Bilskojare på TV4-nyheterna

23 inlägg 0 nya
Bilskojare på TV4-nyheterna

Tittar på TV4 just nu om en kille som köpt en XC60 och blivit lurad. Han uppger att han är mycket noggrann, låtit en verkstad kontrollera bilen osv. Då han köpte den skulle den gått 11,000 mil men den var mätarskruvad visade det sig senare och har gått över 30,000 mil.

Jag gör en slagning på car.info och får direkt upp att den varit ute på blocket för 2 år sedan och hade då gått 31,600 mil. För 3 år sedan besiktigades den vid 29,500 mil.

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är ju så löjligt enkelt idag att kolla upp en bils historik. Car.info, carfax osv. osv., Att det fortfarande förekommer att folk blir lurade, speciellt när man medverkar i tv och framhäver sig själv som mycket noggrann. Det tog mig 10s att få fram miltalen på bilen ifråga.

Mätarskruvarna annonserar på Facebook "Vi justerar din mätare vid motorbyte, mätarhus mm"

Jag har köpt en mätarskruvad bil en gång (31"-21" mil) blev lurad på det fina skicket då bilen var importerad och inte gått på saltade vägar. Men det saknade betydelse, köpte bilen billigt pga en glapp styrled, och den gick utan problem i 7 år för mig.

Det var inte mätarskruvningen jag reagerade på, det var hur folk kan bli blåsta idag när det är så lätt att kolla upp en bil. Men visst, det finns ju folk som lipar i media om att blivit blåsta av både irländska asfaltsläggare och ”banker” som ringer och ber en logga in med bank-id.

Alla bilköpare i vårt land är säkert inte medvetna på samma sätt som de flesta som skriver här är så jag tycker nog att man får ha en viss förståelse för de som blir blåsta på detta sätt.

Car.info så har man ju historiken åtminstone efter de tre första åren på svenska bilar. Men visst kan det vara många som skruvar varje år, de är omöjliga att finna.

Förr i tiden kunde man rycka säkringar på tex BMW och Volvo så stannade sonika vägmätaren. Dessa är också omöjliga att hitta.

Nu var det ett inslag igen på tv4. Dom backade mätaren 12,000 mil på en V70. Men varför begär man inte ut all historik från besiktningen? Ingen backar ju mätaren inför varje besiktning. Dom som gör detta har ju detta som business. Köper långmilare, taxi, firmabilar, och backar mätarna och säljer bilarna. Tror det ytterst få fall där en privatperson dribblar med mätaren inför varje besiktning för att tjäna några tusenlappar långt i framtiden för en försäljning.

Car.info har ju alla besiktningar så det syns ju så länge den inte backas varje år eller de första tre åren.

Här är exempel på en mätare som är backad, kanske varje pr till och med
https://biluppgifter.se/fordon/HRY966

Backad flera gånger
https://biluppgifter.se/fordon/ANF319

Så här ser tv4-volvon ut
https://biluppgifter.se/fordon/RBH914

https://www.car.info/sv-se/license-plate/S/RBH914

Hade han som var med i tv4-reportaget med xc60’in kunnat googla så hade han nog sluppit gå på den minan. En Carfax-rapport hade nog gett honom det mesta. Om man nu inte använder car.info som är gratis.
https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11961724
Bilen han köpte.
https://www.car.info/sv-se/license-plate/S/TXG248

På biluppgifter.se kan man läsa följande, också gratis.
Jag tycker det är lite tragiskt att man inte har större koll när man köper bil.

Historik

2017-12-15Besiktigad
Godkänd till 2018-12-31. Kontrollbesiktning vid 12 824 mil hos BESIKTA GÖTEBORG-TAGENE.

2017-02-09Trafikstatus
Påställd och får användas i trafik. Fordonet har under en kort period nyligen varit avställt.

2017-02-07Ägarbyte
Ny brukare

2016-11-18Besiktigad
Godkänd till 2017-12-31. Kontrollbesiktning vid 11 122 mil hos CARSPECT GÖTEBORG SISJÖN.

2016-11-15Ägarbyte
Ny brukare

2016-11-15Trafikstatus
Påställd och får användas i trafik

2016-11-01Annonsering
Fordonet utannonserat för 149 900 kr. Uppgivet miltal: 31 600. Källa: AUTOUNCLE.

2016-10-31Trafikstatus
Avställd och får ej användas i trafik

2016-10-18Ägarbyte
Ny brukare

2016-01-22Besiktigad
Godkänd till 2017-12-31. Kontrollbesiktning vid 29 502 mil hos DEKRA UPPSALA.

2013-07-11Ägarbyte
Ny brukare

2013-07-11Trafikstatus
Påställd och får användas i trafik

2013-06-11Annonsering
Fordonet utannonserat för 379 400 kr. Uppgivet miltal: 4 540. Källa: AUTOUNCLE.

