Vi Bilägares forum

Parkeringsvärmare, värmer den även motorn?

Parkeringsvärmare, värmer den även motorn?
Är det någon här som är insatt i hur en fabriksmonterad bensindriven parkeringsvärmare fungerar på en ny VW med 1.5 TSI 150 hk bensinmotor? Värmer den både motor och kupé, eller bara kupén? Eller kanske i någon prioriterad ordning, t.ex. att motorn värms först när kupén uppnått en viss temperatur eller tvärtom, att kupén börjar värmas först när vattentemperaturen runt motorn uppnått en viss temperatur. Jag har läst om lite olika varianter, t.ex. att en ventil blockerar vattnet från att cirkulera runt motorn när denna är avstängd och att värmaren därför enbart värmer kupén. De elektriska motorvärmarna som både Defa och Calix erbjuder till dessa motorer är av kontakttyp som monteras utanpå oljetråget och tänker att en parkeringsvärmare då skulle kunna hjälpa till att även värma vattnet runt motorn, så som en blockvärmare skulle ha gjort. Men då man står utan tillgång till elektricitet är det ju givetvis bra om parkeringsvärmaren även fungerar som en effektiv blockvärmare för motorn och inte bara värmer kupén.
2021-03-20 20:04

Kommentarer

På min bil värmer bränslevärmaren i första hand motorn, sen kan man välja om och hur mycket (i 3 steg) kupén ska värmas. Kontaktvärmare vet jag av erfarenhet är ganska värdelösa, en slangvärmare med cirkulationspump är mycket effektivare och kan oftast installeras så att den värmer både motor och kupé. Har man båda är man ganska väl garderad. Edit: Eftersom tempmätaren oftast börjar från 50 grader ser man ju inte motortemperaturen därunder om man inte har t.ex en extra mätare kopplad till OBD-uttaget. Det har jag haft på mina 4 senaste bilar och kan verkligen rekommendera.
2021-03-20 21:53
Ja en kontaktvärmare bör ju inte överhuvudtaget gå att jämföra med en block- eller slangvärmare när det gäller förmågan att höja temperaturen på vattnet och därmed ge snabbare värme i kupén. Därav var tanken att en parkeringsvärmare både skulle fungera som ett bra komplement till den elektriska värmaren och som fullgod värmare av både motor och kupé i de lägen man inte har tillgång till el. Men om parkeringsvärmaren bara värmer vattnet som cirkulerar runt i värmepaketet och inte motorn så faller ju det resonemanget pladask. Frågan är hur man tar reda på hur det fungerar just på VW. De återförsäljare jag frågat verkar i alla fall inte veta säkert. Någon gissade att det bara var kupén som värmdes.
2021-03-20 23:18
Mig veterligen så är det bara BMW och MB som låter värmaren endast värma kupén till motorn startar, övriga värmer motor och kupé, med den stora skillnaden av hur fort det blir varmt inne i bilen. Om inte VW har ändrat något de senaste åren så är det fortsatt samma. Men mig har Calix lösning till din bil med slangvärme, det är jag nästan säker på, de gör att för att hitta en vattenlösning innan de sätter ett plåster på utsidan...
2021-03-21 06:59
Efter att de s.k frostbrickorna försvann från motorblocken, så finns det väl numera bara kontaktvärmare att värma motorn med. Den nödlösningen är i praktiken usel, det kan jag intyga. Temperaturhöjning av kylarvätskan i motorblocket var ingen alls. Spara pengar, och värm bara kupén med en värmefläkt.
2021-03-21 08:53
40-talisten Calix har som mål att alltid hitta en lösning att värma vatten, oftast då med en slangvärmare. Defa däremot använder gärna ”element utanpå huset”
2021-03-21 08:59
EnannanRobban skrev:
Mig veterligen så är det bara BMW och MB som låter värmaren endast värma kupén till motorn startar, övriga värmer motor och kupé, med den stora skillnaden av hur fort det blir varmt inne i bilen. Om inte VW har ändrat något de senaste åren så är det fortsatt samma. Men mig har Calix lösning till din bil med slangvärme, det är jag nästan säker på, de gör att för att hitta en vattenlösning innan de sätter ett plåster på utsidan...
