Vi Bilägares forum

Dagens trafikhändelse.

Dagens trafikhändelse.

En tråd vi kan släpa upp när det hänt nått i trafiken vi vill berätta, utan att öppna en ny tråd för just den händelsen.

Åkte på E4/E20 söder ut mellan Sth o Södertälje i morse, 3 filer och ganska tät trafik, men det rullade på i 100.
När man närmar sig Södertälje blir högerfilen avfart, en bil som ligger där kommer plötsligt på att den ska rakt fram, slår på blinkersen och svänger i samma rörelse, utan att notera att det ligger en bil bredvid. Den bilen väjer ut åt vänster, där kommer en bil i 150 som får tvärnita, bilen bakom i mittenfilen tvärnitar också, bilen som bytt fil väjer tillbaka, där har en taxi sett sin chans att komma förbi men får tvärnita när bilen väjer tillbaka, en lastbil bakom taxin får göra samma sak. Vet inte varför, men bilen som väjde ut till vänster ställer sig också på bromsen, så plötslig är det helt stopp på vägen, och jag hör hur det bromsas längre bak.
Men inget hände och sakta rullar det på igen, men det var milimetrar från en masskrock.
Huvudansvarig var givetvis bilen som bytte fil utan koll, men om övriga hade haft lämplig avstånd till farten, och en bil inte hållt 150 när övriga höll 100 i den täta trafiken, hade det inte behövt vara så nära en krock.

På hemvägen kom jag ikapp en bil med släp, en XC70 med en Renault Trafic på släpvagnen !!!!, Den låg i mittenfilen då släpet började svänga/vobbla, det var nerförsbacke, såg hur bromsljusen tändes, men den vobblade bara mera, bil och släp var över i båda höger och vänster, for fram o tillbaka som en handske, men slutade innan det gick helt över styr. Jag körde försiktigt om ekipaget, och till min förvåning såg jag att föraren satt och pratade i telefonen, inte mot örat, utan höll telefonen framför munnen och pratade väl troligtvis med högtalarfunktionen.

Uppdaterat: 2018-09-24 22:18

Kommentarer

Jag mötte en backande bil på E18 idag. Antagligen hade de missat avfarten mot Barkarby och shoppingsuget blev för stort för att åka en kilometer till och nå området från andra hållet.

Uppdaterat: 2021-09-03 16:26
L. Mäkinen skrev:

Jag mötte en backande bil på E18 idag. Antagligen hade de missat avfarten mot Barkarby och shoppingsuget blev för stort för att åka en kilometer till och nå området från andra hållet.

Det finns tomhylsor !!

Uppdaterat: 2021-09-03 17:15
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Körskolebil, 70 km/h, i mitten av 3 filer på Nynäsvägen där det är 100 km/h.

Uppdaterat: 2021-09-03 22:14

I går fick jag veta att jag var sjuk i huvudet och hade problem.
Åkte med mopeden på dubbelriktad cykelbana på rätt sida i rätt riktning och möter en joggare.
Att jag inte flyttade på mig tyckte joggaren var dumt.
Detta var på kajen vid Hammarby Sjöstad, så det finns säkert 20 meter i bredd att springa på, men joggare skulle springa mot trafiken på den metern anvisade cykelbanan, och det var jag som var dum.
Vi råkade även ut för en miss i skyltningen.
Vi åkte in på en väg genom en skog med skylten "motorfordonstrafik förbjuden"
Man får åka mot den skylten med en moped klass 2.
Men flera flanörer utmed vägen visade sitt missnöje med att vi åkte där.
När vi åker ur skogen efter flera km, finns även där en skylt "ej moped"
Så jag förstår flanörernas missnöje, om vi åkt in från andra hållet och sett den skylten.

