Vi Bilägares forum

Teslastrejken: Så påverkas du som ägare

Teslastrejken: Så påverkas du som ägare

Kommer bilarna kunna repareras? Gäller garantin? Så ska du tänka om du har eller funderar på att skaffa dig en Tesla.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-12-21 14:04

Kommentarer

Mäkinen
Är du säker på klausulerna och att de är lika Teslas? Då har de väl inte varit förenliga med svensk lagstiftning vilket inte gör Teslas avtal mer ok.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:00
Christer skrev:

Jag "tror" att vissa borde läsa lite om arbetarrörelsens historia och hur det var för BARA 100 år sedan. När våra föräldrar växte upp eller Farfar o farmor för ungtupparna, som växt upp när Sverige gått ifrån ett av världens fattigaste länder, till ett av de rikaste.

Tänk efter lite nu, hur såg arbetstagarnas villkor ut för 100 år sedan ? Gunnar Sträng som senare blev finansminister, är ett exempel på en bonddräng under slavliknande arbetsvillkor kunde bidra till att reformera Sverige i rollen som fackman/politiker. Om Metallföreträdarna kunde tänka och inte vara blockerade i sin vurm för att försöka gynna VolvoCars metallare i kampen om bilförsäljingen i Sverige, vilket det handlar om i grunden. Avtalssekreteraren i Metall sa detta nästan rakt ut utan att nämna märket. Den svenska modellen kommer finnas kvar även om inte kollektivavtal sluts med Tesla Motor i Sverige för 120 personer inom avtalsområdet Metall. LO-facken måste hitta sin roll som är samtida och till exempel sätta bolag i blockad som använder illegalarbetskraft. Tror det skulle bli fart på NCC, Peab, Skanska med flera om de fick denna typ av sanktioner på grund av slapphänta upphandlingar av underentreprenörer, exakt samma som förfäderna i arbetarrörelsen slogs för. De skulle skämmas om de fick reda på att man prioriterar lyxstrejker likt sopkörarnas i Stockholm eller mot välbetalda Tesla servicetekniker.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:02
Axa skrev:

Snoid
”Utifrån det vi vet” skriver jag. Nej, jag har inte läst avtalen men andra har rapporterat om vad som finns i avtalen. Tex ifråga om upphovsrätt för uppfinningar och det här med ”tystnadsplikt”.

Ja men vad innebär det, du säger dig veta detta. Så,vad handlar upphovsrätt för uppfinningar och tystnadsplikt om? Är väl fullt normalt att du signerar en code of conduct och andra lojaliteter då skriver på kontrakt och tar en anställning. Kanske inte som sopkörare, men det vet jag inget om.
Men i tekniktunga företag vars framgång är beroende av ett tekniskt försprång så är det väl en självklarhet att det ligger med en tystnadspliktsklausul rörande klassificerad information du får del av.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:06

Snoid
Kolla Esses senaste inslag om konflikten.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:04
Axa skrev:

Snoid
Kolla Esses senaste inslag om konflikten.

Och vilka fakta och kunskap om svensk arbetslagstiftning har denne Esse?
Är väl en motorjournalist.
Men du visste ju skrev du, eller menade du andra och inte du själv?
Men fixa fram ett anställningsavtal så kan jag få läsa själv 😉

Uppdaterat: 2024-02-25 21:09

Axa,
Berätta vad mänskan har att säga. Som de flesta youtubers har han en faslig förmåga att ta god tid på sig att säga något.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:09

Alla anställda omfattas om Lag (2018:558) om företagshemligheter
1 § Lagen innehåller bestämmelser om skadestånd, vitesförbud och straff vid obehöriga angrepp på företagshemligheter.
Det innebär att företagen skyddar sin teknik, produktionsprocesser som är unika. Generisk teknik eller process går inte att stämma den anställde för. Att upplysa den anställde om innebörden gör ju att antalet sidor ökar i anställningsavtalet. Syftet är att man inte vill att det ska skvallras på stan om företagskänsliga uppgifter, vilket det tyvärr görs inom vissa sektorer.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:11

