Vi Bilägares forum

Provkörning: Peugeot 3008 (2024)

Provkörning: Peugeot 3008 (2024)

Det är knappast barnfamiljen som stått modell när Peugeot utvecklade nya 3008. Design och lyxkänsla har prioriterats. Vi provkör den enklaste modellen.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2024-04-22 12:10

Kommentarer

Nej Raphael, jag har inte dragit tillbaka någonting. Jag har hela tiden skrivit i denna tråd en och samma sak. Du svamlar om Renault och klipper in saker från andra trådar. Förvisso står jag för det som står men det är av underordnad betydelse. Ditt klipp och klistrande blir felaktigt eftersom du inte gör en hänvisning till var du hämtar allt.

Sedan pratar du om okända parametrar, oklart vad som menas med detta. De allra flesta parametrar är okända. Temperaturen på jorden är okänd, så även dess förändring över tid och kopplingen till mänsklig aktivitet. Saker där Raphael normalt sett klistrar ner trådarna med allehanda undergångsscenarier. Skall vi tolka Raphaels skrivelser i denna tråd som att IPCC har fel? Eller gäller bara principen om kausalitet och axiom när de franska bilarna skall försvaras?

I fallet skrotade bilar och åldersfördelning i den norska bilparken har vi ingen okänd parameter. Värdet är högst känt. Vi vet att bilarna skrotas vid en viss ålder. Vi vet också hur länge de lever i den norska miljön. De underliggande variabler som du sedan lägger fram går förvisso att diskutera. Men de utgör ingen som helst osäkerhet i de rena fakta som har presenterats via den norska statistikbyrån (SSB)

Så frågorna Raphael behöver svara på är;

1. Skrotas de franska bilarna ut tidigare än konkurrenterna på den norska marknaden?

2. Har de franska bilarna en större eller lägre andel av sitt bestånd kvar i drift än de från Tyskland, Japan och Sverige efter 16 respektive 20 år?

Svaret står i siffrorna och är helt tydligt. Där finns inga osäkerheter.

Bakgrunden till skrotningen eller för den delen att de inte finns kvar efter 16-25år i samma omfattning som alternativen är sedan en annan faktor. Det finns inget i siffrorna som sticker ut (i form av olikheter) som förklarar skillnaderna. Normalt sett kan man hitta sådana saker - men hos SSB uttrycks inte detta oavsett hur mycket Raphael spekulerar och gissar inom området.

Lästips för dagen; vad en parameter är för något.

Postmodernismen har onekligen präglat svensk skola och dess elever. Det syns i denna tråd😅

MVH AL

Uppdaterat: 2024-04-24 07:47
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL, jag har citerat dig om Renault som du hade skrivit utifrån de skrotningssiffror du anger. Du har påstått många saker utifrån samma skrotningssiffror. Du började med skrotningssiffror i en tråd och gjorde påståenden om dem. Sen kopierade du dina siffror från en annan tråd och klistrade in dem i den här tråden. Du för samma diskussion utifrån samma siffror i flera trådar.
Och så säger du till mig att det du skrivit i andra trådar om skrotningssiffror plötsligt inte gäller längre.
Och att du inte tycker så.
Och när jag kommenterar och visar upp citat från vad du själv skrivit så säger du att jag fabulerar och hittar på, att jag ”lägger ord” i din mun fast jag bara klistrade in citat från vad du själv skrivit.

Och nu säger du plötsligt att du står för det du skrivit, som du alltså tidigare anklagat mig för att hitta på. Men att det nu plötsligt är ”av underordnad betydelse”.

Men det är ju iaf bra att du nu erkänner att du har skrivit och står för det du skrivit, även fast du anklagade mig för att ha hittat på att du skulle skrivit det du faktiskt skrev.

Jag köper inte att du anser en sak i en tråd och sen att den åsikten bara gäller den tråden.
Men då är vi överens att du står för det du skrivit om samma siffror i andra trådar och att de påståendena från dig även gäller i den här tråden.

Det finns inga okända parametrar. Ok.

Då kan du också redovisa utifrån den norska skrotningsstatistiken andelen bilar som skrotats pga. trafikolyckor och dela upp det efter märken.

Som jag har skrivit: Franska bilar har lägre andrahandsvärde i Norge än svenska och tyska bilar. När reparationskostnaderna överskrider bilens värde så vill försäkringsbolagen lösa in bilen och skrota den. Med ett lågt andrahandsvärde blir det fler skrotningar efter trafikolycka jämfört med de som har högre andrahandsvärde.