Då kan jag fylla på din lista med Audi.
2021-03-21 09:32
Varken Calix eller Defa har tagit fram någon lösning med slangvärme till 1.5 TSI. Men om nu parkeringsvärmaren faktiskt även fungerar som motorvärmare (innan motorn startar) så skulle det ju inte vara något större problem. Om man står vid ett eluttag skulle man väl eventuellt kunna använda båda samtidigt vid sträng kyla, elvärmaren får värma oljan och bränslevärmaren vattnet runt motorn. Men om Audi bara värmer kupén så finns det väl risk att även VW gör det. Sen kan det väl kanske spela roll vilken motor det är också, hur de har delat in kylsystemet i olika sektioner med ventiler som öppnar och stänger i olika lägen osv.
2021-03-21 10:41
Den bränsledrivna värmaren värmer motorn så fort bilen startats. Men VW tror jag bestämt värmer även motorn. Och det känns fullständigt meningslöst att utrusta en bil med bränsledriven värmare med en elektrisk dito.
2021-03-21 10:59
Det är som det sägs och status bilar prioriterar cupen. Vw är som skoda och Seat. Vebasto värmer cirkulerar i krets genom värmepaketet och sedan in i motorn och sedan tillbaka i värmaren. När vattnet kommit upp i en viss temp så startar cupefläkten och avger värme till cupen. Returvattnet gå genom motorn. Dvs motor och cupe blir varm. Min golf gte prioriterar dock cupe värme.
2021-03-21 11:16
Ok, så den fortsätter att gå även sedan motorn startats tills vattnet nått full arbetstemperatur 90 grader eller nått? Förutsatt det det är gångtid kvar då förstås. Ja du kanske har rätt Guran, att det är att kasta pengarna i sjön att ha både elektrisk och bränsledriven värme. Tänkte att det kunde vara en fördel att köra på el de gånger man står vid ett uttag, både av miljöskäl och för att spara på både bilens batteri och öka livslängden på bränslevärmaren. Blir en del kortkörningar och längre stilleståndsperioder för mig och då hinner den väl inte ladda tillräckligt om man använder bränslevärmaren varje gång. Tänkte även att man kunde komplettera med batteriladdare som körs tillsammans med den elektriska motorvärmaren.
2021-03-21 12:16
mso 1000 skrev:
Det är som det sägs och status bilar prioriterar cupen. Vw är som skoda och Seat. Vebasto värmer cirkulerar i krets genom värmepaketet och sedan in i motorn och sedan tillbaka i värmaren. När vattnet kommit upp i en viss temp så startar cupefläkten och avger värme till cupen. Returvattnet gå genom motorn. Dvs motor och cupe blir varm. Min golf gte prioriterar dock cupe värme.
Den funktionen har Webasto haft i mer än femtio år! Jag har två gamla värmare liggande, men de får bara plats i veteraner.
2021-03-21 12:20
mso 1000 skrev:
Det är som det sägs och status bilar prioriterar cupen. Min golf gte prioriterar dock cupe värme.
Så du har gått och blivit med ”statusbil”, det var väl på tiden.
2021-03-21 12:22
Sen kan man ju googla på manualer till egna bilen, det finns förvånansvärt utförliga pdf-dokument att ladda ner om man så vill.