Uppdaterat: 2021-09-06 09:09

Inte i trafiken, men skulle kunna översättas till denna.
Kommer gående mellan hyllorna inne i en butik.
Kollegan bär på 2 tunga verktygslådor, jag på en låda och en lång stege över axeln.
2 personer står i gången åt varsitt håll, båda har en vagn.
Ursäkta, kan vi få komma förbi (de såg inte oss komma)
Båda tittar upp, och flyttar sig närmare hyllorna, men ingen flyttar sina vagnar som står så vi inte kommer förbi alls.
Ursäkta säger kollegan med förhöjd röst igen, båda tittar upp och ser ut som fågelholkar, den ena trycker sig ännu närmare hyllan.
VAGNAGNA säger kollegan, men de bara glor på oss.
Kan ni flytta vagnarna så vi kommer förbi.
Båda gör ett tafatt försök att dra de åt sidan, men vi får i alla fall saxa för att ta oss förbi.
När vi passerat säger kollegan högt "Märkligt att 2 personer utan hjärna står på samma ställe"

Uppdaterat: 2021-09-24 00:35

Jag fick köra ner i diket nu på morgonen när en kvinna väjde för en familj som gick på vägen. Kvinnan hade solen rakt i ögonen utan nerfällt solskydd, och såg som tur var familjen, men inte mig på mopeden som hon mötte.
Ingen skada skedd, men hade jag haft bil hade det smällt.

Uppdaterat: 2021-09-25 16:07

Jag var på väg ut från en parkering idag och stannade för att vänta på en Indian FTR 1200 från vänster och en SUV från höger. Plötsligt svänger tanten i SUVen vänster och killen på motorcykeln får tvärnita. Det gick bra, men jag är helt övertygad om att tanten aldrig noterade mc:n.

Uppdaterat: 2021-09-25 18:35

Ibland funderar man lite extra. Sitter i trafikkaoset i backen ned mot Chalmers högskola och "ytterfilen" som är ju vikt för bussar och spårvagnar. Rätt vad det är kommer det en nisse på cykel i nämnda fil, F O R T. Det gick undan så jag hann mest tänka "undrar hur han ska få stopp vid trafikljuset längre ned". Det visade sig inte alls vara ett problem, cyklisten rullade obekymrat förbi rödljuset nere i korsningen i oförvanskad hastighet. Rullar vidare och vid nästa ljus, där är det lite smart att vara försiktig för där ligger chalmerstunneln där spårvagnarna kommer men, RAKT igenom rött i full fart även där, kryssandes mellan gångtrafikanterna som hade grön gubbe vid övergångsstället och vidare ner mot city där han försvann i fjärran. Även om man förbluffas så såg de ändå rätt "vant" ut, han hade nog gjort manövern vid fler tillfällen men det kan man ju inte säga säkert förvisso. Man undrar, tänk om man fått hjärnsläpp som bilist och kört så, hur långt hade man kommit, vilken acceptans hade man mött? Folk rycker på axlarna när det är en cyklist det handlar om men, om jag kört på samma sätt med en lastbil? Hade man hamnat på terrorlistan??

Uppdaterat: 2021-10-06 15:09
/Hilife

Jag har sett cyklande poliser skriva ut böter till cyklister i Göteborg. De slarvade med trafikljus och cyklade på övergångsställe. Så får man inte göra, inte bra!

Uppdaterat: 2021-10-06 18:47

Inget nytt fenomen som hänt idag, men jag har tyvärr allt för ofta märkt folk i en dubbelfilig rondell som ligger i den vänstra filen, som när de kör ut, gör det i den högra filen.

Alltså jag kör i höger fil, den som ligger i vänster fil kommer ut i den högra filen ur rondellen.
Har haft många nära krockar på det sättet, men det hemskaste har varit när jag kört MC och legat i det högra fältet och den i vänster fält försöker köra ut i det högra. Det går så snabbt när det händer att jag hinner inte ens tuta utan koncentrerar mig på att undvika kollision.

Uppdaterat: 2021-10-06 18:55
- Peugeot e-208 GT 2022

bejje - dom genar för att slippa vrida så mycket på ratten - misstänker jag. Skit-beteende !

Uppdaterat: 2021-10-06 18:58

Blev stoppad av polisen i kväll. Jag var nog inte den de tänkte sig eller sökte efter. Så de kollade körkortet och önskade en trevlig kväll.

Uppdaterat: 2021-10-16 01:16

Redan nu har jag hört de första knastrande dubbdäcken i trafiken denna säsong, trots 10 plusgrader.