Det finns även flera andra anledningar till att bilar skrotas, som jag redan har uttryckt.

De norska skrotningssiffrorna är ingen evidens för driftsäkerhet, haverier, hållbarhet, rostskydd, tillförlitlighet osv. De säger ingenting om detta.

Ändå hävdar du utifrån norska skrotningssiffror att de uttrycker haverier, och att Renault har fler haverier än andra - baserat på skrotningssiffrorna. Det var vad du påstod och din källa för det var de norska skrotningssiffrorna.

Köper man en bil för att behålla den i 20 år, så servar och underhåller man bilen. Alla bilar håller i 20 år eller mer om de servas och underhålls. Oavsett vilket land bilen är tillverkad i.

Som jag förstått det så har du inte haft din Tesla i 20 år och du verkar inte ha planer på att behålla den då du uttryckt att du kommer byta till en BMW. Din avskrivning på Tesla är alltså inte 20 år.

Jag säger inte att IPCC har fel. Transportsektorn stod för 23 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp 2019. Av dessa utsläpp kom 70 procent från vägtrafik. För att klara utsläppsmålet om en uppvärmning på högst 1,5 grader måste utsläppen från transportsektorn minska med 59 procent fram till 2050, jämfört med nivåerna 2020. Detta är bl.a vad IPCC lyft fram. IPCC ser själva elektrifieringen av transportsektorn som en möjlighet för att uppnå detta.

Detta gör att transportsektorn behöver en högre grad av elektrifiering.
Självfallet innebär det att fossilbilar behöver skrotas för att ersättas med elbilar.

Peugeot 3008 finns nu som elbil. Opel Grandland har presenterats som elbil. Snart presenteras C5 Aircross som elbil. De är viktiga modeller för att Europa ska klara av att minska utsläppen inom transportsektorn.

Skrotbilar demonteras och delarna återvinns. Det finns även återvinningslösningar för elbilars batterier. Vi går mot en mer cirkulär ekonomi med mer återvinning.

Sen förstår jag inte ALs fokus på just Norge. Men visst, med en andel på över 90 procent elbilar i nybilsförsäljningen har landet kommit längst i världen i omställningen av transportsektorn.

Produktionen av elbilar blir allt grönare och bättre. Och upptar mindre resurser. Men det gäller att batterier och bilar inte blir för stora.

En Peugeot 3008 eller Opel Grandland är lagom storlek för många. Få behöver en större bil.

Uppdaterat: 2024-04-24 08:30

Jag säger igen - denna mildhybrid är inte den intressanta 3008:an. Det är elversionen som är intressant och den lanseras till sommaren i Sverige.

Den har ny elmotor (Stellantis-Nidec), ny plattform och det finns ingen evidens för att Stellantis-Nidec motorn skulle haverera mer eller ha lägre driftsäkerhet än andra elmotorer. Det finns inte heller någon evidens för att den här plattformen skulle säcka ihop eller att batterierna skulle fallera mer än batterier från andra.

Och det finns heller ingen evidens för att nya Peugeot 3008 måste skrotas när den uppnått 20 000 mil.

Men jag tror faktiskt att elversionen kommer bli populär i Norge och vända trenden med låga andrahandsvärden i vårt grannland. I Sverige minskar försäljningen av elbilar så svårt sia om utvecklingen för den här. Det hänger på om den gör en inbrytning på företagsmarknaden och om KW Bruun ger bra erbjudande/rabatter till företag. De är redan stora på transportbilar till företag. Nu behöver de växla upp gällande vanliga personbilar.

Uppdaterat: 2024-04-24 08:48

Ja du Raphael, som vanligt bemöter du inte ett par enkla frågor - trots att det står svart på vitt.

Så siffrorna är helt enkelt inte korrekta. Jag får väl höra av mig till SSB och be dem att korrigera data så den stämmer överens med Raphaels uppfattning. 😅

För alla andra står det svart på vitt i siffrorna. Bilarnas genomsnittliga ålder är lägre än hos konkurrenterna och de bilarna som lever kvar är betydligt färre än motsvarande andel hos konkurrenterna. Raphaels egen uppfattning och spekulativa resonemang motsäger inte detta.

Jodå, en bil som skrotas eller till 95% inte finns kvar på grund av ålder är havererad - på ett eller annat sätt. Svårare än så är det inte.