2021-03-21 13:09
@mso 1000: Du har i en annan tråd jag råkade snubbla över skrivit något om +5 grader automatiken och att du startar värmaren manuellt och slår av den när motortempen kommit upp i 50-75 grader. Vad är +5 grader automatik? Jag gissar det innebär att värmaren automatiskt fungerar som en tillsatsvärmare under +5 grader utomhustemperatur, men det är som sagt bara en gissning. Och varför skulle det vara nödvändigt att hålla koll på motortemperaturen vid manuell start, stängs den inte av automatiskt när motortemperaturen kommer upp i en viss temperatur, alternativt när gångtiden vid manuell start är förbrukad? Den kan ju i alla fall knappast fortsätta att gå för fullt och eventuellt orsaka överhettning av motorn ifall man glömmer bort att stänga av den. https://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/fel-problem-och-gor-det-sjalv/dieselvarmare-branslevarmare-problem
2021-03-22 21:35
benny - gör som L West föreslår och leta upp bilens användarhandbok på nätet så kan du själv läsa om hur värmaren fungerar. Är nog enklare än att ping-ponga med olika skribenter här.
2021-03-22 21:45
Jag kan svara dig på din fråga benny Det som MSO kallar +5 automatik fungerar så, att då utetemperaturen understiger en given temperatur +5 på Skoda (min bil har +10) så startar alltid bränslevärmare när du startar motorn, om motorn är kall. MSO vill alltid ha varm bil i kupén och köra så snålt som möjligt. Därförslår han på värmaren manuellt och slår av den själv. Annars fortsätter den att gå, om än på låg effekt i 30 minuter, även när motorn är upp i temperatur. Låter man bilen sköta allt automatiskt så behöver man inte bry sig om detta,
2021-03-23 07:28
Fast ofta kan man ställa in max gångtid och allmänt "uppförande" av värmaren i bilens "konfigurerings-inställningar" - men det brukar framgå av användarhandboken.
2021-03-23 08:30
Jag ser bara en bra funktion med att stänga av den automatiska tillsatsvärmaren och det är om man kör väldigt många återkommande korta körningar på 5-10 minuter i stöten, mången Caddy hat behövt byta sina brännarinsatser beroende på att de koksade igen eftersom de inte fick gå någon längre tid på full effekt och bränna rent.
2021-03-23 17:25
mso1000: Värmer bränslevärmaren verkligen motorn på Golf GTE? Det gör den inte på Passat GTE.
2021-03-23 20:40
Mr.Wheeler skrev:
mso1000: Värmer bränslevärmaren verkligen motorn på Golf GTE? Det gör den inte på Passat GTE.
Du har rätt och jag använde fel ord när jag skrev prioritera. På gte värms endast cupen.
2021-03-23 21:42
Och som Guran sammanfattar är det. Jag har valt bort automatiken dels för att jag alltid väljer när jag vill starta värmaren mednyckel dosan eller via appen beroende på när jag skall iväg. Och jag manuellstänger av den när tempen har kommit upp mot 75-80 grader. Men om jag inte stänger den manuellt så går den ner i halv effekt vid typ 80 grader för att skälv stoppa vid 90 grader. Och om man vill ställer man en maxtid i menyn som den får gå efter en start, har min ställd på en halvtimme. Och att köra i autoläge och aldrig starta värmaren före avfärd när det är kring nollan till plus5 är enligt mig det sämsta man kan göra då det vid kortkörning blir en värmare som inte blir urbränd och vid många kortkörningar så blir den igensotad och förkortad livslängd. Så mitt recept är starta alltid värmaren manuellt en liten stund före avfärd när det är kring nollan fast du inte tycker det behövs. Det mår moror och värmare bäst av.
2021-03-23 21:55
mso 1000 skrev:
Och att köra i autoläge och aldrig starta värmaren före avfärd när det är kring nollan till plus5 är enligt mig det sämsta man kan göra då det vid kortkörning blir en värmare som inte blir urbränd och vid många kortkörningar så blir den igensotad och förkortad livslängd. Så mitt recept är starta alltid värmaren manuellt en liten stund före avfärd när det är kring nollan fast du inte tycker det behövs. Det mår moror och värmare bäst av.