Uppdaterat: 2021-10-21 23:59
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

I min del av landet har vi haft frost flera gånger redan så vinterhjul är inte så dumt. Det räcker med en isfläck för att ramla omkull med bilen. Dessutom är det bra att köra lite barmark med däck som legat en stund.
----
På väg till kontoret idag var det en Subaru Forester som körde konstigt. Cirka 10 km/h genom en korsning, 30-35 km/h på 50-väg, stannade inte vid fyrvägsstopp och avslutade med att stanna mitt i en korsning. Där kunde jag tråckla mig förbi och såg en äldre dam sitta framåtlutad över ratten. Hon visste nog inte riktigt vart hon skulle...

Uppdaterat: 2021-10-22 08:35

Mäkinen, hon kanske var packad, sjuk, eller avliden?
När jag åkte förbi skolan i Förorten igår, där det är trettio på en längre sträcka, körde en liten bil plötsligt ut från en sidoväg till höger trots väjningsplikt. Nåja det gjorde ju inte så mycket, jag var beredd och det gick jusakta, men beteendet blev ännu märkligare, bilen körde rakt över högra körbanan och svängde höger på vänstra körbanan, efter ca femtio meter svängde den tvärt höger in på en tvärgata där den fortsatte med vänstertrafik!
Det var som tur var ingen trafik och jag tänkte att det inte kan vara lätt att köra onykter men den här figuren hade börjat tidigt klockan var ju bara tolv!
Men det kunde ju vara något annat.

Uppdaterat: 2021-10-22 10:46
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Eller så var det sent kanske? Började dagen innan på kvällen och var närmare medvetslös sen kl 12 på dagen.

Uppdaterat: 2021-10-22 10:53
- Peugeot e-208 GT 2022

En av mina bröder hamnade bakom en bil vid ett trafikljus för ett antal år sen. När bilen inte rörde sig vid grönt gick han fram och konstaterade att farbrorn hade dött. Han fick dit en ambulans, men de kunde bara konstatera fakta och gissade på hjärtstopp.
Tanten i morse var nog bara närsynt eller nåt. Hon rörde på huvudet i alla fall.

Uppdaterat: 2021-10-22 14:05

Städade hytten på firmabilen i går kväll, då det är min arbetsplats har man mycket prylar som behövde flyttas för att komma åt o dammsuga/torka.
Sätter mig i bilen i morse, ska som vanligt hälla upp en kopp kaffe innan jag rullar iväg, men kaffekoppen är spårlöst borta.
Hämtar en ny o ger mig iväg. I en liten rondell får jag bromsa hårt då en bil som blinkar höger inte svänger höger utan fortsätter runt. När jag ska gasa iväg är gaspedalen stum, nästa bil som kommer runt rondellen får bromsa för mig som bara får upp tomgångsfart.
Väl åt sidan hittar jag problemet, kaffekoppen är under pedalen.
Ska nog fortsätta använda den nästan grönt floruserande jag hämtade, och inte den svarta som var under pedalen.

Uppdaterat: 2021-10-26 14:11

På väg till jobbet idag knäppte bilen framför mig ett rådjur på motorvägen. Plötsligt tändes bromsljus och i nästa stund passerade jag ett sprattlande djur. BMWn slog på varningsblinkers och svängde över i vägkanten och stannade. Jag hann inte se skador på bilen, men pulsen steg några slag.

Uppdaterat: 2021-10-27 15:56

Råkade ut för "Toyota-syndromet" idag. Hade en Prius och sen visade det sig att en bra bit framför Priusen fanns en Yaris. Ingen av dessa hade på nåt sätt bråttom skulle man kunna säga... Det var en livligt trafikerad 70-väg men åker man bakom en Toyota så förvandlas den tydligen gärna till 50...:) Ja - när Priusen hade svängt av så kom jag som sagt ikapp Yarisen och samma sak upprepades tyvärr. Visst - jag hade inte bråttom men andra bakom mig kan ju ha haft det. Fint väder så inga problem med väglaget.