Vad gäller klimatet är det en sann gissningslek och med tanke på de rigorösa krav som Raphael uppvisar för att godkänna heltäckande data så frågar man sig ju rask varför dessa krav inte tycks gälla inom andra frågor?

Eller handlar det om att Raphael inte förstår skillnaderna och på så vis hamnar i sådana skeva och inkonsekventa resonemang?

De franska bilarna överlever inte i Norge lika länge som alternativen, det är klarlagt med fullkomlig säkerhet. Klarar Raphael verkligen inte av att medge det?

MVH AL

Uppdaterat: 2024-04-24 13:12
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL, jag har fortfarande inte sagt att skrotningsstatistiken är felaktig.
Jag har fortfarande inte kritiserat siffrorna.
Det är fortfarande dina påståenden och analyser om siffrorna som jag ifrågasätter. 



Citat:


De franska bilarna håller helt enkelt inte ihop lika länge som alternativen från Tyskland, Japan eller Sverige. Det syns tydligt i siffrorna.





Nej, för skrotningsstatistik säger inget om hållbarhet. Jag hade en bil som skrotats pga. trafikolycka. Hade inget med hållbarhet att göra.




Citat:

Vill man själv se hur tidigt de franska bilarna havererar kontra konkurrenterna så har norska statistikbyrån heltäckande underlag som visar genomsnittlig skrotningsålder hos olika bilmärken.


Citat:


Franska bilar havererar tidigare än andra och Renault är värst.





Skrotningsstatistik säger inget om haverier. För att kunna påstå något om haverier så behöver man veta varför varje bil som skrotats, har skrotats. Det har du ju själv medgivit inte finns i skrotningsstatistiken.
 Min bil skrotades pga. trafikolycka. Inte för att den hade havererat.

Det jag säger och sagt återkommande - det är att vi inte kan utläsa pålitlighet, hållbarhet, tillförlitlighet, livslängd, haverier osv utifrån genomsnittsålder när en bil skrotats. Genomsnittsålder på skrotning är inte vetenskaplig evidens för att franska bilar håller sämre än andra. För skrotningsstatistik förklar inte varför bilar skrotas.

Jag har tagit upp flera anledninger till att bilar skrotats, se mina resonemang tidigare om detta. Jag har redan gett dig dem flera gånger tidigare.

Gällande klimatet så är det ingen gissningslek.
 Det är vetenskapligt bevisat vilka faktorer som skapar klimatförändringar och hur de verkar. 


IPCC är världens största metastudie av klimatforskning publicerad i välrenommerade peer-review publikationer. 
Men AL får givetvis gärna redovisa till ett antal peer-review studier publicerade i vetenskaplig litteratur som hävdar att franska bilar havererar tidigare och att Renault är värst, och att skrotningssiffrorna skulle vara evidens för det han hävdar. Om AL har publicerat sådana studier i peer-review tidskrifter så tar jag gärna del av det materialet. 

Nej AL, jag har inte högre krav på dig än IPCC. IPCC utgår redan från peer-review publicerade studier. 
Vilka peer-review publicerade studier utgår du ifrån?


Uppdaterat: 2024-04-24 15:24

Som sagt, nya Peugeot 3008 är en helt ny bil på en helt ny plattform.
AL har inte kommenterat den bilen med ett enda ord.
Men mildhybrid är inte den intressanta 3008:an. Det är elversionen som är intressant och den lanseras till sommaren i Sverige. Den går redan nu att beställa i Norge, apropå Norge-temat i tråden.

Den har ny elmotor (Stellantis-Nidec), ny plattform och det finns ingen evidens för att Stellantis-Nidec motorn skulle haverera mer eller ha lägre driftsäkerhet än andra elmotorer. Det finns inte heller någon evidens för att den här plattformen skulle säcka ihop eller att batterierna skulle fallera mer än batterier från andra.

Och det finns heller ingen evidens för att nya Peugeot 3008 måste skrotas när den uppnått 20 000 mil.

Men jag tror faktiskt att elversionen kommer bli populär i Norge och vända trenden med låga andrahandsvärden i vårt grannland. I Sverige minskar försäljningen av elbilar så svårt sia om utvecklingen för den här. Det hänger på om den gör en inbrytning på företagsmarknaden och om KW Bruun ger bra erbjudande/rabatter till företag. De är redan stora på transportbilar till företag. Nu behöver de växla upp gällande vanliga personbilar.