Tack för mycket bra information Guran, mso1000 m.fl. Vad gäller ovanstående, varför skulle det bara vara ett bra recept när det är kring nollan? Det borde väl vara ett lika bra recept vid kallare temperatur också. @Pi: Om du tror att det är enklare att hitta information på nätet än att höra med dem här som faktiskt har erfarenhet av sina egna bilar så kanske du kan länka till någon detaljerad beskrivning för parkeringsvärmarens funktion i t.ex. en VW T-Roc 1.5 TSI. Manualen för bilen ligger ute på nätet men den information som finns där är på den nivån att värmaren kan användas för att värma kupén och tina bort is från rutorna och att den kan starta automatiskt vid temperatur under +5 grader. Men det nämns inte ens ifall den automatiska funktionen kan kopplas ur och ännu mindre nämns något om ifall även motorn värms. Återförsäljarna verkar också osäkra, men efter lite forskning bland verkstadspersonal verkar det som att kupén prioriteras och när den blivit tillräckligt varm (oklart hur varm) så spiller värme över till motorn (oklart hur mycket). Hade jag haft en bil i min egen ägo hade man kanske kunnat lista ut det själv genom lite experimenterande men nu ville jag veta hur den egentligen fungerar för att t.ex. avgöra om det även är vettigt att inkludera motorvärmare i påbyggnadsutrustningen vid nybilsköp. Från manualen: "The auxiliary heater and ventilation system can be used to heat the vehicle interior in the winter and ventilate it in the summer. It is able to clear ice, condensation and a thin layer of snow from the windscreen." "The auxiliary heater may switch on automatically when the engine is started at temperatures below +5°C (+41°F) in order to provide additional heating power. The supplementary heating function will switch off again automatically after a short time."
2021-03-24 20:26
Låter konstigt. Värmaren värmer motorns kylarvätska, samma vätska som ger värme i bilen. Då motorn inte går finns en elektrisk pump som cirkulerar vätskan. Men vem vet, kanske VW har ventiler som kan styra vätskan från värmaren till värmeelementet eller motorn ??
2021-03-24 20:40
När det gäller bränslevärmare och man vet på ett ungefär när man skall åka iväg så är det väl givet att man programmerar värmaren med avresetiden. Sedan vid ett oplanerat resande så kan man ju starta manuellt med mobilapp eller fjärrkontroll och låta den stänga av sig själv. Bränslevärmaren tar så lite bränsle så det är nästan larvigt att stänga av den manuellt utan det är bättre att låta vattentemperaturen sköta avstängningen automatiskt. Kortkörningar är alltid av ondo för bilen och bränslevärmare. Då är det bättre att skippa latheten genom att gå eller cykla. Tycker jag efter 12 års erfarenhet.
2021-03-24 20:41
Webastos egna hemsida ger kanske bäst information. https://www.webasto.com/fileadmin/webasto_files/documents/country-folder/sweden/car/technical-documentation/sweden-car-tutorial.pdf
2021-03-25 06:32
Saxat ur den sida som L.West länkade till: "Bilens eget värme- och ventilationssystem aktiveras när temperaturen i bilens kylvattensystem uppnår 30°C. Det förblir aktiverat under värmarens hela drifttid både när bilkupén värms upp vintertid och när bilkupén ventileras ut sommartid." Som mso 1000 skrev i #10 och så var det även på 1970-talet då jag hade min första Webasto.
2021-03-25 08:18
Jag startar värmaren med fjärr när jag sätter mig o äter frukost, åker typ 20 min senare. Stängt av värmaren har jag aldrig gjort, den får sköta sig själv.
2021-03-25 09:36
Som Rikard skrev i #24 måste det ju finnas någon ventil som stänger flödet till motorn, annars skulle ju även den värmas. Sen öppnas den kanske när kupén uppnått en viss temperatur så att det uppvärmda vattnet även börjar cirkulera genom motorn. Men så länge man inte har några detaljer kring hur denna styrning arbetar är det ju svårt att veta hur länge man måste köra parkeringsvärmaren innan den även börjar ge motorn lite kärlek. Märkligt att funktionen hos ett tillbehör som säljs till var och varannan VW är så höljd i dunkel.
2021-03-25 21:52
benny, har du läst siten som länkades till i #26?