Uppdaterat: 2021-10-27 17:29
Pi skrev:

Råkade ut för "Toyota-syndromet" idag. Hade en Prius och sen visade det sig att en bra bit framför Priusen fanns en Yaris. Ingen av dessa hade på nåt sätt bråttom skulle man kunna säga... Det var en livligt trafikerad 70-väg men åker man bakom en Toyota så förvandlas den tydligen gärna till 50...:) Ja - när Priusen hade svängt av så kom jag som sagt ikapp Yarisen och samma sak upprepades tyvärr. Visst - jag hade inte bråttom men andra bakom mig kan ju ha haft det. Fint väder så inga problem med väglaget.

+100

Uppdaterat: 2021-10-27 17:46

Jag undrar vad det beror på, jag har en bekant med Yaris och han kör just på det viset. Jag har frågat honom varför han inte håller 70 på 70-väg och förklarat att mätaren visar minst 5 för hög hastighet, men han tycker det är bäst att hålla 60 för säkerhets skull!
Ok, han är försiktig, gärna hängslen och livrem!
Men hur kommer det sig att de dras till Yaris?
Bilen är ju ganska trevlig annars, kanske lite väl surrig för mig.

Uppdaterat: 2021-10-27 18:08
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag läste för länge sen att "viljan att bli politiker borde göra att man förvägras möjligheten att bli det" och tänker att det är likadant med Toyota. Känns Toyota som ett rimligt bilval bör man omedelbart få lämna in körkortet.

Uppdaterat: 2021-10-27 19:08
L. Mäkinen skrev:

Jag läste för länge sen att "viljan att bli politiker borde göra att man förvägras möjligheten att bli det" och tänker att det är likadant med Toyota. Känns Toyota som ett rimligt bilval bör man omedelbart få lämna in körkortet.

Det är många här som bör även lämna in sitt körkort. Även du L. Mäkinen efter en sådan kommentar.

Uppdaterat: 2021-10-28 20:44
John2008 skrev:

Redan nu har jag hört de första knastrande dubbdäcken i trafiken denna säsong, trots 10 plusgrader.

Jo det märks, rutan blir skitig när det regnar, dubben har börjat slita asfalt.
Tyvärr måste jag sätta på vinterdäcken i helgen, åker till Lappland på måndag. Ringde och kollade hur vädret var där "Full vinter, fick 30 cm här om dagen, -7 i morse, så sätt på vinterdäcken däcken du"

Uppdaterat: 2021-10-28 21:33
Rikard skrev:

John2008 skrev:
Redan nu har jag hört de första knastrande dubbdäcken i trafiken denna säsong, trots 10 plusgrader.

Jo det märks, rutan blir skitig när det regnar, dubben har börjat slita asfalt.
Tyvärr måste jag sätta på vinterdäcken i helgen, åker till Lappland på måndag. Ringde och kollade hur vädret var där "Full vinter, fick 30 cm här om dagen, -7 i morse, så sätt på vinterdäcken däcken du"

Välkommen upp.
Glöm inte isskrapan och borsten. Hihi.

Uppdaterat: 2021-10-28 21:40
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Såg oxå ett Toyotasyndrom idag på hemvägen.
Efter ett trafikljus är det 70 nån km innan det är 50 igen pga vägbygge.
Corollan längst fram kom bara upp i 45, och bromsade vid 50 skylten.
Senare kom den inte om en moped trots rak tom väg, så jag fick köra om både den och mopeden, såg i backspegeln att 6 andra bilar gjorde samma sak.
Resan hem idag tog 2 timmar och 1 minut. 4,6 mil !!!!
Det är värre än någonsin sen folk börjat röra på sig efter pandemin.

Uppdaterat: 2021-10-28 21:46

Strax under 10 plusgrader här nu på kvällen närmare klockan 22, är så glad att jag inte bor i Norrland.

Uppdaterat: 2021-10-28 21:46
- Peugeot e-208 GT 2022
mso 1000 skrev:

Välkommen upp.
Glöm inte isskrapan och borsten. Hihi.

Tack =) Har värmare, så jag skrapar aldrig några rutor.
Borstar o kvastar har jag i skåpet, ska lägga in en skyffel oxå.