Uppdaterat: 2024-04-24 15:21

Ok Raphael, med det förstår jag att du inte förstått.

En studie eller gissning eller vad man nu väljer att kalla det använder en metod för att bilda sig en uppfattning om något. Ofta gör man avgränsningar och använder stickprov eller observationer och med ledning av dessa kunna uttala sig om ungefär ett korrekt värde på något. Vi statistiker kallar det för att skatta en parameter. Värdet på det man söker (temperaturen på jorden, förändring av densamma, koppling mellan utsläpp och temperatur osv) är okänt.

När dina peer-review 😅 granskade studier drar slutsatser bygger det på skattningar. Man vet inte utan man skattar populationens värde och använder allehanda inferens-tekniker för att göra analyser så träffsäkra som möjligt.

Denna problematik har vi dock inte med avsikt på skrotningsålder eller genomsnittsåldern hos bilarna i den norska bilpopulationen. Vi behöver inte skatta något utan vet det ”Sanna” värdet. Härigenom behöver ingen heller göra några undersökningar som blir publicerade i allehanda tidskrifter och föremål för opponering. Lika lite finns det några osäkerheter att tala om eftersom vi mäter hela populationen istället för ett slumpmässigt urval.

Behovet av urval eller annat är således obefintligt. Vi vet det korrekta värdet, som jag redovisat för Raphael ett tiotal gånger men som han konsekvent vägrar att bemöta annat än med sina sedvanliga postmodernistiska rundsnack.

Värdet 20,1 är dock högre än 16,7.

Andelen 16% är många gånger högre än 4,4%.

Faktum är att antalet kvarvarande franska bilar som är äldre än 25 år kan räknas på ena handens fingrar. Hos konkurrenterna lever de dock kvar.

Raphael vägrar konsekvent att acceptera detta. Han använder istället en massa egna påhitt om krockade bilar och gud vet allt för att förklara de trasiga franska bilarna. Men det finns inget stöd för att franska bilar krockar oftare än andra fordon på marknaden lika lite som man kan påstå att ägarna har mindre pengar.

Det är enbart ogrundade påståenden från Raphael som presenteras för att han skall slippa att konfrontera verkligheten.

MVH AL

Uppdaterat: 2024-04-24 18:14
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL, kopplingen mellan temperatur och utsläpp och även växthuseffekten är etablerad vetenskap.

Citat:

Men det finns inget stöd för att franska bilar krockar oftare än andra fordon på marknaden lika lite som man kan påstå att ägarna har mindre pengar.

Det är nu inte statistiken för hur många fordon som är inblandade i trafikolyckor som är intressant. Och inte heller vilka de är. Det som är intressant är vilka av dem som skrotas. Alla som är inblandade i olyckor skrotas inte. Men eftersom du uppenbart har statistik över vilka märken och modeller som döms ut av försäkringsbolagen som för dyra att reparera i förhållande till bilens värde och därmed skrotas, så tycker jag att du ska presentera den statistiken istället för att bara hävda "finns inget stöd för". Jag vill se ditt underlag över bilar som skrotas pga. trafikolyckor, inte bara dina slutsatser om det underlaget. Eftersom du drar slutsatser om underlaget så har du också ett underlag om andelen trafikolycks-bilar bland de som skrotas. För annars skulle du inte kunna hävda slutsatser om det underlaget.

Och samma gäller för den statistik du utgår från när du hävdar att det finns inga skillnader i inkomster mellan ägare av olika märken. Jag vill givetvis se det underlaget också. Framförallt vill jag se det underlag du har för ägarnas inkomster för de bilar som skrotats.

Jag vill även se en uppdelning av skrotningsstatistiken. Du säger att det är haverier, då vill jag se andelen haverier i det underlaget du har från den norska statistikbyrån som finns i deras skrotningssiffror.

Jag konfronterar gärna verkligheten, men du ger mig inte de data som behövs.

Växthuseffekten är vetenskapligt bevisad.
Vi vet orsakerna till den. Även den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Vi vet mekanismerna som skapar det. Du redovisar skrotningssiffror, men utan att redovisa mekanismerna bakom. Du hävdar det är "haverier" som är bakgrunden till skrotningssiffrorna. Bilarna skrotas för de har havererat.