2021-03-25 22:14
Eftersom även Skoda ofta tycks levereras med denna funktion kanske du skulle kolla om det är bättre dokumenterat i bruksanvisningen för nån Skoda-modell - t ex Octavia (som mso 1000 skrivit mycket om).
2021-03-25 22:17
saabnisse skrev:
benny, har du läst siten som länkades till i #26?
Jo jag har läst den, mycket bra och intressant information. Tack för den L West! Däremot berättar den ju inte vilka eventuella anpassningar som VW har gjort i form av t.ex. ventiler som öppnar och stänger olika sektioner av kyl/värme-systemet för att styra värmen dit de vill. Har ännu inte kollat om det står nått mer i bruksanvisningen för någon Skoda-modell som Pi tipsade om. Å andra sidan finns det väl ingen garanti att Skoda löst det på samma sätt som VW.
2021-03-25 22:47
Men vem vet. VAG kanske har ett separat system för värmen, och en värmeväxlare till motorns kylsystem, men det verkar dyrt o krångligt.
2021-03-26 10:08
Det är varken dyrt eller krångligt att få styrning av värmen, det är i princip två flödesventiler som är stängda så länge inte vatten kommer via motorns vattenpump och därmed cirkulerar värmaren vatten bara till värmepaketet och då värmer kupén snabbt, men inte alls motorn. Det är så som BMW, MB och Audi gör och i fallet laddhybrid så är även det logiskt, med tanke på att motorn kanske inte alls skall startas under de närmaste milen, så varför värma upp den
2021-03-26 10:12
På hybridbilar kan jag förstå denna funktion men om det finns på fossilbilar också så tappar man minst halva nyttan med bränslevärmaren. Varm kupé är väl skönt men om motorn är iskall får man väl in kall luft när man startar motorn? Finns väl elektriska tillsatsvärmare förstås men jag tycker det vettigaste är när kupén OCH motorn är "halvvarma", tar i regel inte lång stund innan man har behaglig temperatur i kupén sen man åkt iväg.
2021-03-26 10:26
LW, allt handlar om att den egoistiska föraren inte skall frysa om rumpan när han sätter sig i sin skinnklädda stol i BMW:n. Värmaren fortsätter ju att gå även när man startar motorn och 5kW värmeeffekt går direkt in i värmepaketet, det kompletterat med ett par kW brödrost gör att det fortsatt är varmt och gött
2021-03-26 10:30
EnannanRobban skrev:
LW, allt handlar om att den egoistiska föraren inte skall frysa om rumpan när han sätter sig i sin skinnklädda stol i BMW:n. Värmaren fortsätter ju att gå även när man startar motorn och 5kW värmeeffekt går direkt in i värmepaketet, det kompletterat med ett par kW brödrost gör att det fortsatt är varmt och gött
Det är inga brödrostar då du har bränslevärmare. Det fungerar ypperligt, kupén är varm och skön, motorn kall men blir snabbt varm då 5kW värmer motorn till drifttemperatur på en halvmils körning. Och då har jag varken skinnklädsel eller BMW :)
2021-03-26 10:54
Guran skrev:
EnannanRobban wrote:LW, allt handlar om att den egoistiska föraren inte skall frysa om rumpan när han sätter sig i sin skinnklädda stol i BMW:n. Värmaren fortsätter ju att gå även när man startar motorn och 5kW värmeeffekt går direkt in i värmepaketet, det kompletterat med ett par kW brödrost gör att det fortsatt är varmt och gött Det är inga brödrostar då du har bränslevärmare. Det fungerar ypperligt, kupén är varm och skön, motorn kall men blir snabbt varm då 5kW värmer motorn till drifttemperatur på en halvmils körning. Och då har jag varken skinnklädsel eller BMW :)
Vad är egentligen vitsen med att bara värma kupen och inte motorn också med en bränslevärmare? Kan väl knappast vara att spara bränsle eftersom en kall motor alltid tar mera bränsle innan den blir varm. Motorslitaget lär väl också bli större. Är det ett påfund som passar nere på kontinenten men inte i det kalla Norden med riktiga vintrar. Eller har jag fel och det finns en annan vinst?
