Åka elbil utan smartphone.

7 inlägg 0 nya
Åka elbil utan smartphone.

På forumet Flashback.org huserar en välkänd figur som kallar sig BAB7, alla som läser om bilar vet nog vem han är. Han har en gammal MB som är värdens bästa bil, och en Renault Zoe som är värdens bästa elbil.

I hans senaste tråd gnäller han över hur svårt det är att komma till Tyskland med Zoe:n (22 kw) för det finns så få ladd stationer i Danmark, och till de som finns måste man ha ett abonnemang och en ladd bricka.

Folk kommer med en massa tips, men på sidan 2 i tråden kommer nån på problemet, BAB7 har ingen smartphone, han har typ en 3310a och vägar skaffa smartphone.

Och då kommer vi in på just den saken, hur ska det gå när de så kallade bakåtsträvarna vill ladda elbilen med kontanter, eller hur ska de hitta laddarna ?? Har elbilarna egen uppkoppling, eller bygger det på att man har en uppkopplad telefon för att få information om tex ladd stationer ??

PS: Det är inte jag som särskrivit laddstation och laddbricka, datorn tycker det ska vara så.

Vad jag vet, utan att ha kört de allra lägst prissatta elbilarna på marknaden, så har alla elbilar jag sett Navi som standard där du kan få information om laddstationer. Sen är det väl inte alla som har den uppkopplad utan den blir ju inaktuell ganska fort för de bilar som inte har en uppkopplad alternativt över nätet uppdateringsbar Navi m.m.
Men visst har du en poäng i detta, ingen bil har ju oavsett lika uttömmande information om vart alla laddare är placerade och av vilken sort det är som de bästa apparna. Så även om det går åka elbil utan smartphone och utan uppkopplad bil, så blir det utan tvekan krångligare. Jag har ju dels en uppkopplad Navi i min, och dels en webbläsare i samma display som jag kan dela så halva visar Navin och halva webbläsaren och kan på det sättet öppna dessa fristående laddställewebbsidor som även finns som appar och på det sättet ta mig till alla. Läste nu att även nya XC40 electric skulle bli både uppkopplad och kunna ta emot OTA.

Besvärligt läge för BAB7. Ju mer av digitala betalningsmedel vi får desto svårare blir det att vara utan en smartphone. En kan ju göra en smartphone dum med genom att plocka bort/inaktivera onödiga appar.

Power to the people

Jag visste inte att bildiskussionerna på Flashback var värda att ta del av.
Bilarna kommer väl allt oftare vara uppkopplade på olika sätt. Skodan jag har envisas med att fråga om jag vill ha guidning till en bensinstation när jag har brist på bränsle och min gamla e-up! hade en liknande funktion. Den brukade påstå att jag nått en laddnivå som inte räcker hem eller till närmsta laddstation. Tyvärr var det ofta fel så det var mest irriterande, men hade den haft bättre inputs och beräkningsmodeller hade man klarat sig utan smart lur.

Nä, det är väl inget bra ställe att söka vettig information om bilar på, men vill man ha kul en stund finns mycket roligt att läsa.

Oja, BAB7 känner man igen. Har för mig att det är han som ena stunden sagt hur mycket han älskat sin Zoe för att sedan bara klaga hur skit det är med elbilar.

- Peugeot 308 SW GT -2019

Men är inte varje ny bil numera uppkopplad. Eller i alla fall elbilar? I så fall behöver man väl ingen smartphone utan kan registrera t ex betalningsuppgifter direkt i bilens system. Eller har jag fått allt om bakfoten kanske.

(Kör en bil tillverkad 2012.)

Var finns vinterdäck med svensk text? Hittar bara dubbade.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.