Om IPCC skulle uttala sig om skrotningssiffror, så skulle de se vad som ligger bakom dem.
De skulle kolla varför bilar skrotas, mekanismerna som orsakar det.
Om bilar havererar skulle de kolla varför de havererar.
De skulle kolla de som skrotas av trafikolyckor.
De skulle ta med precis det jag skriver om låga andrahandsvärden som gör att reparationskostnader överstiger bilars värde och leder till skrotning.
De skulle ta med lägre inkomster som leder till att man inte servar och underhåller bilarna.
För allt detta ingår i mekanismerna som skapar resultatet skrotning.

IPCC nöjer sig inte med att konstatera att det finns en global uppvärmning och att det finns klimatförändringar.
De har även tagit in forskningen som förklarar *varför*. De gör inte bara ett konstaterande om att det finns en global uppvärmning på ett visst värde. De tar reda på varför, vilka mekanismer som ligger bakom det.

Men du är inte intresserad av några sådana mekanismer, trots att du själv hänvisar till hur IPCC arbetar.
Och IPCC skulle inte nöja sig med skrotningsstatistik från ett enskilt land, lika lite som de nöjer sig med en temperaturmätning på en enskild plats. De använder flera datakällor på land, i haven, atmosfären m.m.

Du har ingen skrotningsstatistik för nya Peugeot 3008.
Du har ingen skrotningsstatistik för STLA Medium platformen.
Du har ingen skrotningsstatistik för de nya drivlinorna.

Lika lite som du hade skrotningsstatistisk för nya Alfa Romeo Junior.
Lika lite som du hade skrotningsstatistik för den nya e-CMP2 plattformen.
Lika lite som du hade skrotningsstatistik för de nya drivlinorna i Alfa Romeo Junior.
Men ändå ville du diskutera norsk skrotningsstatistik istället för de bilarna.

Du har ännu inte börjat diskutera skrotningsstatistik i tråden om nya Opel Grandland.
Men för att förekomma dig redan nu så har du inte skrotningsstatistik för den, den plattform och de drivlinor som finns i den.

Din motivation till diskussion är att man köper en bil som man vill skriva av på minst 20 år, men inte ens du behåller dina bilar i 20 år. Du har inte haft din Tesla i 20 år och du ska redan byta.
Så du har inte skaffat din Tesla för att ha den i 20 år. Jag skulle säga att det är få som köper bil för att skriva av på 20 år så hela diskussionen är meningslös.

Uppdaterat: 2024-04-24 21:42

Kompisen har 3 Citroen på tomten, C4 C5 C8, ingen har gått 15" mil.
Alla står där för att de är trasiga. Att det är Citroen beror på att vi har en gemensam vän som säljer Citroen, och bilarna är köpta för ett bra pris. Han har även haft en till C5 och en Xantia Activia, men de hann säljas/bytas innan de gick sönder allt för mycket och garantin gick ut.
C8an är den som funkade bäst, men när kopplingen rasade blev den stående, byta koppling kostade mer än vad bilen var värd.
Ja, själva kopplingen var inte dyr, men den Franska ingenjörskonsten gör bytet horibelt dyrt, framvagn och motorpaketet måste ur bilen neråt för att få bort växellådan.

Uppdaterat: 2024-04-24 19:33

Koppling är slitage och beror på föraren. Normalt håller en koppling ca 15 - 20 000 mil om man inte slirar med den. Det är en vanlig slitagedel. Jag bytte koppling på min Picasso strax innan 18 000 mil. Det var inte alls horribelt dyrt. Inte svårare byta koppling i en Picasso än i ngn annan bil.

Men Rikards kommentar illustrerar just min poäng - det låga andrahandsvärdet på franska bilar gör att det finns de som drar sig för att underhålla dem. Är bilen värd mer dvs har ett högt andrahandsvärde så tänker många det är mer värt att exempelvis byta en vanlig förbrukningsdel.

Det innebär inte att bilarna har dålig kvalitet. Det är andrahandsvärdet som är dåligt. Citroën har aldrig varit en storsäljare i Sverige och Norge. Franska bilar är sällan det. Och det gör att det blir lågt andrahandsvärde eftersom andrahandsvärdet följer nybilsförsäljningen.

Men i övriga Europa säljer franska bilar bra och är populära. Det är människor i Norden som har en avvikande kultur.