2021-03-26 14:14
Jag förstå vitsen att bara värma kupén på en laddhybrid. Varför värma fossilmotorn om den inte ska användas? Jag använder fossilmotorn kanske 1 gång per månad och då vid längre turer. Värmaren kanske kunde vara/är lite smartare och värma fossilmotorn om batteriet är tomt men jag har inte provat det.
2021-03-26 16:17
christer_1 skrev:
Guran wrote:EnannanRobban wrote:LW, allt handlar om att den egoistiska föraren inte skall frysa om rumpan när han sätter sig i sin skinnklädda stol i BMW:n. Värmaren fortsätter ju att gå även när man startar motorn och 5kW värmeeffekt går direkt in i värmepaketet, det kompletterat med ett par kW brödrost gör att det fortsatt är varmt och gött Det är inga brödrostar då du har bränslevärmare. Det fungerar ypperligt, kupén är varm och skön, motorn kall men blir snabbt varm då 5kW värmer motorn till drifttemperatur på en halvmils körning. Och då har jag varken skinnklädsel eller BMW :) Vad är egentligen vitsen med att bara värma kupen och inte motorn också med en bränslevärmare? Kan väl knappast vara att spara bränsle eftersom en kall motor alltid tar mera bränsle innan den blir varm. Motorslitaget lär väl också bli större. Är det ett påfund som passar nere på kontinenten men inte i det kalla Norden med riktiga vintrar. Eller har jag fel och det finns en annan vinst?
Jag tror det där är väl uträknat. Även om jag startar bilen när det är -20 så blir motorn varm ganska snabbt. Tar bara nån minut så går momentanförbrukningen ner. Det handlar ju inte om kylarvätskans temperatur utan temperaturen i förbränningsrummet samt att det pytsas i mer diesel för att snabbt få upp temperaturen på katalysatorerna. Jag vill påstå att mycket av det som sägs vara negativt med kallstarter är en gammal skröna från svunna tider.
2021-03-26 16:18
Guran wrote : "Jag vill påstå att mycket av det som sägs vara negativt med kallstarter är en gammal skröna från svunna tider." Det där är jag väldigt tveksam till. Varför skulle dagens motorer "må bättre av" kallstarter än gårdagens? Och fortfarande vad är vinsten att inte värma både motor och kupe´ i en vanlig fossilbil? Det kan inte kosta mycket bränsle i centiliter. I en laddhybrid fattar jag vinsten Mr.Wheeler.
2021-03-26 17:01
christer, "Varför skulle dagens motorer "må bättre av" kallstarter än gårdagens?" Det är väldigt enkelt att svara på, det beror nästan helt på oljan, men till en del på bättre material i motorn. Före tillkomsten av de temphärdade oljorna var det en stelnad klump i tråget och någon smörjning förekom inte förrän oljan blev så varm att den stänkte runt och smorde eller kunde pumpas i de motorer som hade pump. För att få smörjning i kyla var det viktigt att byta till en tunnare olja, men den hade nackdelen att bli för tunn då temperaturen steg och då blev inte oljefilmen tillräckligt bärkraftig. Anledningen till att dagens motorer har så bra livslängd jämfört med de äldre är, trots avsevärt högre litereffekt, nästan helt tack vare moderna oljor.
2021-03-26 18:29
saabnisse skrev:
christer, "Varför skulle dagens motorer "må bättre av" kallstarter än gårdagens?" Det är väldigt enkelt att svara på, det beror nästan helt på oljan, men till en del på bättre material i motorn. Före tillkomsten av de temphärdade oljorna var det en stelnad klump i tråget och någon smörjning förekom inte förrän oljan blev så varm att den stänkte runt och smorde eller kunde pumpas i de motorer som hade pump. För att få smörjning i kyla var det viktigt att byta till en tunnare olja, men den hade nackdelen att bli för tunn då temperaturen steg och då blev inte oljefilmen tillräckligt bärkraftig. Anledningen till att dagens motorer har så bra livslängd jämfört med de äldre är, trots avsevärt högre litereffekt, nästan helt tack vare moderna oljor.