Uppdaterat: 2021-10-28 21:50

Senaste BMWn invigd på bana.
Liten privat träff med en salig blandning, RWD Starlet 80 tal med 600 hk, Fiat 500 Abart, E AMG kombi, Audi S1, Tesla 3 LR Dual med Trac mode, S 90P.
Åkte med lite i 3an på tvären, ingen optimal driftingbil, men det gick enkelt att få upp ett brett ställ.
Starleten hade för mycket effekt för sent, laddrtycket kom vid 5.500 v/ min. AMGn lät ballast.
Min egen funkade bra efter en stund, lådan hade beslutångest i början, men den verkade vara adaptiv, så på slutet växlade den klockrent. Provade både vanliga D, Sport D och manuellt.
Knixig bana, så manuellt funkade inte, paddlarna på ratten satt inte där jag ville ha de när jag behövde växla.
SD funkade bäst.
Passade även på att provsita en Y som var där. Inget för korta mig, det blev pinnstolskänsla.

Uppdaterat: 2021-10-30 16:17
Rikard skrev:

Senaste BMWn invigd på bana.
Liten privat träff med en salig blandning, RWD Starlet 80 tal med 600 hk, Fiat 500 Abart, E AMG kombi, Audi S1, Tesla 3 LR Dual med Trac mode, S 90P.
Åkte med lite i 3an på tvären, ingen optimal driftingbil, men det gick enkelt att få upp ett brett ställ.
Starleten hade för mycket effekt för sent, laddrtycket kom vid 5.500 v/ min. AMGn lät ballast.
Min egen funkade bra efter en stund, lådan hade beslutångest i början, men den verkade vara adaptiv, så på slutet växlade den klockrent. Provade både vanliga D, Sport D och manuellt.
Knixig bana, så manuellt funkade inte, paddlarna på ratten satt inte där jag ville ha de när jag behövde växla.
SD funkade bäst.
Passade även på att provsita en Y som var där. Inget för korta mig, det blev pinnstolskänsla.

Då blir jag nyfiken, hur kort är du? Jag är 170 cm och upplever inte alls nån pinnstolskänsla i Y.
Sen finns det inte Trac Mode på Model 3 LR, enbart på Performance. Står dock Dual Motor bak på den med, men med ett rött streck under vilket det inte är på LR.
Håller med dig om att Mercedes AMG-modeller låter härligt. Följer inte paddlarna med ratten på din BMW?

Uppdaterat: 2021-10-30 19:54

163 cm där benen är det korta. I TVs test skrev de "Antingen gillar man sittställningen eller inte" Jag gillade den inte. TV har även en ny reporter, en 155 cm kort tjej, hon nådde inte ner till pedalerna. Men sån där är ju personligt, alla sitter vi olika.
Jag uppfattade ägaren så, för han stod och förklarade skillnaderna, bla varför hans bil hade så smala däck (min lilla BMW har bredare däck) och han förklarade då att performens hade bredare däck o fäljar.
Jag kan dock ha uppfattat fel, ska kolla den saken och återkomma.
Tracmode hade den, för han visade på skärmen hur man ändrade så att bilen tex blev 100% bakhjulsdriven.
Jo jag har paddlar på ratten, men banan hade så tvära kurvor att man fick byta grepp, och då var inte paddlarna där jag hade händerna.

Uppdaterat: 2021-10-31 00:25

Rikard, tur du inte hade en fyrkantig ratt!

Uppdaterat: 2021-10-31 03:57
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Rikard, tur du inte hade en fyrkantig ratt!

Där har du 100% rätt, det hade inte funkat.
Var lite orolig för att BMWs kringla är så tjock. Jag gillar den till vardags, men det funkade över förväntan även för aktiv körning.
Ett par tunna handskar i mjukt skinn gav lagom grepp.

Uppdaterat: 2021-10-31 09:24
Rikard skrev:

163 cm där benen är det korta. I TVs test skrev de "Antingen gillar man sittställningen eller inte" Jag gillade den inte. TV har även en ny reporter, en 155 cm kort tjej, hon nådde inte ner till pedalerna. Men sån där är ju personligt, alla sitter vi olika.
Jag uppfattade ägaren så, för han stod och förklarade skillnaderna, bla varför hans bil hade så smala däck (min lilla BMW har bredare däck) och han förklarade då att performens hade bredare däck o fäljar.
Jag kan dock ha uppfattat fel, ska kolla den saken och återkomma.
Tracmode hade den, för han visade på skärmen hur man ändrade så att bilen tex blev 100% bakhjulsdriven.
Jo jag har paddlar på ratten, men banan hade så tvära kurvor att man fick byta grepp, och då var inte paddlarna där jag hade händerna.

