvättvatten egentligen inte är så stor.

Nej, jag generaliserar inte, utan som jag skrev tidigare i #31 beror det också på hur man går till väga om man tvättar på mer eller mindre olämpliga ställen. Skillnaden i miljöpåverkan kan vara enormt stor om du enbart spolar av med vatten och sällan och långt från vattendrag än om du tvättar ofta och med avfettning och schampo och har vattendrag i närheten.

Det är möjligt att det inte alltid är någon större miljörisk med tvätt på grus och gräs på tomten, men likväl finns det ändå en utökad risk och man kan inte vara 100 % säker på att föroreningar inte sprids i miljön när man tvättar bilen på platser som inte alls är avsedda för ändamålet. Att det finns meandrande diken i närheten av gräsmattan där du tvättar, tycker jag borde få varningsklockorna att ringa.

Enligt miljöbalken har man även som privatperson, en skyldighet att minimera miljöpåverkan och då är även tvätt på gräs eller grus inte direkt lämpligt och fortfarande ett dåligt miljöval i jämförelse med en godkänd biltvätt.

Uppdaterat: 2021-04-20 02:48
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Bilvård är något som behöver ske regelbundet.
Jag sköter min bil mycket regelbundet. Tvättar en gång till jul och faktiskt även lyxa till med en tvätt till semestern, brukar nästan vara EXAKT sex månader där emellan. Egentligen vill man ju inte tvätta så ofta för jag tycker det i grunden är enormt trökigt att tvätta bilen men, man får ju tänka på andrahandsvärdet och så vill man ju åka i nått som ser bra ut också. På detta sätt slipper man tvättrepor och håller man ett lagom lager smuts på karossen kommer den skonas då barnfamiljer på Ica:s parkering aldrig stryker sig emot min bil, tvärtom, de är mycket hänsynstagande och håller sig på betryggande avstånd vilket är positivt.

När jag tvättar använder jag bottenfärgsborttagning som jag köpte i storförpackning från en kanske aningen obskyr webhandel i Norge men norrmännen kan ju det här med rengöring och det har fungerat fint. Man behöver inte oroa sig över repor i lacken efter en sådan behandling faktiskt. Förr hade jag alltid en stor trycktank (200liter) med flygfotogen och sprutade bilen med den soppan och det var nog den mer bekväma sorten av biltvätt, allt rann av och råkade det sätta sig en nyckelpiga eller nån mås på bilen, rann de också av. Perfekt. Fick tyvärr gå ifrån det då flyget behövde bränslet. De har ju en irriterande tendens att trilla ner annars.

Dagens bilvårdsprodukter är lite för snälla egentligen, de biter dåligt mot smuts generellt. Det har tydligen något med isbjörnar att göra men jag tror det är nys, har aldrig sett en isbjörn som tvättat sin bil. Snart dags att byta in bilen mot nått annat, brukar alltid försöka göra det medan de flesta karossdelarna faktiskt sitter kvar på bilen, har märkt ett signifikant högre inbytesvärde då, kanske bara en slump dock.

Uppdaterat: 2021-04-20 09:36
/Hilife
hilife skrev:

Bilvård är något som behöver ske regelbundet.
Jag sköter min bil mycket regelbundet. Tvättar en gång till jul och faktiskt även lyxa till med en tvätt till semestern, brukar nästan vara EXAKT sex månader där emellan. Egentligen vill man ju inte tvätta så ofta för jag tycker det i grunden är enormt trökigt att tvätta bilen men, man får ju tänka på andrahandsvärdet och så vill man ju åka i nått som ser bra ut också. På detta sätt slipper man tvättrepor och håller man ett lagom lager smuts på karossen kommer den skonas då barnfamiljer på Ica:s parkering aldrig stryker sig emot min bil, tvärtom, de är mycket hänsynstagande och håller sig på betryggande avstånd vilket är positivt.
När jag tvättar använder jag bottenfärgsborttagning som jag köpte i storförpackning från en kanske aningen obskyr webhandel i Norge men norrmännen kan ju det här med rengöring och det har fungerat fint. Man behöver inte oroa sig över repor i lacken efter en sådan behandling faktiskt. Förr hade jag alltid en stor trycktank (200liter) med flygfotogen och sprutade bilen med den soppan och det var nog den mer bekväma sorten av biltvätt, allt rann av och råkade det sätta sig en nyckelpiga eller nån mås på bilen, rann de också av. Perfekt. Fick tyvärr gå ifrån det då flyget behövde bränslet. De har ju en irriterande tendens att trilla ner annars.
Dagens bilvårdsprodukter är lite för snälla egentligen, de biter dåligt mot smuts generellt. Det har tydligen något med isbjörnar att göra men jag tror det är nys, har aldrig sett en isbjörn som tvättat sin bil. Snart dags att byta in bilen mot nått annat, brukar alltid försöka göra det medan de flesta karossdelarna faktiskt sitter kvar på bilen, har märkt ett signifikant högre inbytesvärde då, kanske bara en slump dock.