Uppdaterat: 2024-04-24 21:52

Nej jag tror att det är du som är avvikande Raphael, inte människorna i Norden.
Du har själv skrivit att du är en väldigt speciell person.
Och det är jag benägen att hålla med om.
Vem har sagt att en koppling bara håller 15.000-20.000 mil? Kanske är så på franska bilar. Vad vet jag. Men den Saab jag hade som hade rullat 23.000 mil när jag sålde den hade inte behövt bytas koppling på, förövrigt inte på någon av de bilar jag ägt. Saaben hade 200hk och 320Nm vridmoment. Trotts den, jämför med franska bilar, enorma effekten så höll kopplingen.
Förövrigt så var det inga andra problem med bilen än ett generatorbyte, pga lagret i den som gett upp, som uppstod.

Uppdaterat: 2024-04-24 22:08

Ok Mr Snoid, du anser att människorna i Norden inte har en avvikande kultur och smak från övriga Europa vilket då innebär att i Norden finns samma kultur och smak som i övriga Europa.
Istället menar du att jag har en avvikande kultur och smak från övriga Europa.

Volvo har länge varit mest sålda märke i Sverige och väldigt populär i övriga Norden. Men Volvo har aldrig varit det i övriga Europa.

De bilar som jag haft och den bil som jag har, tillhör och har tillhört de mest sålda bilarna i Europa men aldrig varit storsäljare i Norden.

Tittar vi på den nordiska bilparken så ser vi att större bilar dominerar i Sverige och i övriga Norden. Dvs det som kallas C-segmentet och uppåt.

Men i övriga Europa så dominerar B-segmentet.
Bilar som Peugeot 208 och Opel Corsa, Ford Fiesta osv. har länge dominerat topplistorna.

Om nu människorna i Norden har samma kultur och smak som övriga Europa, som du hävdar, så skulle Peugeot 208 och Opel Corsa, och andra bilar i B-segmentet tillhöra de mest sålda bilarna i Norden.

Men de gör inte det.
Och så här har det ju varit länge.
Peugeot 205 och Fiat Uno var enorma storsäljare i Europa. Ibland sålde Fiat Uno mer, ibland Peugeot 205. De slogs med varandra i toppen.

Men Peugeot 205 kom aldrig högre än i botten av topp 25 i Sverige. Något år var Fiat Uno där men för det mesta kom Fiat Uno inte ens in på den svenska topp 25.

Och ändå hävdar du att människorna här inte har en avvikande kultur och smak från övriga Europa.

Men jag skulle alltså avvika från övriga Europa för att jag köper och har storsäljarna i Europa.

Det är ju faktiskt något som inte går ihop alls.

Nej Snoid, jag avviker inte från övriga Europa. Det är människorna i Norden som avviker.

Jag avviker från människorna i Norden på samma sätt som övriga Europa avviker från människorna i Norden.

Uppdaterat: Igår 7:00

Mr Snoid, du anser alltså att du har samma kultur och smak som övriga Europa. Men din föreställning om detta motsägs av att du har haft en Saab. Saab var väldigt populär i Sverige och övriga Norden. Men definitivt inte i övriga Europa.
Varken Saab eller Volvo var storsäljare i övriga Europa. De var pyttemärken.
Volvo och Saabs största marknad utanför Norden var USA.

I Sverige och Norden finns även en raggarkultur med äldre amerikanska bilar. Det finns ingen raggarkultur med amerikanska bilar i t.ex. Frankrike, Belgien, Nederländerna och Spanien.

I Sverige är vägarna fulla med EPA/A-traktorer, som en yngre motsvarighet till den nordiska raggarkulturen med amerikanska bilar.

I övriga Europa kör inte ungdomarna EPA/A-traktorer. Däremot finns en hel del unga som kör s.k. EU-moped.
Små fordon från tillverkare som Ligier och Axiom är populära. De finns också i Sverige, men har inte alls nått samma popularitet som EPA/A-traktorer.

Så nej Mr Snoid, även fast du vill se det som att du har samma kultur och smak som övriga Europa och inte på något sätt avviker - så skulle jag säga att du visst avviker från övriga Europa.

Jag gör det inte. Jag har och har haft samma bilar som är storsäljare i övriga Europa.

Uppdaterat: Igår 7:17

Att kopplingen gick sönder var inte bilens fel (lånades ut till 90 årig far)
Problemt var kostnaden och bilens värde.

Uppdaterat: Igår 7:39
Rikard skrev:

Att kopplingen gick sönder var inte bilens fel (lånades ut till 90 årig far)
Problemt var kostnaden och bilens värde.