Se där, tjejen jag dejtar är 153 och hon kan köra den utan problem. Men visst, TV:s reporter kanske har gångjärnen på kroppen på ett konstigt ställe. :)
Skulle säga att om du hamnade så du var tvungen att byta grepp på ratten i kurvorna på bankörning så hade du antingen fel grepp eller hade du väldigt fel kurvspår. Jag har kört otaliga varv på väldigt många banor genom mina år, både i klubbracing och på bandagar och aldrig mer eller mindre vart med om att man behöver byta grepp i en kurva om man kör rätt. Problemet är de bilar där paddlarna sitter fast monterade på rattstången, då kan det bli lurigare.

Uppdaterat: 2021-10-31 13:12

Jo, jag körde väl fel.

Grannen kom och berättade om fredagens händelse.
Han satt på sitt kontor med sin Leaf parkerad utanför, när kollegor ropar och springer fram mot fönstret, ett långtradarsläp drar förbi utanför och tar med sig Leafen sidledes en bit, den bilen går nog till skrot nu.
Tur i oturen att bilen stod just där, annars hade släpet åkt ut på Ulsundavägen, en hårt trafikerad väg utanför Bromma flygplats.
De fick fatt på den Hollänska chaffören som ställt av släpet för att lasta av bilen en bit bort, men glömt bromsa släpet.
Bilen hade tryckts så hårt mot marken att däcket gått i 2 bitar och fäljen gjort ett dike i asfalten.
Enligt FB och leasingbolaget måste han betala leasinhyran till ärendet är avklarat, och det kan ta långtid med en Hollänsk motpart.
Grannen är en sån som inte riktigt kommer till skott med saker o ting, så SAABen han skulle sälja för 2 år sen när han skaffade Leafen står kvar i garaget, så jag hjälpte han att få fart på den.
Släpet fick inga skador mer än krokigt underkörningsskydd, och kunde åka vidare.

Uppdaterat: 2021-10-31 16:54

En Saab är alltid bra att ha om man hamnar i beråd!

Uppdaterat: 2021-10-31 17:14
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Har man leasing så har man troligen hyrbilsskydd också. D.v.s kunna få en hyrbil till 15% av priset som leasingbolaget får betala till hyrbilsbolaget. Blir inte mycket pengar om man vill ha en annan elbil under tiden, men det är klart, har man redan en gammal Saab ståendes så är väl det billigast.

Uppdaterat: 2021-10-31 18:26
- Peugeot e-208 GT 2022

Jag fick lite obehagskänslor tidigare idag. Hustrun och jag stannade till en liten bit från 55:an vid infarten till Uppsala GK och gick en kort sväng med hunden. När vi var 50 meter från bilen på väg tillbaka kom det en älg lunsande precis bakom bilen med en grå hund (gråhund) i släptåg. De fortsatte ut mot 55:an där vi såg bilar komma från båda håll. Det kändes hemskt att inte kunna varna någon, men lyckligtvis gick det bra. En stund senare kom en jägare och fick info om det vi sett.

Uppdaterat: 2021-10-31 20:20

Appropå älgar, inget nytt, men när jag var liten så var jag ute i skogen med morsan och en date hon hade. Jag stod bokstavligen 3 meter från en stor älg och var riktigt upprymd och intresserad, men morsan var av naturliga skäl livrädd och skrek och ville få mig därifrån. Jag stod och tittade på älgen en stund och den tittade på mig. Jag kände ingen rädsla alls, jag var kanske 6 år och fattade inte bättre.

Men när morsan och killen kom skrikandes och springandes mot mig så vände älgen och gick åt andra hållet.