*ASG*

Uppdaterat: 2021-04-20 11:30
hilife skrev:

Bilvård är något som behöver ske regelbundet.
Jag sköter min bil mycket regelbundet. Tvättar en gång till jul och faktiskt även lyxa till med en tvätt till semestern, brukar nästan vara EXAKT sex månader där emellan. Egentligen vill man ju inte tvätta så ofta för jag tycker det i grunden är enormt trökigt att tvätta bilen men, man får ju tänka på andrahandsvärdet och så vill man ju åka i nått som ser bra ut också. På detta sätt slipper man tvättrepor och håller man ett lagom lager smuts på karossen kommer den skonas då barnfamiljer på Ica:s parkering aldrig stryker sig emot min bil, tvärtom, de är mycket hänsynstagande och håller sig på betryggande avstånd vilket är positivt.
När jag tvättar använder jag bottenfärgsborttagning som jag köpte i storförpackning från en kanske aningen obskyr webhandel i Norge men norrmännen kan ju det här med rengöring och det har fungerat fint. Man behöver inte oroa sig över repor i lacken efter en sådan behandling faktiskt. Förr hade jag alltid en stor trycktank (200liter) med flygfotogen och sprutade bilen med den soppan och det var nog den mer bekväma sorten av biltvätt, allt rann av och råkade det sätta sig en nyckelpiga eller nån mås på bilen, rann de också av. Perfekt. Fick tyvärr gå ifrån det då flyget behövde bränslet. De har ju en irriterande tendens att trilla ner annars.
Dagens bilvårdsprodukter är lite för snälla egentligen, de biter dåligt mot smuts generellt. Det har tydligen något med isbjörnar att göra men jag tror det är nys, har aldrig sett en isbjörn som tvättat sin bil. Snart dags att byta in bilen mot nått annat, brukar alltid försöka göra det medan de flesta karossdelarna faktiskt sitter kvar på bilen, har märkt ett signifikant högre inbytesvärde då, kanske bara en slump dock.

När jag bara läst första stycket trodde jag du var seriös (för så gör nog majoriteten av bilägarna, och det mesta stämmer ju?). Men i andra stycket trillade poletten ner.. :)

Uppdaterat: 2021-04-20 14:42
hilife skrev:

Bilvård är något som behöver ske regelbundet.
Jag sköter min bil mycket regelbundet. Tvättar en gång till jul och faktiskt även lyxa till med en tvätt till semestern, brukar nästan vara EXAKT sex månader där emellan. Egentligen vill man ju inte tvätta så ofta för jag tycker det i grunden är enormt trökigt att tvätta bilen men, man får ju tänka på andrahandsvärdet och så vill man ju åka i nått som ser bra ut också. På detta sätt slipper man tvättrepor och håller man ett lagom lager smuts på karossen kommer den skonas då barnfamiljer på Ica:s parkering aldrig stryker sig emot min bil, tvärtom, de är mycket hänsynstagande och håller sig på betryggande avstånd vilket är positivt.
När jag tvättar använder jag bottenfärgsborttagning som jag köpte i storförpackning från en kanske aningen obskyr webhandel i Norge men norrmännen kan ju det här med rengöring och det har fungerat fint. Man behöver inte oroa sig över repor i lacken efter en sådan behandling faktiskt. Förr hade jag alltid en stor trycktank (200liter) med flygfotogen och sprutade bilen med den soppan och det var nog den mer bekväma sorten av biltvätt, allt rann av och råkade det sätta sig en nyckelpiga eller nån mås på bilen, rann de också av. Perfekt. Fick tyvärr gå ifrån det då flyget behövde bränslet. De har ju en irriterande tendens att trilla ner annars.
Dagens bilvårdsprodukter är lite för snälla egentligen, de biter dåligt mot smuts generellt. Det har tydligen något med isbjörnar att göra men jag tror det är nys, har aldrig sett en isbjörn som tvättat sin bil. Snart dags att byta in bilen mot nått annat, brukar alltid försöka göra det medan de flesta karossdelarna faktiskt sitter kvar på bilen, har märkt ett signifikant högre inbytesvärde då, kanske bara en slump dock.

+100

Uppdaterat: 2021-04-20 18:26
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Dagens skratt!

Uppdaterat: 2021-04-20 20:11
Power to the people
hilife skrev:

Bilvård är något som behöver ske regelbundet.
Jag sköter min bil mycket regelbundet. Tvättar en gång till jul och faktiskt även lyxa till med en tvätt till semestern, brukar nästan vara EXAKT sex månader där emellan.

När jag tvättar använder jag bottenfärgsborttagning som jag köpte i storförpackning från en kanske aningen obskyr webhandel i Norge men norrmännen kan ju det här med rengöring och det har fungerat fint.

Man får hoppas att det här är ett skämt. Men som alternativ till bottenfärgsborttagningen kan du göra egen mer miljöanpassad "marmelad" av kaustiksoda, tapetklister och vatten och sen använda på bilen. = )

Uppdaterat: 2021-04-21 22:59
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
John2008 skrev:

Man får hoppas att det här är ett skämt.

John..............................

Uppdaterat: 2021-04-22 07:37
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.