Ja det är ju vad jag säger: Lågt andrahandsvärde. Då tar man inte kostnaden när bilen inte är värd så mycket.
Precis det som jag hävdat om och om igen i detta forum.
Eftersom franska bilar i Sverige och Norge har lägre andrahandsvärde än svenska och tyska bilar så väljer många att inte ta sådana kostnader.

Sen varför Norge finns med i diskussionen, det förstår jag inte men vi har en här i forumet som älskar grannlandet i väst.
Men visst är Norge föredöme på många sätt, inte minst deras bilpolitik som gynnat elbilar.

Uppdaterat: Igår 7:55

Det är bra Raphael att du tydliggör varför du inte förstår vad jag pratar om.

Om vi börjar med IPCC så har de inte en susning om

- det har blivit varmare
- om den där påstådda temperaturökningen beror på mänsklig aktivitet.

De har nämligen inget annat än mätningar och observationer att tillgå, och det är inget bevis. Att det skulle vara självklart gäller inte heller. Tvärtom gör man olika skattningar om temperaturförändringar och når också skilda resultat. Därav att det finns en sådan mängd studier inom området. Så redan där har vi osäkerheter (se exempelvis https://crudata.uea.ac.uk/cru/data/temperature/#datdow).

Det är när man inte vet som man gör skattningar. Och eftersom man inte vet är det ännu svårare att hitta orsaker bakom det man inte vet - men som man har som tes. Också här handlar det om skattningar - samt en rad antaganden (om både aerosoler som kolets väg ut i atmosfären). Men man vet alltså inte - långt ifrån. Och därför finns det en rad olika resultat och tolkningar inom området - i annat fall handlar det inte om vetenskap ( vilket det heller inte är frågan om i den politiska diskussionen)

I fallet skrotade bilar och medelåldern vet vi vad det är frågan om. Vi behöver inte göra undersökningar och skattningar eller ens nå olika resultat. Populationens medelvärde och fördelning är känd. Det finns inget behov av att studera den ytterligare.

Och den visar fortfarande att;

1. Franska bilar skrotas tidigare än alternativen

2. Franska bilar har en lägre medelålder och andel äldre fordon i drift än konkurrenterna ( vilket Raphael inte vill kännas vid)

Dina återkommande spekulationer om varför fördelningen och skrotningsålder är som den är ligger på ditt eget bord att härleda. Det är inte min uppgift. Att de skulle vara frågan om inlösen faller på sin egen orimlighet. Då skulle det vara hemult dyrt att försäkra bilarna.

Men skillnaden mellan Raphaels spekulationer och mig är att Jag utgår från de renodlade fakta som finns hos den norska statistikbyrån.

Och det visar att franska bilar går till skrot tidigare och inte lever lika länge som konkurrenterna.

MVH AL

Uppdaterat: Igår 18:54
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

A.L och Raphael börjar bli ganska irriterande på forumet.
Dessutom läser ingen av dem invändningar från andra medlemmar.
Please gentlemen:
LEAVE THIS FORUM!

Uppdaterat: Igår 20:32

AL kommer alltså ut som förnekare av den globala uppvärmningen och de nu pågående klimatförändringarna. En genomgång av klimatvetenskapen och hur man vet det man vet, samt svar och bemötande av skeptiker/förnekare av klimatvetenskapen finns här. Bara att läsa på själv.
https://skepticalscience.com/

Siffror om skrotningsstatistik i sig är helt meningslösa, det är inget man kan dra slutsatser om som haverier, att bilar måste skrotas, om bilars benägenhet att rosta osv. För att kunna dra slutsatser behöver man titta på orsaker till att siffrorna ser ut som de gör. Och då behövs sådan data som jag lyft fram. Utan det blir det bara meningslöst och finns ingen poäng och inget syfte med en diskussion.
Och finns heller inget att ”konfrontera”.
Och varför vi diskuterar just siffror från Norge har heller inte blivit motiverat.

Och inget av det som AL skriver har med nya Peugeot 3008 att göra.
Den enda egentliga kopplingen till Norge är att den finns att beställa i Norge och Norge har många elbilar. Peugeot 3008 lanseras först som elbil. Till Sverige kommer elversionen till sommaren. Flera kunder och återförsäljare har fått den. I Frankrike, Belgien och Nederländerna m.fl. Jag har sett bilder som köparna lagt upp i olika forum på bilen de nyss fått levererad. Den rullas ut för fullt från fabrikerna.

Uppdaterat: Idag 7:21