2013-06-10Ägarbyte
Ny brukare

2013-05-06Ägarbyte
Ny brukare

2012-06-28Registrerad
Registrerad för trafik i Sverige

2012-06-18Förregistrerad
Förregistrerad och tilldelad regnummer

2012-05Tillverkad
Fordonet tillverkat i Sverige.

Volvos bilar tex XC60, V70 etc måste ha en enormt hög kvalitet eftersom man ser / märker / känner ingen skillnad på om den gått 10 000 mil eller 30 000 / 40 000 mil.

- Att springa utan att ha polisen efter sig, tyder på psykisk obalans.

Kan det vara därför det finns en så oförklarlig marknad för relativt nya långmilare?
Som jag uppmärksammat tidigare i nån tråd så är ju många bilar helt sjukt prissatta, trots höga mil. Någon måste ju köpa dem? Här är kanske en del av svaret. Ser man i min bekantskapskrets så anses bilar som rullat mer än 5000 som något farligt och som antagligen kommer explodera i ansiktet på dem. Då ställer jag mig starkt skeptiskt till att det skulle finnas en reell marknad för långmilare där allt vad garantier gått till de sälla jaktmarkerna? En god vän till mig säljer bilar på en större auktoriserad bilhandel och hans åsikt är ju att långmilare (allt över 15000mil) är stendött och inget de ens pratar om. Kommer det en inbytesbil med det miltalet (eller mer) så vandrar den vidare till uppköpare, direkt utan att passera gå i egna butiken. Frågan är vad som händer sen. Marginalerna är små på beg bil för handlaren samt att priserna är så pass förhållandevis höga att det knappast är nån större fart. Risken att stå med en långmilad bil länge i hallen tror iaf jag är ganska överhängande.

Jag har inga bevis alls för att dessa bilar skulle gå vidare med skruvade mätare men den dagen det blivit olagligt att sälja eller ens äga (?) en mätarskruvad bil, lär ju priserna landa på havets botten? Då skulle det ju inte gå att höja värdet på en bil bara genom en mätarskruvning. Jag är ju inte så naiv att jag tror att marknaden skulle försvinna men den skulle nog dämpas och bedragarna som behöver snabba pengar orkar knappast jobba sig? Att det går att manipulera bilarna MELLAN besiktningarna är nog inte alls ovanligt och egentligen omöjligt att komma åt annat än att bilda sig en uppfattning om skicket.

Många nyare bilar har digitala serviceböcker. Är det frälsningen mot mätarskruvning?

/Hilife

Bilprovningen inför en notering för bilar med backade mätare. Detta som en service för sina kunder. Jag trodde att kunden var den person som betalar för besiktningen. Bilar med backade mätare kommer förmodligen inte att dyka upp hos Bilprovningen.

6.15

Det skulle vara kul och sälja och sen följa min mycket fina 30.000 milade BMW.

Man skulle köpa en ny bil som man själv skruvar tillbaka före service och besiktning. Torde vara omöjligt att upptäcka och helt lagligt?

GRP wrote:
Man skulle köpa en ny bil som man själv skruvar tillbaka före service och besiktning. Torde vara omöjligt att upptäcka och helt lagligt?

Visst är det lagligt så länge du inte säljer bilen och påstår att den rullat så många km som mätaren visar.

6.15

hilife wrote:
Ser man i min bekantskapskrets så anses bilar som rullat mer än 5000 som något farligt och som antagligen kommer explodera i ansiktet på dem. Då ställer jag mig starkt skeptiskt till att det skulle finnas en reell marknad för långmilare där allt vad garantier gått till de sälla jaktmarkerna?

Har en god vän, som nyligen sålde sin MB Vito som gått över 18000 mil. Intresset på blocket var enormt för bilen. Över 20 personer hörde av sig. Han som slutligen köpte bilen svarade inom mindre än en timme.

Med tanke på den accelererande datoriseringen och därav höjda komplexiteten i våra bilar så misstänker jag att lite äldre långmilare kommer att bli allt mindre intressanta - ungefär som hilife säger. Det var nog helt annorlunda förr när en enkel Volvo fortfarande var attraktiv trots många mil.

Och med den datorutvecklingen vi ser idag, när bilarna bokar service själva, kontaktar verkstaden vid fel osv. så är man nog hopplöst ute på djupt vatten om man ska börja manipulera mätaren på en ny bil. Man kanske kan lura bilprovningen, en framtida köpare, men generalagentens verkstäder ser nog direkt att någon manipulerat mätarställningen.

Jag tror att dom sk. checkpointsen blir fler och fler ju nyare bil man har. För 20-talet år sedan så loggades verkstadsbesök, bilprovningen osv. Men idag, med all data så blir som sagt dessa avstämningarna betydligt fler. Är det inte så idag att det tom. står inskrivet samtycke i kontraktet när man köper ny bil? Att tillverkaren får tillstånd att fjärrövervaka bilen och dess komponenter i ”utvecklingssyfte”. Kan ha fel där men har ett svagt minne av att ha läst detta.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.