I offentlig sektor vet jag inte vad som gäller men det gnälls o skvallras en hel del över hur dåligt det är i kommunala o regionala verksamheter. Finns oegentligheter har både offentlig och privat sektor möjlighet att anmäla till myndigheter där risken att bli av med jobbet är en begränsande faktor trots kollektivavtal.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:15

Peter Esses trovärdighet är väl inte mer än att han är en YouTuber, tveksamt om han är journalistutbildad.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:16

I det här fallet handlar det om att Tesla får upphovsrätten på sådan som den anställde uppfinner på fritiden och det behöver inte ens vara någon som helst koppling till Tesla. Dvs tex den anställde uppfinner en ny sorts barnblöja.

Vad gäller tystnadsplikt så kan man inte avtala bort rätten att få prata om bla arbetsmiljö.

Litar mer på Esse än vad Tesla säger eller skriver.

Annars kan man googla
https://www.dn.se/ekonomi/teslas-hemliga-kontrakt-har-aldrig-sett-nagot-liknande-pa-svensk-arbetsmarknad/

https://da.se/2023/12/professor-sagar-teslas-avtal-om-livstids-tystnadsplikt/

https://www.vibilagare.se/nyheter/teslas-kontrakt-tvingar-anstallda-till-tystnad

Uppdaterat: 2024-02-25 21:23

Axa, du vet som tjänsteman inom rättsväsendet att man kan skriva ganska mycket villkor och klausuler. Det är först vid en rättslig prövning facit kommer. Om en anställd uppfinner en ny barnblöja kommer den uppfinnare snarare få kämpa mot Procter and Gamble (Pampers), som har anledning att "döda" konkurrensen.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:29
Axa skrev:

I det här fallet handlar det om att Tesla får upphovsrätten på sådan som den anställde uppfinner på fritiden och det behöver inte ens vara någon som helst koppling till Tesla. Dvs tex den anställde uppfinner en ny sorts barnblöja.
Vad gäller tystnadsplikt så kan man inte avtala bort rätten att få prata om bla arbetsmiljö.
Litar mer på Esse än vad Tesla säger eller skriver.
Annars kan man googla
https://www.dn.se/ekonomi/teslas-hemliga-kontrakt-har-aldrig-sett-nagot-liknande-pa-svensk-arbetsmarknad/
https://da.se/2023/12/professor-sagar-teslas-avtal-om-livstids-tystnadsplikt/
https://www.vibilagare.se/nyheter/teslas-kontrakt-tvingar-anstallda-till-tystnad

Ja de där skrönorna har jag läst. Men säger inget om vad som faktiskt står skrivet i avtalet. Bara svävande sammanfattande journalistisk text. Men den där professorn påpekar bara att han inte sett dessa klausuler i avtal för tekniker tidigare.

Uppdaterat: 2024-02-25 21:52
Villevalle skrev:

Undrar om det är så att Tesla inte vill gå med i Arbetsgivareföreningen?
De måste ju vara medlemmar där om det ska skrivas något kollektivavtal. Eller hur?

Nej, de måste inte vara medlemmar där för att skriva kollektivavtal.
Däremot måste alla medlemmar ha kollektivavtal.
Finns dock inget hinder för att teckna kollektivavtal utan att vara medlem i arbetsgivarföreningen.
Kollektivavtal som tecknas utanför medlemsskap i en arbetsgivarorganisation kallas för ”hängavtal”.
Men det följer kollektivavtalet.
Det är i princip samma sak.
Det finns dock en skillnad:
Varianten hängavtal är något dyrare för arbetsgivaren än kollektivavtal som medlem i arbetsgivarorganisation.
Så det är bättre att vara medlem i en arbetsgivarorganisation, men fullt möjligt att teckna avtal även utan sådant medlemsskap.