Uppdaterat: 2021-10-31 22:13
- Peugeot e-208 GT 2022

Startade hemifrån med helt nya vinterdäck i morse. Bilen vinglade över hela vägen och lät som en spårvagn.
Nu, 67 mil senare har den slutat vingla och blivit tyst, ist njuter jag av ett betydligt komfortablare däck. Vist hör man dubbarna, men den jobbiga frekvensen från sommardäcken stomljud är borta.
Skulle inte bytt däck än, men fick ett jobb i Lappland inland där de har vinter, så jag fick flaxa iväg o handla däck lite akut, och ta det handlaren hade hemma.
Gjorde ett jobb på vägen i Gävle, det gick fortare än tänkt, så jag stod i Ume halv fem. Försökte boka om till Skellefte, men det var fullt, så jag blev kvar i Ume, och morgondagens resa till målet blir längre.

Uppdaterat: 2021-11-01 18:01

Låg en uppsvälld älg i diket på motorvägen, typ 2-3 km från närmsta påfart.

Uppdaterat: 2021-11-01 18:04

Rikard
Jo, jag körde väl fel.

+ på den. Mycket bra.

Uppdaterat: 2021-11-02 07:48

Just nu i Arvidjaur för att proviantera.
Från Umeå och hit har det nästa varit olidligt, först flera mil vägbygge där det ska bli 1+2 väg, det är i och för sig bra när det blir klart. Sen 80 till Skelefte och några mil till. När det väl blir 100 slår dimman till så man inte ser nästkommande par med snöpinnar, och det vimlar av Ren på vägen, fick slakta ner/stanna 20-25 gånger.
Funderade på igår hur många som på heltid lagar vajerstaket, hur många vägarbeten som helst med det jobbet, och ännu fler trasiga staket utmed E4an uppåt.
På den klara nya delen åvanför Umeå har de monterat vanligt motorvägsräcke.
Det kanske blir mindre reparationer ??

Uppdaterat: 2021-11-02 11:27

Att man är ute och reparerar mitträckena är väl bara ett positivt bevis på att dom gör nytta.
Vajerräcken har den fördelen att dom fortfarande gör nytta då dom blivit påkörda och att vajern inte blir kvar i motsatt körfält.
Ett vanligt balkeräcke blir kvar i motgående körfält om det blir rejält påkört och kräver omgående reparation.

Uppdaterat: 2021-11-02 11:35

Jo,men det bästa vore väl om folk inte körde på staketen.
Man ser oroväckande många som är ute och åker i mörkret, men verkar se vädigt dåligt.
Bromsar o svänger på de mest konstiga ställen utan anledning.

Uppdaterat: 2021-11-02 12:23

Åkte hem från Lappland i kväll.
Resan gick så bra att just resan var klar innan den spännande boken jag lyssnade på.
Funderade på om jag skulle fylla termosen och åka vidare till Göteborg !!!
(4 Tim kvar på boken)

Uppdaterat: 2021-11-04 23:42

Skrev tidigare i nån tråd jag inte hittar, att det var knöligt att släcka skärmen på Forden.
Böjde mig ner efter en grej som ramlat ner på passargerarsidans golv, när jag reste mig ingen var skärmen svart med en klocka på.
Jag hade kommit åt en knapp under skärmen, som jag pinsamt nog inte kollat vad den är för nått.
Så det är mycket enkelt att släcka skärmen med fysisk knapp, 2 tryck ger helt svart skärm.
Om nått intressant händer hoppar den igång igen.

Uppdaterat: 2021-11-08 12:11
Rikard skrev:

Skrev tidigare i nån tråd jag inte hittar, att det var knöligt att släcka skärmen på Forden.
Böjde mig ner efter en grej som ramlat ner på passargerarsidans golv, när jag reste mig ingen var skärmen svart med en klocka på.
Jag hade kommit åt en knapp under skärmen, som jag pinsamt nog inte kollat vad den är för nått.
Så det är mycket enkelt att släcka skärmen med fysisk knapp, 2 tryck ger helt svart skärm.
Om nått intressant händer hoppar den igång igen.

Kan det vara så att du inte läst bruksanvisningen ordentligt???

Uppdaterat: 2021-11-08 12:48

Det stämmer Christer, det finns ingen bok, och jag har inte kommit till skott att läsa den på nätet.
Men det är ju lite kul när man hittar nya knappar och funktioner, denna gång en riktigt bra funktion.

Uppdaterat: 2021-11-08 15:14