Så då menar du att det finns ingen fördel med att dagens motorer får starta med varm vattentemperatur vid typ -20 grader utomhus ,utan det räcker med att värma kupe´n som vissa bilmärken verkar göra?
2021-03-26 19:17
Inte alls, jag har alltid tyckt att Webastos system med att värma motorn och kupe'n med ordinarie värmepaketet är genialiskt, men jag förstår ide'n med att utesluta motorn vid laddhybrider. Men jag skulle nog vilja avgöra själv när värmaren skulle inkludera motorn.
2021-03-26 19:31
saabnisse skrev:
Inte alls, jag har alltid tyckt att Webastos system med att värma motorn och kupe'n med ordinarie värmepaketet är genialiskt, men jag förstår ide'n med att utesluta motorn vid laddhybrider. Men jag skulle nog vilja avgöra själv när värmaren skulle inkludera motorn.
Dom Eberspächer jag haft på Opel värmde också både motor och kupe´n. Det tycker jag också är klokt. Har ingen aning om mina 2 Volvo XC60 använder (använde) sig av Webasto eller Eberspächer.
2021-03-26 20:50
christer_1 skrev:
Guran wrote : "Jag vill påstå att mycket av det som sägs vara negativt med kallstarter är en gammal skröna från svunna tider." Det där är jag väldigt tveksam till. Varför skulle dagens motorer "må bättre av" kallstarter än gårdagens? Och fortfarande vad är vinsten att inte värma både motor och kupe´ i en vanlig fossilbil? Det kan inte kosta mycket bränsle i centiliter. I en laddhybrid fattar jag vinsten Mr.Wheeler.
Du kan börja med ”gamla tiders” motoroljor som var som sirap vid lägre temperaturer. Moderna helsytetiska oljor påverkas knappt av låg temperatur jämfört med de mineraloljor man hade i bilen för 40 år sedan. En modern motor kan du inte på något vis jämföra med en gammal gjutjärnsspis. Allt är optimerat för lägsta emmisonsnivårer, förbränningsrum och kylkanaler är noga utformat för att den skall funka. Startar jag min, förvisso gamla oljebrännare i MB:n, så rasslar den rejält ingen minut med förhöjd tomgång. Men sedan så är allt normalt. Jag tror att det är vi, snart gamla fossil, som eventuellt oroar oss för att en kallstartad motor skulle lida av det. Jag lär i alla fall inte lida av att min motor råkar starta då kylvätsketemperaturen är -20 Förbränningsrummet skall oavsett vara flera hundra grader varmare så några tiotals grader lägre lär inte spela någon roll.
2021-03-26 20:52
christer_1 skrev:
saabnisse wrote:Inte alls, jag har alltid tyckt att Webastos system med att värma motorn och kupe'n med ordinarie värmepaketet är genialiskt, men jag förstår ide'n med att utesluta motorn vid laddhybrider. Men jag skulle nog vilja avgöra själv när värmaren skulle inkludera motorn. Dom Eberspächer jag haft på Opel värmde också både motor och kupe´n. Det tycker jag också är klokt. Har ingen aning om mina 2 Volvo XC60 använder (använde) sig av Webasto eller Eberspächer.
Fabrikatet på oljepannan spelar väl ingen roll, troligen så är systemet med ventiler som stänger av att värma motor och bara värma kupén, lite dyrare och därför så finner du det i ”dyrare” bilar. Allt det är så klart märkesberoende, oljepannan skapar bara värmen, oavsett fabrikat på den. Du kan ju inte jämföra med en eftermonterad installation.
2021-03-26 20:57
Som sagt Guran, det är enkla mekaniska flödesventiler så de extra hundringarna är inget som påverkar priset på bilen. Det används bara för att öka exklusiviteten, att det skall vara varmt i bilen på 10 minuter isf 20-25 minuter. Christer, det är Webasto i din nuvarande och din förra Volvo.