Uppdaterat: 2024-02-26 08:04

JL skrev:
”Om Metallföreträdarna kunde tänka och inte vara blockerade i sin vurm för att försöka gynna VolvoCars metallare i kampen om bilförsäljingen i Sverige, vilket det handlar om i grunden.”

Nej, det där är konspiratoriskt tänkande. Handlar inte om att gynna Volvo. Det är inte bara Volvo som har kollektivavtal i Sverige.
Teslas konkurrenter har kollektivavtal.

”LO-facken måste hitta sin roll som är samtida och till exempel sätta bolag i blockad som använder illegal arbetskraft.”

Om bolagen använder illegal arbetskraft så är det ett polisärende. Det är inte fackföreningens sak att hantera polisens ärenden. Det är polisens sak att ta hand om företag som ägnar sig åt kriminell verksamhet. Och de gör det utifrån utredningar som samlar evidens.

Företag som ägnar sig åt illegal och kriminell verksamhet ska stängas ner av det svenska rättssystemet genom beslut av åklagare.

Det hanteras inom det svenska rättssystemet.

”Tror det skulle bli fart på NCC, Peab, Skanska med flera om de fick denna typ av sanktioner på grund av slapphänta upphandlingar av underentreprenörer, exakt samma som förfäderna i arbetarrörelsen slogs för.”

Självfallet är det viktigt att de underleverantörerna har kollektivavtal. Och självfallet kan LO sätta underleverantörerna i strejk, men för att det ska vara möjligt så behöver följande ske:

För att facket ska strejka krävs:

1. Företaget har medlemmar som är fackanslutna.

2. De fackanslutna startar en lokal fackklubb.

3. Fackklubben inleder förhandlingar med arbetsgivaren.

4. Om arbetsgivaren säger nej, tar den lokala fackklubben kontakt med sin centralorganisation och ber om hjälp.

5. Centralorganisationen försöker förhandla.

6. Säger arbetsgivaren nej tar facket beslut om strejk.

Det är ordningen inom facken. Det måste komma ett initiativ från fackets medlemmar på den aktuella arbetsplatsen.

Facken kan alltså inte agera mot ett företag utan hjälp av sina medlemmar på det företaget, och initiativet måste komma från medlemmarna själva på den aktuella arbetsplatsen.

Uppdaterat: 2024-02-26 08:23

JL önskar återkommande att facken agerar mot kriminella aktörer i samhället. Han förstår inte att det måste hanteras av myndigheterna.

Slavarbete är illegalt i Sverige. Det måste vara myndigheterna och det svenska rättssystemet som konstaterar och dömer samt agerar mot kriminella aktörer.

Det LO har sagt och vill är:
1. Avskaffa straffet i utlänningslagen för den som arbetar illegalt.

Motivering: Det är inte den illegala arbetskraftens fel att de anställs av företag. Skuldbördan ska flyttas till arbetsgivarna och inte arbetarna.

2. Arbetsgivarna som anställer papperslös arbetskraft ska straffas hårdare. Bland annat genom att avkrävas skadestånd till sina anställda.

Motivering: Genom att agera mot arbetsgivare så minskar man motivationen hos arbetsgivare att rekrytera illegal arbetskraft.

Som JL ser så uppmanar facken myndigheterna att agera. Men det är myndigheternas ansvarsområde att stävja illegal verksamhet, och myndigheterna som måste konstatera och döma.

Facken kan inte och ska inte ta över polisen och rättssystemets uppgifter och ansvarsområden.

Däremot kan facken opinionsbilda för kraftigare åtgärder från myndigheternas sida och komma med förslag om hur problematiken ska lösas, och det är det som facken gör. De lyfter problematiken.

Uppdaterat: 2024-02-26 08:52

https://www.byggnadsarbetaren.se/skanska-sager-nej-till-tesla-i-grunden-en-fraga-om-kollektivavtal/?utm_campaign=cmp_3135914&utm_source=getanewsletter&utm_medium=email

Uppdaterat: 2024-02-27 06:56
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html