2021-03-27 09:03
Guran skrev:
christer_1 wrote:Guran wrote : "Jag vill påstå att mycket av det som sägs vara negativt med kallstarter är en gammal skröna från svunna tider." Det där är jag väldigt tveksam till. Varför skulle dagens motorer "må bättre av" kallstarter än gårdagens? Och fortfarande vad är vinsten att inte värma både motor och kupe´ i en vanlig fossilbil? Det kan inte kosta mycket bränsle i centiliter. I en laddhybrid fattar jag vinsten Mr.Wheeler. Du kan börja med ”gamla tiders” motoroljor som var som sirap vid lägre temperaturer. Moderna helsytetiska oljor påverkas knappt av låg temperatur jämfört med de mineraloljor man hade i bilen för 40 år sedan. En modern motor kan du inte på något vis jämföra med en gammal gjutjärnsspis. Allt är optimerat för lägsta emmisonsnivårer, förbränningsrum och kylkanaler är noga utformat för att den skall funka. Startar jag min, förvisso gamla oljebrännare i MB:n, så rasslar den rejält ingen minut med förhöjd tomgång. Men sedan så är allt normalt. Jag tror att det är vi, snart gamla fossil, som eventuellt oroar oss för att en kallstartad motor skulle lida av det. Jag lär i alla fall inte lida av att min motor råkar starta då kylvätsketemperaturen är -20 Förbränningsrummet skall oavsett vara flera hundra grader varmare så några tiotals grader lägre lär inte spela någon roll.
Ja var och en blir salig på sin "tro", men jag "tror" ändå att kallstarter är av ondo även om dagens oljor har minskat problemet. Så för mig är start av en varmkörd motor med bränslevärmare att föredra och komforten i bilen förbättras avsevärt.
2021-03-27 15:55
christer, jag håller med dig, men det är mest emotionellt. Jag har en hel del erfarenhet av äldre motorer och som jag skrev i #42 var det främst oljan som var livslängdsbegränsande för motorn. Ett exempel från 1950-talet var VW som utlovade en guldklocka till de som körde 10000 mil utan motorrenovering och det var något som var väldigt sällsynt på andra bilar. Nu var dock inte VW särskilt mycket bättre, men den hade en egenskap som medverkade till bättre livslängd, den var luftkyld och genom luftkylningen fick motorn snabbare upp temperaturen och därmed även cirkulationen av den tröga oljan. I övrigt är det en oljeläckande motor som jag inte alls tycker om även om den är lättskruvad. Men med dagens oljor finns det ju inga motorer som inte klarar 10000 mil och antalet guldklockor skulle bli väldigt många. Och de flesta som köper nyare bilar byter ju långt innan motorn slits ut, så kallstarter spelar inte så stor roll.
2021-03-27 18:14
saabnisse skrev:
christer, jag håller med dig, men det är mest emotionellt. Jag har en hel del erfarenhet av äldre motorer och som jag skrev i #42 var det främst oljan som var livslängdsbegränsande för motorn. Ett exempel från 1950-talet var VW som utlovade en guldklocka till de som körde 10000 mil utan motorrenovering och det var något som var väldigt sällsynt på andra bilar. Nu var dock inte VW särskilt mycket bättre, men den hade en egenskap som medverkade till bättre livslängd, den var luftkyld och genom luftkylningen fick motorn snabbare upp temperaturen och därmed även cirkulationen av den tröga oljan. I övrigt är det en oljeläckande motor som jag inte alls tycker om även om den är lättskruvad. Men med dagens oljor finns det ju inga motorer som inte klarar 10000 mil och antalet guldklockor skulle bli väldigt många. Och de flesta som köper nyare bilar byter ju långt innan motorn slits ut, så kallstarter spelar inte så stor roll.
Men komforten med en varm motor är överlägsen med en kall motor. Så dä så!
2021-03-27 20:58